Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Már nem nagyon szeretném bővíteni, így is sok. :) A 20% a legeslegfelső korlát, de azt tényleg nem szeretném elérni, főleg úgy hogy a részvénykitettségem 36%.
Ez a stratégia a laikusoknak teljesen jó. 10 olajcéget akár etf-ként is megvásárolhat. Ugyanígy vásárolhatunk indexet vérmedvében.
Egyébként én nem fogok csodálkozni, ha "felcsorgok" aranybányász etf-et vásárol, és azzal jobban jár, mint én, aki egyenként vásárolta meg a saját ízlése szerint a bányászokat.
Ez egy érdekes dolog, mert itt most pillanatnyilag veszteséges cégek is "value investingek" lehetnek. Pl. tavaly novemberben kinéztem pár céget. Egyik volt a Talisman Energy. Gondolkozta, gondolkoztam, aztán nem vettem bele. D elmondtam a brókeremnek az elméletet, őbelevett. kb. 2 hét múlva hívott és megköszönte. A Talismanra vételi ajánlat érkezett.
Namost, sok olajcég új mélypontot ütött-üt éppen. Ismét lesznek felvásárlások.
Valamint egyszer olvastam egy öreg amerikai alapkezelő könyvét. Már az apja is bróker lehetett. Így írt az olajválságokról (nincs új a nap alatt :-): Az apja azt mondta, ha olajválság van, vegyen meg 10 olajoscéget. Szinte mindegy melyik 10-et. 1-2-3 biztos csődbe fog menni. 1-2 nem sokat fog hozni. De a maradék 5 biztos kárpótolni fogja.
1. Ha gazdasági visszaesés van, biztos nem junk bondokba menekülnek. Ez egyszer 100% sicher.
2. Ha a RV-ek értékeltsége csökken, akkor a vállatai kötvények értékeltsége mitől maradna fenn?
Tibi,
elfogadom a stratégiádat. De én kicsit másként gondolkozom. Nekem Kosztó, Jim Rogers, Drickenmiller, Soros a példaképeim. Ha valami szerintem elképesztően túlértékelt, azt beshortolom. Számomra ez is egyfajta "value investing". Pl. Raiffeisent tőkeemelés után 31 EUR-on shortoltam. Egyszerűen nevetséges, pofátlan, manipulált árnak tartottam. De ez egy vélemény volt és akár tévedhettem is volna. :-)
"penz kibocsatasra csak az allamnak van joga!!! "
"bar errol a jogrol lemondott es atruhazta a jegybank vagy. hivhatjuk kozponti banknak is... "
Ja, kb. mióta vannak jegybankok, azóta nem a kurmányok döntik el, hogyan higítják királyok módjára a forgalomban levő pénzt, hanem tőlük független, remélhetőleg szakemberekből álló "testületek". Abba ne menjünk bele, hogy ez mennyire jó(l működik) avagy sem...
Szóval valamikor tényleg a "kormány" döntött, de régóta nem :)
Adó kérdésbe sem mennék most bele: sok az igazságtalanság a közteher-viselésben, de mindenki előtt ott van a lehetőség, hogy cégeket alapítson, stb. Akkor meg leírhatja ktg.-ként még azt is, amit kizárólag/nagy részt magáncélra használ, sőt még az ÁFÁ-t is visszaigényelheti kb. 100%-ban, kivéve pl. telefonálás :)
Görögo.-ot nem szabad lett volna beengedni az eurózónába, eről nincs (?) vita köztünk :)
Most csak ennyit röviden...
Ezt a céget figyelem egy ideje, de még nem vettem bele. Elég alaposan "megrugdosták" a commodity bear miatt, és itt is láttam emlegetni. Szóval biztos olvastatok már róla ezt-azt. Van vmi olyan cikk vagy hír (bármi), ami nagyon fontos/meghatározó? Úgy értem, hogy a "legütősebb" cikkek közt... pl. a link
-en nekem is feljön egy halom cikk, de engem csak a "fontos cikkek" :) érdekelnek...
a) lehet, hogy a piac már beárazta ezt
b) a shortot nem húzhatod akármeddig, márpedig az borzasztóan nagy kockázat. Van 100 cég az etf-ben, ami folyamatosan fizeti a kamatokat a kötvényeire, majd a végén törleszti a tőkét is. Annak ellenére, hogy biztosan lesz köztük néhány totális csőd.
Én is írnék egy vitaindítót. Most nincs sok időm, ezért csak vázlatosan fejtem ki.
Nem csak szerintem, hanem olyan piaci szereplők szerint is,a kiknek adok a véleményére, a High yield bondok erősen túlértékeltek. Ezért egy ideje veszem az: SJB-t. Short ETF ezekre.
2 lehetőség:
1. A világggazdasá pörög, infláció --> kamatemelések, HY bondoknak zuhanni kell (árfolyamuknak, hozamnak nőni)
2. Vilggazdaság szenved --> részvényekben eős korrekció --> HY bondok értékeltsége még magasabb lesz --> árfolyamuknak esni, hozamuknak nőni kell.
aranyra szoktál warrantokat ill. opciókat kötni? nekem már rég nem volt ilyenem, utoljára (ha jól emléxem) még 2009-ben kötöttem a GS-os hosszú lejáratú aranyos warrantokat... mondjuk akkortájt 1xű volt a szitu: long (call) only :)
ma már egyáltalán nem biztos, hogy érdemes az aranyat longolni, hiába ütötték le jól...
az olaj árfolyamát leginkább az OPEC és a "világpolitika" mozgatja, bár a WTI esetében azért masszívan benne van a faktorok között az amcsi készletadatok alakulása is... (ezért is jóval olcsóbb a WTI már egy ideje a Brentnél, pedig a WTI olaj minősége jobb)
szóval a spekik szinte teljesen másodlagosak, így sztem kevésbé van értelme a TA-nak itt, mint máshol...
hosszú távon mindenképp lehet még ennél is alacsonyabb olajár (tartósan), de rövid távon ez már a drágábban termelő kutak bezárásához vezetne, ami miatt csökkenne a kínálat, ergo ceteris paribus nőne az ár is.
az USÁ-ban a "mother fracker" így is elég nagy gondban van az okozott környezeti károk miatt... ha őket "kilövik", akkor további kutak fognak bezárni...
az USÁ-ban a legtöbb olaj nyáron fogy, mert a kocsik (etc.) klímája ilyenkor jobban falja a naftát, elég gyakoriak az áramkimaradások, és berittyentik a generátorokat is, stb. - no és persze a hurrikánszezon is jön :)
nem vagyok meteorológus ill. klímakutató, így nem tudom, most mekkora gebasz várható (ők is csak tippelni tudnak amúgy, de azért jobbak az infóik, mint nekünk, "mezei spekiknek"), de a nyár az USÁ-ban elég nagy gebasszal szokott járni a "mehíkói" öböl térségében...
ha gond nélkül lecseng a hurrikánszezon, akkor viszont simán újra padlót foghat az olaj is...
Value Investing