Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 05. 17. 20:14
Előzmény: #246357  DaGi
Május 5.-én irtad:
"A nagy kerdes az, hogy kepes-e es hajlando-e a befektetesi hullam arszintjet kifizetni a sajat celra vasarlo. Ha igen: tovabbi, de lassabb aremelkedes. Ha nem: hosszu oldalazas nominalisan, enyhe csokkenes realerteken. Bar nagyon lenduletesen no a kinalat, de arkorrekciora csak a legkedvesebb almaimban merek gondolni. "
Tehát nem irtál áresést csak legkedvesebb álmaidban gondoltál erre.
berlini
berlini 2025. 05. 17. 20:00
Előzmény: #246356  mr_bob
ez hosszabb történet.
Bő egy hónapja állitotta, hogy a csökkenő tranzakciószám, növekvő kinálat előrevetiti már áprilisra az áremelkedés erős lelassulását és később egy fordulatot.
DaGi 2025. 05. 17. 19:00
Előzmény: #246356  mr_bob

Konkrétan áresést valóban nem írtam, gondolom ez húzhatta ki a gyufát:"Jóval lassabban, mint most, bár alacsonyabb mélypontról. Akkor annak 5 negyedévnyi stagnálás lett a következménye."
DaGi 2025. 05. 17. 18:58
Előzmény: #246354  berlini
En azt irtam, hogy aprilisban csokkenni fog a tranzakcioszam. Ennyi volt a konkret joslatom. Ugy is lett. Amit te mellekoltesz, mar a sajat agyszulemenyed. Majusban meg tovabb fog csokkenni nagy valoszinuseggel. Ami az arjoslatom, az nem valtozott, ev vegeig -5 .. +8% kozott, aprilis elejetol viszonyitva. Amivel korabban egyet is ertettel, szoval nem tudom mi most ez a nagy ingerultseg. Ha nem tetszik valami, akkor ugord at, nem kell vele idot eltoltened. Senki nem kenyszerit. De abban biztos lehetsz, hogy fogok meg beirni neked nem tetszo adatokat, sot jo esellyel nekem nem tetszot is. Azokat sem szoktam elhallgatni.
mr_bob
mr_bob 2025. 05. 17. 18:50
Előzmény: #246355  berlini
hol írt áresésről?
berlini
berlini 2025. 05. 17. 18:19
Előzmény: #246352  Murdoch
irigykedsz mi?
Átvette a szerepedet az örökös ingatlanáresést jósolók szóvivőjeként.
berlini
berlini 2025. 05. 17. 18:14
Előzmény: #246346  DaGi
Pont erre a szemellenzőre utaltam.
Nincs közvetlen kapcsolat (erős korreláció) a tranzakciószám és ai ingatlanárváltozások között.
Erre - mint aki süket, jösz ismét ezzel az érvvel.
Bocs de nekem nincs időm erre.
berlini
berlini 2025. 05. 17. 18:12
Előzmény: #246345  FatFIRE
Pedig egyszerű.
Próbáld meg a saját szövegedet értelmezni.
(Persze célszerű mielőtt leirod, de utólag is tanulságos.)
Kétségbevonták, hogy igazat mondasz a m2-es dijaidat illetően.
Udvarias uriember módjára, nem irták, hogy hazudsz, de alacsony IQ-val is meg lehetett érteni, hogy mi a vélemény arról, hogy állitásod szerint Neked sikerül megverni a rövidtávú kiadás budapesti rekordját.
Ezek után jösz egy fellengzős szállodaszoftveres szöveggel, amit csak úgy lehet érteni, hogy ez a szoftver kábitószer jellegű hatást gyakorol a használójára, mert hajlandó elkábitott állapotban jóvel többet fizetni a lakásaidért mint amit a szegény egyéb rövidtávon kiadók képtelenek elérni az eddigi megszokott csatornákon.
Elnézést kérek, de én évente minimum egy tucadszor foglalok, főleg külföldön AIRBNB, Booking.com és egyéb oldalakon, igy a kevésbé kábitható kategóriába tartozom.
De van olyan amihez te tényleg jobban értesz.
Mikorra várod a grúziai földrengések magyaroroszági panelromboló hatását?
Murdoch 2025. 05. 17. 18:00
Előzmény: #246349  DaGi
Jaj, hát írd már meg nekik, hogy amúgy ingatlant akarsz venni és az örök életen túl is hiszel a piacban, a százmilliós panelekben. Azt szeretik.
Törölt felhasználó 2025. 05. 17. 17:11
Előzmény: #246350  Goldstein17

nem kell megvédened
anélkül is tömegek keresnek kétségbeesésükben valami fogódzót amikor az ingatlanpiac füstje a szemükbe száll
és szinte mindenki valamilyen matematikai formulában leli meg a kapaszkodót, mert mint tudjuk minden annyira tudományos amennyi matematika van benne
.
a dagi észleléseinek bemutatóiban van egy kis Steve Jobs-i plágium: a híres előd is egyszer megmutatott valamit amihez nem adott használati utasítást
.
szeretem, kedvelem,jól ismerem,sőt hálás is vagyok az ilyen kapaszkodók és elterjedt használatuk miatt
a vagyonom döntő részének az ilyenfajta okosságokba kapaszkodók adták  össze az alapját
aztán kicsit más, de sokkal hasznosabb elvek alapján megforgattam az ingatlanpiacon, és a kezdeti befektetéseim hozamából vett ingatlanaim hozamából van most egy kicsi gspark részvény formájában közvetetten újra bérbe adott ingatlanba téve
.
a lakóingatlan piachoz elég annyi matematikai tudomány, aminek a segítségével helyesen lehet megállapítani két szám közül melyik a nagyobb
a lényegi haszon az alapos, gyakorlati  viselkedéstudományi ismeretből és annak ügyes felhasználásából jön
hogy mennyi jött, ahhoz sem kell ma már matematika, már van régóta pénzszámoló gép
Goldstein17 2025. 05. 17. 15:49
Előzmény: #246348  Törölt felhasználó
Laci, meg kell védenem DaGi-t, jó hogy valaki átbogarássza ezeket az adatokat és itt közzéteszi. 
DaGi 2025. 05. 17. 15:29
Előzmény: #246348  Törölt felhasználó
En vagyok a feny, ami attor az ingatlanosok es ingatlanbefektetok generalta hamis kodon. :D
Keresletindexet a DH ad ki, nala kopogtass. En meg csak nezem az ingatlan.com-ot es felhivom a figyelmet, ha nagyon elszakadt a narrativa a valosagtol. Az utobbin a kinalati trendek joval hamarabb lathatok, mielott azok megjelennek a kulonfele publikaciokban. Az, hogy az ember mihez kezd a tenyekkel, a maga dolga. 
Törölt felhasználó 2025. 05. 17. 14:48
Előzmény: #246346  DaGi

mennyiért kapható most a keresleti index nálad?
olcsóbb vagy drágább most, mint amikor elkezdtél itt házalni vele?
ha engedsz a feléből,  veszek 10 dekát szeletelve
ok?
Törölt felhasználó 2025. 05. 17. 14:44
Előzmény: #246345  FatFIRE

még egy darabig próbálkozhatnál
talán lesz még valaki - a végtelen lexikális tudású placin, és a roppant széles bölcsességű nudlin kívül,- akitől elismerést zsebelhetsz be
aztán ha nem,  simán megsértődve odébbállhatsz, vagy még felhúzhatod az orrod is
.
nincs valami eddig titkolt kicsit barna, kicsit fekete, kicsit narancsinges metafizikaval átitatott előterjesztenivalód?
DaGi 2025. 05. 17. 14:31
Előzmény: #246339  berlini
Abszolut nem értelek. Feltetted a szemellenzőt? Az áprilisi fordulat a DH adataiból is jól láthatóan megtörtént.
Áprilisi DH barométer:https://newdhapi02.dh.hu/api/getFile/c3ddc5d96c574fa6dffd77115c7e5e60
Képek:
Tranzakciószám: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2025-05/17/2677_m4j2t9zj4uuaqein_image.png
Keresletindex: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2025-05/17/2677_mjhmz1x5u38xyx8w_image.png
Az idei áprilistól gyengébb tranzakciószámhoz 2020-at és 2023-at leszámítva 2014-ig kell visszamenni. Keresletindex: 76. Szintén 2020-at és 2023-at leszámítva az elmúlt 10 évből mindben magasabb volt. És a május ettől is egyelőre sokkal gyengébbnek néz ki.
FatFIRE 2025. 05. 17. 14:19
Előzmény: #246342  berlini
Nézd berlini, én nem egy gyógypedagógus alkat vagyok, szóval nincs kedvem sem téged sem N0MAD barátodat egyszerű szövegek értelmezésére tanítani. Még erre sem vagy képes, tényleg elképesztő. 😂
Törölt felhasználó 2025. 05. 17. 14:16

ki fig derülni tudományosan
vannak köztünk kivételes mutánsok akiknek a génjei nem csak egyszerűen magas IQ-t hordoznak, hanem fejlett AI kod is kapcsolódott hozzá örökletesen
.
de a társadalom nincs felkészülve a befogadásra
de az érzékenyítő akció megkezdődött
sityaki 2025. 05. 17. 14:01
Előzmény: #246338  Goldstein17
Nem félsz szegény elit-társsal kötekedni? Még a végén belinkel egy cáfolhatatlan tudományos videót és akkor jaj nekünk :-)
berlini
berlini 2025. 05. 17. 14:00
Előzmény: #246341  FatFIRE
"mi modellünk ezzel szemben a szállodák szoftveres környezetén alapul, ez olyan különbséget ad a jövedelmezőségben, ami láthatóan megakad a torkodon. Például azért, mert te csak az Airbnb-n hirdetsz, az OTA channel managerek azonban több platformon is. Érdemes ám haladni a korral, te sajnos egy évtizeddel le vagy maradva..."
Te tényleg mindenkit hülyének nézel.
Csak azért tudsz magasabb napi bevételeket elérni, mert nem az Airbnb-n hirdetsz?
Tehát van egy turista kör, aki hajlandó jelentősen, akár 30-50%-kal többet fizetni, ha meghallja, hogy Te adod ki a lakást?
(Gondolom azért mert az Airbnb már nem eléggé cool abban a körben.)
Tanits nekünk még pár ilyen korszerű, szoftveres és rendkivül magas IQ-ról tanubizonyságot adó módszert.
FatFIRE 2025. 05. 17. 13:50
Előzmény: #246338  Goldstein17
Arra kérlek, ne keverj össze magaddal, már hetekkel ezelőtt ajánlottam neked itt egy könyvet (teljesen feleslegesen), abban ezt már megtalálhattad volna, de inkább a mai napig inkább tovább találgattál. Szóval ha mégis vennéd a fáradtságot és beleolvasnál, akkor értenéd az összefüggéseket (első három fejezet), így soha nem fogod.
Azt viszont a lelkesen támogató cimboráiddal kellene megbeszélned, hogy tovább sírnak az offtopic miatt, vagy veled együtt okosodni szeretnének, egyelőre az első álláspont náluk a nyerő. 🤷🏻‍♂️
"Ami engem meglepett az az volt, hogy elmondásod szerint olyan bérlőknek adod ki ennyiért a feldarabolt lakásaidat"
Szokásos módon ismét becsapott a memóriád, 😂 a rövid távú üzemeltetőnek bérbe adottért 12 ezret kapok havonta négyzetméterenként. Te informatikailag visszamaradott őskövületként üzemeltetsz, a mi modellünk ezzel szemben a szállodák szoftveres környezetén alapul, ez olyan különbséget ad a jövedelmezőségben, ami láthatóan megakad a torkodon. Például azért, mert te csak az Airbnb-n hirdetsz, az OTA channel managerek azonban több platformon is. Érdemes ám haladni a korral, te sajnos egy évtizeddel le vagy maradva...
kingdom_builder
Ha a lakópark átadása előtt kiszállsz, tisztes nyereséget realizálhatsz, de azt te is látod, hogy ezekkel a bérleti díjakkal hosszú távra kiadva azért eléggé sovány... Akkor már inkább S&P 500, vagy akár egy osztalék portfólió. Minden szempontból jobbnak tűnik.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek