Azért azt a hiteles tájékozatásért tedd meg, hogy a Masterplast árfolyam még ezután az emelkedés után is csak a 3 héttel ezelőtti árfolyamot érte el, és kb. 1000Ft-al van még most is az elmúlt negyed éves csúcs alatt. A panny árfolyama pedig 3 hete is kb. ugyanott volt, mint most.
Ha nincs új beruházás, akkor évi 3 mrd Ft jut szétosztásra, ami évente pár %-kal nő. Ez oszlik meg a hitel/srv/osztalék/cash növekmény között. A hitelek 2027 körül futnak ki, és addigra kb 10 millióra lemegy a részványszám, azaz onnantól akár 300 Ft osztalékot is képes lesz fizetni. Továbbra is tartom, hogy 2025-re 2000 Ft körüli árfolyam lesz, ami 2027-ben 3000 Ft közelébe is emelkedhet simán. 2027-ig 20-50 Ft osztalékok várhatók, utána egy jelentősebb ugrás 100 Ft fölé.
Mert valójában signal 2020-as számítását másolta be újra. Akkor 750 volt az SRV és a piaci ár kicsivel felette így a 800 forint részvényenként kb reális volt.
Amit itt sokan nem vesznek figyelembe, hogy nem egyforma életkorúak a részvényesek. Másként ítél meg 10 év távlatot egy 30-40 éves és másképpen egy 60-70 éves.
"Én ilyen árfolyam mellett szigorúan srv párti vagyok. Azonban a mostani refinanszírozás abba az irányba mutat, hogy újabb projekt van a küszöbön, egyébként semmi értelme nem lett volna a hitelkeret növelésnek, nincs rászorulva a Pannergy. A projekt valóban jó értékteremtő lehet, cserébe viszont újra megnő a társaság üzleti kockázata. Egy jóval stresszmentesebb út lenne a folyamatos srv vásárlás. Ha most 11,5 mrd hitelt vettek fel, akkor évente kb 1,2 mrd-ot kell visszafizetni, számolok évi 200m Ft-t fenntartó beruházásra, és marad évi 1,1 - 1,2 mrd Ft felhasználható cash. Ezt én 100%-ban srv-re költeném. 5 év alatt tehát elmenne 5*1,1 = 5,5 mrd Ft srv-re, az egy 800-as átlagáron 6,8m db részvény. Jelenleg a piacon lévő mennyiség 17,45m, tehát maradna 10,65m, legyen kerekítve 10m db részvény a piacon. Alapul véve a 2,5 mrd Ft EBITDÁ-t, ez 250 Ft/részvény EBITDA lenne. Egy átlagos 8-as szorzóval ez 2000 Ft részvényár. Ez lenne az srv út. 5 év -> 2000 Ft" signal2 2020. 07. 16. 15:16Előzmény: #157881 Zsimo#157882
Ez mikor lehetett kb? Mert akkor visszaolvasom, ha megtalálom. Mert már 10 éve gyűjtögetem, akkor már egy jó irányba menő osztalék esetén nem adnám el (úgy hozzám nőtt, de hát tudjátok itt páran, hogy az milyen érzés :D ) és akkor inkább veszegetem a jövőben is.
Van valakinek elképzelése róla, hogy pl a következő 10 évben hogy alakulhatna Panninál az osztalék? Ha pl nem fúrnának új kutat, maradnának a meglévő bevételek, csökkenő hitellel...
A saját részvény vásárlások kimozgatják a kevésbé kitartó befektetőket, így maradnak a hardcore Pannergy rajongók :-). Akik pedig szokták nézni a fórumot is, néha pedig írnak is ide. De igén tényleg egész korrekten tartja magát az árfolyam.
PANNERGY