Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 09:01
Előzmény: #257719  Tibi123
"Visszatérve Békéscsabára, én inkább Gyulán néznék valamit, aki be akar fektetni."
.
Ráadásul - ahogy hallom, olvasom- egyre több a romániai magyar, illetve román ingatlan befektető Gyulán.
📈
FatFIRE 2025. 09. 27. 08:59
Előzmény: #257704  Second Wave
"Erre ráéreztél... korábbi vagyonadós hsz-eidre, de most nem keresgélem."
Nyilvánvaló, mi történik: Lölő seggnyalója sokáig tapsolt Orbánnak, tőlük tanult és náluk szocializálódott. Mivel újat kitalálni szellemi képességeire való tekintettel nem tud, most megcsinálja szépen a maga nemzeti konzultációját:
- Akartok sok pénzt a zsebetekbe, de úgy ám, hogy közbe jól megszívassuk a milliárdosokat?
- Igeeeen!
Természetesen egyetlen percig nem gondolták komolyan a vagyonadó 5 milliárdos határát. 
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 08:57
Előzmény: #257715  Pistike12
Nézd, nekem ha 2-2 százalék a hozamok az ingatlan kiadásokkal engem már az sem zavar, mert egyrészt akkor tudom hogy hatalmas a tőke nyereségem az ingatlanár emelkedés miatt, másrészt meg már így is többszöröse a tőke jövedelmem, mint a megélhetésünk havi költsége.
FatFIRE 2025. 09. 27. 08:44
Előzmény: #257703  Moka_Brikka
A videó címadása tisztességtelen és mint ilyen, kifogásolható: a riportalany (aki miatt végighallgattam az egész beszélgetést) ugyanis nem erről beszélt. Álláspontja szerint kivitelezői oldalon érdemi a verseny (a stadionokra való utalással erről leválasztotta az állami megrendeléseket). Nem a magyar szereplőknél, hanem az építőanyag-gyártás nemzetközi cégek által uralt területein (pl. tégla, üveggyapot, kőzetgyapot) alakult ki oligopolisztikus piac korlátozott versennyel.
Amit lengyel-magyar viszonylatban a méretgazdaságossági előnyökről, az ottani (a rendszerváltás óta kormányzati ciklusokon átívelő módon, tudatosan fejlesztett) ipari háttérről mondott, azzal csak egyetérteni lehet. Magyarországon néhány szűk területet leszámítva üzleti alapon nem éri meg sem gyártani, sem innoválni. A lengyelek 30+ éve, kormányzati ciklusoktól függetlenül ösztönzik a hazai ipar szereplőit, aminek ma már jól láthatóan beérett a gyümölcse, hiszen az országuk tele van 20-30 éves, nemzetközi szinten versenyképes vállalattal. 
FR73 2025. 09. 27. 08:17
Előzmény: #257734  slash
Két szempontot nem tudsz optimálisan menedzselni. 5-10-15 év befeketés majd a gyereknek adni az szerintem 2 külön projekt.
Szinte biztos, hogy a bérlő után full felújítás lesz a gyerek beköltözésekor.
FR73 2025. 09. 27. 08:13
Egyébként aki befektetésre vásárol gázkazánost 20 évre, az miért nem kalkulál be egy komplett kazáncserét? Csak mert szinte teljesen biztosan bekövetkezik majd ennyi idő alatt.
slash
slash 2025. 09. 27. 08:12
Előzmény: #257732  FR73
Igen. isteni a panel, küszöbön az ingyen melegvíz és a távfűtés. Télen isteni. Nyáron pokol.  De nem 60-70milláért. Az ismerős is úgy vette a tégla lakást hogy majd ha a gyerek felnő akkor ott lakjon a srác tehát előre gondolkodott. ne a lakcsin. Érthető valahol. Nyilván Izom nyolcadik panelje már logikus. 
slash
slash 2025. 09. 27. 08:07
Előzmény: #257730  izommanvagyok
Hála istennek. Ez nagyon jó hír.  
FR73 2025. 09. 27. 07:25
Előzmény: #257727  slash
Eggyel lejjebb ìrtad a kazáncsere problémát. Ami nem egyedi, lásd még lejjebb Tibinél.
Főleg, ha cashflow probléma is van (mint az ismerősödnél vagy nálad az örökség és pmáp félretétel előtt).
De a panel az jajj nem jó.
Pedig itt a fórumot olvasgatva (Ncseed, Lacikonyha, izom) a kompakt kategóriában messze a panel adta/adja a legjobb megtérülést. Kiadott lakásnál nincs saját lakhatási presztízs szempont, a bérlő lakik ott, nem te.
izommanvagyok 2025. 09. 27. 07:19
Előzmény: #257724  Hobbyproperty

nekem a panel még mindig hoz 4,8 % ot bruttóba. 
Én meg vagyok elégedve ezzel a teljesítménnyel.. ja és igen kiadásra csak távhős lakást veszünk, hogy ne tudjon elromolni a kazán...! úgy szoktam mondani hülye biztos lakás kell a lakónak.
izommanvagyok 2025. 09. 27. 07:17
Trump mellénk állt orosz energiahordozók tekintetében:
https://www.facebook.com/reel/1815487592390762
Ezért jók a barátok most egy időre remélem megússza az ország mert a választások előtt cél volt, hogy letérdeltessék  és ezzel buktassák a kormányt.  2027 ig meg hátha már tényleg béke lesz..!
Törölt felhasználó 2025. 09. 27. 07:14
Előzmény: #257727  slash

ez eléggé hasonlít arra az esetre, amikor először megvan a döntés, a kész rendíthetetlen vélemény, aztán jön az aládúcolásául szolgáló, arra alkalmas anyagok kiválogatása
.
állítólag pont ez volt a Marx munkamódszere is
(bár nem olvastam semmi eredeti Marxot, de akik igencsak bőven, azok gyakorta így szoktak említést tenni róla)
.
amúgy vannak az ingatlanpiacot szemlélők többségét alkotók, akik az átlagot figyelését tartják üdvözítőnek elsősorban, és ahhoz igazítják magukat, és vannak akik azt csak épphogy érdekel,  viszont az eltérések, a jelentős eltérések felkutatásához és kihasználásához egyaránt van indíttatásuk és érzékük is
.
nekem az utóbbiakkal való találkozások, velük való beszélgetések sok hasznos mintát adtak
Törölt felhasználó 2025. 09. 27. 06:51
Előzmény: #257719  Tibi123

itt leginkább a lakóingatlanok valamiféle szempontból zajló taglalása folyik
.
egy ilyen megvásárlásából  elsősorban vagy csak közvetett, vagy inkább  közvetlen pénzbeli haszonelvárás szokott lenni a fő cél 
(legalábbis  "A"  tervként, persze a "B" tervben valamilyen arányban mindkettő felmerülhet)
.
a saját lakhatásra vásároltból egyrészt: 
az a haszna származik a vevőnek, hogy kényelmet, komfortot, pihenést, kellemes időtöltést biztosítson számára és a családjának egyaránt, és ettől kiegyensúlyozottabb, kipihentebb, egészségesebb lesz, ergo terhelhetőbb, nagyobb teljesítményre képes, ami által nőhet a jövedelme is
másrészt:
van amikor kisebb, van amikor nagyobb súllyal keletkezhet végül egy szintén pénzbeli növekményt is eredeztető egyfajta "goodwill" szerű hatás is, vagyis átpozicionálódhat a birtoklás tényétől a személyes, családi presztizs, az "árfolyam"  más kedvezőbb megítélés alá eshet, más "klubba" való bebocsájtást eredményezhet a tulajdonlás
és ez a kettő ráadásul könnyen egymást erősítve interferálhat is
.
ha a direkt pénzszaporítás volt a fő cél, az más pénztermelő mechanizmus
.
viszont mindkettő esetén - az első esetben a "goodwill" hatás eléréséhez - szerencsés esetben az a megfontolás a célravezető, ami helyesen méri fel annak a közegnek a gondolkodását amelytől a hasznot reméli
.
így a leginkább csak a saját szűk elképzelésvilágra koncentrálás kudarcos lehet pénzbeli hozam tekintetében
(leginkább ezek vezetnek a tanulópénzek elvesztése utáni letargiához, és az egésztől való elfordulásból eredő további veszteségekhez, és önámító magyarázatok gyártásához)
.
az ingatlanpiac ismerete mások gondolkodásának kiterjedtségével és annak helyes értelmezésével egyenesen arányos
(persze vak tyúk s talál szemet)
.
az adatalapú megközelítés középpontba helyezése és az emberi viselkedésmódok helyi jellegzetességeinek elhanyagolása nem biztos hogy célszerű
pl
a matematika nagyon hasonló a Klauzál utcában és a Lövőházban is, viszont a jellemző emberi szokványok igen eltérőek
slash
slash 2025. 09. 27. 05:35
Én már nem tartok terepszemlét a magyar vidéken a horvát nyaralóval kimaxoltam a kockázat-erőfeszítés kombómat 3 évvel ezelőtt. MIndegyik  ingatlanunk bőven 20M ft alatt lett megvéve. Nem megyek a lakótelepre 50-60 millával elkölteni arra ami ugyanaz ha nem rosszabb mint 20 éve. 
slash
slash 2025. 09. 27. 05:32
Ha te találtál 20% feletti hozamú lakást az vagy nem Bp hanem egy nagy kockázatú ingatlan. Most beszéltem egy kollégával vette befektetésre Pesten egy kis tégla lakást eleve hitel volt egy jó része ami persze szarrá vált mert megjött a 3%os hitel , plussz ott is beugrott egy kazáncsere két milla , a bérleti díj nem fedezi a törlesztőt stb. Jó van egy +20% azóta de azt most nem lehet realizálni.
slash
slash 2025. 09. 27. 05:26
Aztán mégis milyen extrát vigyek egy nyolcadik kerületi kispanelbe? Nyissak egy kuplerájt vagy mi? Ezek a bérlők a társadalom alja (including Csepel) pont annyit fizet amennyit ér.  Dobott 2006 óta egy 8-10es szorzót és kész. 
Hobbyproperty 2025. 09. 26. 23:19
Előzmény: #257717  slash
Már bocsánat de állandóan leírni, hogy a kiadás hozama max 3-4%... Nyilván annyi, ha nem vagy okosabb mint a többi, ha nem viszel bele valami olyat amit más nem talál ki. Mostani piacon találtam olyan lakást ami 20% felett fog hozni
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 26. 21:34
Előzmény: #257715  Pistike12

Lehet csak engem zavar(t) és reagálok a hozzászólásikra úgy, ahogy - Tihamérhoz képest feleannyi idős vagyok -, a múlt hozamait nem vetítem ki a jövőbe.
Ezt több okból jól teszem szerintem és a diverzifikáció nem véletlen fontos!
N0MAD 2025. 09. 26. 21:20
Előzmény: #257720  izommanvagyok
Olyan megható az aggódásod az átlagemberert, egészen meghatódtam.
Teljesen elüt a megszokott nárcisztikus egoista hozzállásodtól. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek