Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igazad lehet, hogy ezért veszik még mindig befektetésre a használt lakást. Annyivar árnyalnám a képet, hogy a legjobb Pmáp 5,2%/év helyett van 6,5% és kb 7,2%os is.
A keresleti csökkenés a keresletindex oldalukon látszik(ugyanazon az értéken áll, mint tavaly). Meg a kínálat ütemes növekedésén, ha kinézel a DH-s világból. Ingatlan.com is azt mondja, hogy kereslet stagnálást tapasztaltak márciusban. Az elérhető kínálat meg végképp azt mutatja, hogy csökkent a kereslet. Tavaly január elején 23000 lakás volt Budapesten eladó, április közepén 21300. Idén január elején 15000, most 16300 körül. Tavalyi év ugyanezen időszakában a kínálat csökkent 1700-zal, idén meg 1300-zal nőtt. Ezek csak az ingatlan.com duplikátum nélküli hirdetési számok. Amikor hatalmas csökkenés volt, az 2024. október közepétől 2025 január közepéig tartott. 21000-ről 14350-ig ment le a kínálat. Hiába nőtt azóta folyamatosan 16350-ig vissza, attól függetlenül ez egy elég alacsony darabszám összességében. Viszont a tranzakciós számot is ha elkezded 2022(-19%) és 2021(-28%)-hez hasonlítani, akkor megint más képet kapsz, mint tavalyhoz viszonyítva(+10%).
Nekunk sokat segitett a hitelkozvetito a hitelnel. Mondjuk ott is kettovel alltunk kapcsolatba, es az egyik alacsonyabb kamatot tudott ajanlani a masiknal (kb 0,2%-al ha jol emlekszem).
👏Gratulálok és kitartást! A biztosítást (munkahelyelvesztés, baleset/halál) is nézzétek, nagyon nem mindegy ekkora összegeknél ez, mert bármikor, bármi történhet és az már a 20M forint mellett egy eltörpült összeg lesz.
Annak érdemes a mai használtlakásárakon venni, aki abból indul ki, hogy a magyar inflációs adatok meg vannak hamisitva. Eddig is igy történt, de most már egy hónapja nyiltan csinálják. A fogyasztói kosár élelmiszer tételeire előirják a 10%-os árrést és igy látványosan leviszik az inflációt. Miközben a kereskedők a többi árucikken annyit keresnek amit nem szégyelnek. Tehát ha hamisak az inflációs statisztikák, akkor a PMÁP hozamok sem tudnak még reálértéket sem tartani. Az egyre orbitálisabb lakás áraknál , annak ellenére, hogy az újlakásoknál és a paneleknél én sem látok nagy áremelkedési esélyt a következő évekre, a befektetők számolnak egy nettó 3%-os bérleti hozammal és egy infláció követő áremelkedéssel (remélve hogy azt még akár meg is haladhatja majd az áremelkedés a következő években.) tehát összejöhet egy pár százalékos reálhozam. Hogy miért nem választanak részvényt? Esetleg ETF-eket? Az átlag magyar gyanakvását ezek iránt éépen az elmúlt pár hét erősitette meg, amikor a részvénypiacok pár nap alatt összezuhantak.
Remek. Jó, hát nyilván képben vagy a Wekerlén, vártál eleget, mondjuk nekem az egészből az 500-as telek tetszik a legjobban. Végülis átnézetted a házat, beépítési tervek vannak, nem zsákbamacska. Ha az állampapíros kamatból, eladásból visszajön vmennyi, akkor nem a világvége sztori. És valóban, még csak költözni sem kell...
Jól számolsz. Szerintem slash arra gondolt, hogy ha ősszel teszünk ajánlatot, vagy december végén, akkor talán megkaphattuk volna 120-ért. Sajnos ez igaz lehet. Trükközéssel lehet, hogy nyertünk volna a családnak 20 milliót. De ezt már nem tudom újra lejátszani. Ez a tulaj érti a dolgát, tehát ha én bemondtam volna a 120-at ősszel vagy télen, ő akkor is meghirdette volna azonnal 140-ért, és várta volna az ajánlatokat. Max úgy nyerhettünk volna, ha ki tudtunk volna fogni egy olyan hónapot, amikor épp még senki más nem jelentkezik. Most már mindegy, nem léptünk, ez elment. Vagy sikerüt volna, vagy nem, nem tudom. Az egyetlen, amiről biztos infó van, az az, hogy 2023 decemberében nem volt vevő, aki akár csak a 120-at is megadta volna. De akkor nekünk is sok volt az, főleg úgy, hogy ismeretlen az ingatlan, a környék, Wekerle maga, stb.
Köszi a foglalkozást a témával, napközben hiteleket nézegettem, meg a munka, meg a gyerekek. Szóval azt tudtam előre, hogy a fórumozók egy része szerint ez tényleg egy átverés. --- Én a végén azért gondoltam azt, hogy nem átverés, mert a tulaj elmondta a vevő elég személyes adatait, ami alapján simán megtalálhatom. Keresztnév, milyen rokona a közvetlen szomszédomnak. És ugyanezt a sztorit visszahallottuk egy másik, távolabbi átlós szomszédtól, aki úgy jött hozzánk, hogy hallotta, hogy a 10 éves fiának melyik barátja költözik majd ide. Tehát ott is név szerint, konkrét család. Tehát ahhoz, hogy átverés legyen, ahhoz kettő vagy három családot kellett rávenni egy összetett hazugság képviseletére. Azt gondolom, hogy ilyet még ez a dörzsölt tulaj se csinálna, túl nehéz, túl kockázatos. --- Lacikonyha jól látja egyébként a dolog érzelmi és egyéb hátterét, szerintem pontos volt az összegzése. Én is azt gondolom, hogy öregkoromban, 20-30 év távlatából egy mostani 20 milliós különbség nem fog látszani. De az, hogy most úgy élhetek, hogy megelégedett leszek, az valószínűleg látszani fog. Ha visszatekintek az eddigi életemre, akkor az egyes időszakok pénzveszteségei nem fájnak, ellenben azok az évek, amikor boldogtalan voltam, akármi miatt, az megmaradt. És van elég bajunk, most legalább az ingatlan kiválasztása, meg a költözés stresszfaktora nem lesz probléma. ---- Ez az ingatlan 6-8-10 évre jó lesz biztosan, esetleges kisebb javításokkal. Felújítani nem kell, semmit se kell akkut módon csinálni. Egy küszöböt kell kicserélni. Aztán majd ha a gyerekek kamaszok lesznek, akkor újratervezünk. Akkor lehet, hogy még egyet költözünk, vagy nem. Tetőteret beépítünk, vagy hozzáépítünk. Vagy akkor elmegyünk egy wekerlei nagyobb, beépítettbe. Vagy máshová. Nem tudom. Az a helyzet, hogy ha nem ezt vesszük meg, akkor egyszer vagy kétszer kellett volna költöznünk mostanában, úgy, hogy a végső helyszín még bizonytalan. Ezért inkább a maradás mellett döntöttünk.
Én abszolút nem értelek tége, meg J0hnyEnglisht. Hunball2 2 éve a megtakarításai PMÁP-ba rakta, mellette bérelte ezt, amit most meg fog venni. 2 éve az ingatlant 120M-ért tudta volna megvenni. Ma 142-ért sikerül. Tehát 18.3%-kal drágábban. Ezalatt a megtakarításai 35%-ot kamatoztak, ha PMÁPban voltak. Itt van az első nyereség. A panelja szinte biztosan jobban emelkedett árban, legyen az egyszerűség kedvéért 30% körül. Ez a második nyereség. Közben a lakáshitel kamatok alacsonyabbak lettek. Ez a harmadik nyereség. Viszont közben fizette az albérletet. Emlékeim szerint ez itt igen alacsony hozamú volt, legyen a két évre összesen 7%. A három dologból ez az egyetlen, amiben negatívan jött ki. Reál értelemben sokkal jobban áll, ha ma veszi 142-ért az ingatlant, mintha 2 éve tette volna 120-ért.
Ismerosi korben 3 ilyen volt 1,5 honapban. Abbol 2 szerintem nagyon jo vetel volt (xi es iii ker. jo reszen, piaci ar alatt szerintem, ezek 40-45m2 kozotti lakasok), egy brutal tularazban volt szerintem, de beleszeretett (xi kiemelt reszen, fomo aron).
idén eddig heti átlagban több mint 2500 lakóingatlan adásvételi szerződéskötés történt országosan, aminek döntő többsége használt cucc Budapesten több mint harmada valamilyen fajta befektetési céllal
Hát, ha itt is vannak akik vesznek, ma is tanultam valamit. Ennek örülök. Mivel az eladók közé lépek, szívesen olvasom, hogy ezeken az árakon is van kereslet.
sokkal több ember vett idén eddig használt lakást mint újat ennek egy szemmel látható méretű szelete akik nem saját lakhatásuk okán tették egy közülük az idősebb fiam és a felesége . nekem kicsit több mint 12 éven át volt szerencsém évente több száz embert kikérdezni a vásárlói szándékaikról, és sokat elkisérni ebben a folyamatban valameddig, néha a megvalósulásig és évente 50 és 100 közöttit kérdeztem ki olyanokat akik eladni akartak, ez persze csak egy szűk területen történt ami az 5.-6.-7. kerületet jelenti néha, elég kis számban azon kívül az első években sok estben üzlethelyiségekre vonatkozóan is, később ezek ritkultak . ebből eredő tapasztalataim alapján firkálok, kevésbé a fantáziálásom, és a fodrászom, a sógornőim, véleménye alapján, és főleg nem a pr cikkekből eredő olvasmányélményeim alapján . de írni ide bármi alapján bármit lehet és zokon venni is bármelyik írást . .
Végül is felvetettem a kérdést, de akkor konkrétan: Van bárki, akinek az ismerőse a mai árakon HASZNÁLT lakást vesz? Én újra fizettem be. Barátom újat vett, saját lakhatásra. Az én ismerettségi körömben jelenleg nincsenek Használtba befektetők.
Az világos is volt, hogy te is látod az ingatlan hibát. Nem arra akartam utalni, hogy nem. Ár-értékről volt szó, és hogy mennyire reális. Ebben nem értünk egyet. Ennél nagyobb gondunk ne legyen :)
67 éves leszek a jövő hónapban és már nem hiszem hogy venni fogok még ingatlant magamnak évek óta a gyerekeimet támogatom ez ügyben tavaly mindegyik vett, az idősebb már idén is, a másik is fog, már részletesen leírtam hogy résztulajdonosként beszállok mellé az illetékkedvezmény érdekében aztán neki ajándékozom és jövőre lesz még egy ilyen akció . de nyugodj meg ha nem tudod mások hogyan gondolkodnak,és téged érdekel, jó módszer ha megkérdezed őket persze találgatni is lehet
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link