Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 10. 12. 13:08
Na látod, csak be kell venni a szines bogyókat amiket a fehérköpenyes felírt és elmúlnak a pánikrohamok és az apokalipszis várakozások.
Arra a csúnya az adó dologra meg ne is gondolj, mint a mumusra az ágy alatt. Most szunyókálj kicsit az éjszakai rémálmok után.
izommanvagyok 2025. 10. 12. 13:00
Előzmény: #258938  izommanvagyok

Egyébként a géppel azt is kielemeztem ha puha landolás lesz ahogy lengyelbe.. nem lesz egyáltalán visszaesés a lakás árakban.. sőt a videóban az is elhangzik a lakásokat szigeteltetni fogja. Ami a panel lakásoknál értéket fog teremteni.Lengyelbe az következett választások után hogy százezer számra szigetelték le a panelokat 0 % os önerővel!Még lehet jó is lesz ez a lépés számomra is..! De ettől még soha nem szavaznék a Tiszára szerintem egy szavát sem lehet elhinni az ipsének tök mást fog csinálni mint amit beígér, de ha már nyert mit tehetnék? reménykedem betartja amit ígért.. és ha úgy lesz nekem sem lesz nagy bajom az ő  " rendszere " alatt.Ha viszont a Bokros  Lajos fiókjában heverő terveket fogja megvalósítani ami már 2022 óta várja a fiókban az országot az a 300 pont akkor elég nagy bajok lesznek !
Magánbeszélgetés - Bokros Lajos (Juszt László műsora 2025 09 17)
https://www.youtube.com/watch?v=0nE3zlqvD2E&t=602s
izommanvagyok 2025. 10. 12. 12:56
Előzmény: #258935  izommanvagyok

Egyébként részben őt is kötelezi a videoban elhangzottak az ígéretei. 
TEljesen 180 fokos fordulatot nem tehet meg mert szembesíteni fogják az emberek fele.
Max lesz 2006 megint és tüntetni fog a nép.
Sajnos én eléggé ahogy ti mondjátok " elvetemült" Fideszes vagyok egy szavát sem hiszem , de ha nyer nekem is az lesz az egyedüli reményem, hogy nagyvonalakban azért tartja a szavát és nem akarja az embereket tönkre tenni. 
Reméljük így lesz és akkor nekem sem lesz oly nagy bajom a Tiszával.
1 milliárd felett lesz vagyon adó is  ha 500  mft lenne sem érintene ha meg kiderül az egyszerű paraszt is fizet majd ingatlan adót a 100 milliós lakására házára akkor  felpattan a paraszt és hatalmas tüntetés felháborodás lesz
Én is csak fikciókat mondok következtetéseket, de lehet papírforma szerint a Péter ahogy ígéri csak adni fog és elvenni nem max a milliárdosoktól..!
N0MAD 2025. 10. 12. 12:56
Előzmény: #258933  Törölt felhasználó
“ Egyébként ha megszűnne egy sor dolog géppel szoktam beszélgetni”
Ezzel a terminátor dologgal nem lőttél nagyon mellé, a skynet a szellemi bázisa.
greenman76
greenman76 2025. 10. 12. 12:54
Előzmény: #258934  Goldstein17
Amennyiben nem privát az ok, megosztod?
izommanvagyok 2025. 10. 12. 12:49
Előzmény: #258932  J0hnnyEnglish
Árstop nem érint. Kamat stoppot csak 30 ezer ember élvezi már nem oly magasak a kamatok simán elengedhetik és el fogja a Tisza is nagy piac befolyásoló hatása nem lesz.Ha hinni lehet Péternek a legutolso gazdasági videója Andrással arról szól, hogy meghagyja családi adókedvezményt , meghagyja a rezsi csökkentést meghagyja a otthonteremtési támogatást  jó ember csak adni fog és nem elvenni! Próbálok én is pozitívan állni a dolgokhoz bízom a Péterben! ;)Egyébként ha megszűnne egy sor dolog géppel szoktam beszélgetni recesszió várna ránk és anyagi csőd az  emberekre egy igazi armaggedon  a vállalatok adójának emeléséből támogatások megvonásából többkulcsos adóval stb.. A Lengyelek sem így tettek az otthonteremtő hitelt is csak szükítették nem szüntették teljesen be. A gép szerint ilyet nem akarhat a Tisza sem, mert gazdasági totálkár lenne mindenkinek egy új kormánynak nem lehet célja, hogy csődbe vigye az állampolgárait és ezért maximum finom átmenet lehet ahogy legnyelbe. Ha pedig az lesz akkor a lakás ár nem esik vissza sőt még menni fog tovább.!Optimista vagyok hiszek Péternek hogy betartja a szavát és jót akar mindenkinek! ;-)
Link:
https://www.youtube.com/watch?v=nVqgvQVVic4
Nekem egyenesen 3 gyerekes családapának azt válaszolta  Péter a családi adókedvezményt is meghagyja.
SZJA mentesség minket nem érint a párom itthon van rengeteg a teendő a gyerekeinkel van egy saját nevelésű lányom is akivel több órát tanul a párom naponta ne mtud  mellette dolgozni. ( Lassabban tanul de nincs nagy baj  tud beszélni és normális csak nehezebben tanul sokkal többet kell magyarázni neki mint egy átlag gyereknek - de akármilyen iskolában sem tanulhat kissebb csoportos képzésben vesz részt ) 
Goldstein17 2025. 10. 12. 12:13
Előzmény: #258929  greenman76
Mondjuk úgy,  hogy otthonosan mozgok ezen a terepen, vásárolni viszont nem szeretnék, bár nem az altalad emlitett okok miatt.
Törölt felhasználó 2025. 10. 12. 12:03

kár a gőzért
izmoska jóval fejlettebb példány mint a kb 40 évvel ezelőtti Terminátor, nem csak öngyógyuló, hanem AI vezéreltként öntanuló is, amikkel a fire tegnap a visszavonulást kiváltó komoly zúzódásokat és szúrt sebeket okozott neki, mára már hatástalanok
.
igazi felcsuti vauvau: minél jobban támadva van, annál ellenállóbbá válik
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 10. 12. 11:56
Előzmény: #258921  izommanvagyok
Kapitalizmusnak nevezni a kedvezményeket és adómentességet, árstopot, kamat és törlesztési stop ot hát nem tudom.... Szerintem nem érted az egész gazdaságot, és azt sem hogy mitől szenved ennyire itthon. A többire nem szeretnék reagálni, hogy kit mennyire találtak meg a játékszabályok, rohadtul nem akarsz a dolgok mélyére látni, rá is fogsz baszni ha így folytatod!
FR73 2025. 10. 12. 11:54
Előzmény: #258927  N0MAD
Közgazdász, de fogalma sincs a redisztribúciós rátáról, annak szerepéről.
Ez ma Magyarországon kb 50%, tehát a jövedelem 50%-át elveszi az állam, és visszaosztja. Átlag ennyit vesz el.
Nála ez az arány olyan 30% körül van.
Naná, hogy retteg, mint a nyárfalevél.
greenman76
greenman76 2025. 10. 12. 11:54
Előzmény: #258929  greenman76
"rendben tartva"
greenman76
greenman76 2025. 10. 12. 11:53
Előzmény: #258925  Goldstein17
II. kerület kedvenc, de ezekkel a villa épületekkel azért óvatos lennék, pláne ha földszinti.
Hiába újítja fel valaki a lakását, ha maga a ház kb 100 éves és esetleg komolyabban még nem nyúltak hozzá. Minden felmerűlő költség csak néhány részre oszlik és itt nem 10-20 milliókról van szó... 
Még a szokásosnál is fontosabb a lakók anyagi szempontból (is) való összetétele.
Rndbentartva ezek a villák gyönyörűek és kuriózumok.
mr_bob
mr_bob 2025. 10. 12. 11:48
Előzmény: #258924  izommanvagyok
küldj valami összehasonlítást, na persze ne nominál árakkal, hanem mondjuk olyat, ahol bérekkel illetve a havi megtakarítási rátával vannak kompenzálva a számok. írok is egy képzeletbeli példát, hogy ne tudj értetlenkedni: magyarországon egy ingatlan 50 millió forint, az ehhez tartozó bér 500 ezer forint, ugyanez egy másik országban 70 millió és 700 ezer. látszólag nincs itt semmi látnivaló, de ha mondjuk mindkét országban 400 ezer forint a havi megélhetés költsége, akkor nálunk havi 100 ezer forintos megtakarítással számolva 100 hónap összerakni a 20% önerőt, míg a másik országban csak 47.
N0MAD 2025. 10. 12. 11:46
Előzmény: #258926  izommanvagyok
“ mire kitörnél máris vissza rántanának szabályokkal adókkal nehogy már jó legyen!”
Tényleg, milyen már hogy adót szednének tőled. TŐLED?!?
sivalkodj!
izommanvagyok 2025. 10. 12. 11:41
Előzmény: #258924  izommanvagyok

Ezt nem csak pesten a környező városokban is vagy akár a nagy Amerikában is meg lehetett csinálni és sokan meg is csinálták már tudják  hogy lehet a kapitalizmusban vinni valamire és ha rájön erre valaki a játékszabályoknak megfelelően él fektet be és cselekszik viszi valamire baj mert elhúz! Ezért jön a vagyon adó  és  azért akarják a játékszabályokat is megváltoztatni. Ausztriában már lakbér szabályozásért kiáltanak stb stb.. Hallottam.
Nevetséges a kis ember sose tud kitörni mire kitörnél máris vissza rántanának szabályokkal adókkal nehogy már jó legyen!
Maradj csóró mint a többi!
izommanvagyok 2025. 10. 12. 11:39
Előzmény: #258923  mr_bob

Nézd meg ak környező országok nagyváros árait.
Nincs lufi nincs nagy torzulás Budapest még ezekhez a városokhoz alulértékelt
túlbecsülitek ezeket a támogatott hiteleket.
mr_bob
mr_bob 2025. 10. 12. 11:38
Előzmény: #258921  izommanvagyok
nem te találtad meg a játékszabályokat, hanem a játékszabályok alakultak 2010 óta úgy, hogy te azzal pont jól jártál, mivel felfoghatatlan adófizetői összegek mentek az ingatlanpiacra. ez nem csak rád igaz, van a hozzád hasonló nagyokosból még pár a fórumon. a kapitalizmusról meg annyit, hogy akkor szerinted legyen verseny, tehát az összes ingatlanpiac torzító állami illetve jegybanki beavatkozást be kellene szüntetni? ezzel egyet tudok érteni, ha jól értelek.
kuruczr77 2025. 10. 12. 11:33
Előzmény: #258920  Törölt felhasználó
pont
izommanvagyok 2025. 10. 12. 11:27
Kaputalizmusban élünk ezt akartuk a rendszerváltás után... amikor meg valakik vesztésre állnak kiabálnak vegyük el a gazdagtól hisz neki sok van ügyes volt!  Ez a nevetséges mire megszedem magam már le is akarnak húzni! Mert megtaláltam a játékszabályokat és a szerint cselekszem hogy vigyem valamire!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek