Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
az is lehet, hogy a multik visszaszopatásból inkább a magyar termékekre tették a kisker különadót... ha a nép látja, hogy jóval olcsóbb a kinti termék egyszerűen azt fogja vásárolni és a magyar termékek, ha nem fogynak, majd nem lesz annyi meló a magyar gyártóhelyeken, meg logisztikában, majd meg lesz a hatása... akkor vakarhatja az állam a fejét.. lesz majd gdp %os csökkenés
Vsz, h a magyar élelmiszer termelés vertikumát már lenyúlta a NER, és odaáll a háborús inflációt megerősíteni egy kis áremeléssel. Csak a LIDL és tsai áruira nincs hatással a gyenge Ft ellenére sem.
akkor én említem és csépelem tovább ;) !! pedig az olasz tészta is nagyrészt magyar búzából készül! tehát a barilla magyar termék.. barilla 1189 FO$rint/0,5kg IttHUN https://imgur.com/a/F6u9teq barilla 0420 FO$rint/0,5kg Italy https://imgur.com/a/GTjK7iN 0,99cent és ez sajt Al.i üzletben camambert mustra: 2022.09.30 https://imgur.com/a/aJzXul0 ; 2022.10.11. https://imgur.com/a/Cgmx4hp márka gyártási hely ár/kg akciós ár/kg akciós áremelkedés milfina németország 3192 nem 3640 nem +14,03% tihany veszprém 5991,67 igen 6991,66 nem +16,68% fadobozos francia fanciaország 3196 nem 3196 nem +0% a német/francia sajtoknak lehet némi szállítási költsége!!!! és az ottani dolgozók kb a háromszorosát keresik, mégis a feléből vagy feléből SE ki tudják hozni ideszállítva???? Ugye nekik nincs árfolyam különbözetből adódó veszteségük, mert az idei fizetésemelésük nem veszett el, mint mutyisztániaknak...
Én is…. Mert olyan nincs. EU belül tiltott (nemzeti)támogatásnak minősülne, ami a területalapú támogatás lehívását zárná ki. Az más kérdés hogy egyéb ösztönökkel lehet élni , s bizonyos költségek át is vállalhatóak. Számos példa van rá EU-ban. Hazai nem sok. A lengyelek esetében inkább arról van szó, h az egy főre számítva a legnagyobb Mezőgaz támogatást hívtak le évekig -15 éve- kishazánk második volt mögötte ) csak éppenséggel sokkal jobban használtak fel. Méret gazdaságosság! Stb….
Sem bántani, sem védeni nem akarom a termelőket, de az ár attól is függ, mennyi támogatást kapnak. Az tudom, hogy a lengyeleknél van export támogatás, például, ha kivitték a krumplit, az állam fizette a fuvart és még kaptak 30% támogatást. Ezért olcsó a lengyel alma is. A másik oldalon a hazaiakat belehajszolták a hihetetlen beruházásokba a támogatásokkal, ahol a támogatás csak 50%, a másik felét ki kellene termelni, ami nem egyszerű. Gondoljunk bele, mennyibe kerülhet egy üvegházrendszer és ne csodálkozzunk a több ezres paradicsom árakon, igaz, az terem 365 napon keresztül.
Gumitalp minőségű Trapp István 4200/kiló Nem gumi talp, de alap osztrák sajt, ráadásul szeletelve 2800/kg Erre hogyan kéne gombot varrni? Sejtésem az, hogy a magyar termelő, kereskedő, a teljes láncolat előre beárazza a 40-50% inflációt és indokolatlanul felemeli az árakat, ezzel valóban inflációt gerjesztve. Tojás is 120 Ft, miközben az olasz tojás csak 85 Ft. Tésztát már nem is említem, elcsépelt :D
Ezt ne mondjad, hogy teljesen mindegy, 500 As árfolyamnál mekkora inflát szeretnél? 35-40% mivel az unióban élünk a legtöbb kaja, ruha... Stb tökéletesen leköveti a változást. Van viszont amit nem értek, a hazai termékek nagyon drágulnak, de a behozott német, lengyel... Kevésbé, ennek nem tudom mi az oka...
A rosszabb minőségű -nem merinói- birkahadnak mindegy egy nemzeti valuta ledegradálása. Egy intelligens embernek szerintem igenis számít mennyire értékelik a munkáját,teljesítményét az országát.
Nem állt szándékomban kötekedni. Nem ismerlek még fórum szinten sem, csak kissé meglepett, hogy azt írtad, hogy előre vágtad, hogy fordul a HUF 2 napja, de nem devizázol... És továbbra sem áll össze nekem ez a kép...
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)