Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DavidCamp 2025. 02. 14. 06:29
Előzmény: #240251  izomman
"Nagyon jó helyen élünk Pesten "
tudjuk hogy hol már leírtad többször hogy csepelalsón ahol több a ctype mint az ftype.
hagyjuk....az ingatlanjaid meg osztódnak..:)
egy jó gondolatod volt eddig amit ide írtál. kanizsait el kell adni
DavidCamp 2025. 02. 14. 06:26
Előzmény: #240227  J0hnnyEnglish
Nem tudja hogy mi az! Csak a saját világában él. Plussz a hitelek az ingatlanokon! Tiltsátok már ki innen mert tele spammeli agymenéseivel a topikot. 
slash 2025. 02. 14. 05:43
Előzmény: #240257  izomman
Add el a kanizsai házat ha nem köt oda semmi. Nincs értelme. BP a pénz. Én is ezért vagyok itt. 
izomman 2025. 02. 13. 23:59
Előzmény: #240256  Spiller

Lehet remélem azért 1 gyerek lesz aki átvenné ezt az egészet szerintem lesz, mert ez egy kényelmesebb élet lesz számára is ha segít apának.
MÁsik Kanizsán még kieső helyen is van a ház sajnos buta voltam a Covid alatt behülyültem én is
Ott 3 gyereknek 3 kocsi kell rossz a buszjárat van de nem megfelelő. Így teljesen végük volna gyerekeknek kocsira költenék a pénzüket alacsony fizetésük lenne szóval katasztrófa nem tehetem ezt velük maradunk Pesten.  De eleve annyi már a lakás szükséges , hogy közel legyek hozzájuk ne 200 km ről kelljen szaladozni ha valami van. Lakó váltásthoz is sokszor jó ha közel vagyok egy jó lakó megszerzéshéze egy jó lakó nem sokat vár ha lakást keres hamar talál ha pedig nem állsz rendelkezésre a mutatással majdnem bármikor akkor buktad talál addig mást.  Na mindegy majd lesz valahogy de biztos , hogy jó jövőt akarok a gyerekeimnek.
Spiller 2025. 02. 13. 23:55
Előzmény: #240254  izomman
Foleg ha suli utan 1-2 evet meloznak majd irany kulfold. Benne van. 
Spiller 2025. 02. 13. 23:53
Monopoliztal gyerekkorodban?  Először lakásokat veszel majd motelre cseréled. :) 
izomman 2025. 02. 13. 23:49
Kalkuláltam azzal is , hogy ha leköltöznék Kanizsára több lenne a sorházam bérletije  e miatt +110 e ft al mondjuk , de 7-8 év és elvégzi a legnagyobb fiam a tanulmányait utána már adhatnék is neki egy albérletet hoppa akkor már 180 e ft esne ki , hogy tudjon fősulizni vagy dolgozni Pesten .. Máris megszívtuk vagy költözhetünk vissza a sorházba Pestre.  Több esik ki mint amit nyerek első 5-8 évben.. És utána vagy egy 3 szobás lakást adok 3 gyereknek Pesten vagy mindenkinek egyet .. na igen az durca akkor már nekünk nem sok marad mint megélhetés arra azért még ez a lakás szám is kevés .. így  inkább maradunk Pesten ( innen is lehet kirándulni járni a szünetekbe ) és biztosítva van a mama hotel jó helyen  + majd adok önerőre 20 % ot lakás  hitelhez pénzt ha már erre vágynak.  Ezt a megoldást jobban preferálom .
Spiller 2025. 02. 13. 23:46
Előzmény: #240243  hunball2
Utolso. Zsarolas vagy alku. Vekony mezsgye.  Ha nagyon nem akar osszejonni valami azt nem kell erőltetni gondolok itt wekerle lakas. Sajna neha ujratervezes van. Berelhetsz is ott lehet nem is olyan nagy durranas. Vagy ha ott berelsz beszelsz emberekkel es szembejon egy uj lehetoseg,
Nem megoldast irok hanem azt nem szabad befeszulni egy helyzetbe, ugy kell iranyitani eletet ne csak egy lehetoseged legyen. 
izomman 2025. 02. 13. 23:44

Ha marad mama hotelbe akkor is tanulásként adnék nekik 20 % önerőt hogy megvegyék első befektetési lakásukat és azon az 1 lakáson tanulják meg mit kell hogy intézni  Ez is tervbe van véve .
Persze lehet lesz olyan gyerek aki erre nem lesz "fogékony " de három gyerekből csak lesz egy aki vinné tovább ezt az egészet .
izomman 2025. 02. 13. 23:41
Előzmény: #240250  Spiller

Meglátjuk az se biztos kapnak a gyerekek lakást. Most tervbe van véve Kanizsára se költözünk le ( van ott egy házam ) hülyeség volt megvenni.. El fogom adni amint lehet és Pesti panel lesz abból is.
Nagyon jó helyen élünk Pesten a gyerekek mama hotelbe élhetnek velünk jó tömegközlekedéssel oktatással munkalehetőséggel . ( ez  az egyik oka miért nem akarok elmenni innen, nem akarok kicseszni velük lent semmi jövőjük nem lenne azt pedig nem tudnám elviselni, hogy a fiam a lányom egy benzinkutas vagy egy bolti eladó legyen éh bérért)  Szóval lehet  , csak egy 20 % os önerőre adok pénzt nekik és fizethetik a hitelüket ez irányba tartja őket nem verik el hülyeségre a pénzüket  és életre neveli őket felelősségre.
Meglátjuk addig pedig amíg nem akarnak kirepülni a családi fészekből addig maradnak velünk
Hogy egészségileg mi lesz a lakásokat tudom e később is navigálni jó kérdés , de ha 20 év múlva gondom lenne tervbe van véve az összes gyereknek megtanítom a lakáskiadás csínnyát bínnyát sőt a felújítási munkálatokat is . Minden gyerekemnek ezt tudnia kell így lesz utánpótlás kinek átadni a staféta botot ha már én nem tudom akarom csinálni ( 2 fiam 1 lányom van a legnagyobb fiam 11 éves nem sok van már hátra neki hogy felnőtt legyen)
Spiller 2025. 02. 13. 23:33
Előzmény: #240246  izomman
Azt mondtam akkor kerestel szazat ha realizalod. Nem jelent tobbet. Ha jol ertem hat ingatlanod van es odaadsz 3 at sracoknak akkor 3 fogja eltartani a tuzes eleted? Ingatlanadoval azert kalkulalhatsz mint lehetoseggel. Azzal is kalkulálni kell mi van ha kiesel a mokuskerekbol. Van egy hatara a teljesitmenynek ami 40-50 felett kezd csökkenni. Az agyad es szived meg visz elore de a tested mar idosebb. Mint az elsportolok. Ha nem veszel vissza a szervezeted igy ugy kikoveteli a pihenest. Ha kiesel 3-6-12 honapot fenn kell tudni tartani a rendszeredet. Es kalkulald ha visszatersz az mar csak 60% lesz. 
izomman 2025. 02. 13. 23:29
nem kell sírni így kell  lakást venni   érdemes végig nézni a Norbi videóját  : https://www.youtube.com/watch?v=6ArfFZyibr8
izomman 2025. 02. 13. 23:19
Előzmény: #240244  J0hnnyEnglish

6 van kiadva 1 be lakom.  gyarapszik igen 2 őt vettem 1 éven belül 
De miért nem  53 %  emelkedés ha egy adott ingatlan vételára 26 volt de most 40 ért el lehetne minimum adni a kis 35 ös 1,5 es csepeli panelt?  ( csak egy példa a sok közül )
40/26=1,53 .. nem oly nehéz ez a matek vagy mégis?
Spiller 2025. 02. 13. 23:18
Az elet nem kivansagmusor. Ha van problema karomkodj duhongj 10 percet majd csinalj belole feladatot. A feladathoz egy tervet es csinald vegig. Az egyszeru dolgok mukodnek. Sajnalatos ha a szulok idaig elmennek. Az elet nagy mokamester, utolag nyernek ertelmet a dolgok. Te dolgod de csinalj tervet mit tudsz ajanlani olyat is amit te elfogadnal minimumkent a helyukben. Elmesz hozzajuk es higgadtan megbeszeled veluk. Sokszor egy elmergesedett helyzetben csak az alkalomra var a masik. Egy kis bloff is lehet a dontes elosegitesehez. Mondod felmerult b verzio elkoltoztok floridaba, termeszetesen heti 1x szivesen latjatok oket. 
izomman 2025. 02. 13. 23:17
Előzmény: #240240  Spiller

Minden nézőpont kérdése. Pont FATFIRE linkelte a Belgrádi ingatlan árak  pont ott állnak mint a Pestiek.
Ha megkérdezel egy németet miért ér 500 ezer eurot egy szutyok 30 éves lakás  Münchenben ő se tudja megmondani.
USA ban miért ér 1-2 millió dollárt egy családi ház szintén. Nem realizálok ( lehet egyszer biztos bánni fogom , de ebbe se vagyok biztos)  mert örökre vettem a lakásokat a FIRE alapom. Majd fogok más befektetési formát is nézni ha lesz ezen kívül feles pénzem (és már nem vagyok hitelképes fő állás nélkül ) , de a lakások a biztos megélhetés alapjai. Feltehetőleg ha most megélnék belőle később is meg fogok az hogy mennyit ér adott pillanatban majdnem irreleváns a bérleti a lényeg nekem a nyugodt garantált élet. (infláció követő legalább a bérleti is nem hagy elszegényedni  ha a bérek mennek fel a bérleti is fog előbb utóbb - a lakás ár szintén infláció követő ) Pest 50 év múlva is Pest lesz az országban a legjobban prosperáló hely  itt mindig lesz munka és ha lesz munka a munkásnak lakni kell valahol.
Ráadásul  a fél ingatlan portfólióm egyébként sem tudnám realizálni  mert nem egészen 5 éven túl van a vétel.
Másik  sokat leírtam már de nekem egy olyan eszközosztály kell amibe érvényesíthetem a családi adókedvezményt és ez az  (3 gyerek ) Ha ezt elbuknám munka nélkül fájna. Kell egy jelentős lakás szám ( ez már másod állás) de én ezt szívesen vállalom érte.  (Saját biznisz mindig jobb mint másnak az üzletét tőzsdén megvenni ahol van rengeteg vezető alkalmazott akiket fizetni kell bónusz stb és ennek eredményeként nem tudsz annyi hasznot elérni belőle - mert vannak költségek mint saját bizniszből ha magad végzed a feladatokat ) Ha majd a gyerekek kirepülnek esetleg akkor de akkor se szívesen adnám el a lakásokat .Ugyanis 3 gyerek van annak legalább 3 lakás dukálna , hogy ne egy ultra nehéz helyzetből kezdjék az életüket.
Továbbá már sokszor ide leírtam, de ha egy létszükséglete elégítesz ki ( lakhatás ) akkor olyan nagy meglepetések nem lehetnek ( 2008 ban  is simán kiadtam egy panelt)  a Covid alatt is amikor a turizmus behalt akkor is  , mert ez létszükséglet.  Nem utoljára pedig még ráadásul " nemzeti érdek"  hogy a lakás ár ne essen  sok helyen  a lakás védett portéka foggal körömmel ( kamatstop )  védik a lakások értékét  és csak egy út van felfele. Családok százezrei ( nem csak befektetők )lennének ugyanis elégedetlenek ha megvesznek nagy hitelre egy portékát és egyre kevesebbet érne. Ez recessziót is okozna ( ki venne csökkenő piacon ) teljesen megállna a gazdaság és munkanélküliséget generálna ezzel. Ergó tényleg nemzeti érdek , hogy csak felfele mehet az ingatlan ár.. Itthon pláne.
Röviden ennyi , de igen nagyon sokat beszélek a privát dolgaimról erről jobb lenne hallgatni akkor nem lennék ennyire ellenszenves  , de ez csupán csak az írígységből fakad.
Moka_Brikka 2025. 02. 13. 23:12
Sajnálom, hogy így alakult a dolog a nagyszülőkkel. Remélem találsz valami elfogadható megoldást majd, mert úgy tűnik ez a helyzet már jó nem lesz...
-
Vétellel hogy álltok? Készült már valamilyen okirat?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 02. 13. 23:03
Előzmény: #240228  izomman
Ha egy éve 26 ért vettél csepeli panelt ,azt most biztosan nem adod el 50 felett, ilyennel mást hülyíts. Ilyen mértékű értéknövekedésre még a mostani piac sem képes. Egy 20 nagyon max 25 % ot el tudok képzelni, de éves távon ez mese meskete.... Már 7 ingatlanod van? Eddig csak 5 ről írtál, no ez is gyarapszik napról, napra, hozzászólásról hozzászólásra.
hunball2 2025. 02. 13. 23:00
Személyes hírek, hogy ilyen is legyen. A szüleim voltak a budapesti gyámügynél, de még nem kezdték meg a nagyszülői láthatásról szóló eljárást. Most igazából nem tudom, mi van. Akarnak velem találkozni, hogy még beszéljünk, hogy ,,elkerüljük'' az eljárást. Így írja az anyám. Utolsó pillanatban nem tudom mit remél. Főleg így, hogy igazából ez is zsarolás. --- Milyen érdekes az élet. Azt hinnéd, hogy egy nyomorult ingatlanos fórumnak nincs semmi hatása. Aztán hát faszt nincs. Pillangóeffektus. Én írogatok a wekerlei mániámról, meg hogy 120 milliósat akarunk venni. Mokka kollégának eszébe jut a legális trükk az átírási illeték csökkentésére. Én elkezdek a való életben is utánajárni, intézni a hozzávalókat. Aztán bumm, ennek kapcsán jön a legnagyobb összeveszés a szüleimmel, meg a gyámügy meg a stb. Persze tudom, előbb-utóbb úgyis lett volna vita, nagy vita. Csak nem így, és nem most. Hanem másképp és később. Ez van. Talán jobb túlesni rajta.
bp 2025. 02. 13. 22:43
Előzmény: #240181  ubi
Nekem gyakorlatilag kiürűlt a mentett hirdetések ingatlan.com-on.
Spiller 2025. 02. 13. 22:38
Előzmény: #240235  izomman
Bitcoin? Befektetesnel mit nezel? Kockazat es hozam. Nagy kockazatnal nagy a hozampremium. Ha 50-50% akkor ott a rulett. Sokan felreertettek Trumpot amikor kriptorol beszelt, nsm tudtak a sajat kriptojat kesziti elő. Utolag felesleges mi lett volna kerdest feltenni. Amikor dontesz 20-50 szempontot figyelembe veszel utolag ha visszanezel ezek mar nincsenek csak egy utolagos eredmeny hasonlitgatsz. Felesleges. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek