Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"már Tihamér is januárban kődrágán menekült ki a PMAPból (vidéki kecó) és aki azóta maradt annak az van ami most van" . És nagyon nem bántam meg. Már most 3-4 millióval többért eltudnám adni. 👍
Én anno beleestem hasonló csapdába, hogy egy 13. kerületi ingatlant fénykép nélkül hirdettek és utána mondta az ingatlanos, hogy azt már elvitték de tud mutatni másikat amit nem szerettem volna megvenni. Egy próbát megér aztán ki tudja, lehet sikerrel jársz vagy nem kaptak hitelt vagy passz. :)
Még annyit írj le berlini, mekkora négyzetméterenkénti bérleti díjat kapsz most a Baross téri ingatlan után és szerinted mennyi lenne, ha egy befektető megvenné, teljesen felújítaná és bebútorozná, úgy adná ki? Csak hogy lássuk a megtérülést, igazam volt-e azzal a 30+ évvel és azzal, hogy érdemes belőle minél gyorsabban kiszállnod.
Ó, ezek már mind megvoltak. A feleségem csinált szórólapokat, már ki van szórva nagy részük. Állandóan itt sétálunk, mindenfele, egy csomó emberrel beszéltünk. Plusz itt a FB az nagyon megy, gyakran ott kelnek el az ingatlanok, még a pontcom előtt. A mostani bérleti lehetőséget is a FB-ról szereztük. És mivel a pontcom-on kevesebb, mint 10 ingatlan van fent egyáltalán, természetesen nem szűrök.
Na ez érdekes. Ez volt az a 100 milliós, amit tudtommal néhány hete megvettek. 100-ért, ha jól tudom. Szóval itt valószínűleg tévedés van, az ingatlanost nem értesítették. Mindenesetre köszi.
Vedd figyelembe, hogy ez egy hosszú távú döntés, ahol nem a jelen, hanem a jövő viszonyait kell figyelembe venned. A lakosságszám csökken, szóval ahhoz, hogy a Balaton iránti kereslet a mostanihoz hasonlóan erős legyen, sokkal több embernek a jövőben a régió iránt érdeklődnie. Én erre kevés esélyt látok. Ha viszont jelentősen csökken a kereslet, akkor az árak lefelé indulnak.
A társasházat kopottnak írtad le, hozzátéve, hogy nincs felújítási alapja sem, ebből indultam ki. Ha nem lepukkant a ház, az nyilván jó, mint ahogyan jó jel az is, hogy elkezdtetek pénzt gyűjteni a felújítási alapba. Több régi házban vannak lakásaink, elég sok tapasztalatunk összegyűlt. Nekünk annyiból könnyebb, hogy ezeken a társasházakon belül erős többségben vannak a (rövid távú) befektetők, így folyamatosan, jó ütemben halad a társasházak felújítása, 5-6 éven belül egy ház teljesen felújítható, gépészetileg és esztétikailag egyaránt. A probléma két dologgal összefüggésben szokott felmerülni: a ház műemléki, vagy helyi védelem alatt áll, ilyenkor fontos a tájékozódás (pl. nem lehet klíma, vagy lift, ellenben méregdrága fa ablakokat kell beépíteni). A másik a lakóközösség, ez Külső-Erzsébetvárosban már nagyon problémás lehet. Hiába érvelsz logikusan az értéknövekedéssel akár az esztétikai felújítást, akár a liftet illetően, ha a többség hallani sem akar a célbefizetésről, vagy a megemelt közös költségről. Nagyon sok helyen ezért vannak lepukkanva a házak és nincs lift sem, pedig amúgy nagyon megérné. Zuglóról egy szót sem írtam, sem megvetéssel, sem anélkül, teljesen félreértelmezed. A Palotanegyedet hasonlítottam össze a Baross térrel, minden megvetés nélkül. A Palotanegyed a VII: kerület József körúton belüli része. A konkrét ház viszonyait nyilván te ismered jobban, ha a tulajdonosi többség összeállt a ház felújítása és a lift megépítése mögött, az jó, mert alapvetően változtatja meg a helyzetet. Ha nem, akkor gond van. Mi utcafrontra csak három rétegű ablakokat építettünk be, ezek tényleg nagyon jól megfogják a zajt.
Az sem jo ha latja rajtad elado beleszerettel ingatlanba. En elmondom alapbol tetszik ezmeg ez, baratsagos de van mit csinalni es felsorolom. Szivesen megvennem ennyi. Annyit mondok amennyiert jo szvvel megvennem es max 1-2millio maradjon benne. Ha fiatal vagy es gyerek is van akkor kotve vagy. Ha otthont veszel es kicsontozod magad akkor 40 ev de minimum a gyerekek nagykorusagaig determinalja az eleted. Mindig ki kell szedni eladobol felesegebol szomszedbol mi a terve az eladonak. Ha tobbszor voltal varatlanul rakerdezni a celra latszik kamuzott vagy sem. Jaaa jerdeztem? Sok helyen voltunk.. Ha szabadon donthetsz probalkozhatsz kedvenc ingatlannal 2 ev berlet es veteli opcio. Elore kifizetve 1-1 ev. Be is johet. Egyszer uzlethelyiseget akartam igy kert gondolkodasi idot aztan inkabb eladta. Ha ravaszkodik elado hasznalj modszereket, arhorgony kifarasztas.. Stb stb
Megy a halandzsa. Soha sem irtam, hogy 2008 előtt a középkor volt. De ezekszerint halvány segéd fogalmad sincsen arról, hogy a moder pénzrendszer hogyan alakult ki. A közgázon hogyan sikerült pénzügyből átmenned? Azt sem állitottam, hogy a bankárok sok-sok nemzedéke miatt fejlődött a világ és fejlődik ma is. De a halandzsa mellett sort kerihettél volna arra, hogy Te mit tettél volna pld. a covid idején?
SzOrolapozhatsz is kezzel irt tartalmas erdekes szines szorolappal de ma már elcsepelt. Ja es nezegethetsz muholdas képeket is ha belotted a helyet. Ingatlannal autonal is van mindig egy ami jo. Ne hasznalj szuroket mert sokan elcseszik a hirdetest es skkor nem találod meg. Sokan csak az uj hirdetest nezik en a régieket is. Sokan csak a kepes hirdetest keresik mikozben egy kezi rajzos alaprajzos hirdetes az igazi ingatlanosok kíméljenek. Ha idosebbek eladoknak sokat szamit a szimpatia. Odamegy a nagyarcu es hangosan lassan mondja mert biztos suketek meg gyengeelmejuek az idosek, ezek pofara esnek. Kemeny munka emberismeret de ott a jo vetel lehetosege.
Ismerem kispestet. Ady mellett a sorompoig mindket oldalon 200m savban sok haz van. Hazrol hazra valtozik. Kokerites, kapu bent 7 kis lakas. A masik ugyanilyen a kapu mogott marvany oszlopos kuria. Jokai utca jahn ferenc utca is ilyenek. De wekerle teleptol 200mre is mar szep csaladi hazak. Wekerlet a baratok kozt sorozatkor kaptak fel. En ha akarok venni ingatlant, belovom a helyet, es lejarom, gyalog, nezelodok beszelek emberekkel nezem a tablakat. A hirdetesek az masodlagos. Mindenki a pont Comot nezegeti. En megkeresem a helyi kis ingatlanost aki ismeri a kornyeket embereket. Piacoknal bevasarlo kozpontoknal ott vannak.
Soha nem szabad utólag rossznak ítélni a döntésed. Amikor dontesz 10-20-30 szempont alapján teszed. Utolag mar ezeket nem latod csak az eredmenyt. Sokan vettek 430ert eurt utolag rossz dontes, sokan nem vették pmapokat mert feltek elveszik a penzt vagy beragad. Utolag tudjuk otpvel duplaztad volna a penzed mig a mollal ugyanott maradsz.. Stb stb. Lehetett tudni felmennek ingatlanok de senki nem gondolta eddig. Kedvezmenyed hitelek pmap penzek, airbnb, lakaskiadas ha nincs sajat lakasod akkor nem vagy ember, a lakas az szexi. Ez van most. Az arak addig mennek amig van kereslet. Hol a plafon? Ez a kerdes. Ha jon egy uj tema akkor oda mennek a befektetesi penzek a piacon maradnak a valodi vevok. Kell par ev amig mennek arak lefele. Ha 100ert vette valaki mindig efelett akarja eladni. Amikor 90et er 100ert akarja, ha 80at akkor 90ert.ahelyett hogyx 90ert eladna. Meg az elejen.
Persze mert a gazdaság úgy nőtt ahogy az adossagtomeg? Francokat!!! Vagy más néven a GDP vagy a GNI úgy nőtt mint az M3, M2? Hát a növekvő gazdaságot szolgáljuk ki penzteremtessel pontos gazdasági feltételek alapján. Nem ész nelkuli(berlini) modra.... Igen amúgy a középkorban nem egy bankár lógott, mert volt 10.000 arany tallér a bankjaban de kiadott 150.000 aranytallernyi hitelt. Vagy a fiatal grofnak vagy hercegnek az oroksegre 1000 aranyforintot adott, de 10.000 vagy 20.000 aranyforintnyi váltót íratott alá a 16 éves gróf fiúval, tipikus csalast alkalmazva.... Igen akkoriban a csalás és hamis eskudes főben járó bűn volt, sok uzsorás és akkori bankár lógott a hohér altal. Meg penzhamisitokat kerekbetörtek, azaz a " penzteremtőket" Nem voltak szép idők rájuk nezve😉 Most jól élnek az emberek a technológiai fejlődésnek és a csodás Német, Angol, etc mérnököknek és orvosoknak és feltalaloknak köszönhetően. Semmiképpen se a bankar dinasztiaknak köszönhetően. Én nem vagyok leragadva középkorban csak tudom, hogy 2008 után elszállt globális fiskalis fegyelem. Ami előtte évszázadok ig fennallt. Itt ott néha elszállt la fiskalis fegyelem lásd Magyarország, Weimari köztársaság, etc... De helyrehoztak mindig 2008 ig Lehman Brothersig. És csak lokalis volt. Ha 2008 az neked a középkor, hát, kezd újra általános 6 ik osztályt ott talán sikered.lesz:) Amugy középiskolai kozgaz 1 es, ha azt hiszed az i"nfláció, es eladosodas az egyetlen mellekhatasa.".. Atya úristen... Ne nebassz... 🤣
Na jöjjön egy kis wekerlei ingatlan-nézegetés. Most nem a saját nyűgömről fogok mesélni, hanem körkép a piacról, tehát teljesen témába vág. Aki unja Wekerlét, az lapozzon. ... Nos jelenleg 9 darab ház vagy házrész van, ami kertkapcsolatos, és nem emeleti lakás valahol. Ezek közül a legtöbbet láttam. Van rögtön a lista elején egy 850 milliós valami elbaszott dolog, már posztoltam, hagyjuk. ... A következő egy különálló családiház 200-ért: https://ingatlan.com/34043232 ; Ikerfelek voltak, mindkettőt megvették, egybeépítették, kb 150 nettó. Teljesen egyedi, nem is tudok más ilyenről a telepen. Az ára szerintem reális. Ha valaki megveszi, szétbontja, visszaállítva az eredetit, simán tud ebből pénzt csinálni. Egyelőre viszont nem kel el, már majdnem egy éve hirdetik ugyanennyiért. A következő egy túlárazott ikerfél, 120-ért hirdetik meg se mozdul pár hónapja, posztoltam már: https://ingatlan.com/34539420 Egyébként összességében nem annyira rossz, 100-110 körül talán el is menne. Nem tudom. Aztán jönnek új hirdetések, 1 napos vagy egy hetesek. Tálas utca, rögtön az Ady mellett két szomszédos házban 1-1 házrész (a teljes ház negyede). https://ingatlan.com/34667884 https://ingatlan.com/34680626 Az elsőt 125-ért rakták fel, egy héten belül lecsorgott 105-re. Most itt tartják. Nincs rendesen befejezve a tetőtérbeépítés, ott van a ház az Ady mellett, kimész a kertbe, nem csak a zaj jön, hanem kb. szembe a látóteredbe a forgalom. Szaros így. Szerintem 100 felett nem fog elkelni, kizárt. A második eggyel beljebb van, azt már 90-ért rakták fel, felújítandó, rossz beosztású. 70-ért talán jó vétel lehetne, akkor ráköltéssel 100 körül kijöhetne belőle egy belül szép ingatlan, kicsi, de szép . De még megmarad akkor is, hogy az Adytól a második, hangos. https://ingatlan.com/34660653 Na ez meg egy jó vicc. Az M5 mellett, tök közel. A fickó 2022 óta árulja azonos áron. Szó szerint azonos áron. Egyszer majd csak elkel ezen az áron... Nem rossz az ingatlan, lakható, csak hát ott a kurva autópálya. Hiába a védőfal, az bizony zajos, poros, stb. Na és innentől akkor már csak kisebbek vannak, azokat meg se néztük. És itt a vége. Nemrég kelt el egy jó ingatlan, ami szerintem a mai piachoz képest ésszerű áron volt, egy 90-100 m2 körüli, 100 millióért, mini de pofás kert, a ház belül vegyesen felújított, de igazából rögtön lakható. 3-4 hete vették meg, fél évnyi hirdetés után, mi még ősszel néztük meg. Az, hogy azt a 100 milliósat hónapokig nem vették meg, az is afelé vitt minket, hogy itt bizony 100 fölött halott a piac. Amúgy továbbra is, minden jel szerint. Kínálat sincs, azt az 1-2-t pedig nem veszik meg egyelőre.
Na igen, felvetődnek kérdések a szabad ingatlanvasarlasok,eladasok kapcsán Magyarorszagon.De ha jól tudom, ez EU néhány orszagaban ,nèhány régióban igy van. Ami a 3méteres beton kerítést, a feljelentgetést illeti, az sajnos nem csak balatoni specialitás.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link