PersonaNonGrata

Regisztráció: 2020-07-03 11:18:11

Hozzászólások száma: 58

Utolsó hozzászólás: 2020-09-18 23:31


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 18. 23:31
Bár szerintem ha komolyan akarják gondolni a nagyobb számú lakóingatlan építését, akkor vissza kell fogniuk az állami építőipari megrendeléseket, de azt meg az eu pénzek miatt nem nagyon akarják.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 18. 23:25
Neveznék a tippjátékra. Elolvastam párszor a cikket a meghallgatásról, megnéztem Banai Ádám beszédét a konferenciáról, és ezek mentén próbálok elmélkedni. 
- Szeretnék ha elkezdődne a bérlakáspiac fehérítése, fejlesztése, támogatása. A fehérítés, és támogatás összevonható, ha a bérleti díjra szja visszaigénylési lehetőséget adnak ingatlan nélküli házasoknak, sőt turbózható, ha gyerek esetén nő a kedvezmény ("nem születik meg az első gyerek" probléma feloldási kísérlete). Az igénybevételhez kellene a szerződés, és valami bérbeadói nyilatkozat. Ettől talán több lenne a normális szerződés, és több bérbeadó érezné úgy, hogy adózni kellene, mert szem előtt van.
- Bérlakásprogram: Nem nagyon van ötletem. Adótámogatások, kedvezményes hitelek vég nélkül (mert mint hallottuk, évi 15% alatt nem buli kiadásra építeni magyarisztánban....).
- Családvédelmi akcióterv 2.0 -> Emelik az összegeket és/vagy növelik a kamattámogatást, bv 100%-ig mehet önerőbe.
-  Minden Idők Talán Legnagyobb Otthonteremtési Programja: Első vásárlóknak 5% ÁFA visszatérése határozatlan időre (vagy 0 ÁFA), járulék 0 HUF (értékhatár 60 millió). Az építőcégeknek korszerűsítésre, hatékonyságnövelésre nagy támogatások (lehetőleg EU pénzből).
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 15. 14:51
Matolcsy narratívájából azt a részt felejted ki, hogy most pontosan látják, hogy félrement a korábbi támogatási rendszerben az, hogy csak a keresleti oldalt erősítették. Lett is eredménye: társadalmi feszültség, rekord rakéta. Kétlem, hogy megint szeretnének bemenni ebbe az utcába (bár ahogy már sokan írták, ezektől bármi kitelik, és annak az ellenkezője is). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 14. 18:57
Az azért komoly különbség a múlthoz képest, hogy mostanra kuszaszemnek, és barátainak is feltűnt, hogy sokan kiárazódtak a piacról. Elkezdtek ők is olyan szavakat használni, mint például "lakhatási válság". Beismerni nem fogják, de Matolcsy cikkéből is látszódik, hogy levonták a tanulságot az elmúlt évekből: Olyan keresletet sikerült támasztaniuk, amivel a kínálat nem bírt. Most külön kiemelik, hogy a kínálati oldalt kell megtolják valahogy.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 11. 15:06
Ahogy mondtad te is nem oly' rég: Nem mindenki volt ott az oldalvonalnál, és az beszívta. Van egy réteg aki vehetett, és vett (nyert, jár a keksz). Van egy aki vehetett, de nem vett (rájuk illik a shortos pozi definíciód, beszopta), és jönnek sorra azok, akik 2014 után értek oda a rajtvonalhoz (azok is beszopták). Aki 2014-ben kezdett dolgozni (mint pl jómagam), az végignézte hat év alatt, ahogy a megtakarításai lassabban nőnek, mint az ingatlanárak. Bevallom, lelkileg nem volt egyszerű ez a hat év emiatt. Tudom, senkit nem érdekel, nem is várom el. Hallottam azt is nem egyszer, hogy miért nem vettem minimál önerőre, sok hitelre, mint sok korombeli. Azért, mert még az anyagi biztonságot is meg kell teremtenünk magunknak, ha felelősen akarunk hitelt felvenni (tartalék megélni, tartalék törlesztőt fizetni, stb). Nem tudom te mikor kezdtél el dolgozni, de képzeld el mi lett volna, ha 2014 őszén kapod meg az első munkahelyedről az első fizetésed. Lenne annyi lakásod amennyi? Te nem lennél feszült a tehetetlenség érzésétől? Magadat tartanád hülyének miért nem születtél mondjuk 10 évvel hamarabb? Ez nem az az emelkedés volt, amire azt mondja az ember, hogy maximum "kicsit túlórázok". Én már elég lemondóan kezelem az egész sztorit, de előbb-utóbb a gazdáinknak valamit tennie kell, mert ezek a feszültségek a társadalomban nem úgy néz ki, hogy enyhülnének.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 11. 14:49
100%-ig egyetértek. Látom ahogy sokan élnek a könnyebbnek ható úttal, beígérnek egy alom gyereket, felvesznek minden hitelt is (meg van közte olyan is, aki csak a támogatás miatt vállalja a harmadikat), és egyelőre boldogan pakolnak be valami jó kis ingatlanba. Nekem meg hiába lóg a belem, annyi hitelt kellene felvennem, hogy inkább nem is ábrándozok lassan.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 11. 14:44
Pedig részben pont a "kicsit pénzzel jó nagy hitelre" hozzáállásból lettek a jelenlegi ingatlanárak. Nem csak abból, de az is sokat tolt rajta.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 08. 11:21
Értem, hogy csak leírtad amit tapasztaltál. Nem is neked szántam amit írtam, hanem nekik. :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 08. 10:08
 a mindent befolyásoló járványfrontról ---> Nem csak a járvány front van. Már a járvány előtt alakult egy torpanás. Emlegették ugye az aktuális ingatlanpiaci ciklus tetőzését, amit egy stagnáló szakasz szokott követni (nominális stagnálás/reál csökkenés). Mi van ezzel a ciklussal? Ha tfh tényleg a tetőzést láttuk '19-ben, akkor most az adná magát, hogy évekig stagnálás következik vírus nélkül is. Bár én elfogadom azt is, ha érdeklődés hiányában a leszálló ág elmarad, és a fák az égig nőnek (bármekkora emelkedésen is vannak túl), csak ez példa nélküli lenne számomra (mint ahogy a modern monetáris elmélet is az a pénznyomdával, babaváróval meg mindennel). Nem vonom kétségbe, hogy hosszú átlagon infláció felett teljesít az ingatlan, de azért nem átlag ~25-30 százalékkal volt szokása felülteljesítenie az inflációt. A '08-'13 időszakban csökkent az ingatlan felértékelődési potenciálja (jórészt azért, mert nominális stagnálás volt valamekkora csökkenéssel súlyosbítva), a '14-'19 szakaszon irtózatos tempóban emelkedett. Ha a továbbiakban is úgy viselkedik, mint egy inga, aminek a 'középpontja' annál az infla + pár százaléknál van, akkor adná magát, hogy megint visszalendül efelé a képzeletbeli egyensúlyi pont felé, amikor azt valamennyire átlépte, akkor pedig megint meglódul felfelé. Itt nem feltétlenül nominális csökkenésre gondolok, hanem pl egy elszaladó infláció melletti stagnálásra évekig. Ezek mentén az érvek mentén gondolom, hogy nem lesz most évekig újabb reál rakéta. Szerintetek ez rossz gondolatmenet?
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 08. 09:38
 Illetve spekulál a " megmentenek úgyis "  kormanyreakcióra. --> Jesus. Nem írom le a szívből jövő véleményem az ilyesfajta hozzáállásról, mert instant kitiltanának mindenhonnan is... Az a baj, hogy lassan általánossá válik, hogy a felelőtlen honfitársak egy része abban bízik, hogy bármi történik, majd a többi elviszi a hátán az Ő felelősségét, aztán csünghet az államháztartás csecsén amíg talpra nem áll ismét...
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 19. 12:35
A napokban én is meglepődtem a szegedi állapoton. Ponthirdetés óta lassan kúszik felfelé a kiadó ingatlanok száma (mondjuk az árakon nem látszik kézzel fogható csökkenés). Vajon a többi nagyobb városban is hasonló a tendencia? (Az eladásra hirdetett lakások, és házak száma viszont csökken. Február óta nézem, és egyre csak szűkül a kínálat felénk :( )
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 17. 11:08
Amikor itt sokan lenézik az átlagembert, akkor mindig öregapám jut eszembe: Nem eszik az úr, ha nem szarik a paraszt.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 17. 11:00
" Pesti arak nagyon alacsonyak, kb. dulpa lenne a realis, akkor lehetne erdemben arrol beszelni, hogy hol is vannak az arak. Jelenleg beka segge." --> Természetesen. Pár év alatt 3x, ezzel értük el a béka seggét, és most még kellene erre még 3x, és akkor már lenne miről beszélni (gondolom a következő 3x-ről). Végül is helytől függően most Átlag Józsinak mindössze 2-4 havi fizetése / négyzetméter. Ilyen diszkont árakon nem is csoda, hogy mindenki ingatlant akar. Megyek le cigiért a trafikba, lehet veszek is valami bungalót a környéken a visszajáróból. És ez az, ami nincs elszakadva a valóságtól. Bezzeg aki azt meri mondani, hogy 4 év rakéta után lefordulhat stagnálásba / csökkenhet valamennyit, az el van rugaszkodva mindentől is. 
Ami a kínai hölgyet illeti, Ő az ékes példája a seggre esésnek. Nagyon magas összeget kínáltak neki, plusz pót ingatlant, amire ő azt mondta, hogy 2-szer annyi pénzt kér, és 2 helyett 4 ingatlant (itt már érezheted, hogy bármit ajánlottak volna neki, Ő kétszer annyiért vált volna meg tőle). Az járt a kis fejében, hogy bármilyen kapzsi lehet akkor is ki fogják fizetni, mert kell nekik a terület. Ő márpedig ebből az egy lepusztult ingatlanból meg fog gazdagodni. Aztán a fagyi vissza nyalt. Körbeépítették, és ott maradt egy értéktelen sz@rral, pénz nélkül, minden nélkül. Ha már ezt a sztorit akarod példabeszédként használni, akkor a megfelelő kontextus a mérhetetlen kapzsiság, nem pedig a pénz értéke.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 06. 16:11
Úgy értem, hogy ha pofára mindenkinek adnak, olyannak is, aki a cikkben említetthez hasonlóan jól bánik a pénzzel.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 06. 16:11
+1 dolog amit akartam írni, csak elfelejtettem: A könnyen, olcsón hozzáférhető hitelek ugyan ilyen kárt tudnak okozni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 06. 15:57
Írtam is utána, hogy nem szabad túltolni. Magyarisztáni viszonyokra lefordítva kb olyan mintha 100k HUF egyszeri segélyt adtak volna itthon, nem 48 millát. Minden esetre értem mire célzol. Rengetegen nem tudnak bánni a pénzükkel, ez tény. (Bár ha elveri az is a gazdaságban köt ki, tehát sikeres gazdaságösztönző :D )
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 06. 12:26
"Jövőre is folytatódik a törlesztési moratóriumValóban folynak tárgyalások a Bankszövetséggel, hogy a mostani moratórium szabályai hogyan alakuljanak 2021 januárjától. Ezekről a tárgyalásokról egyelőre nem tudok bővebben nyilatkozni - válaszolja újságírói kérdésre Gulyás. Annyit elárult, hogy a Bankszövetség konstruktívan állt a kérdéshez. " ----> Nice. Ha soha nem kell visszafizetni, akkor lehet csak el kéne adósodni tokától bokáig :D
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 06. 11:44
Ez tipikusan az, amit mérhetetlen kettősséggel olvasok. Egyfelől sajnálom őket, hogy ilyen helyzetbe kerültek (mert van együttérzés is a világon). Másfelől pedig: maguknak csinálták. Annyi pénzük van, hogy vegyenek egy telket valahol Bivalybasznádon, aztán mindent megtesznek, hogy a fejük tetejéig eladósodjanak, amennyire csak lehet, mert nekik máris azonnal új építésű ház kell, az se baj ha letolt gatyával állnak majd a tranzakció végén. Tessék, ott van.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 06. 10:45
Az egyik biztosan "ékszerdoboz" :D
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 06. 10:44
Rossz volt olvasni, mert sajnos nagyon nagy a realitása. Nem értem mire számítanak a jegybankok. A hígítással egy szűk rétegnek öntenek rengeteg pénzt. Annak a szűk rétegnek, amelyik attól, hogy még több pénze lesz, azt nem fogja fogyasztásra költeni, hanem ide-oda pakolássza, és inflálja az eszközöket (persze azoknak az inflációját nem nézik). Ebből a szempontból szerintem az USA féle néphez szórás hatékonyabb volt, mert igaz, hogy az is kapott, aki nem szorult rá, de aki rászorul, az el is költi (azért persze nem kellene sokat ismételgetni, mert mindent túl lehet adagolni). Ezek a megoldások olyanok, mint a víz. Valamekkora mennyiségre szükség van, de ha csak azt, és korlátlan mennyiségben alkalmazzuk, az bajt okoz (megiszol 6-7 liter vizet egy seggen ülve, és finito)

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek