Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ok, csak az értelmiségi és a gazdag között ne húzzunk egyenlőséget! A számokkal teljesen felesleges példálózni, nem is értelek benneteket, minek? Valakinek 50 milla aprópénz, valakinek fél élet... ettől nem lesz senki több vagy kevesebb. Naponta leírhatnám mennyit keretem a Teslaval és a tavalyi telekkel... minek?
Hasznosak voltak azok dialektikus materializmus-órák :-) (Emlékszem, amikor hallgattuk, hogy a korábbi tőkéseknek el kellett menni dolgozni, míg a munkásosztály uralkodó osztály lett, felvetettem, hogy ezek szerint a tőkések az örök nyertesek - uralkodó osztályból uralkodó osztályba... Így nem lettem kitűnő :-))
hát hogyne a szülei kb a háború alatt, vagy közvetlenül előtte születtek, ha a rendszerváltás után 60 éves koruk előtt memtek nyugdíjba aztán a háború után a rendszerváltásig nem utazhattak nyugatra persze hogy nagy tapasztalattal és tudással rendelkeztek a kapitalizmusról . kb a Demján korosztályához tartoztak naugye a Demján is hogy kitanulta a kapitalizmust pl az áfésznál nem nagy trükk ez, bár a Demján talán egy bécsi áruházról koppintotta a skálametrót és voltak még tsz elnökök, meg tsz melléküzemág vezetők is akik ugyanígy tettek
Orban hozzátette, hogy százezer olyan lakás van Magyarországon, amely eladásra vár, csak nem volt rá kereslet. Hogy lehet itt e nép ennyire kádári 1x1?
"A rendszerváltás előtti Magyarországon összehasonlíthatatlanul többet tudtak a kapitalizmus működéséről (is), mint 2025-ben a magyar átlagember." Mi ez, valami komcsi nosztalgia? Most akkor utálod vagy imádod? Persze a marxizmusból sok okosságot ki lehetett hámozni... :-))
Leírtam már, de akkor sem értetted. 🤷🏻♂️ A magadfajta mindig azt hiszi, hogy a sok pénzt megöröklik, vagy az aranyhal (esetleg a NER) adja, csak neki nem volt akkora szerencséje, hogy kifogjon egyet... 😂 Goldstein17 Ez csak a tőled megszokott butaság és rosszindulat, valami új nincs? 🤷🏻♂️ DaGi A rendszerváltás előtti Magyarországon összehasonlíthatatlanul többet tudtak a kapitalizmus működéséről (is), mint 2025-ben a magyar átlagember. Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek: értékrendet, műveltséget, boldog életet, életem végéig hálával fogok gondolni rájuk. Sony123 A megoldást kertésznek hívják, nekem megért annyit, hogy soha nem kelljen fákat metszenem, vagy füvet nyírnom...
Nem kell írni a családi házról, mivel megtapasztaltam. Fűnyírás minden héten két óra, fa, bokor, rózsa metszés, permetezés. Telek végében egy kis kapálnivaló: paradicsom, paprika, eper, málna, hagyma borsó...stb. Mindig volt kóbor macskánk, kóbor kutyánk....sőt a környék összes kutyáját etettük. Lomb égetés, fenyőfaégetés. Akkoriban esett a hó is. Gyerkőcöknek bunkert, csúszdát építettünk.Kerti parti 70-80 fővel. Szomszédok normálisak voltak, rendszeresen hívtam őket mikor egy kutyával több volt a kertben. . Tehát ismerem!!!! Jó volt, szép volt, és még nem is írtam mindenről. Annak jó aki szereti ezt csinálni, de egy idő után belefárad az ember.
Most miért mondod hogy ez kóztudott volt? Hiszen a komcsi propagandában csak annyit jött elő a kizsákmányoló kapotalista és a kizsákmányolt munkaerejét eladó proli képe mint a fidesznél a migráncs meg a tiszta vérvonalú honfoglaló őslakos. (Napláne Vitya szájából )
Jó, azért ennyire nem egyszerű a matek, a befektetett tőke nem mindegy a haszon bámulatossága szempontjából. Egy többszöröző piacon. De például, ha kocsmában a milliárdos voltáról dünnyőgő félalkesz siklik át a matek részletein nem is illik meg ertelme sincs visszakérdezni. Hiszen láttuk “diplomás kózgazdász csúcsbefektetőn” is ki tud fogni a matek meg hozamszámítás. Nem szép a részleteket feszegetni előadásnál, rómeót és juliát se mész fel a szinpadra megkérdezni a méreg ósszetételeéról és hatásmechanizmusáról, politikusnál sincs étrelme feszegetni mire az önfelsz@pás, napláne propagandistáknál ahol hamar kibukik a pártüzenet. Az előadás a lényeg nem a technikai részletek.
"Megismertették velem tini koromban, hogy mit jelent a kapitalizmus, például hogy lesznek emberek, akik megvásárolják mások munkaerejét és tudtam, ez milyen különbségekhez vezet a rövid és hosszú távú életkilátásokat tekintve." Micsoda bölcsesség. Igazi kincs, ha valakinek olyan tájékozott szülei vannak, akik tudják azt, amit bárki más.
Arról nem is beszélve, hogy ez az értelmiségi státusz lehetővé teszi, hogy kiszámold hogy kinek hány evig kell gályázni mennyiért. Sőt ez a magas státusz már-már arra predesztinál, hogy csak ezzel foglalkozz.
Értem, a világról sokat tudó, értelmiségi születeidtől így nem egy-két, hanem sok lakást kaptál. Egyértelmű az értelmiségi lét előnye, hiszen lakások számában mérhető. Vicc.
“ amin 5 év alatt (euróban) annyit kerestünk, amennyiért most egy budapesti átlagember kb. 25 évig dolgozik” Így van ez, csak a tőke eredetét nem kell firtatni, a hozama már publikus. Mint ahogy a húszévesen önerőből vett/épített családi házra való forrás is csak megpengetve lett, leírva nem. Az örökségül kapott iq segít eldönteni mely információ publikus.
“Nem tudom mire vélni ezeket a sztereotípiákat és annyiban igaza van a maga módján Spiller-nek és Fat-nek, hogy a gondolkodás nagyban befolyásolja az ember lehetőségeit!” Számomra sokkal nagyobb előnyt jelentett, hogy a világról sokat tudó értelmiségi szüleim voltak, mintha kaptam volna egy-két lakást. Megismertették velem tini koromban, hogy mit jelent a kapitalizmus, például hogy lesznek emberek, akik megvásárolják mások munkaerejét és tudtam, ez milyen különbségekhez vezet a rövid és hosszú távú életkilátásokat tekintve. Így aztán képes voltam magamat megfelelően pozicionálni a táplálékláncban. 😊 Csak hogy érzékeltessem a különbséget: van olyan most eladott lakásunk, amin 5 év alatt (euróban) annyit kerestünk, amennyiért most egy budapesti átlagember kb. 25 évig dolgozik. 25 év gályázás vs. egyetlen jól megválasztott lakás jól átgondolt átalakítása. Munkavállalói lét vs. vállalkozás. 🤷🏻♂️ Értelemszerűen életminőségben is hasonló a különbség.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link