Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 05. 26. 09:39
Előzmény: #246596  FatFIRE

"de az egy vicces túlzás, hogy ezt az ellehetetlenítési törvény indította el" ja valóban a kormányváltástól való rettegés, vagy a csóróktól való félelem, kb mint a Brüsszel vagy Soros - eszem megáll milyen gondolatmeneted van.
Olvasd vissza a saját példám! Kb 3 évvel ezelőtt számoltam fel az összes forintban denominált megtakarításunkat, és most az ÖNYP-ből rántom ki az összes forintot és teszem át más (elsősorban euró) alapú befektetésekbe.
Én (sem) a kormányváltástól rettegek, hanem attól hogy a fantasztikus kormányzásnak köszönhetően infla és forintgyengítés szétzabálja a pénzem. Többek között ezért (is) menekülnek egy csomóan ingatlanba (is)..stb. Természetesen tudjuk, hogy te mindent felülről látsz, nagyban, testközelből, a földi halandóknak sem barátaik, sem ismerőseik nincsenek cégvezetők, magas beosztású emberek közül, vakon irigykednek... Kedves fórumtárs, nem tudsz te semmit :)
kuruczr77 2025. 05. 26. 09:30
Előzmény: #246593  sityaki

Ha (banki vezetők, szakemberek elmondásai alapján)!? hihetünk a cikknek, akkor valóban ott a válasz, köszi. 
Az a réteg vonja ki a tőkét, aki a legkevésbé bízik magában, a gazdasági és politikai környezetben. Illetve külföldön jobb lehetőséget lát. Bár ennek ellentmond a FatFIRE által említett elszaporodó  megjelenési forma:  az ingatlan - mely valljuk be a bankszámlapénz, bankbetét után az egyik legegyszerűbb befektetés...Jobb lett volna arról hallani, hogy - tudom ingatlan topik, sorry - de vállalkozásokba, cégekbe fektetik ezen távozó tőkét...
FatFIRE 2025. 05. 26. 08:13
Előzmény: #246596  FatFIRE
Most olvasom a másik cikket:
"Ez azt jelenti, hogy a bankoknál tartott forint- és devizabetétek csaknem harmada, 27,8 százaléka külföldi bankszámlákon pihen, míg a devizabetéteken belül 47,9 százalékra becsülhető a külföldi bankok részesedése"
Ezt a nemzeti vagyonfelmérés adatainak tükrében érdemes értelmezni. Emlékeztetőül: a leggazdagabb jövedelmi decilis birtokában van a teljes vagyon 67 százaléka, 48 százalékuk vállalkozóként dolgozik. A leggazdagabb 1 százaléké a teljes vagyon 33 százaléka...
https://telex.hu/gazdasag/2025/05/20/deviza-megtakaritas-bankbetet-biztosdontes
FatFIRE 2025. 05. 26. 08:01
Előzmény: #246593  sityaki
A Telex azt írja a vagyonos üzletemberekről, hogy "Jellemzően azt akarják tudni, hogy van-e az adott külföldi pénzügyi csoportnak olyan megtakarítási, számlakezelési megoldása, amely teljesen független Magyarországtól". Erről a folyamatról beszélek, de az egy vicces túlzás, hogy ezt az ellehetetlenítési törvény indította el. 😂
FatFIRE 2025. 05. 26. 07:50
Előzmény: #246592  kuruczr77
Nem úgy vonja ki a cégéből a tőkét, ahogy gondolod, inkább az éves profitját viszi külföldre. Az ingatlanpiacnál maradva egyebek mellett ettől is szaporodtak meg annyira a spanyol és dubaji lakások magyar vásárlói, hogy rájuk célozva magyar ingatlanirodák alakultak, de több cég foglalkozik azzal is, hogy a magyar vállalkozóknak ügyviteli szolgáltatást nyújtson. Azért, mert sok magyar vállakozó rengeteg pénze keres magának új befektetési lehetőséget Magyarország határain kívül.
FatFIRE 2025. 05. 26. 07:43
Előzmény: #246589  Tibi123
Több oka is lehet a különbségeknek: az olyan házak, ahol a rövid távra kiadott lakások többségben vannak, általában jobb állapotúak szoktak lenni, mint ahol a szocializmus évtizedei alatt a rendszer jóvoltából ingyen lakáshoz jutó emberek élnek. A befektetői körnek érdeke a rendezett környezet, ha emiatt célbefizetésre, közös költség emelésére  van szükség, akkor vállalja. A másik oldalon viszont sokszor csak az számít, hogy legyen a közös költség minél alacsonyabb, a leomlott vakolattal, a lepergő festékkel senki nem törődik.
A másik ok az állami, önkormányzati hozzáállás és források különbsége lehet. Vannak országok, ahol komoly összegeket áldoznak arra, hogy a turisták által látogatott városrészek gyönyörű, rendezett képet mutassanak. Magyarországon ezzel keveset törődnek, még arculati, városfejlesztési koncepció sincs. A hajléktalanok zavartalanul alhatnak az úttesten a saját hányadékukban fekve, vagy ha úgy tartja kedvük, világos nappal ürítenek az ötcsillagos szállodák mellett. Ha egy befektető ormótlan nagy betontömböt akar műemléki környezetbe építeni, gond nélkül megteheti. 
sityaki 2025. 05. 26. 07:31
Előzmény: #246592  kuruczr77
Pont most írtak erről: telex.hu/gazdasag/2025/05/26/bankok-ellehetetlenitesi-torveny-vox-le-pen-leminosites-tokekimenekites
kuruczr77 2025. 05. 26. 07:21
Előzmény: #246588  FatFIRE
Ha lenne adat, hogy a vállalkozói kör -szumma- nagyobb mértékben vonja ki a cégéből a tőkét, mint eddig, akkor lenne alátámasztva ez az állítás. Egyébként egy bizonyos vállalkozói kör eddig is kivette és ki is vitte az országból az egész éves profitját-ami eddig sem az itt élők érdekeit szolgálta.. Általában nem a piaci alapon működő cégekre volt jellemző és itt nem a kényszer egyszemélyes "válllkozásokat" értem.
Hogy mi jön, lesz? -ez valóban kérdés.
Person 2025. 05. 26. 07:12
Előzmény: #246544  berlini
Tök jókat írtál és mennyi mínuszt kaptál.
A jó intézkedések nem tetszenek az embereknek,nem néznek mögé,ezért károsak populista politikusok,olyan intézkedést hoznak ami az embereknek tetszetős,de károkat okoznak.
Pl. különadók,árrésstop,stb
FatFIRE 2025. 05. 25. 22:58
Előzmény: #246587  infin
Ha méltóztatnál visszaolvasni, vagy legalább megnézni a videót, lenne értelme annak, hogy hozzászólj, így nincs. 🤷🏻‍♂️ Először szépen higgadj le, utána szólj hozzá...
Tibi123 2025. 05. 25. 22:49
Előzmény: #246579  Goldstein17

Egyébként ezek nincsenek annyira távol a belvárosi pesti áraktól, sőt. Amin én kiakadok egyébként, hogy ha valaki pörgeti a hirdetéseket, akkor látja, hogy mennyi mocsok lepusztult lakást árulnak Pesten, de országosan is elmondható. Igénytelenül bebútorozva gyakran, de mikor ránéz és az a benyomása az embernek, hogy ebben az évezredben felújítást nem kapott az a lakás.
Igen, tudom, hogy nyugaton van sok igénytelen lakás és mindenki ezzel védekezik, de egészen mások az arányok. Személyes tapasztalatom is ez, hogy szépen felújított, akár ilyen körgangos monarchia korabeli házak, mondjuk Prágában. Kontraszt, hogy bemegyek ismerőshöz is Pesten a 7. kerben, hasonló körgangos ház és piszok igénytelen, olyan pusztulat érzésem, akárhányszor belépek oda. Pedig szépen rendbe lehetne tenni, de erre azt mondja, hogy ezeket a lakókat, a sok igénytelent soha nem lehetne meggyőzni, hogy ilyenre költsenek. Például Prágában ez hogy sikerülhet? Mert az is volt keleti blokk város és azért annyival nem állnak jobban, mint mi, amennyire eddig a saját szubjektív élményeim alapján jobban odafigyelnek és igényesebbek a lakókörnyezetükre. Igen, tudom, ott is van lepusztult környék, csak megint azok a fránya arányok.
FatFIRE 2025. 05. 25. 22:49
Előzmény: #246586  J0hnnyEnglish
"Nem összegről, hanem % ról beszélek!"
Én pedig egyikről sem beszéltem, csupán arra emlékeztettem, hogy igazán népszerű, magyaros szokás a saját adóterhelésünket túl magasnak tartani és közben azt kívánni, hogy a nálunk jobban keresőket keményebben adóztassák meg. 🙂
A mondanivalóm másik fele pedig arról szólt, hogy az említett vállalkozói kör természetesen érzékelte a gazdagok erősödő gyűlöletét és azt feltételezi, hogy a sok irigységből és fortyogó indulatból előbb-utóbb szivatás lesz, ezért megteszi a szükséges óvintézkedéseket. Például kiviszi az országból az éves profitját.
A százalékokat teljesen felesleges hasonlítgatni, teljesen más a környezet és a felelősség is, almát a tehénnel nem érdemes...
infin 2025. 05. 25. 22:28
Előzmény: #246451  FatFIRE
Már ne is haragudjál, de aki tömény személyeskedést zúdit mindenkire folyamatosan, annak nem fogok külön köszönni, hanem bizony egyenesen meg fogom mondani, hogy milyen baromságokat írogat össze állandóan. Én nem tudom, milyen intelligenciakutató mit mondott Friderikusznál, arról a hozzászólásodról lemaradtam, de nyilván félreértelmezted a lényegét annak amit mondani akart, vagy nem igazi kutató volt az illető. Mert az fix, hogy igazi tudós, kutató olyat nem fog mondani, hogy az alacsony IQ miatt lesz/marad valaki szegény. Ez az elképzelés egy irtózatos nagy baromság, még1x már ne is haragudj. Más már hivatkozott neked a csodakönyved cáfolatára, érdemes elolvasnod azokat a könyveket is, hogy megértsd, mi a gáz a mondanivalóddal. Ha őszintén érdekel az igazság, akkor elolvasod azokat is. De hogy segítsek (bár úgyis hiába), még annyit leírok a tudomány álláspontjáról röviden: Amire az IQ jó predikció, az az iskolában nyújtott jó teljesítmény. Minden mással kevésbé erős a korrelációja, mivel más tényezők is erősen számítanak. Azért linkelek én is valamit az intelligenciakutatóktól, ezt dobta ki elsőre a kereső (na jó, a wikipédián hivatkoztak rá): https://www.vox.com/the-big-idea/2017/6/15/15797120/race-black-white-iq-response-critics - A wikipédián pedig a csodálatos könyvedről íme egy összefoglaló, ha lennél szíves és elfáradnál oda, hogy elolvasd: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bell_Curve.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 05. 25. 20:10
Előzmény: #246563  FatFIRE
Nem összegről, hanem % ról beszélek! Rohadtul nagy lovon ülsz ember, most vagy te is csak burokban mozogsz, vagy csak kamu az egész profilod. A NER és nagypofájú élősködőkön kívül az összes hazai vállalkozás kiszámítható gazdasági környezetre ácsingózik. Elegük van az egyéjszakás törvénykezésből, a folyamatosan változó adókörnyezettöl, az állami túlzott beavatkozásból, és a bizonyos iparágakat sulytó profitadóktól és azok negatív hatásától. Ezért árazza ezt be mindenki a termékébe. A NER tőkét (anno közpénz) mentik ahova tudják. 
FatFIRE 2025. 05. 25. 19:26
Előzmény: #246581  Andy01
Én is azt néztem, nagyon jó a térkialakítás, világos, zöldre néz, az erkély használható, zárószinti is. A végén pedig nézzük meg az árát: nagyon rendben van!
berlini
berlini 2025. 05. 25. 18:44
Előzmény: #246583  DaGi
ebben a vitában azt hiszem az a legkevésbé lényeges, hogy ki linkelte be ezt a beszélgetést.
A többi, ennél lényegibb érvelésemre csak annyi az érdemi válaszod, hogy hol húzta ki a gyufát a szakértő?
Nos azzal kezdte, hogy albérlőnek nevezte a bérlőket. 
Ha meg lettek volna konkrét információi a covid ideje alatti bérbeadott lakásszámok alakulásáról, akkor azt kellett volna elmondania és nem egy nagy valószinűséggel hibás évszámot. (De ez lehetett egy a beszélgetés folyamán tévesen megadott évszám is)
DaGi 2025. 05. 25. 18:11
Előzmény: #246572  berlini
"Te és az általad belinkelt és védett szakértőd sem rendelkezik konkrét adatokkal de ennek ellenére a valószinűségekkel ellentétes feltevéseket próbáltok erőltetni."
Tárgyi tévedések:
1. Általam linkelt? Nem, mr_bob linkelte.
2. Az adott szakértő nem rendelkezik konkrét adatokkal. Hát akkor nagy szarban lennénk, mert kb. az összes hivatalos magyarországi lakáspiaci hirdetési volumen és árszint adat tőle származik. Ettől függetlenül tévedhetett? Igen. Ha igen, nagyot tévedett? Biztosan nem. Annyi biztos, hogy - szintén tőlük származó adatok alapján - 2020. októberében volt a budapest + megyeszékhely bérleti kínálati csúcs. (https://www.mnb.hu/letoltes/lakaspiaci-jelentes-abrakeszlet-2025-majus.xlsx A8-as fül) Országos szintről továbbra sem találok adatot. Viszont azt valamiért fontosnak találtad, hogy ez alapján hiteletelenítsd az egyik résztvevő felet a beszélgetésben. Mivel húzta ki ennyire a gyufát?
Goldstein17 2025. 05. 25. 18:10
Előzmény: #246581  Andy01
Jó a közlekedés a Churchill sugárút közel van, onnan 15 perc villamossal a Lujza, a városközpont. Nekünk az iskola a fő szempont az 10 percre volt biciklivel szóval ebből a szempontból tökéletes.Egy probléma volt még, hogy kis boltok nincsenek a közelben és a Delhaize is 800 méterre volt úgyhogy amit megszoktunk, hogy csak leugrunk a sarokra ha kell valami, az nem működik. Én autóval nem akarok járkálni szóval ez egy elgondolkodtató dolog volt. Érdekes volt a lakás elosztása, mert a hálószobák valóban nem voltak nagyok a lakás méretéhez képest, 11 és 15.5 négyzetméter., a nappali étkező viszont kb 70 nm.
A biciklit minden nap használjuk úgyhogy kell a tároló. Jó hangulatú volt az egész.
Brüsszellel kapcsolatban még ennyi idő után sem tudok nyilatkozni, láttam a túrista látványosságokat , járunk koncertekre, voltam az operában, de igazából csak Ucclet kezdem megismerni, az nagyon szép tele gyönyörű parkokkal jó éttermekkel vidám emberekkel. Franciaország nekem is nagy kedvencem most hétvégén 4 napra megyünk Mont Saint Michelbe.
Andy01 2025. 05. 25. 17:04
Előzmény: #246579  Goldstein17
Nagyon elegans, igazi nagypolgari lakas, sugarozza az igenyesseget es a jomodot. Gyonyoru a kilatas a zold kornyezetre; Milyen a kozlekedes? Nincs messze a public trasport? Az sem az igazi, ha csak kocsival lehet kozlekedni. Nem kicsik esetleg a haloszobak?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek