2022: teljesen más volt. ott egy izmos infláció után jött a várva várt ereszkedés, ami kb. törvényszerű volt. Most azért kevésbé jó a helyzet. az adósság az elmúlt 3 évben mennyit emelkedett? És ahhoz képest is a GDP arányos hiány az egekben. Furcsálom, hogy ennyire "alacsony" szinten van a 35A és 51G.
A "túljegyzés mellett is nő a kamat" azt jelzi, hogy a piac már nem a likviditást, hanem a hitelességet árazza. A választás előtti osztogatás nem fenntartható, és a költségvetési hiány tartósan magas maradhat. Ehhez jön a potenciális amerikai stimulus ("vámosztalék") hatására emelkedő globális hozamszint.
"Akkor sem való a lakosságnak, ha majd 0,50-re, vagy esetleg még ez alá lecsattan a 2051G?" . A mai helyzetből szemléled, hogy ha 0.5 alá megy, akkor majd a hülye is bezsákol. De ha ennyire felkúsznának a hozamok, annak komoly oka lenne, és az akkori helyzet félelmetesnek fog tűnni és benne lesz a további romlás a levegőben, bóvliról, államcsődről, összeomlásról fognak beszélni. Ugyanúgy nem meri megvenni a lakosság, ahogy 2022-ben is csak a hidegvérűek és a nagyon tapasztaltak vették. De jogos is. Nem várhatja el senki, hogy pont az ő vételénél forduljanak jóra a dolgok. Helyből -8% marzs + a 2051/G ingadozása hatalmas, könnyen -20%-os portfolióértéken találhatod magad amikor már könnyű kétségbeesni és rossz döntést hozni. . Legalább a köv. két kérdést meg kell válaszolni: - Ki tudsz békülni azzal, hogy akár 25 évig fogod tartani, a vásárláskor rögzített fix hozam mellett? - El tudod-e képzelni, hogy néhány éven belül csökkennek a hozamok és árfolyamnyereséged lesz rajta? Ha ezekre nem tudsz igennel válaszolni, akkor nem érdemes tovább gondolkodni. Persze a dolgok sokkal árnyaltabbak és indokolt lehet veszteséggel is eladni, de ezt biztosan nem fogja tudni az átlaglakosság felmérni.
Nem érzem sértésnek, nem vagyok feketeöves, az alap dolgokkal tisztában vagyok. Az alap dolgokban segítem az ittlévőket. Ha rosszul számolok, nyugodtan javítsatok ki.
Akkor sem való a lakosságnak, ha majd 0,50-re, vagy esetleg még ez alá lecsattan a 2051G? Ha utólag megnézed, melyiket lett volna érdemes venni 2022-ben: PMÁP-ot 16 és 19,1%os kamatozással (utólag), vagy a 2051G-t? 2 évet néznénk csak vissza. ~ 8% kamatot adott 2x (0,50 árfolyam esetén), + lehetett volna rajta hozni további 30-40% árfolyamnyereséget. 2*8 + 30-40 = 46-56% vs. PMÁP 35%.
Magyar Állampapír tulajok