Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2026. 05. 16. 17:04
Előzmény: #139059  pomperj
https://www.tradingview.com/chart/Mj1S9fbx/?symbol=TVC%3AUS20Y
A kötvénykereskedők rosszabb forgatókönyvet áraznak, mint a kamatkereskedők. A teljes állampapír-görbe ebben a hónapban kitört, a 20 éves hozam most 5,14%-on áll. A részvényekkel kapcsolatos matematikai eredmények mindkét oldalról csúnyák. A 10 éves állampapírok 4,6%-on állnak, míg a Shiller P/E rátája átlépte a 41x-est. A Taylor-szabály szerint a kamatoknak most magasabbnak kell lenniük, de minden korábbi alkalommal, amikor elértük ezt a pontot a ciklusban, a kamatok csökkentek. Eltettem az idei kamatcsökkentési tervemet, de még mindig látok egy plafont. Nem árazom az emeléseket, és inkább az olajválságon túl tekintek. 
Az elmúlt napokig a piac egy meglehetősen egyszerű narratívát árazott be a kamatlábakkal kapcsolatban: csökkenni fognak, a kérdés csak az, hogy mikor. Az amerikai-iráni háború február végi kezdete óta ez a mikor egyre távolabb kerül.
Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy legalább 2028-ig a Fed terminálkamatánál maradunk. Bár eltartott egy ideig, mire meggondoltam magam, és most már a további csökkentések táborában vagyok, nem árazok be semmilyen emelést.
Évek óta először az implicit SOFR ráta magasabb, mint a jelenlegi Fed Funds kamatláb. Épp most alakult ki a konszenzus, de ha tovább mennek a pozitív tartományba, az azt jelenti, hogy kamatemelést áraznak be – én még mindig nem így gondolom.
A kötvénykereskedők májusban eladnak és távoznak. Az elmúlt néhány hónap adott napjain megfigyelhető amerikai államkötvény-görbéjét érdemes azért megvizsgálni. A legalacsonyabb görbe, az infláció irányával és a Fed Funds kamattal kapcsolatos optimizmus csúcspontja közvetlenül a háború kitörése előtt volt; ekkor az 1-3 éves kötvények hozama a jelenlegi Fed Funds kamatláb alatt volt. Ebben a hónapban a görbe kitört, a 20 éves kamatláb most 5,14%-on áll. Februárban a 2 éves kamatláb a Fed Funds kamatlába alatt volt. Most jóval afelett van. A kötvénykereskedők sokkal rosszabb helyzetben áraznak, mint a kamatkereskedők. De ez a kötvénypiac, ami azt teszi, amit tennie kell. 
A kötvénypiac lesz a perdöntő 2026-ban. Lehet kapni egy 10 éves állampapírt, ami 4,3%-os hozamot fizet. Ha ezt összehasonlítjuk egy 20-szoros piaci forward P/E rátával, akkor a befektető máris a kötvények után nyúl. Amikor a CAPE hozam ilyen alacsony, a 10 éves reálhozamok általában nagyon visszafogottak, ha nem is egyenesen negatívak. Ha a kötvények árfolyama magas marad, a részvények pedig folytatják a trendvonaluk emelkedését, ez a probléma csak súlyosbodik.
Van némi ok az aggodalomra, mivel a kötvényhozamok a közel-keleti háború kitörése óta mindenhol emelkednek; minél jobban emelkednek, annál kevésbé valószínű, hogy a befektetők továbbra is igazolni fogják a részvénybefektetéseket. A mai nap rosszabb a helyzet. A 10 éves hozam most 4,6%-on áll, az SP 500 index előretekintő P/E rátája pedig 23-szoros. A Shiller P/E rátája is új csúcsokat ér el ebben a ciklusban, most már 41-szeres felett van. Mindkét irányból romlik a helyzet; a piac egyre drágább, miközben a hozamok emelkednek. Ez a részvények iránti kereslet elapadásának receptje.
Tehát, bár van némi precedens arra, hogy ezt a részvénypiaci árazást ezen a hozamon tartsák fenn, azonban elkeserítő, hogy ez a dot-com lufi inflációja.
A történelem megmutatja, merre tartanak a kamatok. A történelem nem ismétlődik és nem rímel, hanem tanít. De nem mindig könnyű követni ezt a tanácsot, és mások tanácsait, akik azt mondják, hogy aprólékosan tanulmányozd a történelmet.
A probléma az, hogy ezek mind azt mutatják, hogy a kamatláb innentől felfelé halad. A SOFR 2027 decemberének vége felé felfelé ível, de a Taylor-szabály vonalai mind arra utalnak, hogy a kamatlábaknak jelenleg magasabbaknak kell lenniük az infláció elkerülése érdekében a jelenlegi növekedési ütem mellett. A legutóbbi kiugrás előttről 3,8%-ig emelkedett. Másrészről van egy útmutatónk, amely megmutatja, hogy valahányszor eljutottunk a kamatciklusban idáig, mindig ugyanaz történik: lejjebb megyünk.
Van egy kiugró eset, de ez a Fed stagflációra adott válasza az 1970-es évek végén, egy újabb elkeserítő jel a történelemből, amely figyelmeztetést villant felénk. A narratíva, miszerint a kamatlábak (és így a hozamok) a jövőben csökkenni fognak, könnyebben elhihető volt, amikor az infláció csökkent. Ezt az is megerősíti, hogy a Fed új elnöke mérsékelten nyilatkozott a kamatokról, de ez nem fogja eléggé előremozdítani a helyzetet, ha tartós, ragadós inflációt tapasztalunk. Nem gyanítom, hogy így les, de ha mégis, akkor a továbblépés mindenképpen a kamatemelések lennének, amelyek most kezdenek beárazódni. Van egy elképzelés arról, hogy az olaj ára miért fog valószínűleg korrigálni, ahelyett, hogy továbbra is emelkedni fogna az elkövetkező hónapokban, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi inflációs adatban „át kell néznünk” az energiaár-sokkon.
Bár egyesek ezt a nézetet túl rózsásnak tarthatják – és igaz, hogy óriási a kockázata annak, hogy egy újraindítás vagy nyílt háború, valamint a folyamatban lévő béketárgyalások vége egyfajta fekete hattyú –, valószínűleg nyugodtan kijelenthetjük, hogy az üzemanyagárak végül visszaesnek. A kérdés az időzítés, és ezzel kapcsolatban nem tudom, hol kezdjem a találgatásokat. Túl sűrű a háború ködje ezzel kapcsolatban.
A kereskedőknek megvan a saját véleményük. A piac jelenleg úgy becsüli, hogy egy év múlva a nyersolaj ára ~76 USD lesz, míg a havi árazás jelenleg ~101 USD (könnyű nyersolaj határidős ára).
Úgy tűnik, a piac valami hasonlót vár azzal kapcsolatban, hogy hogyan fog alakulni a háború vége, ha elérkezik. A Perzsa-öböl menti államok termelése gyorsan fel fog emelkedni, mivel a szabad kapacitások révén áthidalhatják a kínálati hiányokat. Ez kezdetben lejjebb fogja nyomni az olaj árát, majd néhány hónapba fog telni, mire eléri a régi egyensúlyi árát.
Ha igazam van, és a sokkon keresztül tekintjük a helyes lépést, akkor a kamatoknak nem feltétlenül kell innen emelkedniük. Az infláció magától is csökkenhet, ahogyan a háború kezdete előtt volt, és a jelenlegi kamatláb maradhatna terminálkamatként anélkül, hogy a Fednek további beavatkozásra lenne szüksége.
És mindez nem említi a növekedést és azt, hogy mit láthatunk a mesterséges intelligenciától ezen a téren. Továbbra is általánosságban optimista vagyok a termelékenységet és annak a jövedelemtermelő képességre gyakorolt ​​hatását illetően. Továbbra is vannak releváns optimista narratívák.
Összefoglalva:
A kötvénypiac figyelmeztető jeleket mutat, a hozamgörbe felfelé görbül, jóval az elmúlt hat hónapban létrehozott csatorna fölé emelkedve. A piac kezdi beárazni, hogy a kamatlábak emelkedni fognak, ami azt jelenti, hogy a Fed alapkamatánál magasabb kötvényhozamok jogosan tehetik ezt.
A 10 éves lejáratú és a görbe hosszabb végén lévő hozamok a 20 és 30 éves államkötvények esetében jobban néznek ki, mint régóta, különösen egy olyan részvénypiaci háttérrel szemben, amelyet a hagyományos mérőszámok, mint például a Shiller P/E ráta, túlértékelnek.
A történelem azt mutatja, hogy valóban ismeretlen területen járunk, olyan indikátorokkal, amelyeket a múltban bölcsebb volt követni, és amelyek figyelmeztettek az emelésre, de a korábban követett út mindig a csökkentés volt, legalábbis kivéve a legutóbbi alkalmat, amikor egy hasonló mértékű energiasokk volt. Bár továbbra is óvatos vagyok ezekkel az összehasonlításokkal, mert a történelem nem tud a nyugat-texasi paláról, és arról, hogy miért lehet ezúttal más a helyzet.
Bár megváltozott a meggyőződésem, hogy a kamatlábak idén csökkenni fognak, továbbra is úgy vélem, hogy mind rövid, mind hosszú távon egy plafon közelében vagyunk. Bár a hosszú távú kamatlábakat inkább a piac, mint a politika határozza meg, a hatásuk továbbra is jelentős. A jelenlegi államkötvény-kamatlábak által csábított befektetők valószínűleg körültekintően járnak el, amikor portfóliójuk egy részére ezeket a kamatlábakat rögzítik. Lehet, hogy nem sokkal javul a helyzetük – legalábbis én nem számítok rá.
A geopolitikai helyzet változása miatt csökkenő inflációs várakozások is szerepet játszhatnak, és lefelé nyomhatják a hozamokat és a kamatláb-várakozásokat, bár ennek az időzítése bolondság lenne.
A kérdés az, hogy az US20Y-t, magyar rezidenseknek DTLA-t most kell venni és eltenni TBSZ-re hosszú megtakarítást képezve (készülve egy hosszú medvepiacra) vagy a kamatok még mennek feljebb. Jó kérdés. "B" opció, hogy árupiaci termékekhez kapcsolódó részvényeket veszünk (pld. LAC) és tartjuk, esetleg diszkontkincstárjegyekben és várunk a jó beszállókra, shortoljuk a CSPX ETF-et.    
pomperj
pomperj 2026. 05. 16. 15:47
Előzmény: #139058  pomperj
4)A Tozsde longterm ciklusai es a kovetkezo BEAR piac
A ciklusokkal sokat foglalkozo 2 elemzo, Peter Eliades es Robert Prechter egyeteretenek abban,
hogy 2026 ev egy BULL ciklusnak a vegpontja lehet. 
A ciklusokon belul a BEAR  szerkezete mindig mas, mint az elozo BEAR szerkezet volt, (alternalasi elv),

es ha igy van, akkor a 2026-2035,  9 evre a kilatas valoszinubben az 1966-82 kozotti idoszak erosen
le-fel hullamzo komplex WXYXZ  alakzatara fog inkabb hasonlitani.
.
https://imgur.com/a/5b7xZRt
.
5)A Tozsde ertekeltsege
Ez mar nem is mania, ez tobb annal, hyper-mania. 
Soha nem volt a tozsdei reszvenyek SP500 indexe ilyen magasra ertekelve.  
Ha csak az utolso 40 ev "atlagos"  *nem alacsony) szintjere kerul vissza egy BEAR piac vegen 
az ertekeltseg, akkor a Price mutato ket parameter alapjan is kb. 50%-al esik vissza.
.
https://imgur.com/a/CTLMSpf
.
folyt. kov.

pomperj
pomperj 2026. 05. 16. 12:13
Előzmény: törölt hozzászólás
1)Financial Times arrol ir,
hogy nagyon keves es egyre kevesebb reszveny  emelkedesetol fugg a tozsdei Indexek iranya.
https://imgur.com/a/cdFXMGK
.
Konkretan ez az 5 reszveny okozta az emelkedes 50% reszet aprilis ota:
https://imgur.com/a/OVvowZj
.
2)DOW  chart nemcsak daytrade szinten,  de napos es hetes szinten is topon van.
.
https://imgur.com/a/g1MdALp
.
3)NDX chart weekly es monthly charton is a topon van
.
https://imgur.com/a/F4mOkD6
.
folyt. kov.
Projekcio probalkozasok:  az idobeli ciklusok, az indulo BEAR varhato idotartama es merete,  
az SPX ertekeltseg extremitasa es mi a normalis, a downside projekcio a kovetkezo 1-2 honapra, 
a nyersanyagok es energia kilatasa 
pomperj 2026. 05. 16. 12:11
Törölt hozzászólás
pomperj 2026. 05. 16. 12:09
Törölt hozzászólás
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 05. 16. 10:46
Előzmény: #139052  Nehézkérdések
SP 500 ban én is a 0,382 es Fibo szintre "várom" 7050 felé :) Szimplán csak Fibo alapján. 
Ám szerintetek elérhető lesz BÁRMIKOR is a 6600 as szint vagy már soha többé? :)
Ilyenekre gondolok (Tkp minden mostnai rizikó -biztos kihagyok valamit) Hormuz-olaj energiaválság, infla-kamatemelés -USD erő, Tajvan, Japán jen, kötvénypiac (Ez utóbbi Pf cikk és komolyabb elemzők szerint jól és hamar áraz a tőzsdékkel szemben -itt már válságot áraznak míg a tőzsdék ATH körül. 
pomperj
pomperj 2026. 05. 16. 09:11
Előzmény: #139049  Nehézkérdések
A hetvegere terveztem  az SPX kovetkezo eveinek kilatasarol osszeallitani egy elemzest.
Neki is latok ma. Eloszor beteszem a FinancialTimes 2 chartjat, mert sokatmondo,
aztan atnezem az utolso 100 ev SPX csucsai utan,  mi is tortent, meddig, es mi varhato mostantol?
hellforceone 2026. 05. 16. 06:45
Előzmény: #139038  lngnl
40% igen nagy hányad, pedig mindig van mit venni ;) PLTR (tudom, tudom, túl magas PE és Sales, stb stb stb hányados) szerintem vagy megcsinálta az aljat, vagy még benéz 120 alá és onnan szépen kellene korrigáljon fel,  NOW, SAP, valamint titkos kedvenceim, melyek talán lassan fordulhatnak (és a foci VB miatt még szezonálisan is jók lehetnek) a két naaaagy sport márka, bár én inkább a németre fogadnék most (igen szép éket csinál lefelé, 120-130 körül tervezem venni, remélem lejön addig ;) ) ráadásul, ha netán az iráni helyzet is megoldódna, inflációs nyomás csökkenne, akkor mit csinálnak a népek??? Fogyasztanak, mintha nem lenne holnap! Szóval mindig van valami, amit venni lehet ;) sok sikert és sok nyerőt mindenkinek! ;)
Nehézkérdések 2026. 05. 15. 23:34

SPX (15 MIN): https://invst.ly/1hgkv8
.
Ez most a wave 4 szerintem
Minden más korrekció eddig túl kicsi volt wave 3-hoz képest.
Elképzelhető, hogy ez még csak A of 4, de az is lehet, hogy C of 4 már
7250 és 7050 közé várom a végét valahova
Utána wave 5 nyár közepéig és valahol ott lesz a top szerintem.
.
A tévedés joga fenntartva :D
Nehézkérdések 2026. 05. 15. 23:15
Előzmény: #139047  ALANFED

Ez olyan mint amikor adócsaláson kapták annó:
.
"Donald Trump on Monday defended his aggressive use of tax laws that likely resulted in him not paying any personal income taxes for nearly two decades, crediting himself for “brilliantly” working the system..
“As a businessman and real estate developer, I have legally used the tax laws to my benefit and to the benefit of my company, my investors and my employees. I mean, honestly, I have brilliantly — I have brilliantly used those laws,” Trump said during a rally in Pueblo, Colorado"
Nehézkérdések 2026. 05. 15. 23:11
Előzmény: #139044  Boole
Ránézve a hónapos chartra, az elmúlt évtizedekben (még a Covid topnál is, ami gyors volt) 2-5 hónapig nyalogattunk egy szintet minden nagy esés előtt. Esélytelen, hogy ez itt volt a top, ráadásul májusban. Nincs már messze szerintem és nagyon magasabbra se fogunk menni, de én személy szerint kizártnak tartom, hogy ez volt a top. A tévedés joga fenntartva.
Nehézkérdések 2026. 05. 15. 23:03
Előzmény: #139039  pomperj

Ez mind igaz, de eddig mindig megfutamodott, amikor a 10y yield túl magasra ment
Most sem lesz másképpen szerintem
Aztán, hogy ezt hogy keretezi otthon, az már egy más kérdés
.
Iránból a legkönnyebb kimennie, csak vissza kell térnie a háború előtti status quo-ra a rezsimmel
Nem ért el semmit, de legalább hülyét is csinált magából
Trumpnak ez tökéletes eredmény
Közben otthon elszabadult miatta az infláció és a fed még az új csávóval is emelni akar
Nem baj, majd ki tweeteli magából, hogy ez így nem fair
.
Végső soron, ezek szerintem se fognak semmit számítani
De időt nyerhet vele
Ezért se várok egyenlőre nagy esést még
Most amúgy sincs szezonja, mert május van
Emellett még egyszer ki kéne menni új csúcsokra szerintem, utána 2-3 hónap tetőzés itt
Jön a SpaceX IPO is június-júliusban, az se lesz bearish event
A szeptember viszont érdekes lesz
.
Összességében ezért is gondolom, hogy itt most még bele fognak nyúlni
A márciusi aljról ez még valszeg csak a wave 4 ami most megy
A top valamikor júliusban lesz szerintem, bár nem sokkal följebb már, max 100-200 pont kb
.
A tévedés jogát azért fenntartom
TheSnake2020 2026. 05. 15. 22:55
Hát a hetes gyertyát nézve lehet..
ALANFED
ALANFED 2026. 05. 15. 22:35
ezt a pitiáner bennfentest mikor tartóztatják már le tiltott piacbefolyásolásért
https://www.portfolio.hu/befektetes/20260515/kiderult-pontosan-milyen-reszvenyekbe-fektet-be-donald-trump-837164
OnoB0215 2026. 05. 15. 21:56
NVDA mi a fasz? Tegnap 238 most meg 225? Mi tortent ma?
TozsdeMagus 2026. 05. 15. 21:31
Azzal a rengeteg kamu eljenzo kinai kisgyerekkel mit akart szimbolizalni Xi????
Boole 2026. 05. 15. 21:15
Előzmény: #139037  pomperj

SP500 - lehet, hogy láttuk a tetejét. Az sem kizárt, hogy ebből nagy esés lesz.
https://www.tradingview.com/x/pjPflbRG/
Boole 2026. 05. 15. 20:49
A Lithium Americas ( LAC ) részvényei összesen 10%-ot estek a két nap alatt, mióta csütörtökön közzétették a nullszaldós első negyedéves GAAP szerinti eredményeket , és figyelmeztettek, hogy az amerikai acélvámok, az iráni háborúhoz kapcsolódó infláció és a Hormuzi-szorosban bekövetkező szállítási zavarok 80-120 millió dollárral növelhetik a nevadai Thacker Pass lítiumprojekt építési költségeit.
A Lithium Americas ( LAC ) továbbra is az idei 1. fázis kiadásaira 1,3-1,6 milliárd dollár körüli összeget vár, mivel az építkezés a 2027 végére várható mechanikus üzembe helyezés felé halad, de jelezte, hogy az eredeti 2,93 milliárd dolláros teljes 1. fázisú tőkebecslés nem tartalmazta a vámokat, az üzemanyagár-emelkedéseket vagy a háborúhoz kapcsolódó tágabb inflációs nyomást – jelentette a Mining.com.
A vállalat közölte, hogy a projekthez szükséges szerkezeti acél több mint 75%-a, amelyet az Egyesült Arab Emírségekből szereznek be, vagy úton van, vagy már a helyszínen van, miután a szállítmányokat Szaúd-Arábia dzsiddai kikötőjén keresztül irányították át a regionális zavarok elkerülése érdekében, és a hosszú átfutási idejű berendezések, beleértve a transzformátorokat, reaktorokat és gőzturbina alkatrészeket is érkeznek.
A Thacker Pass elkészülte után várhatóan évi 40 ezer tonna lítium-karbonátot fog termelni, ami körülbelül 800 ezer tonna elektromos jármű gyártásához elegendő, és jóval meghaladja az Albemarle Silver Peak bányájának termelését, amely jelenleg az Egyesült Államok egyetlen működő lítium-sóoldatos bányája.
mereszZenesz 2026. 05. 15. 20:38
Előzmény: #139041  mereszZenesz
De óvatosan és  csak erős idegzetűeknek...Eléggé hektikusan tud mozogni...  :  )
mereszZenesz 2026. 05. 15. 20:37
Előzmény: #139040  JackOne
Épp kitörésben  ... Traws Pharma Inc (TRAW)

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek