Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boby
Boby 2025. 10. 13. 05:53
Előzmény: #95395  Bandita
Nekem ez sem tűnik így. Vagyunk egy páran ebben a topikban akik forint gyengülésben "hiszünk", már egy jó ideje. Régen te is közéjük tartoztál. Én még emlékszem,mikor Stolz-nak gúnyosan emlegetted az EU megtartó erejét vagy mit, vagy értetlenkedtél (velem együtt ) Pogátsa csodavárásában.Aztán a gazdaság fundamentumaiban azóta sem történt változás, talán annyi, hogy nem lett jobbá semmi,tart a csöndes lemorzsolódás.Pogátsa be is látta ezt, más nótát fúj. Ahogy te is. Most te várod a gazdasági csodát. De ahogy ez nem jött be Poginak,neked sem fog. Ezen miért lennénk mi többiek befeszülve? Madein, a majom vagy Ibiza sem frusztrált. Vagy húsz éve ( ha nem több)vagyok jelen gazdasági,tőzsdei fórumokon. Mindig is voltak viták. Hol intelligens,hol kevésbé intelligens módon.Majd pont attól nem fogok aludni, hogy ez most éppen veled esik meg!? Szerintem túl sokra tartod magad, miközben a teljesítmény meg néhány, jópofának vélt beszólogatasból áll csak.
Moka_Brikka 2025. 10. 12. 23:51
"Leírtam miért lesz mindképpen rosszabb mint most. (fidesz kamatköltségek és devizában való eladósítás, ha meg tisza lesz akkor meg annak kell a költségvetésbe a pénz ) . Erre tessék válaszolni, TE MIT VÁRSZ FT árfolyamra 1-2 éves távon HAJRÁ"
---------------
A lenti hozzászólásom végéből következik a válasz. De ezt többször is részletesen leírtam, hogy miért várom azt, amit. Mivel nem változott semmi technikailag, ezért nem is változtatok a várakozásomom. Azt is többször mondtam, hogy ez nálam valószínűség, nem bizonyosság. Ha nem volt egyértelmű, akkor megint leírom: nem tudom mi lesz, csak gondolatom van arra vonatkozóan, hogy szerintem mi lesz valószínűleg. 
-----
Moka_Brikka 2025. 08. 19. 15:57Előzmény: #80846  Moka_Brikka#93917
"EURHUF-ban kb. ezt várnám a háromszög mintától: https://imgur.com/a/Q3Iyccd
-
Fundamentumok miatt én továbbra is ezt a háromszög mozgást tartom valószínűbbnek, és nem a flat mintát. A zigzag nálam a váltakozás miatt nem valószínű. A háromszög egyébként elég sokáig közös úton haladhat egy olyan értelmezéssel is, ami szerint a korrekció már a 2023. június aljanál elkészült, és azóta tart egy nagyobb felfelé tartó mozgás bázisépítése, ami időben gyorsabban alakul, mint egy háromszög. Az EURUSD elérte azt a célszintet, ami alapján ezzel számolni kell, de még korai ezt előre sorolni szvsz. Azt sem tartom valószínűnek, hogy a 2022 októberi csúcs volt a top, és azóta egy nagyobb trendforduló lenne, ami a 2010 óta tartó emelkedés utáni szakasz lenne.
-
A kialakult 2025 április LH alapján a legideálisabb - minta szerinti - célszint C hullámra a belső szerkezet alapján nálam továbbra is 385 környéke lenne. Továbbra is fennáll a gyanúm, hogy C hullám egy fraktál szerű mozgás lesz, és eszerint szeptemberben lehet egy nagy felszúrás, majd egy újabb grind lefelé év végiég. Ezt csak az alapján tudnám most elképzelni, ha a FED valami olyan nyilatkozatot adna akár a kamatdöntésig Jackson Hole-ban, akár a kamatdöntési után sajtótájékoztatón, ami egy kicsit megrengetné a piacokat. Szeptember hónap amúgy a szezonalitás alapján inkább negatív szokott lenni a részvénypiacokon.
-
A nagy képet továbbra is ugyanúgy látom, mint korábban (amíg a piac nem invalidálja):  kb. 2025 év végiég, vagy 2026 Q1-ig lenne egy mániás időszak sok eszközben. Ha ez így lesz, akkor ez ki fog hatni az EURHUF-ra is.
-
Meglátjuk, mi lesz :)"
-----
Én továbbra is azt gondolom, hogy a nagy idősíkon az a háromszög minta lehet a forint pályája. Tehát amíg ebben 367-435 között, egyre szűkebben fog mozogni az árfolyam, amíg a következő válság meg nem indítja 500 felé az árfolyamat. Az 500 nem csak lélektani szint, hanem nagyon közel van a 1.618-as fibonacchi szint. Itt rajta is van a fib ext. rács. 
https://imgur.com/a/JXJBqE1 ;
A fibonacchi az elliott hullámelméletében a természetes növekedés alapjszintjeit jelöli meg. Nézd meg az aranymetszést. 
.
2024 novemberében, amikor csak a fenti rajzot készítettem ide szemléltetésnek, akkor csak a flat nevű mintát jelöltem be rajta. A háromszögről csak írtam. Mivel a felfelé kör nem érte el a 423-as szintet (ami minimum elvárható lett volna egy flat mintában), így a lefordulásnál kizártam a flatet, és a háromszög lett az elsődleges értelmezésem (ezt is megírtam, most nem keresem ki). Azért tettem ezt, mert a hullámelmélet szerint a korrekciók elég nagy valószínűséggel nem ugyanazt a mintát fogják megcsinálni. Ha ránézel a GFC-től indult mozgásra, akkor látható, hogy a 2-es hullám az zigzag minta volt. Tehát váltakozás elve miatt várok háromszöget. Nem tudom, hogy így lesz-e, csak szerintem ez a valószínű. Én ezt a roadmapet követem, amíg a piac nem invalidálja.
.
Tehát ha végig nézed a hozzászólásaimat a forint árfolyamával kapcsolatban, akkor nagy idősíkon én következetesen ezt a roadmapet vittem végig. Eddig nagyságrendekben hozta a piac. Azt előre hónapokkal nem nem lehet megmondani teljes bizonyossággal, hogy mondjuk nem 423 környékére megy fel az árfolyam 405 környékéról, hanem csak 417-ig, majd onnan nem 385-ig jön le, hanem csak 387-ig. Ha minta szerint fog haladni az árfolyam, akkor decemberig csinálhatja meg a C of 4 hullám lowját ideálisan 385-nél, de maximum 379 (érts hetes záró árfolyam nem megy kétszer ez alá). Azért ennyi, mert a háromszög alhullámai maguk is korrektív alakzatok, általában zigzagek. A ZZ-eken belül pedig nagyon ritka, hogy a c hullám a*1.618-nál nagyobb legyen. 
-
Igyekeztem korábban is minden célárhoz magyarázatot adni, hogy mit és miért várok.  Ennél többet nem tudok tenni.
Moka_Brikka 2025. 10. 12. 23:10
Megelőlegzem, hogy normálisan fogsz kommunikálni, úgyhogy én is úgy teszem, amíg fennáll a kölcsönös tisztelet. Tehát az ilyen "Magyságosúr", meg "Ha ennyit nem sikerült megérteni, akkor felesleges válaszólni..." kérlek mellőzd. Ha ezt a stílust szeretnéd folytatni, akkor semmi gond, akkor én is így fogok tenni viszont.
--------------
Eredeti hozzászólásod első része: „Leírtam, hogy az államadósságra nézz pl rá. Nem csak a számértékre (bár az is romlott) de a tendenciára... Értem én hogy MOST erős a Ft, (mert erős ezen a szinten félreértés ne essék).  „De te akkor mit vársz 1-2  éves távon ? akár nyer a fidesz akár a tisza .”
-
Itt van egy beszélgetésünk erről:   
-
 Ezt írtad nekem egy másik fórumtársnak írt hozzászólásomre (ld. előzmény) EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 15:34 Előzmény: #94196  Moka_Brikka #94197   „Eddig úgy volt, hogy ami a jegybanknál + a ban keletkezett, az ment a költségvetésbe... aztán jöttek az alapítványok így az ment Matóékhoz... (néhány egyetem felsír a sarokban) Költségvetést had ne mutassam be hány ponton nyúlják le ismert módszerekkel... (túlárazás, hitelből semmi se drága) Ha egyik se tudja kisegíteni a másikat, és a globális gazdaságban egy tisztességes lassulás jön, akkor magyar emberek megélhetéste fog veszélybe kerülni, mert annak ellenére, hogy a munkanélkülek közül 3 hónap után kiesik az ember (Churchull elismerően csettintene). 
Namármost a nagy német multiknál eléggé köhög a rendszer. ZF, Conti, Bosch nagy német autóipari multi most tolt egy többszázezer autót 2 évvel..(Bajor). ezt még 1-2 cég csak-csak kigazdálkodja... de az autóipartól, mint lüktető vénától erősen függő magyarországon hogy nem lesznek elbocsátások (tudom 30 fő alatt nem tömeges, és a szakszervezeteket tűzzel vassal irtják)... De azért itt kilóg a lóláb nekem... 
Jegybank gazdálkodás... hát ha csak a MBH gigabankot nézem, hogy ott hopp hogy eltűnt pár millió, a jegybank sajnos Mato alatt ugyanilyen szarkupac lett ... és ti ezektől várjátok a megváltást, hogy majd most ezek nem fognak lopni... sajnos nem osztom az optimizmusotokat....”   - Ezt követően az alábbi hozzászólásokat váltottuk:     -  Moka_Brikka 2025. 09. 05. 07:29 Előzmény: #94217  EURHUF_goes_to_haven #94218 Akkor nagyon nem erted mit irok. 
-
Ezen kivul elsodlegesen technikai szemleletem van. Mar csak ezert sem ertem, hogy miert akarod azt nekem tulajdonitani, hogy ezektol varom a megvaltast.   0      0   Válasz erre  -EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 05. 07:22 Előzmény: #94198  Moka_Brikka #94217 Azt írod, hogy hosszú távon gyengülést vársz de most, illetve rövid távon erősödést..
Egy oldalróla  dollár miatt ez rendben is van, ott is van egy elmebeteg, de a magyar poltikát és gazdasági környezetet teljessen kihagyod, emiatt.     -  Moka_Brikka 2025. 09. 04. 16:02 Előzmény: #94197  EURHUF_goes_to_haven #94198 Áruld már el, hogy hol olvastad azt tőlem, hogy "és ti ezektől várjátok a megváltást, hogy majd most ezek nem fognak lopni... sajnos nem osztom az optimizmusotokat...."
-
Mostanában csupa olyat írsz rólam, amit nem is írtam.   
 ------------------------------------------------  Mivel ez volt a kérdésed a mostani a hsz-ben, hogy „De te akkor mit vársz 1-2  éves távon ? akár nyer a fidesz akár a tisza .” így ide írom le azt, amit már tavaly novemberben megbeszéltünk. Akkor is neked válaszoltam éppen.  --   
Moka_Brikka
 2024. 11. 06. 11:44 Előzmény: #80829  EURHUF_goes_to_haven #80846 Nem. Én azt tartom valószínűnek, hogy az elkövetkező 1-2 évben lesz egy olyan impulzív mozgás az EURUSD-ben északra, amely hasonló lesz a  2022-09 - 2023-05 közötti időszak ármozgásával, ami minimálisan 15%-ot jelentene szerintem, de akár 25-30% is lehet. De ez egyelőre még nem indult el. A lefelé tartó mozgásnak számos támasza van 104,5-ig, de ha ez alá bemenne, akkor szerintem lehet paritás, és csak utána indul meg északnak az árfolyam EURUSD-ben.
 Tehát amíg a dollár erősödik, addig az EUR gyengülni fog, a HUF pedig még jobban fog gyengülni. De én úgy gondolom, hogy a dollár erő tetőzni fog nem sokára. Ha nem így lesz, akkor nem jól látom a dolgot, és folytatódik valószínűleg a huf útja 450 környékére lényegében egyből, különösebb lényeges korrekció nélkül. 
Nekem az elődleges értelmezésem az, hogy az EURHUF durván 367-435 között fog egy nagy sávban mozogni. Elliotti értelemben ez egy primary szintű flat vagy háromszög lenne (ahogy korábbi hozzászólásban próbáltam leírni és illusztrálni), és csak azután indulna meg 500 felé, ha ezeket a mintákat befejezi. EURHUF negyedéves charton szerintem ilyesmi lenne: https://imgur.com/a/JXJBqE1
Ez egyébként nagyjából egybe esne a Harrison féle 18 éves ingaltanpiaci ciklussal, és annak winner's curse szakaszával.  Ez azt jelentené, hogy kb. 2025 év végiég, vagy 2026 Q1-ig lenne egy mániás időszak sok eszközben, és kb. 2026 Q2-től jönne a rossz világ kezdet. Időfaktort majd próbálom komplexen finomhangolni, és a kockázatokat eszerint kezelni. Meglátjuk, mi lesz :)”   Te előzmény írásod:  -   EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 06. 11:12 Előzmény: #80828  Moka_Brikka #80829 „Szóval te 1-2 éves időtávon tartod lehetségesnek, hogy legyen EURUSD paritás, és közben az EURHUF meg oldalaz ? Ahhoz valami elég nagy gazdasági csoda kellene. (mondjuk Trump egy 79 es villáskulcsal megnyitná a Brüsszeli pénzcsapokat, vagy hasonló...) esetleg vége lenne legalább 1 , optimista esetben 2 háborúnak....(erre is elég fovány az esély, mert Ukrajna jó esélyel kisebb támogatást fog ezentúl kapni az USA-ból.... ) Így nem értem miért gondolod, hogy USDEUR gyengülésnél a Ft maradna ezeken a szinteken... „  
Moka_Brikka 2025. 10. 12. 22:58
Előzmény: #95394  EURHUF_goes_to_haven
Első körbení: Nem vagyok "Nagyságosúr". Írd meg, hogy normális mederben akarod-e folytatni, vagy folytassuk a személyeskedésedet? 
Konrkértan erre gondolok:
Moka_Brikka 2025. 09. 01. 11:27Előzmény: #94062  EURHUF_goes_to_haven#94063Nem értetted meg a mondandóm lényegét. Olvasd el újra.
-
Nem várom el, hogy azonos árszínvonalon legyen a szolgáltatások ára, vagy külföld olcsóbb legyen. Nem is írtam, és nem is implikáltam ilyet. Nyugodtan beidézheted, ha mégis.
-
Itt többször felmerült, hogy a forint erősen van tartva, mert külföldön bizonyos termékek (zöldség, olíva olaj, kávé, stb.) illetve bizonyos szolgáltatások (éttermi pizza, kézműves fagyi) árai alacsonyabbak, mint nálunk, vagy megközelítőleg ugyanannyi, de jobb minőségűek (és ez utóbbi szerintem alapvetően igaz is). 
-
Ezzel kapcsolatban hoztam fel csak azt az aspektust, ha tényleg olyan erős lenne a forint, mint ahogy pl: Bobby szokta írni, akkor a szolgáltatások árai között sem lenne ekkora különbség, jobban konvergálnának átlagban! a díjak, árak. Pl: fodrász, körmös, stb. 
-
Megjegyzem, hogy az olasz éttermi pizza árában is van munkabér, ami áltagot nézve magasabb az olaszoknál mint itthon, mégis kb. ugyanannyi vagy olcsóbb a pizza, és mégis általában magasabb színvonalú, minőségű az étel.
-
Olvasd el újra a monetáris és fikális politikával kapcsolatos véleményem összefüggéseit az árfolyammal (mert erről írtam, ez lett volna a lényeg). Én ezt a véleményemet továbbra is fenntartom. Szívesen veszem a konstruktív ellenvéleményedet, ha jó értelemben tudsz vitázni.
-
Végül csak annyit, hogy hidd el én is tudnék lekicsinylően írni a hozzászólásodról, vagy személyeskedni veled, sőt kifejezetten tudok gonosz kis troll is lenni, ha úgy tartja kedvem, de talán izommantől eltekintve eddig mindig mindenkivel normális stílusban és jó értelemben próbáltam meg - konstruktívan - vitatkozni.
-
Úgyhogy vice versa azzal zárom a mondandómat téged idézve: "Ha ennyit nem sikerült megérteni, akkor felesleges válaszólni..."
 1      1  Válasz erre
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 01. 10:35Előzmény: #94041  Moka_Brikka#94062Bocs kihagytam pár hetet nyaralás miatt.
Te kommentedre had reagájak . A szolgáltatások árai 2 dolog befolyásolja legfőképp. :
1- munkabérek
2-alapanyagköltségek
Az hogy a külföldinek mennyi ott valóban számítt az árfolyam, de ennyire különböző bérszinten, mégis hogy várhatod el hogy azonos legyen a szolgtatások ára, vagy külföld olcsóbb legyen ?
illetve adódik a kérdés, hogy élelmiszerek közt árban és minőségben miért jobb a külföldi. 
Ha ennyit nem sikerült megérteni, akkor felesleges válaszólni... a szolgáltatások árának összehasonlításánál csak az árfolyamot... szvítbébidzsízösz... persze minőséget, meg munkabért ne is tegyük mellé... minek is.. 
Moka_Brikka 2025. 10. 12. 22:50
Előzmény: #95394  EURHUF_goes_to_haven
Szerintem válaszoltam is neked. Minden egyes ilyen válaszodra, amit nekem írtál. Ha nem tettem meg, nyugodtan keresd elő, megválaszolom, mert én úgy emlékszem, hogy te hagytad abba a hozzászólás láncokat. Előfordulhat, hogy rosszul emlékszem. Az is lehet, hogy részben neked ment válasz, csak nem jelöltek meg. 
-
Más a szemléletünk Én alapvetően technikai és ciklus szemléletű ember vagyok. Hiába beszélek neked a Harrison féle 18 éves ciklusról, és annak winners curse szakaszáról, ha nem olvasod el. Hiába írok neked Elliott hullámelméletéről, ha nem tanulmányozod, hiába írok a Prechter féle socioieconomics megfigyelésekről, ha nem olvasol utána. Hiába írtam neked tavaly, hogy miért várok dollárgyengülést, ha te az én módszeremet, a TA-t nem fogadod el. De akkor válaszolok neked, idézve a korábbi beírásokból, amiket egyébként már ezerszer átbeszéltünk. Ezt lehet több új hozzászólásban teszem meg, hogy átláthatóbb legyen. Így jó lesz?
Bandita 2025. 10. 12. 22:38
Nekem úgy tűnik, hogy a forintgyengülést várók picit befeszültek. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 10. 12. 22:29
Előzmény: #95374  Moka_Brikka
Leírtam neked vagy 20 okot (fundanementumok, infla, stb stb szépen keresd vissza... leírtam neked hogy TE mire válaszolj (... azóta is csönd... nem vagy te a Nagyságosúr, hogy mindig az legyen amit te akarsz. 
Leírtam, hogy az államadósságra nézz pl rá. Nem csak a számértékre (bár az is romlott) de a tendenciára... Értem én hogy MOST erős a Ft, (mert erős ezen a szinten félreértés ne essék). 
De te akkor mit vársz 1-2  éves távon ? akár nyer a fidesz akár a tisza . 
Leírtam miért lesz mindképpen rosszabb mint most. (fidesz kamatköltségek és devizában való eladósítás, ha meg tisza lesz akkor meg annak kell a költségvetésbe a pénz ) . Erre tessék válaszolni, TE MIT VÁRSZ FT árfolyamra 1-2 éves távon HAJRÁ!
Moka_Brikka 2025. 10. 12. 22:06
Előzmény: #95392  N0MAD
Nekem erre azt írta, hogy ezek nem számítanak fundamentális érvnek a "HAZAI gazdasági környezetben az erős forint mellett" (sic)
.
Szerinte a lényeg idézem:
"Boby hétfő, 16:21Előzmény: #95026  Moka_Brikka#95028De ez nem érv a jelen HAZAI gazdasági környezetben az erős forint mellett. Ez csupán azt magyarázza, hogy a magas kamat miképp fejti ki hatását."
-
"Boby hétfő, 17:03Előzmény: #95037  Moka_Brikka#95041"Azert, mert az inflacio meg mindig magas. A nem hivatalos meg plane magas!" 
A forint gyengülésnek van inflációs hatása,de az inflációt a kormányokozza."
-
A rossz monetáris (kamat)politika szerinte ehhez nem járul hozzá...no further comment on that :)
N0MAD 2025. 10. 12. 21:43
Előzmény: #95390  Boby
Meg ezek mellett a dollár gyengülésből ami lélegzethez jutatta a fél világot, energiahordozók, államadósságok meg mindenfélék terén.
Ha paritásban lenne az eurőval mi se itt lennénk.
De nyilván ezzel se mondtam újat.
Boby
Boby 2025. 10. 12. 21:39
Előzmény: #95390  Boby
"És ez nem kívánságműsor."
Hanem adottság.
Boby
Boby 2025. 10. 12. 21:38
Előzmény: #95389  Boby
Ezért mondom, hogy elsődlegesen nem a forint árfolyam ami meghatározza a magyar gazdaságot, hanem a magyar gazdaság helyzetéből,állapotából,minőségéből következik a forint árfolyama. És ez nem kívánságműsor.
Boby
Boby 2025. 10. 12. 21:34
Előzmény: #95388  Boby
Törökország itt van a szomszédban,ha béke lesz,itt van Ukrajna. Abban a ligában, amiben ma Magyarország versenyez, ezek jóval olcsóbbak,már a jelenlegi forint árfolyam mellett is.
Boby
Boby 2025. 10. 12. 21:30
Előzmény: #95387  Boby
Arról nem tehetek,ha nem olvassátok el. A gki-s videót sem véletlenül linkeltem a reálgazdaság helyzetéről. 
Boby
Boby 2025. 10. 12. 21:27
Előzmény: #95385  N0MAD
Leírtam kb ezerszer.
Boby
Boby 2025. 10. 12. 21:27
Előzmény: #95385  N0MAD
"Ebből a helyzetből,az én következtetésem továbbra is az,hogy a forintnak hosszabb távon gyengülnie kell,a kamatok meg relatíve magasan fognak maradni. "
N0MAD 2025. 10. 12. 21:13
Előzmény: #95382  Boby
Azért az hogy a nyilatkozata mekkora árfolyamváltozást generált nekem erosen arra utal hogy még a szóbeli nyilatkoatkkal is óvatosan kell bánni, nemhogy valódi kamatcsökkentést meglépni.
Ha az mnb csak megpendítené a kamatcsökkentés fontolóra vételét ki is húznák maguk alól a lehetőségét, mert az árfolyam a mondat végére már odébb is szaladna. Én sem tudok hinni a kamatcsökkentésben, ha gyengíteni akarják a forintot lehet pénzt szórni is.
Nem hiszem hogy ez meglepetés lenne a napi hírek tekintetében.
De ha nem lesz igazam hát nem lesz, nem leszek meglepve.
Moka_Brikka 2025. 10. 12. 21:10
Előzmény: #95378  Boby
Pöcök, megkérdeztem az AI-t, hogy az álláspontod mennyire felel meg a Mato 2021 előtti elképzeléseinek és a Nagy Marci elveinek:
Mato vonal: "A vélemény, miszerint 2025 októberében a forintnak hosszabb távon gyengülnie kell, miközben a kamatok jelenleg túl magasak, erősen illeszkedik Matolcsy György 2021 előtti (főként 2013-2020 közötti) gazdaságpolitikai nézeteihez, különösen a "kanyarban előzünk" elvhez, amely a gyors felzárkózást alacsony kamatokkal, gyenge forinttal és exportorientált növekedéssel célozta"
Nagy Márton: "A vélemény, miszerint 2025 októberében a forintnak hosszabb távon gyengülnie kell, miközben a kamatok jelenleg túl magasak, erősen illeszkedik Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által hangoztatott elvekhez (különösen a kamatcsökkentési nyomás miatt)"
-
Mondom, hogy látens elvtársuk lettél. 
Moka_Brikka 2025. 10. 12. 20:51
Előzmény: #95379  N0MAD
Lehet kimaradt, de Boby mester szerint Marcika jól tette, hogy felszólalt a kamatcsökkentés szükségessége mellett. Aki szerint erős a forint, de közben mégsem, mert csak 8%-kal gyengébb, mint 5 éve (persze ha 5 éve 5 hónapja nézné, akkor már jóval több lenne, de mind1). 
-
Arról már ne is beszéljünk, hogy ez a Boby féle elképzelés mennyire korrelál a Mato-Nagy ideatannal. 
Boby
Boby 2025. 10. 12. 20:44
Előzmény: #95379  N0MAD
"az alacsony kamat - gyengülő forint végtelen vonalát el kell engedni"
Nem, nem ugyanazt mondjuk. Vannak akik beleszerelmesedtek az erős forintba és jelenleg nem látják realive erősnek forintot. Azt gondolják, hogy önmagában az erős forint megoldás a gazdaság problémáira. Én meg azt mondom,hogy a gazdaság egy komplex rendszer,ahol MA a jelenlegi gazdasági politikai helyzetben,az erős vagy erősödő forint nem segít, hanem ront a gazdaság helyzetén. Ahhoz, hogy ez a gazdaság elbírja az erős vagy erősödő forintot,előbb struktúrális váltásra van szükség. Első lépésként el kell takarítani orbánt,aki alapvetően meghatározza a gazdaság működését. Aztán,ha egyenesbe jöttek a dolgok,újra struktúrában (magasabb hozzáadott érték) újra éled a gazdaság,megszűnik a költségvetési hiány, piaci indíttatásból nőnek a bérek,stb,akkor a gazdaság teherbíró képességét figyelembe véve,el lehet kezdeni a reálfelértékelést( nem nominális).
kuruczr77 2025. 10. 12. 20:14
Előzmény: #95380  N0MAD
Ez jó! Maradjon és terjedjen ís ez a chill! 

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek