Topiknyitó: salaxx 2024. 10. 22. 07:42

PANNERGY - moderalt  

sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
user01
user01 szerda, 20:26
Előzmény: #238  TBSZ1982
2018-ban, a győri 3. kút fúrásának évében karácsony előtt egy darabot se vett a cég, karácsonykor jelentette be az srv indulást. Pont abból az évből leszűrt tapasztalat (a rövid időszakban nem tudták a keretet elkölteni) miatt dönthettek a mellett, hogy most az aukciót is beletették a megvalósíthatósági opciók közzé. 
Azt meg nem hiszem, hogy külön kommunikálnak arról, hogy majd idővel kommunikálni fognak.
user01
user01 szerda, 20:18
Előzmény: #237  dexter
A nagytulajok azt szavazták meg, ami az ő igényeiket, elvárásaikat 100%-ban megtestesítette. Ha az volt a terv, az elképzelés, hogy egy valakitől venne a cég nagy pakkot, előre lebeszéltek szerint, akkor azt szavazták volna meg, zokszó nélkül. Nem a pár tucat megjelent kisrészvényes miatt, pironkodást félretéve szavaztak tőzsdei és/vagy aukciós vásárlást. 
Ha te lennél a nagytulajok között és az a terv, hogy egy nagyobb pakkot átvesz a cég valakitől, akkor miért ilyen körülményes, előre meg nem tervezhető, ki tudja mi lesz módot választasz? 
Nem azt mondom, hogy nem fog nagyobb tulaj is beleadni, bármi lehet, de ha eleve erre menne ki a dolog, akkor totál értelmetlen túlbonyolítani, azt szavaznak meg, amjt akarnak. 
TBSZ1982
TBSZ1982 szerda, 20:06
Előzmény: #237  dexter
Szerintem sem ok, hogy bár már megtehetnék, mégsem nyilatkoznak arról, hogy hogyan tervezik a részvényesi értékteremtést támogatni a múlt évi nyereségből. Ha tudnám, akkor vastagon szedném, hogy a múlt éviből! 
Igazából tudjuk, hogy ezt a piacról nem tudja már megvenni, és szerintem el sem kezdi mielőtt aukció lenne, mert nem érdeke felhajtani az árfolyamot. Gyorsan kéne az a kommunikáció, jöjjön az aukció jobb hiányában. (ez számomra a legrosszabb forgatókönyv, én az osztalékot preferáltam, második a piaci srv volt és az utolsó az aukció - ha másra pl bővülése szeretne költeni, az is rendben lenne nekem természetesen)
Térítsenek kártyát mielőbb! 
dexter szerda, 17:43
Előzmény: #235  vcsmate

Nekem ezzel az a bajom, hogy a cég miért nem jelenti be az SRV-s vásárlásokat?
A kút kész van, élesben tesztelik, a kockázat már nincs meg (bár mondjuk számomra furcsa, hogy miért nem közöltek konkrét adatokat: hozam, hőmérséklet, stb.).

De van egy olyan érzésem, hogy már le van zsírozva, hogy kinek a pakját veszik meg majd aukción.
Majd februárban valamikor bejelentik, hogy már a tőzsdén időhiány miatt nem tudják az SRV keretet elkölteni, és aukción hogy hogynem valaki pont felajánlott a max. ár közelébe annyi darabszámot, ami kijön a keretből.
Tudom, hogy az aukció ennél bonyolultabb (sorbaállítják az ajánlatokat, stb.), de ha kell meg fogják oldani.
jatson kedd, 18:06
Előzmény: #232  Etele76
Nem lesz az 1.000.000, azért csak többet akar érte 1500nál, illetve nem csak ő fog eladni. 500-600e db/év és 3 év alatt kimegy a pakk. Feltéve ha full ki akar szállni. Mindenesetre szomorú ez az egész, ha tényleg így lesz.
Etele76 hétfő, 09:15
Előzmény: #230  philosopher
szerintem aukcio lesz...januarban talan... es szerintem mar megvan az a kb 1.000.000 db amit atvesznek.... de az elettel valo barmilyen egyezoseg csak a veletlen muve , ez csak fikcio
signal2
signal2 hétfő, 09:11
Előzmény: #228  bitKain
Az “egekbe” túlzás, kb ott van, mint 1 évvel ezelőtt, de közelében sincs a 2 évvel ezelőtti szinteknek.
philosopher
philosopher hétfő, 09:07
Érdekes a könyv, reggel beleadtak az 1515-ös vevőbe, de felfelé 1595 gyakorlatilag nincs eladó mennyiség az árjegyző kivételével. Az árjegyzőtől lehet még venni 1600 alatt, de utána pillanatok alatt 1600 felett lehetnénk. Hát ha még jönne infó a saját részvény vásárlásról is :-).
lukskypoker
lukskypoker 2024. 11. 15. 17:03
Itt van valami támasz 1500 körül???
szakallamigazgato
szakallamigazgato 2024. 11. 15. 17:02
Előzmény: #222  dexter
Most nem találom, amit kerestem, a kőzet repesztéses cikket magyar céggel, bár az picit PR volt, de vannak azok a technológiák, amit eggyel lentebb linkeltem. + van a kőzet repesztéses, amit, ha jól értek nagy erőműre nem biztos, hogy esélyes, de sok kicsire igen. Alapvetően jó ha van 200 fok víz, az is kevesebb, mint az 500 fokos hőerőműben szokás, de ha "jó" víz, azzal már lehet valamit csinálni, csak először gőz kell belelő. Vagy van gőz, vagy csinálnak, erről szól a linkelt cikk eleje. Ha alacsonyabb a hőfok, akkor hőcserélőn átadják valami organikus vegyületnek, ami - ha jól értem - gyorsan párolog, de nagyobb fajsúlyú így nagyobb nyomást tud leadni. Ez a harmadik a linkelt cikkben. Van egy negyedik megoldás, hogy meleg kőzetbe fúrnak és repesztenek, akkor nem felhozzák a vizet, hanem letolják és felhozzák. Hátránya, hogy okozhat földrengést, túl nagyot nem lehet vele építeni. Mindenhol a maradékhőt még el lehet használni fűtésre. Aztán van egy ötödik verzió, hogy nem fúrunk kutat, úgyis tele van lyuggatva a Kárpát medence, elhagyott olaj vagy termál kutakba kell ledugni egy hőcserélőt. Ez néhány száz kW-os termelést jelenthet, de olcsó(bb) és a volt tsz kútja azért a falu iskoláját meg ezt azt azért tudja fűteni, pici áramot is termelhet. 
Valamennyi közös része, hogy talán most borul át, hogy érdemes bele fektetni, de több év a megtérülés (1-10 év között szór, hogy marketinges vagy mérnök írja és mikori gáz árral számol) még mindig. Lényeg: komplex felhasználásnál esetleg érdemes áramot is termelni, maradékhőt a közelben fel kellene tudni használni, hogy kijöjjön a matek.
dexter 2024. 11. 15. 15:56
Előzmény: #219  Etele76

Külföldön vannak már arra megoldások (akár többlépcsős), ahol már 60 foktól megoldható a villamos energia előállítása. Nyilván messze nem olyan hatékony, mint ha 200 fok lenne a víz, de az elvi lehetőség megvan.
Ezzel a megoldással akár már a ma meglévő pl. pannys kutattal is meg lehetne csinálni.
Ill. szerintem megoldható lenne az is, hogy nagyobb mélységbe fúrjanak kutakat, amelyek magasabb hőmérsékletű vizet adnának.
Az egésznek a kérdése az, hogy ez mennyire rentábilis. Ha az országnak fontos az energia függetlenség (márpedig szerintem ez már most is az, később még fontosabb lesz), akkor erre kormáynzati szinten is fordítani kell.
Egy tucat 10-20MW-os geotermikus erőmű szerintem sokat lendítene a helyzeten, de ehhez nagymélységű kutakat kellene fúrni, az meg jó sok pénz. Nem tudom, hogy egy gázerőműhöz képest hogy viszonyúlnak a költségek, azt jó lenne látni, de szerintem geotermia irányba kellene elmenni.
Csak hát ehhez kormányzati akarat kellene, az meg az elmúlt 14 évben nem nagyon volt.
szakallamigazgato
szakallamigazgato 2024. 11. 15. 15:40
Előzmény: #219  Etele76

Topik gazda

salaxx
salaxx
3 4 4

aktív fórumozók