Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hellforceone 2026. 09. 10. 22:58
Előzmény: #143656  Boole
Nem tudom, hogy BTC-ben benne van e már az alj, lehet, hogy csinálni fog még egyet, de én abszolút nem látom bele az itt néha említett 20k, meg 20k alatti árakat. MSTR érdekes, mert szerintem egy dupla a jelen szintekről benne lehet, talán több is, de míg BTC-be bele tudom látni az új ATH-t, addig MSTR esetében egyelőre nehezebben... tudom, ellentmondásos, de így látom. Viszont MSTR-re meg az most a meglátásom, hogy abban az alj már benne volt. Én ETH, SOL, LINK cryptókban vagyok érdekelt, valamint COIN és BMNR részvényekben. Ha netán ETH újra esne, akkor BMNR-ből még vennék, mert szerintem az nagyot fog még menni. Legutóbb mikor ETH megfutott, akkor elment 180 környékére. Ha ETH esetleg újabb csúcsra tudna majd menni, akkor BMNR szerintem 250-300-ig simán elszaladhat. Legutóbbi csúcskor a teljes ETH készlet talán 2,5%-át birtokolták, most viszont már 4,7% körül vannak és 5% a cél. Tehát egy újabb ETH csúcs szerintem rendesen meghajthatja az árfolyamot. Mondjuk én nem ugrabugrálok ki-be és bár a pozícióim mínuszban vannak, nyugodtan kivárom az időmet ;)
stolz
stolz 2026. 09. 10. 22:16
ORCL jót jelentett. Kíváncsi leszek, hogy most is elpics@zzák-e. Mondjuk elég valószínű, mert dugig vagyok vele. 😂😂😂
magnezium
magnezium 2026. 09. 10. 22:14
Arany es ezust zuhanas meglepett ma, az olajos termekeket tul koran kezdtem shortolni, nem baj, lesz meg a gazolaj 2 dollar :) Sajnalom, hogy ekkora gebasz van a vilagban, szepen szetb@szta nehany “vezeto”…
Boole 2026. 09. 10. 21:31
Előzmény: #143655  hellforceone
Az USA Pénzügyminisztériumának (US Treasury) megemelt visszavásárlási (buyback) programja önmagában nem képes tartósan és érdemben leszorítani a hosszú, 10 és 30 éves államkötvények hozamát. Rövid távon és pszichológiailag ugyan képes átmeneti enyhülést hozni, de a mögöttes makrogazdasági és szerkezeti okokat nem szünteti meg. 
Miért nem elég a visszavásárlási program a hozamok érdemi csökkentéséhez?
  • Likviditáskezelési eszköz, nem jegybanki pénznyomtatás (QE): A Pénzügyminisztérium visszavásárlási programjának elsődleges célja az illikvid, régebben kibocsátott (off-the-run) kötvények piacának támogatása. A Pénzügyminisztérium nem teremt új pénzt a vásárláshoz, mint a Federal Reserve a mennyiségi lazítás (QE) során.
  • Rövid lejáratú kibocsátásból finanszírozzák: A visszavásárolt hosszú kötvények ellenértékét a Pénzügyminisztérium jellemzően új, rövid lejáratú kincstárjegyek (T-bills) kibocsátásából vagy a számlája (TGA) terhére finanszírozza. Ez gyakorlatilag az adósság átstrukturálása a görbe hosszabb végéről a rövidebbre, ami nem csökkenti az összadósságot.
  • A piaci méretek aránytalansága: Bár a visszavásárlások maximáliskeretét megnövelték (műveletenként 4–6 milliárd dollárra), ez a volumen eltörpül a több mint 30 ezer milliárd dolláros amerikai államadósság-piac napi mozgásai és az óriási új kibocsátási hullámok mellett.
Milyen tényezők tartják magasban vagy nyomják feljebb a hosszú hozamokat?
  • Óriási költségvetési hiány és kínálati nyomás: Az amerikai állam folyamatosan rekordszintű új kötvénykibocsátásra kényszerül a költségvetési hiány finanszírozásához. A piacon lévő túlkínálat lefelé nyomja a kötvényárakat és feljebb a hozamokat.
  • Magasabb futamidő-prémium (Term Premium): A befektetők nagyobb hozamfelárat követelnek meg a 10–30 éves elköteleződésért a tartós inflációs kockázatok, a költségvetési fenntarthatatlansággal kapcsolatos aggályok és a bizonytalan gazdaságpolitika miatt.
  • Külföldi és intézményi kereslet csökkenése: A korábbi nagy árelfogadó vásárlók (pl. jegybankok, külföldi tartalékképzők) kevesebb hosszú amerikai állampapírt halmoznak fel.
  • Mit érhet el mégis a Pénzügyminisztérium?
    Funkció / HatásMit tud elérni a visszavásárlással?Mire NEM alkalmas a program?
    PiacstabilitásMegakadályozza az illikvid kötvények piaci fennakadását és a hirtelen hozamkiugrásokat.Nem tudja tartósan, trendszerűen lefelé kényszeríteni a 10 és 30 éves hozamokat.
    Kibocsátási szerkezet módosításaCsökkentheti a hosszú kötvények új aukciós méretét, ha helyette T-bill-eket bocsát ki.Nem helyettesíti a Federal Reserve kamatvágásait vagy monetáris lazítását.
    Jelzésérték (Signaling)Jelzi a piacnak, hogy a Pénzügyminisztérium figyeli a hosszú hozamok szintjét.Nem szünteti meg az államháztartási hiányt és az inflációs nyomást.

A hosszú oldali hozamok tartós és érdemi csökkenéséhez a költségvetési hiány csökkentésére, az inflációs várakozások mérséklődésére vagy a Federal Reserve határozott monetáris lazítására lenne szükség, nem csupán a Pénzügyminisztérium technikai visszavásárlási műveleteire.
    Ahhoz, hogy az USA Pénzügyminisztériuma (US Treasury) és az államvezetés érdemben és tartósan le tudja nyomni a hosszú (10 és 30 éves) hozamokat, nem technikai visszavásárlási trükkökre, hanem a kötvények kínálatát, keresletét és a makrogazdasági kockázatokat érintő szerkezeti lépésekre lenne szükség.
    A hosszú hozam 3 fő elemből áll: a várható rövid kamatok átlagából, az inflációs várakozásokból és a futamidő-prémiumból (term premium). Ezek csökkentésére a következő konkrét lépésekre lenne szükség:
    1. A kötvénykínálat érdemi csökkentése (Fiskális reform)A hozamokat leginkább a piacon lévő óriási állampapír-túlkínálat nyomja fel.
    • A költségvetési hiány csökkentése: Szigorúbb fiskális politika, az állami kiadások mérséklése vagy az adóbevételek növelése révén. Kisebb hiány = kevesebb új kötvénykibocsátás.
    • A kibocsátási szerkezet drasztikus átalakítása: A Pénzügyminisztérium dönthet úgy, hogy visszavágja a 10–30 éves aukciók méretét, és a hiányt döntően rövid lejáratú kincstárjegyekkel (T-bills) finanszírozza.
      • Kockázata: Ez megdrágítja az államadósság megújítását, ha a rövid kamatok magasak maradnak.
    2. A Federal Reserve bevonása (Monetáris koordináció)A Pénzügyminisztérium önmagában korlátozott eszköztárral rendelkezik; a leggyorsabb hatást a jegybankkal együttműködve érhetné el.
    • Yield Curve Control (YCC) - Hozamgörbe-kontroll: A Fed közvetlenül kijelölhetne egy felső plafont a 10 éves hozamra (pl. max. 3.5%), és vállalná, hogy korlátlan mennyiségben vásárol kötvényt, ha a hozam e szint fölé emelkedik. (Ezt alkalmazta az USA a II. világháború után, vagy Japán az elmúlt évtizedben).
    • Quantifying Easing (QE) újranyitása: A Fed leállíthatná a mérlegfőösszeg-csökkentést (QT), és újra elindíthatná a hosszú lejáratú állampapírok közvetlen jegybanki vásárlását.
    • "Operation Twist": A Fed rövid lejáratú papírokat adhatna el a mérlegéből, és azok árából hosszú (10–30 éves) kötvényeket vásárolhatna, így a pénzmennyiség növelése nélkül szorítaná le a hosszú hozamokat.
    3. A futamidő-prémium (Term Premium) csökkentéseA befektetők jelenleg extra hozamot követelnek a hosszú elköteleződés kockázatai miatt. Ennek mérsékléséhez:
    • Hiteles, hosszú távú adósságcsökkentési pályavázlat: Egy kétpárti megállapodás az államadósság fékentartásáról növelné a nemzetközi és hazai intézményi befektetők bizalmát.
    • Szabályozási enyhítések a bankok számára: A pénzügyi hatóságok módosíthatnák a bankokra vonatkozó tőke- és likviditási előírásokat (pl. az SLR – Supplementary Leverage Ratio szabályt), hogy az amerikai nagybankoknak megérje sokkal több hosszú állampapírt tartani a mérlegükben.
    Összegző mátrix: Milyen lépésnek mi az ára?
    IntézkedésElsődleges hatásFő kockázat / Mellékhatás
    Költségvetési hiányvágásTartósan csökkenti a kötvénykínálatotPolitikai ellenállás, gazdasági lassulás.
    Kibocsátás eltolása T-bill-ekreÁtmenetileg mentesíti a hosszú oldaltMegnövekedett újrafinanszírozási kockázat a rövid oldalon.
    Fed Hozamgörbe-kontroll (YCC) / QEAzonnali, drasztikus hozamcsökkenésA dollár gyengülése, újbóli inflációs nyomás és mérleginflálódás.
    SLR banki szabályozás enyhítéseÚj belföldi vásárlói erőt teremtNöveli a bankrendszer kockázati kitettségét az államadósság felé.
    Boole 2026. 09. 10. 21:02
    Előzmény: #143655  hellforceone
    BTC, MSTR-t hogy látod?
    hellforceone 2026. 09. 10. 20:56
    Előzmény: #143650  Boole
    Szerintem fel fog menni 8.000ig. Most lejöhet akár 7,5k-ig, aztán onnan midterms-ig fel és lehet, hogy aztán egy kiadós reccs. Most éppen lehet, hogy egy ED 4es hullámában van. Ha jön a 8k körüli top, akkor lehet fel kell kötni a gatyát 😂😂
    mereszZenesz 2026. 09. 10. 20:30
    Egyre csúnyább a piac.. Nyitottam egy laza shortot a Bitcoinra...
    Boole 2026. 09. 10. 20:04
    Előzmény: #143652  Beze
    Én is a visszatesztre gondoltam és utána még egy kör felfelé.
    Beze
    Beze 2026. 09. 10. 20:02
    Előzmény: #143650  Boole
    Lehet hogy visszateszteli csak a kitörést? Amolyan lobogó ez most. De qurvára valami hír kéne hozzá hogy emelkedjünk... Én tartok valami gigaomlás forgatókönyvtől , ez a 100 dolláros olaj ez nagyon odavághat ha elkezdenek tőle félni és borul a domino 
    sahara
    sahara 2026. 09. 10. 19:59
    Mit gondoltok Sentinel(S)-ről? Kinőheti magát a veszteségből következő évben?
    Boole 2026. 09. 10. 19:55
    Előzmény: #143647  pomperj
    SP500 - még egy utolsó rallynak lennie kéne 8100-8200 közé, mert így egy felső platformnak elég rosszúl néz ki.
    https://www.tradingview.com/x/XXGyjREz/
    https://www.tradingview.com/x/MiV478hn/
    Firekiller
    Firekiller 2026. 09. 10. 19:55
    miért szakad a copper?
    magnezium
    magnezium 2026. 09. 10. 19:29
    Érdekes…alig speka a mai armozgas, kozben meg mindenbol nott a keszlet..hagyjuk is…
    Gasoline Inventories Act:1.269MCons:-1.400MPrev.:-1.173M18:00USEIA Weekly Distillates Stocks Act:2.087MCons:-0.700MPrev.:0.796M
    pomperj
    pomperj 2026. 09. 10. 19:00
    Előzmény: #143640  pomperj
    MrSomm 2026. 09. 10. 18:52
    Előzmény: #143634  pomperj
    The key news today is that the White House is hesitating over imposing tariffs on refined copper. Traders had spent months moving copper into the U.S. and bidding up COMEX copper on the assumption that tariffs were coming. Reuters now reports that the administration hasn’t made a final decision and is concerned tariffs would increase costs for U.S. manufacturers and consumers. 
    MrSomm 2026. 09. 10. 18:50
    • China approved Wegovy (semaglutide) for treatment of metabolic dysfunction-associated steatohepatitis (MASH), making it the first GLP-1 receptor agonist approved for MASH in the country. 
    Feherlo 2026. 09. 10. 17:02
    USA 10 eves kotveny +1.5% emelkedessel 4,92-re ment; alakul a parti, feleim
    pomperj
    pomperj 2026. 09. 10. 16:43
    Előzmény: #143638  Boole
    Vigyazo szemetek NVDA-ra vessetek.
    A 10 orias AI ceg az SPX 40% resze.
    Mar jo ideje NVDA az extremen magas profitjat a segedcsapatokba,   25-30 AI profilu cegbe fektette,
    nagyreszt olyanokba, akik vesznek tole GPU-kat nagy szamban (szoval a sajat vevokbe)
    Mintha NVDA a  Mesterseges Intelligencia kinevezett vezere, es egyben kozponti bankja lenne.
    OK meg hasonloan,  egymas kozott,  szinten koros-korben foleg a vevoikbe,  befektettek egymasba.
    Ha ez a struktura, es persze elso helyen NVDA megroggyan, akkor viszi magaval az egeszet. 
    .
    Mostanaban  NVDA GPU-i helyett a superscaler csapat egyre inkabb a sajat GPU-it probalja fejleszteni.
    Amikor a vilag rajon, hogy NVDA-nak kozben elfogyoban van a piaca, akkor mit reagal az invesztor?
    Abbol nem 30-40% eses lesz, hanem a duplaja. 
    .
    Az mar csak hab a tortan, hogy NVDA adossaga se apropenz; akkora bank nem sok van az USA_ban,
    amekkora az NVDA hitel-kitettsege.
    Jensen CEO, az NVDA csodalt magusa konnyen juthat a leggyuloltebb tozsdei  csalo szerepebe?
    pomperj 2026. 09. 10. 16:38
    Törölt hozzászólás
    Padre47 2026. 09. 10. 16:15
    Előzmény: #143638  Boole
    Elvileg meredeken lefelé kellene reagálnia. Elég sok piaci szereplő kockázat kerülő már és a szeptember historikusan szintén nem kedvező.

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek