Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Fagylaltárus 2020. 07. 15. 16:23
#79660

https://ingatlan.com/xx-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31501749
"árcsökkenés lehetetlen" "sose fog esni" "örökké emelkedik évi 20 % ot"
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 16:21
Előzmény: #79656  Törölt felhasználó
#79659
A (z agglós?) házat akár bérelhetnék is, ha nem azt kéne egyfolytában "lesni", hogy majd mikor gondolja meg magát a tulaj, és adja ki az unokatestvérének.
Ez a bérelj raktárat a cuccaidnak kicsit olyan, hogy akkor már egy kóterbe is költözhetnének...
Szóval ennyit a magyar lakásbérletpiacról :)
Toniba 2020. 07. 15. 16:14
Előzmény: #79657  tihamer
#79658
Ha egyszeruen nem alkalmaznak a legalis adoelkeruleseket akkor adoznanak rendesen.
Nem kellene offshore cegekbe vagy alapitvanyokba tenni a jovedelmet es maris adozhatnanak. Ha akarnanak.
tihamer
tihamer 2020. 07. 15. 16:06
#79657
https://alapblog.hu/fizessunk-mi-gazdagok/ ;
"kelet-európai, a dél-amerikai és az arab ultra gazdagok. Fogalma sincs senkinek, hogy azoknak összességében mennyi pénzük van, eszük ágában sincs pluszt fizetniük állami kasszákba…Annál is kevésbé, minthogy jelentős részük összefonódott az állammal, illetőleg papíron semmiféle vagyonnal nem rendelkező politikusok de facto a szuper milliárdosok. A nyugati milliárdosok levelének szerzői ezzel pontosan tisztában vannak. Ezeknek az embereknek – ha interjút készít bármelyikükkel, ez feketén-fehéren ki fog derülni – azt is küldetésüknek tartják, hogy lelepleződjenek a harmadik világ vagy éppenséggel Kelet-Európa maffia-államai.Az ilyen átláthatatlan, magukat rejtegető államok lesznek az elsők, akik meg fogják torpedózni, hogy náluk ilyesfajta kezdeményezések akárcsak felszínre kerüljenek. Főként azért, mert azokban az országokban senki, tisztes gazdag embernek sincs bizalma az államban, azért, mert nincsenek államtól független milliárdosaik."
.
Vajon melyik KKE-i politikusokra gondolhatott a cikk írója.
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 15:58
Előzmény: #79655  Törölt felhasználó
#79656

Eleve ha van egy végcél, mondjuk egy aglós ház, sorház, akkor a bútoraim egy részét vagy nagy részét bérelt raktárba helyezem el és akár bútorozott, részben bútorozott kéglit keresek.
Kevés bútort mozgatnék, hiszen amúgyis átmenetinek gondolom a dolgot. Esetleg valami használt bútor kolekciót vennék, aminek nem árt a sokszori költözés. Egyedül az ággyal nem érdemes spórolni, de például vannak nagyon jó matracok a jysk-nél, hozzá egy szétszedhető ágykeret és egy minőségi ágyrács, emelhető fejtámla résszel. Ezeket akár egy bérelt kisteherben is lehet mozgatni, költöztető se kell hozzá.
Budapesten 11,5e kiadó lakás van, 60 nap alatt találsz olyant, ahol megint el tudsz lenni egy ideig.
USÁ-ban 2 két felmondási idő van munkahelyre, keress valamit 2 hét alatt. Nálunk is 1 hónap a jellemző, pedig munkát nehezebb találni, mint egy másik kéglit.
Okés, hogy egy dolgot nem írtam az előző hsz-ben, hogy a tulajok egyik g.ci dolga az, hogy nem adják vissza a kauciót, ami ellen jó szerződéssel és perrel lehet védekezni. Na ez az egy létező dolog, ami tényleg beb.szhat a bérlőnek, főleg, ha abból fizetné a következő helyen a beugrót.
Ezzel nem lehet mit csinálni, esetleg, ha a tulaj belemegy, akkor referenciának elkérni a korábbi bérlő telefonszámát és ha nyúlta a kauciót, akkor valószínűleg kiderül. Ha tőlem valaki a korábbi bérlőim elérhetőségét kérné, simán megadnám, hiszen mindig jó hangulatban váltunk el. Ha nyúlnám a kauciót, akkor meg értelemszerűen kitalálnék valami kifogást. Egyszer volt, hogy vissza kellett tartsak a kaucióból, mert nagy disznóólat akart maga után hagyni. Mondtam a srácnak költözés előtti d-1 napos szemlén, hogy kb 25e lesz a takarítás vagy megcsinálja vagy hívok céget és megmutatom a számlát utána, a különbözetet meg átutalom. Ha több lesz, akkor elkárolom. Azt mondta, hogy hívjak céget, de a szülei végül nem engedték és feljöttek takarítani.
Én amennyire tudom ügyvédtől, ha a tulaj ok nélkül nem adja vissza a kauciót, akkor egy ügyvéd 15-20e pénzért írt egy olyan felszólító levelet, amitől összesz.rja magát a tulaj, akár szó szerint is. Egy per az persze időigényes dolog, de egy ügyvéd simán megmondja előre, hogy ezt elveszti a tulaj vagy sem. Persze a bíróban mindig ott a kockázat, hogy éppen meghülyül és máshogy értelmez mindent, mint ahogy a józan ész mondaná, de vannak ügyvédek, akik végig vittek már ilyen pereket és van tapasztalatuk, meg kell egy ilyen ügyvédet keresni. Utána a tulajon le fogják verni az ügyvéd díját is pluszban, nagyon nem lesz kellemes dolog. Az automatikus NAV feljelentéssel együtt, ami szintén lehet kellemetlenség.
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 15:36
Előzmény: #79654  Törölt felhasználó
#79655
Hát ha a  60-90 napos felmondási idő számodra hosszúnak számít, akkor tényleg nem rakhat ki "akkor, amikor akar".
60 nap alatt zongorázz le egy költözést, lakáskeresést bármikor.
Hát, nagyon bíztató :)
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 15:25
Előzmény: #79648  Dwayne.Hicks
#79654

Ezzel a feltételrendszerrel te is érzed gondolom, hogy nem fogod eladni :)
Egyébként is ki tudná neked a jövő évi árakat pontosan megmondani? Senki.
Ha a kockázatvállalásod ennyire minimális, akkor neked úgy kell eladni a panelt, hogy abból már a végleges kéglibe tudjál költözni.
Egyébként nem értem ezt a hiedelmet, hogy a tulaj akkor rak ki, amikor akar. Ez egy városi legenda, ami maximum akkor igaz, ha valami dörzsölt maffiózótól vagy ügyvédtől bérelsz, aki testi erővel megoldja, hogy az érveinek legyen súlya vagy elrejtett valami apróbetűs csapdát a szerződésben. A bérlőnek birtokvédelme van és ha van szerződés, akkor az a tulajt is kötelezi. Még a lejárt szerződés se változtat ezen, mert azt mondja a bérlő, hogy szóban megegyeztek a folytatásról.
Családos bérlők ki szokták harcolni a hosszú 60-90 napos felmondási időt. Persze ez kölcsönös, te se léphetnél le 2 két hét után, ha eszedbe jut, hogy akkor mégsem bérled tovább.
Lehet határozott idejű szerződést is kötni, mondjuk 1 évre és akkor szintén nem lehet vagy csak a törvényes vagy a megállapodott feltételekkel rakhatna ki a kégliből.
Pont hogy a bérlő van egyébként erősebb helyzetben, mert birtokvédelme van folyamatosan, amíg a lakásban lakik :) Mondjuk nem akarok tippeket adni, nehogy a bérlőim is olvassák.
Az más kérdés, hogy a bérleti díjat meg a rezsit ilyenkor is fizetni kell/kéne és ez az amit sok bérlő félreért. Ha birtokvédelemre hivatkozva marad, az nem jelenti azt, hogy akkor nem kell semmit se fizetni onnantól.
Ha betolod a lakás árát map+-ba, akkor valószinűleg kitermeli a bérleti díjat vagy teljes mértékben vagy a nagy részét és a kp adna neked mozgásteret, sőt előnyösebb alku pozíciót is, hiszen azonnal tudnál fizetni egy nagyobb összeget előlegnek.
Én hasonló helyzetben meglépném az eladást, de nekem nagyobb a kockázat vállalásom és én egyébként is további korrekciót várok a lakásárakban. Meg nem félnék a bérléstől sem adott esetben, megbeszélnék egy 60-90 napos kiköltözési időt, persze cserébe adnék magasabb, 3 havi kauciót vagy akár jappán mintára 1 havi ajándék pénzt kiköltözéskor a tulajnak, vagy valamit, mert az üzletben adni is kell, ha előnyöket akarok kapni.
Ahogy látom neked ebből a három paraméterből (kozkázat vállalás, ingatlan ár korrekció várás, nincs probléma a bérléssel) 0 van meg, maximum 1, talán az ingatlan ár korrekcióban értesz csak egyet, úgyhogy jobb, ha megtartod a jelenlegi kéglit és csak akkor mozdulsz, ha találtál valamit.
CyrusTheGreat 2020. 07. 15. 15:24
Előzmény: #79648  Dwayne.Hicks
#79653
Sikerült kiszállni a rózsavölgyiből?
OlafGrof 2020. 07. 15. 15:10
Előzmény: #79648  Dwayne.Hicks
#79652
Szerintem ebben az esetben lehet megeri most eladni ha jo arat kapsz, de csak akkor ha mondjuk egy fel ev berlest is bevalalsz en jovo ilyenkortol varok bedolt hiteles lakasokat, meg a piactol, h realizalja nincs felpattanas.
--
https://ingatlan.com/xxii-ker/elado+haz/csaladi-haz/30590680
Mellesleg ez az ingatlan most dobott 6 misit egybol, van egy olyan erzesem h a berlok nem fizetik a berlest mert nincs kilakoltatas, (ismerosomnek aki egy nagyon tisztesseges ember es piaci ar alatt ad ki szinten eljatszak a berloi) .
PersonaNonGrata 2020. 07. 15. 14:28
Előzmény: #79629  Törölt felhasználó
#79651
Aki meg nem akar/tud élni a repkedés olcsó lehetőségével, annak meg az üres tányér is pénzbe kerül (az ebédhasonlatnál maradva)
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 13:26
Törölt hozzászólás
#79649
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks 2020. 07. 15. 13:15
#79648
Érdemes mindenképpen shortolni a panel piacot? Lenne vevő a mostani gazdagréti panelunkra, és sokáig lakhatnánk benne ingyen (jövő április). illetve vissza is bérelhetnénk utána. Csak az a baj hogy itt lakunk, családdal gyerekekkel, mert az agglót tavaly eladtuk időben. Nem szívesen teszem ki a családot albérletnek...ott azért mindíg van rizikó (mikor dönt úgy a tulaj hogy mágiscsak kell neki a lakás). 2017 tavaszi árszinten vettük, és teljesen felújított...
Saját lakhatásra agglóban keresünk. Itt nagy kérdés hogy meddig érdemes várni, mert a kínálat elég szörnyű...
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 13:12
Előzmény: #79644  csdy
#79647
Az Örsről 15 percenként jár a 144-es busz, amivel 9 perc a lakáshoz legközelebbi buszmegálló. Vagy 3 km séta az Örs. A lakás szép, de 4. emelt lift nélkül. Fiatalnak rendben van, és jelenlegi állapotában is nagyon jó, csak költözni kell. 30 évesen megvenném.
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 12:53
Törölt hozzászólás
#79646
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 12:42
Előzmény: #79644  csdy
#79645
Az eladó ilyen futóbajnok?
2 km az Örs, hol 10 p az?
csdy 2020. 07. 15. 12:36
#79644
Közvéleménykutatás:
https://ingatlan.com/xvi-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31618653
Laknátok itt? Pontozással jelezzétek. Köszi!
Törölt felhasználó 2020. 07. 15. 12:12
Előzmény: #79641  impudent
#79643

Eddig is nagy sikereid voltak, mikor ezzel alkudtál, ugye?
CyrusTheGreat 2020. 07. 15. 11:23
Előzmény: #79637  Törölt felhasználó
#79642
Valóban, mea culpa, így most sok addict kézremegéséért és hangyasöprögetéséért lettem a felelős.
impudent 2020. 07. 15. 11:08
#79641

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200715/felujitasra-ment-a-haztartasok-nyaralasi-penze-a-karanten-alatt-440970
Azé ezt is jó lenne figyelembe venni az nsceed féle nyereségszámításnál
egy pohár szóda 100 ft
az ingatlan pinztemetű

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek