Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Állampapírt csak arra használok hogy felhizlaljam annyira a pénzt , hogy a következő lakást megvehessem semmi többre... amint elérem az értéket mehet a következő.
Törölt felhasználó2022. 10. 17. 13:34
https://variance.hu/2019/11/08/miert-hamis-az-inflacios-adat/ Ezt egy másik topicba olvastam de megfogott,, Van benne igazság talán ezért veszik a befektetők mégiscsak a lakásokat annyira ? Nekem is van infláció követő állampapírom , de most picit ki is ábrándultam mit is érek vele... ( jövőre számolgattam 15 -16 % is lehet - átlagos infla valahol 14-15 % lehet ) de ez még mindig smafu.. amilyen a valós infla egy nagycsaládosnak a kosarába
Ráadásul, aki most elad ingatlant , és állampapírt vesz, az mind egyszerre fog 3 év múlva sorba állni az ingatlanpiacon hogy visszaszálljon. Ők indítják majd a következő ingatlan rally-t. Az meg hogy ki jár jobban, 3 év múlva kiderül.
A cikket nem találom de kedves kormányunk júliusban azt is behozta, hogy az árverési ingatlanoknál aki az ingatlanban lakik esélye se legyen így kb. fizetés után azonnal ki lehet paterolni onnan.
most mi a lofaszt minyuszoltok ezen? Kerdezzetek meg izommant o rakoltott e egy szaros panyelre 15 millat hogy szep legyen? Hagyta a picsaba. A pesti lakossag ennel az egyszeru mondhatni alap-kozep kategorias anyagminosegu lakoingatlanba lakik , ha nem hiszitek nezzetek meg a comon a kinalatot. A ksh lakoingtlan osszesiteset, a megrendeloi igenyeket a szemelyi kolcsonbol valo felujitasokor egy uj ablakra adosodnak el az emberek. Egy uj bejarati ajto is( max 5 eves ) mar a lakossagnak jo ha 15%-anal van kicserelve. Megencsak sznoboskodik itt par forumos azt minyuszol
Licitbe is volt részem alig kapod meg piaci ár alatt olcsóbban a lakást és fél vagy 1 év mire tiéd de javítsatok ki ha tévedek és ne legyen benne senki ugye.. de ezek a lakások totál lepusztultak kuka az egész belülről .. ÉN ilyenre sose mentem de volt egy bundázott licitben is részem sajnos nagy a maffia ezek között is.. MIvel a kamat stop kitolódott és van hitel moratórium is nagyon kevés az árverezendő lakás a piacon és nem is lesz ezért sok a jövőben sem. ( nagy eladást nem fog a piacon generálni )
Még mindig 7 % on megéri hitelt felvenni ha az infla 15-20 % ez 10 % os mínuszos reál kamatláb Ha 7 % ra kapok hitelt de 15 % os a bérnövekedésem évente mondjuk akkor az a fixált hitelt pár év múlva az a fixált törlesztő smafu lesz.. és szerintem ha nem is 20 % al mennek jövőre a bérek de sok helyen 12-15 el biztos! ettől függetlenül én se tagadom nagy a sz@rás a piacon.. nem jó a helyzet de jövőre már megsútom jövő nyártól infláció szelídülést várnak itthon és kint USA ba ami azt jelenti még most télen tavasszal lehet ( ha lehet ) jó lakás dealt össze ütni Ha ez nem sikerül már nyáron jön is a kamat csökkentés év végére vagy 2024 elejére újra alacsony kamatok lesznek amire az eszköz árak újra kilőnek még jobban... Mert Amerikába választások jönnek Biden papa biztos hogy újra akarja választatni magát 2024 novemberébe ezért fél évvel előtte legalább már mindennek szép és jónak kell lenni nem egy szétvert ingatlan piac és tőzsdével tud majd nyerni.. ezt ők is tudják 2023 közepén kamat csökkentés én ezt tippelem ( legkésőbb de lehet már tavasszal elkezdődik ) Az inflációt a szankciók okozták a kínálati sokk az energia árak az alapanyag árak. Ez helyre fog rázódni főleg ha addigra béke is lesz addigra az Amerikaiak is a békében lesznek érdekeltek mert helyre kell hozni amit generáltak nagy lesz a társadalmi igény rá ( közelgő választások )
akinek meg kell 8 millas konyhabutor fel millas ajtoval marvanyfurdovel arra is talal mestert, az o dolguk
Törölt felhasználó2022. 10. 17. 13:04
de effektive nekem tök8 ki vesz es miert a penz az penz, felujitott egyszeru minosegu lakasra mindig lesz igeny. Nem az adott idopillanatbani lakasarfolyamok szamitanak, egyreszt a gap a lepukkant es felujitott kozt masreszt van e fizetokepes kereslet ra? A tobbi nem erint. Lehet 60 milla is a kismasfeles lepukkant ha a tiptopp 70., es van olyan bufi ( ha sajat lakhatasi celra vasarlo mar reg kiarazodott ) aki megvesz iennyiert
mer a bufik matekoztak es Bp-n mar nem volt jo, erre letoltak a bringat videkre ott is szetvertek a piacot, ellehetetlenitve a helyi keresletet a tokeerjukkel az elso lakasvasarlok meg sirnak rinak. De most itt a 7-10% hitelkamat a 8+ %-os kotvenyek + a 30%-os megelhetesi koltseg infla , es zarnak be a cegek az energaarak miatt. Mas vilag van itt kerem par honapja, uj szelek fujnak
Nagyjából jó nagy balek aki ennyiért viszi el. Már nem azért, de itt is vitattátok, hogy Budapesten mindig lesz munka. Megyeszékhelyen bejön a crach, mikor fogja fizetni ha esetleg hitellel vásárolta? Kb. soha… A garázsokat is megnéztem, átlagban 5M forintba kerültek a tegnapi kutatás után, 13-18 négyzetméter közöttiek. A legérdekesebb, hogy panel alatti garázst sehol nem találtam. Azt úgy elviszik, mint a cukrot…
Törölt felhasználó2022. 10. 17. 12:51
XI. Nándorfejérvári út. 4 emeletes panelben 44-nm-es, emeleti lakás 22,4 Millió Ft minimum ár. Friss árverés.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link