Tudom, hogy a fixmáp kamatokat is vissza lehetne tenni kamatoztatni, +0,2-0,3-0,4% nyerő talán, akkor is kevesebb, mint a MÁP+, vagy kb. ugyanannyi, és akkor nem kell szívni a kamatokkal.
A-C közül egyiket sem, ezek helyett: MÁP+. DKJ kevesebbet ad, mint a MÁP+? tehát nem logikus a DKJ. 2 évre scenario: FIXMÁP 2 év 2x7-1 = 13% MÁP+ 6,5 "*" 6,75 kamatos kamat elve alapján 13,68%, ezt 2 évnél díjmentesen visszaválthatod. 2 év előtt: MÁP+ 13,68-1% = 12,6 Fixmáp az előbbi leírt módon: 13% ~ 2 évvel számoltam, de értelemszerűen előtte is a fixmáp nyer, ha idő előtt váltod vissza őket. B-D: nem tudom, fogalmam sincs.
Én most csak egy betü megjelölését kérném tőletek.Ha magyarázat is tartozik hozzá, azt külön megköszönném. 8 számjegyű összegnél jelen pillanatban melyiket váasztanátok kábé 1-2 éves időtávra? A. Fix B. Bonus C. Dkj D. Euro Köszi.
Valóban, ebből is látható, hogy nem teljesen tiszta a kép, mi miatt van-volt. Külkereskedelmi egyenlegre emlékszem a -10000 MRD Ft-ra, ami normalizálódott, és + mostanra (vagy legalább így emlékszem, hogy most +os) "Maradjak a fakanálnál", nyugodtan mondhatod.:)
Főleg azért fejezzük be itt, mert láthatóan nem érdekelnek a tényszerű számok(a tőzsde vs ingatlanpiac tekintetében). Arra célzok, hogy mindkettő kiváló hozamot adott az elmúlt években, te mégis ferdíteni próbálod a magad igaza felé! Sebaj, mindketten elégedettek vagyunk és ez a legfontosabb. Itt meg inkább ktamas kollégával matekoznék szívesebben, ha megengeded?!
De a magyar fifikán nem lehet kifogni! Adunk a vállalkozásoknak kedvezményes hitelt, ami a költségvetés hiányát növeli, majd megfinanszírozzák az adózók 7%-on.
Szerintem az MNB feltankolt a gratis 383-386 között szinten. Nem tartom kizártnak, hogy all-in, ami a csövön kifért, begyűjtötték a maradék forintig az EUR-t. És majd ráfogjuk a szemét brüsszelre, de "kényszerhelyzet", kamatot kell csökkenteni, mert ezt kívánja meg a gazdaság (mint Trump vs. FED, lásd...), nálunk Marci kívánta már. Az MNB zsákolt néhány 10-100MRD Ft-nyit a devizaváltáson. Melyik elemző írta? 400 körüli szintet várnak jövőre. Az S&P meg kockázatot lát a HUF gyengülésben. Most akkor kinek lesz igaza?
"a forinton nem lehet, mert a lakosság devizára vált" Teljesen egyetértek ezzel, ellenben ha valahogy nem lesz gyengébb a forint, akkor abba beledöglik a gazdaság. Ráadásul a dolgozók több mint fele elégedetlen a bérével,tehát közben azt is emelni kéne.Elég róka fogta csuka a helyzet.
"2022: teljesen más volt. ott egy izmos infláció után jött a várva várt ereszkedés, ami kb. törvényszerű volt." . Máshogy emlékszem. Minden energia drágult, 10x gázáremelkedés és nem látszott a vége. Magyarország nagyon kiszolgáltatott volt, benne volt a költségvetés elszállása meg hasonlók. Ezért emelkedtek a hozamok mert egy kockázatos országnak emelkednek a hozamai. Az alapproblémának kellett megoldódnia. Úgy irod mintha a hozamok egyszerűen csak az inflációt követnék le. Kis infláció mellett is lehetnek magas hozamok ha nincs bizalom az adott ország felé. Nálunk amúgy most is ez van, hiába mondják, hogy jövő év első felében 3% alá is mehet az infláció.
"Látható, hogy nem fogjuk egymást meggyőzni, esetleg be is fejezhetnénk, és ebben a topikban maradhatnánk az állampapír témánál..." 👍 Oké, rendben. De! Meglásd, az idő engem fog igazolni. 🙂 Minthogy az elmúlt 27 évben is.
"A "túljegyzés mellett is nő a kamat" " Ez az egyik. A másik meg hogy az emelkedő hozamok mellett, az öt és a tíz éves futamidőn is,az eredetileg meghirdetett mennyiségnél több ajánlatot fogadott be az akk. Kell a pénz lóvéra!
A nagy jegybankok már sokat vágtak a kamatokon, a forinton nem lehet, mert a lakosság devizára vált. A hozam azért nem szállt el jobban, mert a 6,5%-os kamatra vevő a forró pénz -> carry trade.
Az USA munkaerőpiaca elég ramatyul néz ki, és az adósok egyre nehezebben fizetnek. A bicaj nem borulhat fel. A megoldás egyszerű: adjunk nekik pénzt...
az OTP meg 8000 Ft volt 2022 októberében, most 32 000 Ft (+400%) nem ugyanaz a kockázati szint almát az almával, körtét a körtével lakossági állampapírt a lakossági állampapírral, (PMÁP vs fix MÁP) részvényt a részvénnyel (OTP vs. MTelekom) intézményi kötvényt az intézményi kötvénnyel (2051/G vs 2041/A vs 2035/A) kell összehasonlítani más kávéházak
Magyar Állampapír tulajok