Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ruiz 2025. 08. 01. 22:49
Előzmény: #251528  Törölt felhasználó
Lacibácsi ez aranykomment volt. Beszóltam neked korábban, és bizonyos keretek közt azt tartom is. De ennek a megalkotásához kell, hogy legyen élettapasztalat (vén fasszá kell válni). Szal riszpekt a királyunk pszichológiai gyorselemzéséhez. Én is így látom, gyerekkori traumák, emiatt/emellett nàrcisztikus szociopata személyiség. Jaj nekünk.
Törölt felhasználó 2025. 08. 01. 21:58
Ijesztő jelenetek Párizsból! 🇫🇷 Világvége hangulat, verekedések és vérontás a népszerű zenei fesztivál, a Fête de la Musique alatt‼️🔺6 embert megkéseltek, köztük egy tinédzsert, aki kritikus állapotban van, miután megpróbálta megvédeni a migránsok által zaklatott barátnőjét.🔥 51 járművet felgyújtottak.🚨 371 embert letartóztattak.🚓13 rendőr megsérült.🩸14-en súlyosan, 1500 pedig könnyebben sérültek meg.
https://www.facebook.com/reel/1352179955881205
Tibi123 2025. 08. 01. 21:54
Előzmény: #251815  Pistike12

A piacot nem érdemes megmagyarázni, főleg nem elvárni, hogy úgy menjen, ahogy én,te,mi szeretnénk. Ez vágy vezérelt gondolkodás és ritkán jön be.
Én már elvégeztem a matekot, olyan panyelokat nézek itt a 13. kerben, amik a covid alatt ledobtak 20-30%-t. Így utólag, a mostani őrülettel már jobban hoznak, mint a részvény, de nem panaszkodom természetesen. Elégedett vagyok a részvényekkel is, nagyon is.
Na a lényeg a biznic, a piac most megvert engem, de nézzük a feltételeimet, amikor hajlandó lennék piaci alapon is vásárolni és én piaci 7% hitelt nézek. 
A panyel kégli áremelkedésével nem számolok, hiszen ez az egésznek a változó, random, véletlen része. Senki nem tudja mennyi lesz a jövőben. Ami a lényeg, hogy jól kiadható helyen vegyek, tehát a kiadás, mint biznic elem teljesülhet olyankor.
Na most, egy olyan 58m2 panyelt 250e pénzért ki lehet adni elég kevés üresjárattal és én 85%-al számolok, mint nettó. 10% effektív adóval (2% amortizáció, amit el lehet költségnek számolni) és 5% egyéb kiadás.
A lakáspiacon bérleti díjak soha nem hoztak kiemelkedően, megcélzok egy szerény 5% nettó hozamot, ami 51m forint, de talán 4,5% is elég, ha jó helyen van a kégli, akkor 56m forint, ameddig el lehet menni. 
Most egy olyan panyel 70m, talán még több is, 75m, tehát a piac látszólag megvert, de itt kell visszakanyarodni a covid válság idejére, 20-30% esés benne van a paklikan ha jön valami reccs.
Mennyi a különbség az 51-56 és a 70-75 között? 68-80%, azaz 20-32% esés és máris ott van a piac, ahol már elképzelhető, hogy piaci hitellel is megveszek egy kéglit, ha találok valami értelmeset.
Lehetetlen? Most annak tűnik, de szerintem nem az. 
Ezt kéne most megtenni mindenkinek, hogy amikor ilyen őrület van, akkor elvégzi a számításokat, hogy neki hol érné meg és milyen kégli, aztán türelmesnek lenni és megvárni a lehetőséget.
Aki azt mondja, hogy soha többet nem lesz már ilyen lehetőséget, azt emlékeztetném a covidra és hogy szinte pontosan akkora esés volt akkoriban, ami már egy konzervatív, nem kapzsi befektetőnek értelmes belépési pont volt.
Pistike12 2025. 08. 01. 21:47
Előzmény: #251816  Freszelés
Az vszinu. De en nehezen viselnem h mastol fuggjon a sorsom. Foleg a mi bolcs nepunktol🙂
Probalom kigondolni, hogy megis miert lenne jo nekem venni egyet, de elegge sokszor villan fel a red flag most. Lehet öregszem azert, de nem erzem a csít, hogy vefyek egy keglit. Ugrasra, cserere jo, de befektetesnek ingatlanba. Meg az epites is szetbxszodott,, mert oda magadnak megeri, de felnyomja a kivitelezesi arakat, az tuti. A sok papir ami kell hozza, az meg koltseg az allam fele, es gyakorlatban dragabb, mintha 2 honapja epitkeztel volna... 
Freszelés 2025. 08. 01. 21:17
Előzmény: #251815  Pistike12
Majd mindannyian belenyúlunk a zsebünkbe és összedobjuk a felelőtleneknek. Ahogy szoktuk mifelénk. Nehogymár bárki bármiből is tanuljon. Nehogy már a kockázatvállalás miatt valaki végül megüsse a bokáját.
Pistike12 2025. 08. 01. 20:58
Előzmény: #251812  N0MAD
Nem ezt erzem. A munkanelkuliseg szelet erzem az orszagban is. Es nezve a bpi kinalatot, a 3%os hitelellel is eleg magasak az arak.
Egy esetleges 20%os eses melletti munkanelkuliseg ugy h nincs fedezve a hitel efyeb likvid eszkozzel, ezen az arszinten mar zsebbenyulos tortenet lehet. 
Foleg ugy, hogy a program kifuttatasanal, ha a kamatszint magas meg, akkor elegge komoly melo lehet az ingatlanpiacon, foleg ha munkanelkuliseggel parosul a helyzet. 
Eleg magas kockazat akkor, ha nem sajat celra vagy gyereknek vesz vki, hanem kiadasra. 
Ez a helyzet inkabb kiszallo lehet,mint beszallo, ha vki csak befekteteskent tekint a teglara. 
A csepeli 60-70mos panelek az erdekesek a 430-500e ftos piaci torlesztovel. De a 35 nmeres 70m feletti garzonok is erdekes. 
Csak es kizarolag a kamattamogatas tarthatja az arakat. Sem a fizetesek sem az albi dijak nem tamaszok. 
Freszelés 2025. 08. 01. 20:50
Előzmény: #251813  N0MAD
Sokak sokszorosát adták bele sokak oktatására itt, aztán mégis nézzük meg mire mentünk vele. :D
N0MAD 2025. 08. 01. 20:15
Előzmény: #251809  Pistike12
Nem védve az egykulcsos adót, csak a példádnál maradva:
A tizszer annyit kereső tízszer annyit fizetett a tüzoltóért, az már nem az ő hibája ha a többletet ellopták.
N0MAD 2025. 08. 01. 20:12
Előzmény: #251808  Pistike12
Ó, ügy érzed hogy mivel a tulipánhagyma kezd kimenni a divatból, a fiatalok inkább az ujvilagban próbálnak szerencsét, és ezért lassul a piac,  tehát az állam ingyenpénzt ad annak aki hajlandó azt tilipánhagymára költeni nem most van az a pillanat hogy a vesédet is elzálogosítva vegyél nagy tételben?
El sem tudom képzelni mi vezetett erre a gondlatra. Hiszen sokszorozott az ara, ath-n van, és a héten is emelkedett.
berlini
berlini 2025. 08. 01. 20:01
Előzmény: #251794  tihamer
Azért gondolom a szomorúságodat csökkenti a 17 ingatlan ez évi minimum 20%-os értéknövekedése
Pistike12 2025. 08. 01. 19:59
Előzmény: #251807  z0li23
Van ebben vmi. 
Pistike12 2025. 08. 01. 19:59
Előzmény: #251797  ncseed!
De aki 10* annyit keres, annak azbelete tobbet er, ha szamszerusitunk, es ennek ellenere a tuzolto ugyanannyiert vagja ki az autobol balesetkent, ami ugye alularazott. Igy inkabb ott kellene hagyni elverezni. 
Pistike12 2025. 08. 01. 19:52
Előzmény: #251802  Tibi123
En altalaban hiszek az ingatlanpiacban, de most nem vagyok meggyozodve, hogy jogosultkent feltetlen novelni kellene az ingatlan kitettségemet hitelre...
Vmiert nem latom a fenyes jovot
z0li23
z0li23 2025. 08. 01. 19:03
Előzmény: #251806  tihamer
" Kormányunk megcsinálta az állami bérlakásprogramot minimális magántőke bevonásával, magán üzemeltetésben "
tihamer
tihamer 2025. 08. 01. 18:59
Előzmény: #251804  z0li23
Sok hobbibefektető ráugrik a lehetőségre, az albérleti árak ezzel évekre befagyhatnak, míg a vételárak oldalán elképzelhető emelkedés. (Romló hozam) Gyakorlatilag 10 millió forint saját tőkével lehet venni Budapesten egy 50-60 nm-es panel lakást, ami ha 25 évre veszi fel az ember a hitelt, 90%-ban annyit hoz bruttóban, mint a törlesztő. És a végén lesz egy 75 éves panelod. Baromira megéri, ugye? (Közben szívtál 25 évig az albérlőkkel)"Fiamnak volt egy osztáytársa, akinek a szülei a gyerek 2-3 éves korában vették a panelt. 20 évig ki van (most már volt) adva albérletnek, aztán a gyereké lett. Azt akarom mondani, hogy ez nem feltétlenül a saját generációd továbbjutásáról szól, hanem a gyerekedéről.Az akkor 75 éves panelt el is adhatod... A panelok előnye, hogy gyosan adható-vehető. Mivel tömegével épültek, a vevő is tudja mire számíthat, típustervek vannak, ha 2-3 félét láttál, mindet láttad.Nem értem ezt a panelellenességet, a magyar lakáspiacon a panel (főleg egy panelprogramos) egy jól kiszámítható befektetés. Van hibája, de a hibáit mindenki ismeri, míg egy "újépítésű" társas lakásban, hála a gagyi építésnek és a tervezőasztalról megvételnek ezernyi buktató lehet (pl közös falaknál nagyobb áthallás, mint egy panelban, rengeteg horrorsztori van újépítésű kecókkal hanyag építés miatt)."
☝️
Törölt felhasználó 2025. 08. 01. 18:57
Előzmény: #251796  Freszelés

az írásaid zöméből süt, hogy nem nagyon tetted még ki őket élőben a nyilvánosság próbájának
vagy az is lehet hogy valaha még igen és úgy kiröhögtek hogy inkább a magányra szavaztál,
meg amúgy sem nagyon maradt társaságod
Goldstein17 2025. 08. 01. 18:48
Előzmény: #251801  N0MAD
Nekem is először ezek jutottak eszembe, de ezen a fórumon értelmes érvelésnek helye nincs.
Tibi123 2025. 08. 01. 18:22
Előzmény: #251800  DaGi

Ősszel robbanás jön :) FB-on olvasgatom a sztorikat, meg a társasház FB-ján is mondja egy lakáskiadó, hogy felmondták a lakását szept 30-al és most bajban van, mert a diákok most keresnek. Októbertől nehezebb lesz kiadni. Kérdeztem tőle, hogy miért ment akkor ilyen simán bele? Azt mondja, mert már régóta béreltek és nem követte a bérleti díj a piacot, úgyhogy jóval többért ki tudja majd adni. A pár már talált valami lakást, sőt úgy tudja, hogy le is előlegezték (szerintem foglaló az) és hogy azonnal mennek a 3% hitelért, ahogy lehetséges. 
Illetve lakáskereső FB csoportban látom már, hogy fiatal párok 60-100m !!! -ig keresnek lakásokat. Olyan fiatal pár, akik még nem is házasodtak össze, de 100m forintért akarnak Budán és csak Budán kéglit. A forrás start hitel és egyéb támogatások, piaci hitel meg önerő. 100m forint, ránézésre 27 max 28 éves embereknek, akik ezek szerint kifeszítik a költségvetésüket a lehetőségeik határáig. Igaz kapják az oltást, hogy a kinézett budai részeken maximum garzont kapnak ennyiért :)  senki nem ajánlott nekik lakást, pár .com linket kaptak, gondolom nem ezt várták.
Én komolyan nem értem ezt, a bankok már kiadták a figyelmeztetést, hogy a hitelezés alapja az értékbecslés. Ha nem látják megalapozottnak és tartósnak az emelkedést, akkor ilyen felpumpált árak mellett már simán 10-15-20m forinttal kevesebb hitelt fog elbírni és akkor mi lesz?
N0MAD 2025. 08. 01. 18:04
Előzmény: #251782  Freszelés
“ 1. joga akkor van vkinek ha a kotelessegeinek eleget tett. addig nincs.”
Ez csak saját ötlet? 
Csak mert tényleírásnak butuskaság. 
Alapvető emberi jogok? Csecsemők jogai és akár örökség ha úgy születik? 
Bakker még a magzatok jogairól is megy a purparlé, de még a fogamzásgátlásról is, erre te kötelességekhez kötnéd? Nagy ötlet. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek