"Sabelhaus és kollégái Fed-adatokat használtak annak kiszámítására, hogy mekkora teljes vagyont örökíthetnek az amerikaiak haláluk után (ez egy család nettó vagyona, levonva a nyugdíjakat és járadékokat, amelyeket jellemzően nem adhatnak át az örökösöknek). A kutatók azt találták, hogy az úgynevezett örökölhető vagyon a bruttó hazai termék 256%-áról (1997) 424%-ra (2021), az adatok rendelkezésre álló utolsó évére emelkedett.A növekedés megdöbbentő, 97%-a azoknak a háztartásoknak a vagyonnövekedésének volt köszönhető, ahol a családfő 55 éves vagy idősebb volt. A teljes növekedés mintegy 75%-a az 55 éves és idősebb háztartások leggazdagabb 10%-ának gyarapodásából származott, derült ki az elemzésből.
Sabelhaus kiszámította, hogy a legnagyobb összesített vagyonnal rendelkező korcsoport 2021-ben az 55 és 64 év közötti volt – ez a demográfiai csoport akár évtizedekig is élhetett. Ez különösen igaz, ha valaki jómódú. Raj Chetty, a Harvard Egyetem közgazdászának és mások elemzése szerint a leggazdagabb 1%-a átlagosan a 80-as évei végéig él, ami hosszabb, mint a kevesebbet keresőké.
"Eszelős méretű magánvagyonokon ülnek az idősebb amerikai polgárok. A 61-80 év közötti baby boomer korosztály, és a náluk is idősebbek összesített vagyona 110 000 milliárd dollár. Leírni, megérteni is nehéz, ez az éves amerikai GDP több, mint 3-szorosa, és kábé az éves világ GDP nagyságrendje. Az X generáció és a fiatalabbak is bírnak már 65 000 milliárd dollár megtakarított vagyonnal. A vagyon megoszlása részvények, ingatlanok, nyugdíjmegtakarítások és cégtulajdonok, ezek értéke igen sokat nőtt az elmúlt egy-két évtizedben - persze nem lesz mindig így. Mi lesz a vagyonnal? Amit az idősebbek nem élnek fel, és nem is lehet ennyit elnyaralgatni vagy elköltögetni, majd öröklik az utódaik. És ez már most zajlik, évente 1000 milliárd dollárok szállnak át a fiatalabbakra. Még soha nem volt generáció, amelyik ilyen gazdag volt a világtörténelemben, mint az amerikai baby boomerek. És az utódaik sem lesznek szegények, az X-generáció már most sem az, a 20-40-es generáció ugyan vagyonban jóval el van maradva az idősebbektől, mert a pályája elején van, de már most gazdagabb, mint amennyire a baby boomerek az ő korukban voltak. Természetesen a vagyon eloszlása egyáltalán nem egyenletes, az elmúlt évtizedek vagyonnövekményének 75%-a leggazdagabb 10%-nál csapódik le, nem is mindenki örököl, és nem is mindenki sokat. És nem is biztos, hogy egyhamar. A most épp legvagyonosabb 55-64 közötti korosztály még évtizedekig fog élni (jó esetben), tehát a vagyontranszfer azért szép elnyújtott lesz. "Sabelhaus and his colleagues used Fed data to calculate the total wealth that Americans can pass down when they die (this is a family’s net worth minus pensions and annuities that they typically can’t give to heirs). The researchers found that what is known as the bequeathable wealth rose from 256% of gross domestic product in 1997 to 424% in 2021, the last year of available data. A staggering 97% of that increase was due to wealth gains in households where the head of household was 55 or older. About 75% of the total increase was from gains by the wealthiest 10% of households age 55 and older, the analysis found. Sabelhaus calculated that the age group with the most aggregate wealth in 2021 was 55 to 64 years old—a demographic that could have decades of life left. That is especially true if a person is well-off. The top 1% of earners on average live into their late 80s, longer than people earning less, according to an analysis from Harvard economist Raj Chetty and others." https://www.wsj.com/articles/the-great-110-trillion-wealth-transfer-wont-happen-any-time-soon-e8b2ef31?mod=article_inline
Barátom munkatársa bányászott bitcoint a céges gépen. Csak annyi volt, hogy munkaidő után nem kapcsolta ki gépét. Mivel ez még a legelején volt, szépen csepegett az 1 dolláros bitcoin a tárcájába. Állítólag már tíz felett járt, mikor kidobták a cégtől, de az 50 dolláros bitcoin vagyonára nem is gondolt, ami a céges gépben volt elmentve. Három év múlva jelent meg a cégnél és 1000 eurót ajánlott a volt számítógépéért. De addigra már lecserélték a gépparkot. Hanyecz Lacika 10 ezer BTC-t fizetett 2 pizzáért, ez az első tranzakció, mikor a semmit nem érő digitális jel lábnyomáért értéket adtak. A bitcoint úgy lehet definiálni, hogy a semmi nyilvántartása.A bitcoin nem létezik, csak az evidálása. Ezért nem lehet ellopni, mert ahhoz a 24 karakteres pinkódját kellene megfejteni, amire állítólag a kvantumszámítógép 2030-re képes lesz. Csak az a kérdés, ez mennyibe fog kerülni, érdemes lesz erre pazarolni a kapacitást?
azért ez megnyugtat, nyilván én is eladtam volna. pedig gondolkoztam rajta hogy beüzemelek egy bányászgépet, gépteremben elpöfögött volna, dehát ki tartotta volna meg... Max aki megfeledkezik róla és most jön rá a szellőzőrácson potyognak ki a fölös bitcoinok :D
Kevesen tudnak bonyolult dolgokról egyszerűen és érthetően beszélni. Zsiday Viktor ilyen: "Ahhoz, hogy bevezethessük az eurót, a magyar költségvetési hiánynak a GDP 3 százalékára kellene lemenni, vagy legalábbis afelé kellene tartania. Ez jelenleg nagyjából 7 százalék. Minden egyes százalék körülbelül ezer milliárd forintot jelent. Most van egy 7 százalékos hiány, és közben a Tisza-kormánynak vannak ígéretei, mint a gyümölcsáfa, nyugdíjasoknak SZÉP-kártya vagy egészségügyre, oktatásra több pénz és így tovább. Ez nagyjából még plusz 3000 milliárd forint, tehát további 3 százalék. Vagyis van egy 7 százalékos hiányunk, plusz még 3 százaléknyi vállalás. Ez azt jelenti, hogy évente plusz 7000 milliárd forintot kellene beszedni, vagy ugyanennyivel kevesebbet költeni. Ez elképesztően sok pénz. És ez az a pont, ahol szerintem el lehet rontani az egész most zajló rendszerváltást. Mi történik most? A befektetők, a lakosság, mindenki megelőlegezte a bizalmat. De ha kiderül, hogy a Tisza-kormány nem tudja stabilizálni a gazdasági és pénzügyi helyzetet, akkor az a kamatkiadás-csökkenés, ami most elindult, visszájára fordulhat. Ezért mondtam az elmúlt hetekben-hónapokban is, hogy ne kezdjünk el pénzt osztani addig, amíg nem látjuk pontosan a költségvetés helyzetét, és nem látjuk, hogy mennyit tudunk spórolni, illetve mennyi plusz bevételt tudunk beszedni. Na most akkor hadd térjek rá a vagyonadóra. Szerintem ezt most már meg kell csinálni, megígérték. De szerintem nincs sok értelme, sok országban bevezették, a legtöbben most már kivezetik. Mert milyen egy jó adó? Olyan, amit könnyű beszedni, átlátható, jelentős összeg jön be belőle, és nem torzítja nagyon jelentősen a gazdaságot. A vagyonadónál az első probléma az, hogy nagyon kevés pénz jön be belőle. Körülbelül 100-200 milliárd forint. Ha ezt összevetjük azzal a 7000 milliárddal, amiről beszéltünk, akkor értitek, hogy ez semmit nem old meg. Ráadásul a leggazdagabbak – akik sok tíz vagy sok száz milliárdos vagyonnal rendelkeznek – nagyon könnyen ki fognak húzódni alóla, elköltöznek Ciprusra, Máltára, Portugáliába, nem lesznek alanyai az adónak, pont azok fogják megúszni, akiknek a legtöbb pénzük van. Akik meg fizetni fogják, azok a pár milliárdos vagyonnal rendelkező magyar közép- és közép-nagyvállalkozók lesznek. Olyan emberek, akiknek van mondjuk 100-200 alkalmazottjuk, és egy olyan cégük, ami pár milliárd forintot ér. Neki a cégük után évente 20-30-40 millió forintot kell befizetnie. Gyakorlatilag olyan, mintha megemelnénk a társasági nyereségadóját. Miközben ugyanabban a városban működik egy ugyanilyen cég, aminek mondjuk szerb, osztrák vagy norvég a tulajdonosa, és ő nem lesz ennek az adónak az alanya. Tehát az első kérdés az, hogy miért nem egyszerűen a társasági nyereségadót emeljük meg mindenkinek, nem csak a magyar vállalkozóknak? Egyébként abból körülbelül kétszer ennyi pénz jönne be, teljesen átlátható lenne. A másik nagy probléma a vagyonadóval, hogy nagyon nehéz megállapítani, mennyit ér egy cég. Van egy céged – mennyit ér? Most nyereséges, de lehet, hogy jövőre veszteséges lesz, vagy most veszteséges, de jövőre nyereséges. Nagyon nehéz objektíven meghatározni ezeket az értékeket. Szerinted melyik lenne a jobb megoldás? Milyen adót fizettetnél magaddal és sok más emberrel, amiből több pénz is jönne be? Például a társasági nyereségadót. Ugye most Magyarországon 9 százalék a társasági adó, miközben a globális minimumadó felé megy a világ, ami 15 százalék. Ha ezt megemelnénk, abból bejönne körülbelül 5-600 milliárd forint, attól függően, milyen kedvezmények maradnak. Tehát eleve legalább a duplája jönne be annak, mint a vagyonadóból. A másik lehetőség az osztalékadó emelése. Amikor a vagyonosok kiveszik a pénzt a cégükből és magukra költik, akkor lehetne magasabb adót fizetniük. Az osztalékadó ugyanannyi, mint a személyi jövedelemadó, tehát 15 százalék. És van még egy nagyon fontos dolog, a tartós befektetési számlán, ahol öt év elteltével nem kell adóznod a befektetésed után. Ennek akkor lenne igazán értelme, ha mondjuk az lenne a célja, hogy magyar beruházásokat finanszírozzunk belőle, magyar állampapírokat vagy magyar cégek részvényeit vegyük. De az, hogy én Tesla-részvényt vagy SpaceX-et veszek belőle, és az elért nyereség után nem kell adóznom, szerintem nonszensz. Egy bizonyos szintig – mondjuk 10-20-30-50 millió forintig – lehetne ilyen kedvezmény, de amikor valakinek 5 vagy 10 milliárd forint van a számláján, és nem adózik a nyereség után, az szerintem nem fenntartható." https://hold.hu/holdblog/zsiday-viktor-eljatszottuk-a-sajat-deviza-lehetoseget/
21-ben én is kereskedtem bitcoinnal, 30-szoros tőkeáttéttel. Élveztem, hogy eltekertünk fagyizni és mire megettük a fagyit, kerestem 300e Ft-ot. Aztán egy májusi reggelen arra ébredtem, hogy 4,5 millióval kevesebbet ér. Gondoltam majd csak jobb lesz. De a plusz500 felületén nem lehet kiülni valamit, mert X nap után zárja a pozíciót, ha tetszik, ha nem. A maradékkal sokkal óvatosabban bántam és 23-ban majdnem nullán szálltam ki. Persze utána már rakétázott :D Na mindegy, a kivett pénz ment otp certikbe és 23-tól az jobb volt mint a coin :)
2011-ben egy programozó munkatársam pörgött rajta.. nem isértettem miről magyaráz. meg hülyeség és legyintettem. mondta, hogy hány bitcoint ásott ki előző éjjel és a pincébe letette a gépét, mert hangos... most 15 évvel később is beosztott programozó. szóval gondolom nem ült a kezeire. nem cserélnék vele. :D
engem nem zavar, pont azért kezeltetem mással mert nem akarok ezen görcsölni, hozzák a számokat, lehetőleg kis volatilitással hogy ne is kelljen rágondolnom. Van játszós pakkom, egyjegyű százaléka a teljes vagyonkának de azon is megy a (nem is tudom mi, adrenalin?) az odafigyelés, meg a mérgelődés. Pont azért is csinálom mert némi izgalom, játékszenvedély? Játszottam online pokert is,nagyon kis összeggel, de akár játékpénzzel is sokszor. Ami az életben eredményt hoz, hogy "márpedig megoldom, márpedig megmutatom hogy igazam van, hogy jól csináltam" az itt nem működik, természetes része a pechszéria is, na olyankor szokott elegem lenni és leállni (különösen a jétékpénzes, nyilván az a céljuk hogy bukj és vegyél zsetont, csak ilyenkor szoktam kiszállni, nehogy már fizessek azért hogy szivassanak) Szóval jobb a lelkivilágomnak ha nem tolom teljes vagyonnal, már a nyugalom motivál. Jobb ha az ember ismeri magát. Magyar részvényekkel rég nem foglalkozom, nem tetszett a 23:59es törvényhozatal, és a kötetlen manipuláció. Tudom, lehetett keresni, de ez is saját döntés volt. A mi lett volna ha pedig sose jó. Pláne nem hasznos. persze a lottószámokat is milyen könnyű utólag beikszelni, meg a rulettre tenni is. Cimborám mondta hogy ha van kis vagyonka valakinek miért nem megy be a kaszinóra és teszi fel az egészet. Ha nem jön be nem változott semmi, dolgozol tovább. Ha bejön harmincszorozás, meló abbahagy és pihi. A logikába nehéz belekötni de mégse így működik. Doyle Brunson írta pokerelméleti könyvében, hogy ő szerencsejátékos. Mindene megvan, több pénze mint elég élete végéig (nem tudom, volt vagy 70-80 éves, kb élő legenda akkor) de azt mondta ha valaki felajánl neki egy fogadást a teljes vagyonára amit nemtom 70% valószinűséggel nyer akkor gondolkozás nélkül felteszi mindenét. Ami nyilván hülyeség, matematikailag is, de lehet ílyen valaki. A játszóssal keresem a nagy lehetőséget, belenyúlás többszörözés. Na nemigen jön. Pedig tele van minden a sztorikkal, napi szinten vannak ilyen kiugrások. Játékizgalomnak jó, de ugyanakkor stratégiaigazolásnak is. Nem többszöröztem volna fel hetente a teljes vagyonomat se. Jobb az az évi kisebb de (eddig) stabil hozam. csinálja aki jobban ért hozzá. A pénzbefektetésem is, de a fogamat se fúrom magamnak, műtétet se csinálok, autót se szerelek. Pedig mindenre van youtube. De nem. Nem véletlen találtuk fel a munkamegosztást. Anno a rendszerváltáskor (kb) mindenki maga kendácsolta a dolgait. Aztán (kb) mindenki csóró volt, az autószerelő felrakta magának a lambériát, így az asztalosnak nem volt bevétele és maga csinálta az autóját. Ha meg van akkor mindenkinek van munkája és megteheti hogy szakihoz megy. MIndenki elégedettebb. Na szófosás off, bocs, elszaladt velem a billentyűzet. :D
Ha az ember mindig azon görcsölne, hogy mi lett volna HA, belebolondulna a sikertelenségbe. Én 2008-ban futottam be a "brókeremhez", hogy a 12% minusszal kimentett pénzemért OTP részvényt akarok venni, 1400 forintért. Azt mondta, látszik nincs tapasztalatom, éppen most akarok beleugorni, mikor egyik napról a másikra feleződhet az ára? Ilyenkor államilag garantált befektetést szabad csak választani. Így hallgatva rá 7%-os kamatra 3 évre lekötöttem náluk a pénzemet. Azt az összeget azóta is konzervatívan kezelem, igaz, már jó ideje euróban. A bitcoinról 50 dolláros áránál hallottam először, de már akkor nevetségesen drágának gondoltam. Értéke azóta sem változott, csak az ára. Egyik FF es fórumtársunk hatására 2021 márciusában gondoltam megpróbálom, milyen bitcoinernek lenni 51600 as árnál. :-) Semmi különös, lassan nullán kiszállhatok. Engem nem bosszant, hogy valamiből kimaradtam, sokkal nehezebben bírom, ha a meglévő kopik.
nomad amúgy lelkileg hogyan érint hogy privátbankolsz, de ha ebből 100 millát OTP-re raktál volna 22-ben akkor most 400 millió lenne, es ahogy Lou70 is írta hogy ebben valóban nem lett volna nagy kockázat... engem megvisel ha eszembe jut ..
és ha csak 1 utód van, akkor neki meg van váltva a jegye az örök boldogsághoz. ha kettő,akkor meg csak a felét kell maguknak összerakni. vagy ilyesmi. nyilván ennél bonyolultabb, de na.
illetőleg ha 10 év múlva olyan gyógyszerek lesznek hogy 15 évvel tovább élhetsz egészségben is, akkor bizony a Fire -höz sokkal több dellára lesz szükség, ki mit gondol? lenti videóból
Amíg nem változnak a körülmények és nem kellene több. De persze, mondhatjuk hogy a busmanoknál is gazdag akinek két ágyékkötője van és három felesége és mindenki őt irigyli, tényszerűen igaz. Aztán ha kell a pénz kiderül a nyolcvan millás panel - kismegtakarítás kombóból könnyebb e váltani vagy a falusi ház plusz harminc millásból. De igen, sokan nagy bőségnek élik meg a két átlagfizetés falusi ház, kert életüket, és nem is mondom hogy nincs igazuk, tényleg nem szenvednek szükséget semmiben, nincs ezzel semmi baj. Másik meg párszáz milla megtakarítással se érzi hogy ide nekem az oroszlánt is, és nekik is igazuk van, nem olyan nagyon sok az, valóban. A harmadik meg hajléktalanként is elégedett mert talált egy viszonylag meleg zugot, mindig összejön a kannásborra való. És neki is igaza van. A tanulság? Ne egyél mosatlan gyümölcsöt.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)