Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sony123 2025. 08. 20. 13:33
Előzmény: #253992  FatFIRE
Akkor minek a kertes ház????
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 20. 13:33
Előzmény: #253978  Törölt felhasználó
Pedig megmondta, hogy o nem izom :) en meg hittem neki :D
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 20. 13:30
Előzmény: #253983  FatFIRE
Ok, csak az értelmiségi és a gazdag között ne húzzunk egyenlőséget! A számokkal teljesen felesleges példálózni, nem is értelek benneteket, minek? Valakinek 50 milla aprópénz, valakinek fél élet... ettől nem lesz senki több vagy kevesebb. Naponta leírhatnám mennyit keretem a Teslaval és a tavalyi telekkel... minek?
ehe
ehe 2025. 08. 20. 13:26
Előzmény: #253981  FR73
Ugyan.
Az ilyen zerohoz kozeli onreflexioval rendelkezo emberek nem tesznek ilyet.
Most erte utol a Moderációs topik
sityaki 2025. 08. 20. 13:22
Előzmény: #253993  Zanza2
Hasznosak voltak azok dialektikus materializmus-órák :-)
(Emlékszem, amikor hallgattuk, hogy a korábbi tőkéseknek el kellett menni dolgozni, míg a munkásosztály uralkodó osztály lett, felvetettem, hogy ezek szerint a tőkések az örök nyertesek - uralkodó osztályból uralkodó osztályba... Így nem lettem kitűnő :-))
Törölt felhasználó 2025. 08. 20. 13:16
Előzmény: #253993  Zanza2

hát hogyne
a szülei kb a háború alatt, vagy közvetlenül előtte születtek, ha a rendszerváltás után 60 éves koruk előtt memtek nyugdíjba
aztán a háború után a rendszerváltásig nem utazhattak nyugatra
persze hogy nagy tapasztalattal és tudással rendelkeztek a kapitalizmusról
.
kb a Demján korosztályához tartoztak
naugye a Demján is hogy kitanulta a kapitalizmust pl az áfésznál
nem nagy trükk ez, bár a Demján talán egy bécsi áruházról koppintotta a skálametrót
és voltak még tsz elnökök, meg tsz melléküzemág vezetők is akik ugyanígy tettek
Pistike12 2025. 08. 20. 13:10
Orban hozzátette, hogy százezer olyan lakás van Magyarországon, amely eladásra vár, csak nem volt rá kereslet.
Hogy lehet itt e nép ennyire kádári 1x1? 
Zanza2 2025. 08. 20. 12:57
Előzmény: #253992  FatFIRE
"A rendszerváltás előtti Magyarországon összehasonlíthatatlanul többet tudtak a kapitalizmus működéséről (is), mint 2025-ben a magyar átlagember."
Mi ez, valami komcsi nosztalgia?
Most akkor utálod vagy imádod?
Persze a marxizmusból sok okosságot ki lehetett hámozni...
:-))
FatFIRE 2025. 08. 20. 12:50
Előzmény: #253984  N0MAD
Leírtam már, de akkor sem értetted. 🤷🏻‍♂️ A magadfajta mindig azt hiszi, hogy a sok pénzt megöröklik, vagy az aranyhal (esetleg a NER) adja, csak neki nem volt akkora szerencséje, hogy kifogjon egyet... 😂
Goldstein17
Ez csak a tőled megszokott butaság és rosszindulat, valami új nincs? 🤷🏻‍♂️
DaGi
A rendszerváltás előtti Magyarországon összehasonlíthatatlanul többet tudtak a kapitalizmus működéséről (is), mint 2025-ben a magyar átlagember. Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek: értékrendet, műveltséget, boldog életet, életem végéig hálával fogok gondolni rájuk.
Sony123
A megoldást kertésznek hívják, nekem megért annyit, hogy soha nem kelljen fákat metszenem, vagy füvet nyírnom...
Sony123 2025. 08. 20. 12:39
Előzmény: #253972  Tibi123
Nem kell írni a családi házról, mivel megtapasztaltam. Fűnyírás minden héten két óra, fa, bokor, rózsa metszés, permetezés. Telek végében egy kis kapálnivaló: paradicsom, paprika, eper, málna, hagyma borsó...stb. Mindig volt kóbor macskánk, kóbor kutyánk....sőt a környék összes kutyáját etettük. Lomb égetés, fenyőfaégetés. Akkoriban esett a hó is. Gyerkőcöknek bunkert, csúszdát építettünk.Kerti parti 70-80 fővel. Szomszédok normálisak voltak, rendszeresen hívtam őket mikor egy kutyával több volt a kertben.
.
Tehát ismerem!!!! Jó volt, szép volt, és még nem is írtam mindenről. Annak jó aki szereti ezt csinálni, de egy idő után belefárad az ember.
N0MAD 2025. 08. 20. 12:13
Előzmény: #253988  DaGi
Most miért mondod hogy ez kóztudott volt?
Hiszen a komcsi propagandában csak annyit jött elő a kizsákmányoló kapotalista és a kizsákmányolt munkaerejét eladó proli képe mint a fidesznél a migráncs meg a tiszta vérvonalú honfoglaló őslakos. (Napláne Vitya szájából )
N0MAD 2025. 08. 20. 12:10
Előzmény: #253987  Goldstein17
Jó, azért ennyire nem egyszerű a matek, a befektetett tőke nem mindegy a haszon bámulatossága szempontjából. Egy többszöröző piacon.
De például, ha kocsmában a milliárdos voltáról dünnyőgő félalkesz siklik át a matek részletein nem is illik meg ertelme sincs visszakérdezni.
Hiszen láttuk “diplomás kózgazdász csúcsbefektetőn” is ki tud fogni a matek meg hozamszámítás.
Nem szép a részleteket feszegetni előadásnál, rómeót és juliát se mész fel a szinpadra megkérdezni a méreg ósszetételeéról és hatásmechanizmusáról, politikusnál sincs étrelme feszegetni mire az önfelsz@pás, napláne propagandistáknál ahol hamar kibukik a pártüzenet.
Az előadás a lényeg nem a technikai részletek.
DaGi 2025. 08. 20. 12:06
"Megismertették velem tini koromban, hogy mit jelent a kapitalizmus, például hogy lesznek emberek, akik megvásárolják mások munkaerejét és tudtam, ez milyen különbségekhez vezet a rövid és hosszú távú életkilátásokat tekintve."
Micsoda bölcsesség. Igazi kincs, ha valakinek olyan tájékozott szülei vannak, akik tudják azt, amit bárki más.
Goldstein17 2025. 08. 20. 11:57
Előzmény: #253985  Goldstein17
Arról nem is beszélve,  hogy ez az értelmiségi státusz lehetővé teszi, hogy kiszámold hogy kinek hány evig kell gályázni mennyiért.  Sőt ez a magas státusz már-már arra predesztinál, hogy csak ezzel foglalkozz. 
N0MAD 2025. 08. 20. 11:51
Előzmény: #253985  Goldstein17
Ennyire elnyomták öket a komeinisták, hogy a rendszerváltás előtt ellenállásként jelentős tőkével kapitalisták lettek.
Goldstein17 2025. 08. 20. 11:42
Értem,  a világról sokat tudó, értelmiségi születeidtől így nem egy-két, hanem sok lakást kaptál. Egyértelmű az értelmiségi lét előnye, hiszen lakások számában mérhető. Vicc.
N0MAD 2025. 08. 20. 11:37
“ amin 5 év alatt (euróban) annyit kerestünk, amennyiért most egy budapesti átlagember kb. 25 évig dolgozik”
Így van ez, csak a tőke eredetét nem kell firtatni, a hozama már publikus.
Mint ahogy a húszévesen önerőből vett/épített családi házra való forrás is csak megpengetve lett, leírva nem.
Az örökségül kapott iq segít eldönteni mely információ publikus.
FatFIRE 2025. 08. 20. 11:25
Előzmény: #253728  J0hnnyEnglish
“Nem tudom mire vélni ezeket a sztereotípiákat és annyiban igaza van a maga módján Spiller-nek és Fat-nek, hogy a gondolkodás nagyban befolyásolja az ember lehetőségeit!”
Számomra sokkal nagyobb előnyt jelentett, hogy a világról sokat tudó értelmiségi szüleim voltak, mintha kaptam volna egy-két lakást. Megismertették velem tini koromban, hogy mit jelent a kapitalizmus, például hogy lesznek emberek, akik megvásárolják mások munkaerejét és tudtam, ez milyen különbségekhez vezet a rövid és hosszú távú életkilátásokat tekintve. Így aztán képes voltam magamat megfelelően pozicionálni a táplálékláncban. 😊
Csak hogy érzékeltessem a különbséget: van olyan most eladott lakásunk, amin 5 év alatt (euróban) annyit kerestünk, amennyiért most egy budapesti átlagember kb. 25 évig dolgozik. 25 év gályázás vs. egyetlen jól megválasztott lakás jól átgondolt átalakítása. Munkavállalói lét vs. vállalkozás. 🤷🏻‍♂️ Értelemszerűen életminőségben is hasonló a különbség. 
Freszelés 2025. 08. 20. 11:15
Előzmény: #253981  FR73
késő bánat, engem már rávett hogy menjek szavazni! :D
FR73 2025. 08. 20. 10:51
Előzmény: #253978  Törölt felhasználó
Az alkotó rájöhetett, hogy többet ártott, mint használt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek