Electra Battery Materials will attend the H.C. Wainwright 28th Annual Global Investment Conference on Sept. 14-16 CFO Peter Rawlins, VP Heather Smiles to hold investor meetings focused on Ontario cobalt sulfate refinery progress, capital markets priorities.
Szemmel láthatóan egyébként próbálják a fókuszt a cégen tartani. H.C. Wainwright intézi az ügyes bajos tőzsdei dolgait a cégnek, gondolom (bízom benne) itt majd szépen megmutatják a céget, kis esélyt adok esetleges bejelentésnek a finomító állapotáról, a kivitelezés haladásáról, vagy bármilyen, eddig nem tudott pozitív fejleményről. RS vagy RS halasztás után beférne egy pozitív csavar!
Sajnos 2023 óta volt kb 50% hígítás a RIG-ben, szóval az akkori részvényszámot alapul véve most kb 9.3 körül van. 2023-ban még csak 730-750m részvény volt, most pedig több, mint 1.1mrd.
Én a RIG-et valamikor múlt év közepén kezdhettem el venni, vagy az év végén, már nem tudom, és 3,89 €-tól 2,38-ig vettem. A beker ár végül 3,08 € lett, és ha lehet választani, akkor a János 147 $-ját jelölném inkább meg, a Bole 14 $-ja helyett... :)
Még azt érdemes szerintem figyelembe venni, hogy az elmúlt több, mint 100 évben minden egyre inkább gyorsul, és mindennek egyre gyorsabb lefutása van. Az olaj ciklus ábrán is 30-25-22 év a 3 ciklus. Lehet, hogy a mostani már csak 20, vagy 18, amiből a felmenő szakasz csak 7-9 év, lehet, hogy a hátra lévő rész 2-3 év alatt lezajik.
Emlékszem Boole-nak volt egy RIG-es hosszú távú chart grafikonja még anno 2023 -ban talán, amikor 7 USD-nél volt a RIG ára és azt vizionálta, hogy visszaesik a részvény 2,2 környékére és majd onnan megy 13-14-ig fel. 7 USD-s részvény árnál nagy marhaságnak gondoltam azt, hogy visszaesne 2 usd környékére az ár, ezért nem adtam el (vártam inkább, hogy pomperj 147 USD-s várakozás(án)a(k) (legalább fele) teljesüljön és nem adtam el. 2,2 körül meg úgy voltam vele, hogy "és mi van ha esik tovább, így is nagy a pakkon a veszteség" és nem bővítettem, pedig akkor gondolkodtam rajta. Szóval szép előrejelzés volt Boole, most már kivárom a 13-14 környékét! :-)
Akkor az olaj chartodat úgy kell értelmeznem, hogy az azon ábrázolt felfelé tartó ABC korrekció, az az épp aktuális 22-30 éves fel-le ciklus első "FEL" szakasza. És nem 1-2 év alatt fut ki a C, hanem ca. 2030-32-körülig tart, és a vége inkább 220 $ lesz, mint 160... Ez esetben azonos a várakozásunk, és így már a chartod az én rendszeremben is a helyén van... Kíváncsi vagyok, milyen árfolyam környékén lesz a RIG, PBR, APA, NOV, Patterson, és tarsai, amikor az olaj eléri a csúcsát 185, vagy éppen 215 $ környékén? Ha ezek ATH-ra mennek addigra, akkor az elég komoly potenciál még...
Nem voltam biztos a dolgokban, ezért nem piszkáltam. ELBM Közben megint minden technikai szint, mozgó, alakzat, célár ellenére lejött az utolsó kisebb emelkedés fibo 50-ig. Nincs ötletem mi mozdítja ki egyszer, hogy végre a technika kicsit összhangba kerüljön a mozgásával, de innen fordulhat(na) ismét fölfelé. Természetesen RS hírek lehetnek a legnagyobb indikátorok bármelyik irányba.
Nem gondolom, hogy 2-3 ev alatt csucsra erhet fel az olaj, tovabb fog tartani a bull, talan meg 5-7 evig. Az utolso szekularis ciklusa 1998-2020 volt, ez 22 ev, es 10+12 ev volt a fel+le trend. Az olaj ciklusok 22-30 evesek, szoval a 2030-as evek elejeig varhato a felfele meno trend. . https://imgur.com/a/FJ13lj0 . Az Exxonnak ez az abraja minden lenyeges dolgot elmagyaraz arrol, mire lehet szamitani, akar 15%, akar 8% lesz az olaj es gazmezok kimerulesi tempoja. Es mekkora inveszticio kell hozza. . https://imgur.com/a/ECPpKmn
MAG7, S&P 500 és a
felszín alatti rezsimváltás
a Magnificent Seven továbbra is akkora súlyt képvisel az
S&P 500-ban, hogy tartós gyengülésük az egész index szempontjából
meghatározó. két lényeges korrekciót tennék. Egyrészt a MAG7 jelenlegi
S&P-súlya nem közel 50%, hanem nagyjából 33–34%. Másrészt a 2026-os adatok
nem azt mutatják, hogy kizárólag a MAG7 tartaná életben a piacot. Éppen
ellenkezőleg: az S&P 500 Equal Weight és az ex-MAG7 index augusztus végéig
körülbelül 14%-kal emelkedett, miközben a cap-weighted S&P mintegy 12%-ot,
a MAG7 pedig csak alacsony egyszámjegyű teljesítményt produkált. A legerősebb
jelenlegi jel ezért nem a breadth összeomlása, hanem a vezetés átrendeződése.
A felszín alatt
tehát valódi broadening zajlik. Az RSP/SPY és
XMAG/SPY relatív erősödik, miközben a MAG7/SPY gyengül. Szerintem egy
gazdaságilag koherens másodlagos vezetői csoport is azonosítható:
AI-infrastruktúra, memória, storage és félvezető-capex nevek – például MU, AMD,
DELL, STX, WDC, MRVL, AMAT és részben AVGO.
Ez nem egy „második MAG7” indexsúly szempontjából: a csoport csak
körülbelül 8–9%-ot képvisel az S&P-ben, szemben a MAG7 nagyjából 34%-ával.
Ugyanakkor a szélesebb ex-MAG7 piac pénzügyekben, iparban, egészségügyben és
energiában is érdemi részvételt mutat, vagyis a jelenség több egyszerű
félvezető-rotációnál.
Az indexsúlyok aritmetikája különösen fontos. Egy 20%-os
MAG7-esés mellett a maradék kétharmadnak körülbelül 10%-ot kellene emelkednie
ahhoz, hogy az S&P összességében változatlan maradjon; 30%-os MAG7-esésnél
ez nagyjából 15%. Vagyis a szűk új vezetői csoport önmagában nem képes
ellensúlyozni egy nagy MAG7-esést, a teljes ex-MAG7 univerzum viszont
elméletileg igen. Emiatt a MAG7
gyengülése önmagában még nem egyenlő a piac tetejével. Az S&P akár
további csúcsot – szélsőségesebb esetben a 8500 körüli zónát is – elérhet
gyenge vagy stagnáló MAG7 mellett, ha a broadening elég erős; ez azonban már
feltételes forgatókönyv, nem fő következtetés.
Technikai oldalról a MAG7 Ending Diagonal olvasata
„plausible”, de nem bizonyított. A heti és napi trend még nem tört meg
egyértelműen. Ezért a „MAG7 alsó trendvonal törik → cash” szabály túl érzékeny
lenne önmagában. Sokkal erősebb kockázati jel lenne a MAG7 megerősített
trendtörése és sikertelen visszatesztje, ha ezzel egy időben az RSP/SPY és
XMAG/SPY is lefordulna, valamint romlana az 50 és 200 napos mozgóátlag felett
kereskedő S&P-tagok aránya. Ekkor már nem egyszerű leadership rotationről,
hanem a vezetés átadásának kudarcáról és szélesebb piaci törésről beszélnénk.
Összességében talán kimondható, hogy a mélyben már fontos változás indult, de
a változás jelenleg nem bearish breadth collapse. A legjobb leírás: leadership
rotation + healthy broadening, miközben a terminal melt-up / későbbi topping
kockázata továbbra is figyelendő. A legfontosabb monitorozandó hármas ezért
most a MAG7/SPY, RSP/SPY és XMAG/SPY; a
valódi piaci veszély akkor nő meg érdemben, ha a régi vezetők gyengülése
után az új vezetés és a széles breadth is egyszerre megtörik.
Ebben az olaj chartban nekem az nem tiszta, hogy ez egy ABC korrekciót ábrázol, ami mondjuk 2028-ban kifut valahol 140-160 környékén, és utána egy hosszú lejtmenet következne, mert az eredeti nagyobb struktúra lefelé megy, most annak van az ABC korrekciója. Viszont ez hogyan passzol össze azzal a várakozással, hogy most az energia évtizede jön, és 8-15 évig drágulni fog az energia, meg az azzal foglalkozó cégek? (RIG 147, stb) Ez a várt jelentős energia drágulás 2 év alatt fut ki, vagy ez a chart nem ABC korrekció, vagy én látok valamit rosszul? A saját véleményem egyébként az energia és nyersanyag évtizesdes verzió, de azt is el tudom viselni, ha az olajos cégek 2 év múlva ATH-n lesznek... :)
NG attorte a juliusi top 2.98 csucsot, es ezzel megerositette a Bullos szerkezetet. A Napos charton az augusztusi melypont ota van (1- 2) hullampar,, es most a kitoressel wave(3) hullamban van. . https://imgur.com/a/I7IBT6L szerintem ez rally hisszabb lesz mint a tavaszi (Apr.28 = 2.48) melypont ota kialakult, szoval a minimumot 3.60 fole becsulom. , Am, mivel az EU gaztarozok toltottsege 17 eves melyponton van, es mert az LNG importban egesz Azsiaval kell arben versenyezni, es se Europaban se mashol nincs tartalek termelo kapacitas sem, mert az utolso 12 evben szinte egyaltalan nem furtak uj gazkutakat, NG panik vasarlasra szamitok. Az EU es USA gazarak kozott hatalmas arres lesz, az LNG cegek nagyot fognak iden kaszalni.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.