Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Amikor kezdte, nem jött volna ki a budapesti ház, de olcsón meg tudott venni egy hitelbedőlös zártkertit. Azok akkor a kutyának se kellettek. Gondolta egy próbát megér, aztán meglátja. Azóta rájött, hogy szeret kertészkedni meg barkácsolgatni, elvan ott magában. Őt nem izgatja a Dunakanyar látványa (eleve a Dunakanyarban is a legtöbben csak nézik a vizet, de sose mentek még bele vagy sose kajakoztak/kenuztak). Neki ez így jó, azt mondta. Ha gondol egyet, szombaton kiugrik oda, és tesz-vesz bármikor. Azt hiszem, még mindig nem tudná ugyanezt megoldani Budapest belterületen, ha a lakást és zártkertit is eladná.
Ennek nem tudom mi értelme van, a két ingatlan árából kijön egy Bp zöldövezeti ház medencével egy jó helyen. A nyaraló attól nyaraló hogy ott nyaralni lehet. Nem a kertben hanem a környéken. Víz, hegy, Balaton, Dunakanyar, valami. Se itt se ott. De ha neki jó akkor jó.
A következő lépcsőfokban viszont nem szabad időt pazarolnom az ingatlanpiacra.. ha haladni akarok. Másra kell koncentrálnom, úgyhogy tizedjére is elköszönök. Sziasztok. 😃
Na jó az elmúlt években azért mentek annyit előre a dolgok, hogy nem minden volt már ingatlanban. Igaziból buta voltam mert 2022-ben kellett volna eladni az egyik lakást. Nagy dobbantót hagytam ki a levert részvényekkel. de már mind1. Tanultam belőle. El lehet bukni pár M-ott az egyik oldalon ha a másik oldalban nagy a potenciál. Életre szóló lecke volt. Ha túl.makacs vagyok vesztes leszek.
a gyerekkorom a csillaghegy-római határtól 1 utcányira északra és 3 utcányira a Duna vizétől telt el, a telkek kb felén nyaraló állt, amik a város közepén élő családoké volt, a 60as 70-es években kb ugyan igy éltek, mint amit leírtál ezen a területen ez a 20-as években alakult ki tömegével, mára a nyaralók telkén családi házak állnak ritka kivétellel nem szükséges minden újszülöttnek mindent mindig újra feltalálni, bár lehet azt is
A Bp-i lakásokat mind eldobtam. Utoljára ugye az N+3-at. Nem akarok vagy akarunk több társasházba belevenni. Ugye most érdekesség van, mert eddig ingatlanban állt minden.. most ez nincs így. Meg kell dolgoztatnom a pénzt. Aztán meglátjuk mit dob a gép.
Igazából az üzenet írójára vonatkozik, sebaj. Mondjuk én nem igazán foglalkozom más lelkiállapotával, minek tenném, menthetetlen helyzetben úgysem segít vmi vállonveregetés-féle.
Egyik barátom budapesti lakás + aggloban zártkerti ingatlannal nyomja. Nem csúcsban a lakásból 15 perc kocsival a nyaraló, tömegközlekedve egy óránál is több. Ma már két nagy és egy kisebb gyerekkel, de amikor kezdte, még két iskolás és egy pici volt. Június 15- aug 31 között a zártkertiben laknak, tavaszi és őszi szünetben is, ha jó az idő, onnan járnak be melózni kocsival, nyáron a két nagy eldönti, hogy hol alszik aznap este, ha buliznak, akkor a lakásba mennek haza, ha pihennek, akkor lazulnak a nyaraló kertjében. Nyaraló normálisan felújítva, légkondi, internet, medence, stb. Télen alig vannak a nyaralóban, mert minek. Télen a lakásban laknak, ahol az iskolás iskolája gyalog 5 perc (a gyerekek önállóan tudtak mindig suliba járni felső tagozattól kezdve), a nagyobbak egyetemre simán bejárnak, ha buliznak éjszakai busz félóránként, stb. Életminőségben szerintem sokkal jobb nekik.
tehát én is kb ugyanolyan jól jellemeztelek, mint az algoritmus más szavakkal persze nyitott könyv vagy, semmi meglepetés viszont az kimaradt, hogy rettegtetni is nagyon szeretsz, szenvedélyesen
Megint nem értem, mit is akarsz, úgyhogy inkább beletettem egy free ai progiba. Többek közt ezt írta: "A szövegben található üzenet ellentétes mindennel, amit a mentális egészség megőrzéséről tudunk. Érdemes figyelmen kívül hagyni, és inkább olyan információkat keresni, amelyek segítenek a pozitív gondolkodásban és a boldogabb élet kialakításában."
Persze. Igaziból én is azt mondom, hogy a Bp-i kertes ház jó. Mi érzelmi okokból költöztünk ki, mert fogy az idő családon belül. Sztem érted mire gondolok. Még az is mehetett volna, hogy legyen itt is ott is ház. Még most is mehetne a dolog csak nagyon szenvedős lenne. Besülős. Több pénz kell. Ha visszajóvök az ingatlanpiacra akkor nekem az a következő befektetési lépcsőm. Egy ház az aggloban 1 ház a városban.
jobb ha bezárkózol a budiba és 24 órát rettegsz téged nonstop rettegés éltet még híreket sem kell fogyasztanod, mert a rettegnivalót a saját agyad is bőven megtermeli ha csak az ingatlanpiaci önrettegtetésre hagyatkozol, az is kitölti gazdagon a 24 órádat
Most nevetni fogsz, gyakorlatilag nem sok különbséget látok a hazai és a svájci közlekedés között. Teljesen otthonos. Leállósávos száguldozókat nem láttam, szerintem csak a büntetési tételek miatt, de rendkívül agresszívan közlekednek, + olyan szintű pofátlan tolakodás megy, amire nálunk egy bmw-s kopasz tetkos is elismerően csettintene.
Ahogy nezem ezt nem mi vagy Orban donti el. A valasztasokon 48% azt mondta, hogy viszlat migrancsok. A kormanyzopartok nemeteknel 15% ala kerultek osszeadva... Nem szivesen lennek migrancs nemeteknel, akiknel minden 2. nem szivesen lat. Historikus adatok alapjan a nemetek nem olyan finom nepek:) Nem nyamnyila magyarock, akik 1000 eve sirdogalnak es mast hibaztatnak...
Aki magát felső-középosztálynak lövi be, ott aztán a gyereknek lesz valamilyen egyéb elfoglaltsga is. Sport, művészet, nyelv a fő irány. Na most ezt is be kell szervezni a napi logisztikába, 3 csok gyereknél, aggloban élve, hát ezt látom egy logisztikai bravúrnak sok helyen. És ezek a dolgok 10-15 éven át tartanak minden egyes hétköznap (mire a legnagyobb és a legkisebb is felnő). Tudom, mert látom és mesélik osztálytárs szülei, hogy be van osztva, kiért mikor honnan hova kell menni anyataxinak, a nagyobb gyerek honnan hova tud egyedül eljutni, stb. Autóipari beszállítók JIT rendszerét megszégyenítő menetrendek vannak kialakítva családon belül. Van több olyan, ahol 15-20 perc a legközelebbi buszmegálló vagy vasútállomás gyalog, még az egyetemista gyerekért is kimennek kocsival minden nap az állomásra/megállóba. Na ez, ha 15 perces városban vagy, akkor az esetek fele/többsége helyben le van tudva, mert van helyben közösségi ház / művelődési központ / nyelviskola / sporttelep (kinek mi kell), és van normális helyi tömegközlekedés, hogy legalább a nagyobbacska gyerekek már önállóan mehessenek ide-oda, de akár biciklivel is megoldható. Ha a gyereked nem tud önállóan oda-vissza eljutni az iskolába-középiskolába, akkor már eleve évekre bekorlátoztad magad. Ócsáról, Szigetcsépről, stb ez pedig esélytelen.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link