Topiknyitó: tigus7313 2012. 11. 12. 15:46

Alteo Nyrt.  

Most olvastgattam a féléves jelentésüket.

egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).

a menedzsment is jónak tűnik.

ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.

A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.

ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.

Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)

Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.

A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.

A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.

Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
TozsdeMagus
TozsdeMagus hétfő, 21:49
Nem lepődnék meg ha az Alteonàl még tobb csontvaz dolne ki.
Az MBH felkeszul
TozsdeMagus
TozsdeMagus hétfő, 21:47
Előzmény: #11852  orbitalis
lesznek kivételek majd
eszpe2 hétfő, 21:45
Előzmény: #11854  spany
Utóbbi idők interjúi alapján nekem az rémlik - ha rosszul emlékszem, vagy félreértettem, légyszi javítsatok ki -, hogy nem annyira külföldi vásárláson gondolkodnak (tudom, a stratégia preziben voltak potenciális célországok), hanem inkább együttműködésekben, vagy közös cég, szoftveres megoldások, szolgáltatásnyújtás stb. Nem hiszem már, hogy pl. külföldi céget/portfóliót vennének kinti termelő parkokkal stb.
Meg ugye érdekes lehet a politikai szál is: boszniai-szerb nagy projekt MVM+Alteo+Veolia is szépen csendben elhalt a Dodik bukásával, a miniszteres nagy bejelentés után 0 hír jött erről az utóbbi 2 évben, és az utóbbi időben a MOL-lal és MVM-mel is minden sz.r-t, vagy nem sz.rt, csak túlárazva megvetettek. Tulajdonosi/politikai nyomás, kérés, stb. nélkül, pusztán szakmai alapon Chikánék vajon mennyiért vették volna meg az Éltexet? MOL vett-e volna sportklubot, építene-e stadiont? Vett-e volna egyetemet? 
Kormányváltással és a kitisztult tulajdonosi körrel talán lehet esélye még az Alteonak jobban sikerülő akvikra is. (btw a kicsik közül szerintem pl. a DH terjeszkedése is lehet egy pozitív példa) 
.
Egyébként sorozatban ilyen gáz negyedévek, és 1,5 évvel az új stratégia bejelentése után valóban ideje lenne egy stratégia follow-up-nak, frissítésnek (a kapcsolódó befektetői napot most nem is merem említeni...).
csuloktata hétfő, 21:16
Előzmény: #11838  Marshall

2026 Q1 Közzététele során derült ki, hogy 2024- re vonatkozóan több hibát feltártak, s javítottal a 2025. év során. Ezek eredményre gyakorolt hatása kiemelésre került a 2025. év eredményéből, s a hiba a 2025. év beszámoló közzé tételével lett nyilvános.
Készletérékelésben 1.15 mrd Ft- os hiba volt. Ez egyébként nonszensz, s meg sem magyarázzák miért volt ez a jelentős készlet érték hiba!
Salgótarjáni ingatlan piaci értékelését ki kellett vezetni, e mellett a könyv szerinti érték (beszerzési ár) nullára le lett értékvesztve a várható környezetvédelmi ráfordítások miatt. Egyéb tartalék nem lett képezve. A környezetvédelmi terhek pontosan meg fognak egyezni az ingatlanra elszámolt értékvesztéssel, vagy itt azért mér van akna? Szokatlan az érték egybe esés...
Peregium Zrt 614 M Ft követelés és üzletrész értékvesztés.
Összességében 2.365 Mrd Ft eredmény csökkenés mellett további 6,5 mrd Ft ingatlan piaci értékelés került kivezetésre.
Ez a cég 2024- ben 1,5 mrd Ft veszteséget termelt a korrekciókkal, 2025- ben már csak 830 M ft volt a minusz, s van egy nullára leírt ingatlan Salgótarjánban, aminek a kármentesítése pont meg fog egyezni a könyv szerint értékkel, ezért nullára leírták. További terhek, céltartalék???
Erről valóban egy szót sem kell az ALTEO konszolidált időközi beszámolójában (2026Q1) szót ejteni, amely időszakban ez ismerté vált.
Ez valóban csak hiba volt? Nem történt csalás, mérleghmaisítás?
Esetleg büntető feljelentés? 
spany hétfő, 19:01
Több kérdést is felvetődik bennem ennek az akvizíciós "bakinak" a kapcsán. A növekedési story egy fontos eleme a nemzetközi terjeszkedés aminek része az akvizíció is. Ha egy magyar cég felvásárlása ennyire problémás, akkor mi lehet egy külfödivel? Inkább rossz példák vannak magyar cégek külföldi akvizíciója kapcsán. Telekom ( ex Matáv az akkori  management belebukott) MOL-INA ( Hernádi nem nyaral Dubrovnikban) Waberes lengyel szállítmányozási storyja sem egy sikertörténet Az OTP egy pozitív példa talán. Nehéz elképzelni  hogy ebből 100 Mrd EBITDA lesz 2030-ra. Pár szélkerékből nem hiszem.
mcbull hétfő, 18:45
Akkor ennek annyi, lehet minuszolni! 
orbitalis hétfő, 16:31
4ig, appeninn, alteo, autowallis, delta, DHm, akkor - mind dögrováson.
a kicsik meg főleg: mega, gloster, dm, épdu totál kapufa
orbitalis hétfő, 16:28
Előzmény: #11850  riskmanagementisnice
mondom midcap és nem YTD hanem nézd meg áprilistól az timelinet..
riskmanagementisnice hétfő, 16:24
Előzmény: #11849  orbitalis
BUX YTD 20% pluszban van, én vagyok benne biztos, hogy ugyanazt a mozit nézzük. Álom eddig a magyar tőzsde idén (is).
orbitalis hétfő, 16:17
Lassa az egész bétről ki kell szállni, mert mindenhol csontvázak esnek ki.
USA száguld, a választások után mindenki azt várta, hogy vágtázni fogunk, ehhez képest szintem minden midcap fejbe lett vágva, még az is, aminek nem igazán van Ner-es kötődése.
RiP BÉT!
Nandi hétfő, 16:05
A részvényárra létezik worst case forgatókönyv? nem szereznek vissza semmit, nem jönnek vissza a szép idők, marzsok, küzdelmes marad a piac, stb. Kösz!
riskmanagementisnice hétfő, 16:00
Előzmény: #11846  riskmanagementisnice
* már be lett árazva
riskmanagementisnice hétfő, 15:57
Előzmény: #11845  Kvkrisztian
Egyrészt volt már (ma) másrészt ettől de jobb lesz, mert ebből csak upside jöhet már, a negatív oldalon ez már be lett kérdezve, kérdés sikerül-e vmit visszaszerezni Tiborcztól.
eszpe2 hétfő, 14:32
Előzmény: #11843  vakablak
Szerintem ennek a “downgrade”-nek tényleg nincs  jelentősége (csak a MOL fin. háttér miatt húzták fel anno BBB-re) az Aerope pedig majd csak 2027-28-as sztori lesz. 
Ami most mozgatja, az a kibontakozó Éltexes történet… :-/
vakablak
vakablak hétfő, 13:11
Előzmény: #11842  kreta
Gondolom, hogy az Aerope Holding Kft. építési engedélyével kívánták ellensúlyozni napon belül a leminősítés bejelentését. Azt viszont nem látták előre, hogy ezt a kettőt nem azonos súlyú hírként ítélik meg a befektetők...
kreta
kreta hétfő, 11:46
Előzmény: #11836  vakablak
Régen a vezttők mindig kiáltak, beszéltek,
Prezentációt készítettek, terveket, viziókat vázoltak fel..
Most meg csend van…
vakablak
vakablak hétfő, 10:56
Előzmény: #11832  vcsmate
Hát sajnos nem úgy tűnik... :(

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek