Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ősszel jön az újabb osztogatási hullám, a felújtás. Jövőre nem fogjuk megúszni megint a kiugró inflációt, ez nyilvánvaló. Ha még kitalálnak valami szja visszatérítést is, akkor 20% fölé is mehet újra, ha "csak" ennyi lesz, mint ami most is tudható, akkor talán 13-15% körül megáll. Én se azt mondom, hogy ne vegye fel senki és én se moralizálok ezen. Ha fel tudom marni a felújítási hitelt, akkor felveszem. Amúgy is kéne kazáncsere és szigetelés. Amit tudok felveszek, de tudom, hogy ez nem jár és nem fogok azon megsértődni, ha a kormányváltás után teljesen átalakítják ezt és akár el is vesznek, amit lehet. A gond inkább megint az lesz, hogy nem lehet majd mesterembört találni, olyant meg aztán különösen nagyon nehéz lesz, aki számlát is hajlandó lesz adni. 2022-ben volt egy komolyabb felújításom már, akkor nyílászárók, kerítés, részben szigetelés, amit most befejeznék. Akkor se volt egyszerű olyan mesterembört találni, aki hajlandó volt számlát adni. Most nem akarom részletezni, de aki hajlandó volt az is 35% felárat kért, mert csak. Megvolt az oka, gondolom mindenki tudja, hogy mi.
Nonszensz szerintem az egesz. Ha a cel az elso otthon teremtes lett volna, akkor sokkal atgondoltabban csinaltak volna (pl: mi szukseg van orszagosan max 1,5 millios negyzetmeter arra? Ez boven atlagar felett van. Meg Budapesten is sok hasznaltnal lehet alacsonyabb aron talalni. De sorolni lehetne meg tovabb is. Ez vip kiszallo erzetu nekem. Plane, ha a 18 eves ciklus elmelet szerint fog alakulni tenyleg a piac nyugaton…) - Szerintem szeptemberig sok haszonelvezet alapitasa lesz, hogy ne szamitson bele a meglevo amugy tehermentes ingatlan. - Mindezektol fuggetlenul a jogallamisagot nem kene tovabbrombolni.
A piacot már az is lehűtené, ha leállna a 3% és párhuzamosan elkezdődne a stadionok meg templomfelújítások a világ végén helyett kollégiumok és bérlakások építése idehaza program, amihez még talán EU pénzeket is lehetne mellé tenni. Az, hogy a kamattámogatással mit lehet majd kezdeni, majd kiderül. Attól függ, hogyan írják bele a törvénybe. Mindenesetre szép búcsú ajándék lenne egy ilyen korrupt és eredményeket felmutatni alig tudó rezsimtől az őket követő kormánynak :) Simán kitelik tőlük, tényleg el kell takarodniuk. Amit szerintem nem mindenki ért meg, ezek már nem a mi jelenünket pusztítják csak, hanem most már a gyerekeink és unokáink jövőjét veszik el.
Meg kell varni a vegleges jogszabalyt - Ne mosd ossze a kormanyt az allammal. A vallat kotelezettsegeket teljeseitenie kell az allamnak + multbeli tamogatasoknal a bankok atruhazotz hatosagi jogkort gyakoroltak (ezert lehetett kozigperben megtamadni egy kamattamogatast elutasito banki dontest, es nem polgari perben). - Ezert is fontos mi lesz a konkret jogszabalyi rendelkezes a hitelfelvetel idopontjaban Ha abban garantalja az allam a vegig fix 3%-ot, akkor ezen jogszeruen nem lehet majd valtoztatni. Ha megis megcsinaljak (jogellenesen) akkor vegso soron Strasbourgig lehet menni EJEE sereleme miatt is.
Szerintem meg kell várni a banki gyakorlatot. Én egyszerűen a felelős gazdálkodás elvéből kiindulva nem tudom elképzelni, hogy a bank meghitelezi a 90%-ot vagy akárcsak a 80%-ot. Jövőre kormányváltás lesz, remélhetőleg és akkor ott lenne a bank egy olyan helyzetben, hogy a kihelyezett hitele nagyobb lenne, mint amennyiért a lakást 90 napon belül el tudja adni az adott piaci környezetben. Most tényleg a semmire emelkednek az árak, nem fenntartható módon, egyszerűen a qrmány belerak pénzt, a következő kormány meg nem fog, sőt szerintem simán hozhatnak egy olyan döntést is, hogy aki tényleg az első lakását vette, annak maradjon a 3%, a többiek meg így jártak, őket miért kéne támogatni adófizetői pénzből? Mindegy is, ha nem is bántják a meglevő hiteleket, akkor is le fogják állítani ilyen formában azonnal, ez nyilvánvaló és a piac lehűl, a banknak meg jelentősen nő a kockázata. Ennyire biztosan nem hülyék, hogy ne számoljanak ezzel a narratívával is, főleg hogy elég komoly esélye van a bekövetkezésnek.
Hitelek kombinalasakor hogyan mukodik az onero? Mondjuk ha van egy 100M lakas. 50M Otthon stop hitel. A maradek reszre ha fel akarsz venni meg piaci hitelt, akkor osszessegeben mennyi onerore van szukseg?
Az életünkben - és így anyagi szempontból is - az egyik legfontosabb döntés az hogy kivel kötjük össze az életünket. (kérem a szavaimat nem kiforgatni)
Basszus olvaslak titeket most éppen a férfi-nő témába, de egy szót valahogy nem találok: érzelem... Sokkal kevésbé élünk költekező életet, mint amit a vagyonom alapján megtehetnénk, sőt néha még be is húzom a féket, de valahogy nem akaródzik már lassan 26 éve elmenekülni az asszonynak, pedig nem az a csúnya "fajta" Ő sem....
Nem jól fogalmaztam. Nem fizetek neki, hanem a befektetetésekből származó nyereség 10%-át költjük olyan dolgokra, amikre ő első körben is már költött volna (nyaralás, magán eü, új ruhák, stb.)
Tehát, ha jól értem fizetsz neki. Egy vállakozó ismerősöm jutott eszembe, aki büszkén mesélte egy alkalommal, hogy mennyi nője van és, hogy tudnak a nők egymásról. Aztán menet közben kiderült, hogy az egyik nőnek heti 200 000 ft-t fizet. A pénzt arra költi amire akarja és természetesen lakást bérel neki a pénzen felül.
nem olvastam semmi ezzel foglakozó szakirodalmat, de beszélget mindig is szerettem és jó sok nőt kikérdeztem a témában aztán egy ideig hobbim volt megkérdezni ha valakivel kicsit közelebbi viszonyba kerültem, hogy volt e már kapcsolata nős férfival meglehetősen gyakori volt az igenlő válasz . az enyém esetében biztosan nem kimerítő és tökéletes a saját megfejtésem, de ő nagyon szeretetéhes volt, és azt hiszem, egy amúgy sem rossz adottságú, de félrekefélő nős férfitől töményebben kaphatta a szüléstől rettegett, és leginkább attól, hogy bizonyos ideig más segítségére szorul emiatt, főleg az nagyon zavarta hogy az majd leginkább egy férfi kell hogy legyen, és leginkább az apja miatt azt gondolta hogy azok meg olyanok amilyenek, inkább nem . nagyon tehetséges volt, és elvárta hogy legyen miért felnéznie egy férfira, és az a valami leginkább az agya legyen, és ha valaki így is indult nála, az esetek többségében hetek vagy hónapok alatt ledolgozta a hátrányát, és ettől kezdve érdektelen volt számára az illető . engem sok tekintetben nem ért utol, és egy olyan világot nyitottam ki számára amelytől elájult: egyszer lementünk Bibioneba szeptember közepén a tengerpartra, olyan zenét hallgattunk a kocsiban végig amiket korábban soha nem hallgatott, (jobbára lassú, főleg instrumentális zene, kicsit középkorias,vagy inkább brit balladai jellegű de lágy hangzású) végig a zenéhez illő szöveget, illetve olyan mesét mondtam folyamatosan a zene alá, de lehet hogy fölé, amely mesékre és a zenéhez harmonizáló hangulatára irtó fogékony volt . a tengerparton meg szinte egyedül voltunk ezernyi napozóagyra, és elvittem egy korábban vásárolt regényt, amit nem volt még időm elolvasni, és ott naphosszat olvastam fel neki hangosan imádta . persze egy csomó mindenben jóval jobb volt nálam, ami nekem nagyon tetszett, őt meg nem zavarta, sőt, kedvére volt és motiválta hogy imponál nekem szerény csalási háttere volt, a szülei nem akarták hogy gimibe járjon, hanem szakmunkásképzőbe, de az edzője aki amúgy középiskolai tanár volt, bejuttatta egy elit gimibe, a szülei tudta nélkül, aztán már nem tehettek ellene, beletörődtek nulla családi anyagi támogatással járt egyetemre, inkább némileg ő támogatta őket, végig tanítást vállalt alatta, biztosítási ügynök lett, és végig köztársasági ösztöndíjat kapott, amihez kiváló tanulmányi eredmény kellett, és mivel hát kellett neki a pénz, lett kiváló eredmény 92 végzett, volt saját autója és fél millió készpénze . hogy a feleségemtől mi várható még? majd kiderül, ami történt megtörtént, majdnem 30 éve vége
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link