Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
x2029J 2025. 09. 01. 09:24
Előzmény: #94058  Boby

Így megy ez. Bármit be lehet jogászkodni bármibe, csak akarat kérdése.
Nálam nem volt felső igény, csak ment a maga útján, de sok szemétséggel.
W. Csilla többször kp befizetésnek "látta" a milliós összegeket, és az nem mindegy egy készpénzes vagyonmérlegben.
Durva adóhiányt hozott ki, amire volt pár napom reagálni, akkor már már jogerős az I. jolú NAV határozat, ha éppen betegen fekszem otthon, és nem tudom a 6 évvel előtti készpénzmozgásom fejből a sok ezer tételből amit kinyomtatva excelltáblázatos formában küld meg a fizetési határozattal. Persze ott volt a SAJÁT excelem, és beteg sem voltam, szóval kaptak egy olyan, közel 30 pontból álló tárgyi tévedésekre felhívást, hogy a csaj utána hamar átment adótanácsadónak privát vonalra. Ott hagyta a NAV-ot. Gondolom szépen megkérték.
----------------------------
Azóta tudom hogy bármit meg tudnak tenni az adóalannyal még akkor is ha nincs rám felsőbb körökből elvárás.
Akire pedig van, azt a demokrácia jegyében a hatóság elintézi. Lásd Bige!
slash
slash 2025. 09. 01. 08:25
Előzmény: #94056  Moka_Brikka
Egyetértek. Jó most az árfolyam ahol van 390-400 között. ha 380 lesz akkor az még jobb. Vége a hűlye Mato ámokfutásának Varga Mihály jó gyerek már kitakarította a fost az MNB.ből.  Csak maradjon így. 
Boby
Boby 2025. 09. 01. 08:02
geza77
geza77 2025. 08. 30. 19:16
Hun lehet az egyensúlyi ár itthun, ha adott termék kint 1.99eur telibe akcióban 0,99eur volt  itthun árukeresőn meg 990...
Az itthuni akciós ár gondolom nem 495 szokott lenni. 
990/1,99= 497,48  ez aa rezsivel különadókkal igazított ár. Kb ide tarthatna az árfolyam, ha egyensúlyba akarna kerülni.
Azt ne is említsük, hogy ott 60% nagyobb az átlagbér
Adott termékből, ha van egy nettó órabér 2500 vehet Béla 2,5 darabot
mg Giovanni akciósból 10et vesz nem akciósból meg csak 5öt.... 
Hát mindegy örüljünk, hogy ennyire fussa ég nekünk! Nem lehet elég drága az itteni élet! 
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1038534824944710&set=pb.100063646076528.-2207520000
Moka_Brikka 2025. 08. 30. 19:12
Előzmény: #94045  Boby
Itt ez volt a kulcsgondolatom a forint gyengesegevel kapcsolatban: “ez nem is fog javulni, amig nem valtozik meg a gazdasagpolitika”
-
Tehat azert gondolom gyengenek a forintot osszessegeben most is a hosszabb tavu trendeket es jelen korulmenyeket is nezve (es nem erosnek), mert 2022-ig ket oldalrol gyengitettek az arfolyamot (fiskalisan es monetarisan is). Ha ez nem igy lett volna, akkor most nem itt tartana az arfolyam, erosebb lenne a forint tobb szempontbol
Is. 2022 osze a monetaris politika iszonyatos baklovese volt. De lehetne mondani azt is, hogy bune!
-
De ilyen gazdasagpolitika mellett, ha 2022-es devizavalsag nem lett volna, akkor is 385-390 korulig nyomta volna fel az arfolyamot a korabbi trendet folytatva a fiskalis es monetaris politika 2025 nyarara, a 2010-2022-es evek gyengulesenek atlaga alapjan. 
-
Ezert gyenge a forint, mert a korabbi gyengitesek alapjan is a jelenlegi 396-nal is alacsonyabb szinten lenne valoszinuleg az arfolyam (csak kisebb volaval jutottunk volna el ide). 
-
De most mar nem azok a korulmenyek vannak, mint 2022 elott. Lenyegeben stagflaciohoz kozeli allapot van lassan 2 eve, es a regiohoz kepest magasabb kamatot kell fenntartanunk, mert kulonben elszallna meg jobban az inflacio. 
-
Tehat jelen korulmenyek, es a multbeli trendek alapjan is meg mindig gyenge a forint, es ez szerintem nem is fog valtozni (valoszinuleg a Tiszaval sem), marad a gyengulo trend velunk. Nem hinnem, hogy az eurhufban ~434 lenne a ciklus top. Akkumulacios idoszak van. 
-
Marad az eves 3-4% kozott arfolyamgyengules (atlagban) + magas inflacio (hivatalos 4-5%, valos inkabb 8-10% yoy). Tehat forintban jelenleg eves szinten netto ~11-14% hozam szintentartasra jo. 
x2029J 2025. 08. 30. 17:00
Előzmény: #94048  Boby

"Az egyensúlyi árfolyam az a devizaárfolyam, amely hosszú távon fenntartható a gazdaság fundamentumai alapján, és ahol a gazdaság külső és belső egyensúlya (pl. folyó fizetési mérleg, infláció, kamatok, termelékenység) összhangban van."
--------------------
Nagyjából igen, ez van. Konyhanyelven fogalmazva: ha egy ország rá van szorulva a Külföldi pénzre, akkor meg lehet szívatni, és óccóért kénytelen a saját pénzét külföldire cserélni.
Törököknél ez van. Nálunk meg nincs ilyen kényszer egyelőre, csak irányok vannak ami alapján lehet hogy ide jutunk. De még sehol nem tartunk ezen az úton.
Ennek ellenére egy kis ország devizáját bármikor meg tudja szívatni a forró tőke.
Erre számítok a választásokra.
Boby
Boby 2025. 08. 30. 14:41
Előzmény: #94053  FR73
Jó volt az
FR73 2025. 08. 30. 14:38
Előzmény: #94048  Boby
Rosszul fogalmaztam. Nem csak az határozza meg. 
bronz 2025. 08. 30. 14:33
Előzmény: #94047  Boby
Varga Misi KISZ titkár égeti majd a devizatartalékot a választásig, hogy ne szálljon el.
kkv14 2025. 08. 30. 14:32
Előzmény: #94050  kkv14
Hallottam...
kkv14 2025. 08. 30. 14:32
Előzmény: #94044  x2029J
Halottam....
Boby
Boby 2025. 08. 30. 14:28
És ezt mondja a mesterséges intelligencia.
Boby
Boby 2025. 08. 30. 14:28
Nagyon jó, hogy pontosítottál: az „egyensúlyi árfolyam” (angolul equilibrium exchange rate) mást jelent, mint a pillanatnyi piaci árfolyam.
Mit jelent az egyensúlyi árfolyam?
Az egyensúlyi árfolyam az a devizaárfolyam, amely hosszú távon fenntartható a gazdaság fundamentumai alapján, és ahol a gazdaság külső és belső egyensúlya (pl. folyó fizetési mérleg, infláció, kamatok, termelékenység) összhangban van.
Többféle elmélet is van a számítására:
Vásárlóerő-paritás (PPP): Azt mondja, hogy az árfolyam hosszú távon igazodik az árszintek különbségéhez.
BEER (Behavioral Equilibrium Exchange Rate): Figyelembe veszi a fundamentumokat, mint kamatkülönbség, folyó fizetési mérleg, GDP-növekedés.
FEER (Fundamental Equilibrium Exchange Rate): A külső és belső egyensúly fenntartásához szükséges árfolyam.
Mi a helyzet az EUR/HUF-nál?
A forint historikusan leértékelődő pályán van az euróhoz képest (pl. 2008-ban ~250 HUF/EUR, most közel 400 HUF/EUR).
Ennek oka a tartósan magasabb infláció és gyengébb termelékenységi dinamika az eurózónához képest.
A PPP-alapú számítások szerint a forint gyakran alulértékelt az euróhoz képest, tehát a vásárlóerő-paritás alapján az egyensúlyi árfolyam valahol 320–350 HUF/EUR körül lehetne.
A piaci ár (most ~397 HUF/EUR) ennél jóval gyengébb forintot mutat, amit a magas kockázati felár, fiskális bizonytalanságok és befektetői hangulat indokol.
Összefoglalva:
Rövid távú piaci árfolyam (2025 aug. 29.): ~397 HUF/EUR
Hosszú távú egyensúlyi árfolyam (PPP alapján): ~320–350 HUF/EUR
Valóság: A forint tartósan gyengébb az egyensúlyinál, mert a befektetők kockázati prémiumot kérnek a magyar eszközökért.
👉 Ezért beszélhetünk arról, hogy a forint fundamentálisan alulértékelt, de a piac a politikai, gazdasági és befektetői kockázatokat beárazza.
Szeretnéd, hogy készítsek egy grafikont a PPP-alapú és a tényleges EUR/HUF árfolyamról az elmúlt 20 évben, hogy lásd a különbséget?
Boby
Boby 2025. 08. 30. 14:12
Előzmény: #94046  FR73
Mint írtam,jött egy momentum ami mellé oda lehetett ezt írni. De amúgy is túl erősnek gondolom az árfolyamot,ami nyilván a relatív magas kamat nélkül nem is lenne itt.
FR73 2025. 08. 30. 14:07
Előzmény: #94045  Boby
A vásárlóerő paritást nézitek, de nem az határozza meg az egyensúlyi szintet.
Boby
Boby 2025. 08. 30. 14:03
Előzmény: #94041  Moka_Brikka
"Ez a forint tul eros egy tevhit! Kifejezetten gyenge meg mindig a forint, es ez nem is fog javulni, amig nem valtozik meg a gazdasag politika. "
Nyilván,nem csak a pizza árából jutottam arra a következtetésre, hogy túl erős a forint,ez csak egy olyan momentum volt ami mellé oda lehetett azt szúrni, hogy túl erős. Amúgy ha hihetünk egy Surányinak,ő már úgy fél éve is 395 forintos euró árat tartott korrektnek, úgyhogy az,hogy túl gyenge,biztos nem állja meg a helyét.
x2029J 2025. 08. 30. 11:16
Előzmény: #94034  Boby

"Mondom én, hogy qrva erősen van tartva a forint."
-------------------------
Ez így van. Engem is idegesít mert a tesómnak hamarosan le kellene váltania 300ezer CHF-et. Egyszerűbb lenne "normális" árfolyam valahol 500 körül, de így majd marad a trükközés forexxel fedezve...
De van olyan érzésem hogy még bejön a 450-es tippem dec. 31-re.
Hallottam olyat fél füllel hogy azért veszik most ennyire a forintot a nyugati alapok/soros spekik, hogy a választásra mindent zárjanak, és rá is shortoljanak.
Ha ez nem csak kósza pletyka, akkor itt kő kövön nem marad az árfolyamnál.
kisvasutas
kisvasutas 2025. 08. 30. 10:20
Előzmény: #94039  geza77
Köszi, nyáron én csak Zadartól délre. Opatija van ősszel, tavasszal. Olaszokkal az a bajom hogy macerás csónakázni, nincsenek szigetek nincsenek kalandok. Majd a Garda tó kerül be a műsorba jövőre és marad a Csorba tó is Augusztusban ami most lett próbálva, mert meglepően kellemes környék volt és normálisak az emberek is, nem úgy mint Pozsony környékén....... pl a szállodában 8 adag menü választásos  vacsora és hozzá 8 korsó sör 120 juro. - aki keres talál :) 
TheSnake2020 2025. 08. 30. 09:51
Sajnos bezár az olasz pizzás. Tegnap ettem nála még egyet a szezonban. Tényleg olasz,  Balatonnál ar szervizdijjal 5200 forint. 13 Euro. Ez van. Szeretem az olasz pizzát.  Találkozunk,  vagy nem jövőre.  Szezonon kívül a kutya sem veszi meg. Különben nálunk lassan zár minden. Balaton as usual.
Moka_Brikka 2025. 08. 30. 09:31
Előzmény: #94034  Boby
Ez a forint tul eros egy tevhit! Kifejezetten gyenge meg mindig a forint, es ez nem is fog javulni, amig nem valtozik meg a gazdasag politika. 
-
Nyugati szolgaltatasok araban is olyan erosnek gondolod a forintot? (fodrasz, kormos, ugyved, fogorvos, stb)? Mert szerintem nem…ha tenyleg eros lenne forint, akkor amilyen szolgaltatast lehetne, azt is kulfoldon venned igenybe (hatar menten ketlem, hogy atjarnak fodraszhoz, fogorvoshoz, stb)
-
Szerintem egyszeruen a magyar vallakozasok hozzaszoktak ahhoz, hogy  azzal kell szamolniuk, hogy 12 evig folyamatosan gyengitik a forintot. Ezt korabban kompenzalta azt a helyzetet, hogy a vallalkozasok nagy resze folyamatosan ki vannak vereztetve lenyegeben. A vilagon megjeleno magas inflacio nalunk az elbaszott fiskalis es monetaris politikai miatt eu rekorder lett. Igy eltunt a kompenzacio, es a korulmenek is rosszabbak lettek.  
-
Elbaszott gazdasagi modell volt ez a kanyarban elozunk…lenyegeben 2023 ota stagflacio kozeli allapot lett belole! 
-
Nem a forint eros, hanem a dollar gyenge, es ez nagyon kihat a forintra. Ha a dollar majd ujra erosodni fog, az hatvanyozottan fog hatni a forintra, es sokkal jobban fog gyengulni (cf. 2022 usdhuf vs eurhuf arfolyamokat). 
-
Az ilyen pizzas sztorikbol derul ki, hogy nem a forint eros, hanem sok szolgaltatasnak (szerintem vendeglatas kifejezetten ilyen nalunk) es termeknek minosege, szinvonala gyenge, vagy az ar-ertek arany van elbaszva. 
-
Miert dragabb itthon szarabb (akar tisztan magyar alapanyokbol keszult) pizzat kiadni egy pizzeriaban, mikozben Napolyban meg Vincezo Capuoano fele pizzat annyiert ehetek mint egy don pepe fele moslek izu gumitalp pizzat? De ugyanez van sok mas termeknel is.

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók