Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE szombat, 07:05
Előzmény: #243399  Ecnedam
Létezik erre is olyan megoldás, ami minden hasonló esetre ráhúzható: de hiszen ezek törvénysértő ruszkibérenc szélsőségesek, akikkel szemben természetesen fellép a jogállam. A dolog ugyanúgy egyszerű ráolvasással működik, ahogyan Rákosiék idejében. Csupán az változott, hogy azok nyugati kémek voltak és az ítélkezés igazságát bizonyítandó kiverték belőlük a beismerő vallomást az ávósok. Egyszerű magyarázatok ezek, amik a médiamunkások által megdolgozott célcsoportnak tökéletesen megfelelnek.
Ecnedam
Ecnedam szombat, 00:15
Előzmény: #243349  N0MAD
"Erre alapulnak a modern demokráciák a hatalmi ágak szétválasztásával, szekularizációval, és jó esetben a hatalomban töltött idő korlátozásával. Ezzel nem kellett újat mondom senkinek nagyon remélem."
-
Igen. Az érem másik oldalán meg ott van a román győztes a választáson, aki mivel nyert inkább érvénytelenítették a szavazást, majd nem indulhatott a következő fordulóban, vagy az osztrák szabadság párt aki megnyerte a választást csak épp nélküle alakult meg az új kormány, vagy Marine Le Pen aki igaz hogy eddig minden választást elveszített de legalább a következőn már nem is indulhat. :)
Tök jók ezek a demokráciák is. Persze jobb mint a körömtépkedő bolsevik fajta ahol éles lőszerrel oszlatják a tömeget, de hát itt sincs figyelembe véve a választói akarat. Német AFD-t már említeni is felesleges, újabban már fel sem szólalhatnak a bundestag-ban, mondjuk amúgy sem érdekelt senkit mit mondanak (a választókon kívül)
hunball2 2025. 04. 04. 21:46
Most lehet, hogy a saját ügyeim miatt nem tudok tisztán látni, higgadt fejjel gondolkodni. De nekem úgy tűnik, hogy ez most nagyobb felfordulás lesz, mint a COVID volt. Nem biztos, hogy a százalékos beesés azonos lesz, talán nem lesz az. De hosszútávú hatásokat várok, súlyosakat. Tehát itt úgy tűnik, hogy ebből nem fognak pikk-pakk visszalépni. Eddig mindenki (én is) arra számított, hogy mindez csak ijesztgetés meg tárgyalási alap. De úgy tűnik, hogy ezek az amerikai emberek az alapvetéseket teljesen komolyan gondolják. Rubio azt is nyilatkozta már, hogy teljesen rendben van, hogy az olyan cégek tőzsdei értéke csökken, ami nem otthon gyárt. És itt most persze beszélhetünk túlértékeltségről, minden szarról, de a vége az, hogy egy amerikai vezető politikus kimondja, hogy nem fontos számára egy jelenlegi világvezető cégük sorsa, mert hogy más üzleti modellel világvezetők, mint amit ők jónak gondolnak. Már Biden is akart gyárakat visszaédesgetni az USA-ba, de Biden-nek még volt valami esze a konzervatív gondolathoz (lassan haladj, mert a gyors változás esetén nagy az esély a hibára). Warren Buffet meg jót szórakozik most biztos, készpénz hegyeken ül. Tudta most is, hogy mikor kell eladni, mostanra már jó sok mindenből kiszállt.
hunball2 2025. 04. 04. 21:39
Előzmény: #243395  FatFIRE
Itt a portfolio.hu fórumán vagyunk, és bizony a főoldalon volt sok pontos cikk a vámokról. Persze nekem nehéz utólag rekonstruálni, hogy mit hol olvastam, de azt tudom, hogy mire a mélyen tisztelt mandinerhez jutottam, addigra az semmi újat nem mondott. Az adott szerzőnek meg hosszú ideje ez az egyetlen értékelhető írása, legalábbis az én véleményem szerint. Ezért is lepődtem meg nagyon. Ez most tényleg kilóg a sorból, napont ezer cikkben szidják Brüsszelt, áradoznak Trump-ról. Visszhangozzák a Fidesz politikusainak mantráit, hogy Brüsszel mindent rosszul csinál, Trump mindent jól csinál. De ez az egy véleménycikk lement így, nyersen. Egészen kivételes.
FatFIRE 2025. 04. 04. 21:00
Előzmény: #243394  berlini
Nem, ha megnézed, erre reagáltam:
"Nálunk az új negyedben ikerházak épülnek. Elég sok panaszt hallottam, főleg az intimitás hiányolják, a szomszéd közelről látja és néha hallja is az életedet."
"A folyosókon a burkolatnál igazad van, de a gyakorlatban , ha már a burkolati lapok kisméretűek, a takaritócégnek elő kell irni egy rugózott és rugalmas gumikerekes szervizkocsi használatot és akkor a bejárati ajtó mögött nem hallasz semmit."
Igen, ez valószínűleg jó tipp lesz, ha jól emlékszem, valami vékony tömör gumi van a kocsikon, a sok fugán folyamatosan csörömpölnek. A biztonság kedvéért a takinénik is előszeretettel porszívóznak nyitott ajtónál, mert miért ne. 🤦🏻‍♂️
FR73
"Köszi. Akkor te azon kevesek között vagy, akik nagy tételben mernek tenni vészterhes időben is."
Igen, de nem volt nehéz rájönni, hogy a Covidnak egyszer vége lesz és újraindul az élet, ismét jönnek a külföldi ingatlanvásárlók, a turisták, a figyelem pedig ismét az ingatlanpiacra irányul. Én csak azt használtam ki, amire mások nem figyeltek. Sokszor ezeken az apróságokon múlnak a nagyobb dolgok.
hunball2
"Kivételesen a mandiner is megírta, hogy Trump most hülye."
Szerintem egy adott országgal szembeni vámok kivetésekor soha nem volt értelme pontos számítási modellt feltételezni. Azért érdekes, hogy a Mandineren sokkal jobban összefoglalták a kérdést, mint bárki az ellenzéki oldalon.
berlini
berlini 2025. 04. 04. 18:44
Előzmény: #243384  FatFIRE
Azt hittem nyilvánvaló, hogy mindketten eddig társasházakról beszéltünk.
Tehát hogy mi történik a sorházaknál az egy másik kérdés.
A folyosókon a burkolatnál igazad van, de a gyakorlatban , ha már a burkolati lapok kisméretűek, a takaritócégnek elő kell irni egy rugózott és rugalmas gumikerekes szervizkocsi használatot és akkor a bejárati ajtó mögött nem hallasz semmit.
(Nálunk pld. ahányszor kirohanva a lakásból beleütközöm a takaritónőbe mindig váratlanul jön, mert egyszer sem volt az azt megelőző másodpecekben egy figyelmeztető zaj az előszobában hallható módon. De nem vizsgáltam meg a takaritókocsit és a kerekeket, felfüggesztést)
Placi82 2025. 04. 04. 17:53
Előzmény: #243380  Freszelés
Értem. Akkor csak kitartást.. De próbálj kapcsolatokat építeni... . 
Placi82 2025. 04. 04. 17:49
Előzmény: #243379  sztanil
Azért van egy szint. 
Komolyan nem hallottátok ezt a mondás,, hogy Nézd meg az anyját, (azaz milyen típusú most), mert ilyen lesz 20-30 év múlva a fiatal feleséged is.... És akkor vedd el a lányát magyar mondast... 
Ez a mondás értelme... De ez relatíve ritkán igaz, kb 50-60% ban jön be...... 
Példának hoztam hogy lehet hogy egy lánynak az anyja jó háziasszony, és feleség, stb... Attol lány nem lesz az, hanem akár ennek a reciproka is. Tanács volt, csak. 
De hogy mennyi retardált van az ilyen fórumokon. . És a többsége mind neolibsi... 🤣. Nem baloldalit mondtam , hanem neolibsit! Nagy különbség ám 😉. De ugye nem veszed magadra, ugye nem?? 😉
Pistike12 2025. 04. 04. 16:56
Előzmény: #243387  hunball2
Olvasd el a cikket. A lenyege h semmifele hatterszamitas meg mesterterv nem volt. Csak elosztottak a kulker deficitet a teljes kulker osszeggel orszagonkent, es az lett a vam, mint egy elsos altalanos iskolas. Es vszini h egy AI motort megkerdeztek az elosztasrol, ezert jott ki, hogy olyan teruletekre is van vam ahol csak pingvin van... Az AI motor pont azt a valaszt adta ami a rendeletbe van ugyanazon hibakkal... 
Teljes őrület.... 
FR73 2025. 04. 04. 16:29
Előzmény: #243388  FatFIRE
Köszi. Akkor te azon kevesek között vagy, akik nagy tételben mernek tenni vészterhes időben is.
Xis24
Xis24 2025. 04. 04. 16:24
Előzmény: #243374  hunball2
Ihatsz néha a mannából a certi alatt is. 😃
FatFIRE 2025. 04. 04. 15:58
Előzmény: #243385  FR73
A Covid végéig a 100 százaléka belvárosi lakásokba ment. Ez szó szerint értendő. Akkor venni lehetett jól, most eladni. Ha ki akarnék tárazni, most tenném. 
hunball2 2025. 04. 04. 15:55
Előzmény: #243386  Pistike12
Kivételesen a mandiner is megírta, hogy Trump most hülye.   https://mandiner.hu/kulfold/2025/04/elmagyarazzuk-mit-muvel-a-penztarcajaval-donald-trump
Pistike12 2025. 04. 04. 15:32
Ha nemett volna meg. Trump es csocselekenek a zsenialitasa, igazi mesterterv. Geniuszok, mint Musk... 
https://kiszamolo.hu/hogyan-szamoltak-ki-az-amerikai-vamokat/
Figyelemremelto... Es elgondolkodtato, ahogy az is, hogy hany itteni kreten issza a szavait Trumpnak es az itthoni utanzatnak. 
Szeduletesen primitivek vagyunk... 
FR73 2025. 04. 04. 15:27
Előzmény: #243384  FatFIRE
Akkori vagyonod mekkora hányadát toltad be  ingatlanba 2020 márciustól számított fél éven belül?
FatFIRE 2025. 04. 04. 15:05
Előzmény: #243352  FR73
"Kérdezz rá, ki vett nagy tételben Covid mélypontnál."
Én (lakásokat). 😊 Nagyon jó időszak volt, nem csak az árak voltak alacsonyak, de a kínálat is sokkal jobb, mint a mostani, lerabolt.
Freszelés
"Egzotikus nyaralások, menő kocsi, rolex, szép ruhák... de ezek meg pont nem érdekelnek."
Az autók ügyében már hosszú ideje nem érzek semmilyen érdemi előrelépést. Kb. ugyanazt kapod mindenben, de több hibalehetőséggel és nagyobb a képernyővel a középkonzolon. Az új típusok egyszerűen nem érdekelnek, annyira nem adnak semmilyen többletet az elődmodellekhez képest.
Kicsit jobb anyagi hátterű nyugdíj/FIRE esetén az egzotikus nyaralás lehet akár több hónapos kiköltözés is, fajlagosan sokkal olcsóbb is, mintha nyaralnál. Jobban megismered az adott régiót, kialakulnak a helyi kapcsolataid, szokásaid, beépülsz. A zord őszi-téli időjárás elől minden szempontból felüdülés elutazni. ha meleg helyre mész, tulajdonképpen néhány rövidgatyánál és pólónál több nem hiányzik. 
Tévéből nemrég vettem a tizenéves elődmodell helyett újat, de erre is csak azért került sor, mert a régit az egyik lakásunkba tettük. Különbség számomra nincs, az előzőnek is gyönyörű képe volt. A telefonom 3 éves, azért nem cserélem, mert itt sem látom értelmét a váltásnak, ahogy a laptopomnál sem. Más dolgokra költünk többet, például étterembe gyakran járunk és ha utazunk, nem a gazdaságos, hanem a kényelmes lehetőségeket részesítjük előnyben. Inkább élményekre, mint dolgokra költünk.
berlini 
Azt hittem, nyilvánvaló, hogy nem a lépéshangokat próbálja az ember a hanggátló gipszkartonnal megfogni... A mostani szabványok a lakások elválasztásánál nem elegendőek, igényesebb ikerházaknál például dupla falat csinálnak, középen szigeteléssel. Ehhez képest a ma szokásos társasházi megoldások gyengék. Képesek például kis méretű hidegburkolatot tenni a folyosóra egy olyan házban, ami eleve rövid távú kiadásra épült. Kérdés, mire gondolt a tervező, mi történik, amikor a takinéni maga előtt tolja a szervizkocsit? Naná, hogy végigcsörömpöli az összes fugát és hiába szabványos az ajtó, baromi hangos. Biztos kevésbé törik a kis lap, mint a nagyobb, de ettől még nem jó.
hunball2 2025. 04. 04. 14:59
Előzmény: #243382  FR73
Igen. A mai pánik kezd megnyugodni, az OTP se esik tovább. De ez csak a ma. Nincs ennek vége még.
FR73 2025. 04. 04. 14:57
Előzmény: #243374  hunball2
Ma beadtam vételi megbízást OTP-re pofátlan áron. Még nem teljesült.
hunball2 2025. 04. 04. 14:38
A nagy kérdést elemeztük már, hogy a váható amerikai recesszió mit csinál a magyar ingatlanárakkal?  Én most megtorpanást várok megint. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek