Topiknyitó: salaxx 2024. 10. 22. 07:42

PANNERGY - moderalt  

sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hubertus_bigend 2024. 11. 13. 12:13
Előzmény: #198  user01
Szerintem ugyanazt mondjuk. Meglepődve egyáltalán nem vagyok.
Itt a fórumon egy kicsit megint a hurráoptimista hangulatot láttam a kollégák egy részétől, ezért próbáltam valamelyest összegezni, hogy szerintem túl nagyok az elvárásaik a kút hatását illetően, és hogy emiatt mekkora elmozdulás várható a papírban.
Ami történt, szerintem is nagyjából ez volt várható. Természetesen nem lett volna ellenemre ennél jobban meglepődni.
Persze tudom, a fórumon megjelenő hangulat nem reprezentatív a Pannergy kisrészvényeseit illetően.
user01
user01 2024. 11. 13. 12:01
Előzmény: #196  salaxx
Persze, a hatósági ár megállapításának egyik alapeleme az eszköz. Azaz az új eszközök a hatósági árban is el lesznek ismerve.
Majd jövő októberben kiderül, hogy ez mennyit hoz.  A cég előzetesen 200-250M Ft-os EBIDTA pluszt jelzett előre.
user01
user01 2024. 11. 13. 11:51
Előzmény: #195  hubertus_bigend
Ha követted volna a cég közleményeit, akkor nem lepődsz meg azon, ami történik (vagy amit vártál, és a várakozásod ellenére nem történik). Valszeg mások jobban követték azokat, ezért nem látsz "váratlanságból" fakadó piaci reakciókat.
Ami reakciókat látsz, az volt kb. várható. Pl. nézd meg milyen piaci reakciók voltak 2018. őszén, amikor a győro harmadik kútról jöttek a hírek. Meglapődnél ha azt mondanám, hogy szinte ugyanez történt? Mert ez történt akkor is.

Srv: én nem látom azt, hogy mindenki erre készülne, ezt várná. Csak egy aprócska adalék: február-szeptember időszakban (8 hónap) volt kb. annyi forgalom a részvényben, összesen, mint amennyit a cég srv-ben elkölteni tervez. Ebből azt látod, hogy mindenki a nagy srv-re készül? Mint ahogy azt teszik pl. a telekomnál?
vcsmate 2024. 11. 13. 11:06
https://telex.hu/gazdasag/2024/11/13/aram-energia-rezsiharc-szelenergia-napenergia-eromu-import
"Évtizedes lemaradásban vagyunk a régióban és különösen Magyarországon az időjárástól kevésbé függő megújuló (víz és geotermia) és így rugalmasabb áramtermelési kapacitások kiépítésében és a hálózat fejlesztésében."
salaxx
salaxx 2024. 11. 13. 10:45
Előzmény: #195  hubertus_bigend
azert reszemröl az is felig megvalaszolatlan kerdes, hogy mitöl függ az alapdij. Az alapdij szerintem olyan teteleket is lefed, amik ez uj kut "letrejöttevel" növekednek, szerintem (!) emiatt a miskolci alapdijank is nönie kell majd. Szerintem az uj elszamolasi rendszer miatt nem szabad csakis az uj kutbol eredö eladhato hömennyisegtöbblettel, mint többlet kalkulalni, szerintem (!) emelkedhet az alapdij is.
hubertus_bigend 2024. 11. 13. 10:37
Bevallom, én annyira nem vagyok lenyűgözve.
Ami jó: a bejelentés mentén a miskolci fúrási kockázat mint olyan, nem számít kockázatnak a továbbiakban. Ez mindenképpen kiváló hír.
De hogy mit jelent az új kút összességében a cégnek bevételi oldalon?
Kérem, javítsatok ki, ha valahol hülyeséget mondanék, ez csak az én pongyola gondolatmenetem.
21-22-23, nagyjából évi 1,7 millió GJ volt a teljes hőértékesítés. Ebből például 23-ban nagyjából 0,7 millió GJ volt a miskolci hőértékesítés.Az állítás az, hogy teljes kihasználtság mellett az új kútnak köszönhetően ha jól emlékszem 15-20% növekményt várnak kapacitás szempontjából.Ha 15%-kal számolok, akkor a korábbi 0,7 GJ felmehet 0,8 GJ-re, és akkor a cég teljes hőértékesítése 1,7-ről 1,8 millió GJ-re.Ez durván akkor 5,8% többlet a cég teljes hőértékesítésére nézve.
Tudom, ez most nagyon ad hoc matek, mert a fenti a valós hőértékesítés volt, nem pedig a lehetséges maximális kapacitás.
A hőértékesítés azonban továbbra is időjárásfüggő lesz, tehát gondolom a növekmény sem a valós maximális névleges kapacitás mértékében fog nőni, tehát közelítő értékként el tudom fogadni, hogy ez nagyjából 5-6% körüli többletet hozhat a jövőben.
Ennek figyelembevételével nem vagyok meglepődve, hogy sajnos a piaci reakció nem túl erős a hírre. Igazából egyetlen napot tudtunk felmutatni nagyobb forgalommal, árfolyam szempontjából pedig az elmúlt havi korrekció után ez arra volt elég, hogy újra elérjük az 1600-as küszöböt, ahol már egy hónappal korábban, ezen hír nélkül is jártunk.Úgy mondanám, hogy azért ez nem túl acélos.
Rövid távon az egyetlen nyitott kérdés, hogy mihez kezd a cég a tervezett SRV ügyében, és pillanatnyilag mindenki erre vár, és "spekulál", hogy ennek lesz árfelhajtó/karbantartó hatása.
Őszintén remélem, hogy valamilyen formában, és lehetőleg piaci alapon erre sor fog kerülni, mert ha nem, akkor viszont azok, akik csak emiatt tartják a papírt, el fogják unni, ki fognak szállni, ami ismét eladói nyomást jelentene a papíron, és mennénk vissza ennél alacsonyabb tartományba.
Hosszabb távon az a kérdés, hogy milyen pénzügyi eredménye lesz a cégnek az új elszámolási rendszer alatt, fogja-e ez jelentős mértékben a korábbiakhoz képest módosítani az eredményt bármely irányba.
Összességében panaszra talán nem lehet ok, mert éves szinten jól teljesített a papír - mondjuk ez rá is fért.
salaxx
salaxx 2024. 11. 13. 09:26
Tegnapi aramar csucsokkal kapcsolatban (ami nem ugy nez ki, hogy rövid tavon jobban fog kinezni Magyarorszagon telen), tenyleg milyen jol fog jönni a miskolci 3. kut ha csak annyit is hozzatesz, hogy nem kell annyira szivattyuzni enyhebb idöben. Remelhetöleg latszani fog a villanyszamlan
salaxx
salaxx 2024. 11. 13. 09:12
Előzmény: #192  lukskypoker
K&H rendszeret sikerült is meghekkelni ezzel a 19900as veteli arfolyammal. Azota sem birja aktualizalni, azt mutatja meg mindig.
lukskypoker
lukskypoker 2024. 11. 13. 08:59
erős kezdés lehet
:))
user01
user01 2024. 11. 12. 15:32
Előzmény: #190  Labanc
Azok majd rájönnek utólag, hogy itt nem működik a full TA.
Labanc
Labanc 2024. 11. 12. 15:29
Előzmény: #189  user01
És azokkal mi van, akiknek még nem volt itt részvénye, de gondolkodnak a belépésen, és a döntésük meghozatalához szeretnék látni (többek között) az aktuális technikai képet is? Ne csak jelen topic felhasználóiból és részvényeseiből indulj ki...
user01
user01 2024. 11. 12. 15:23
Előzmény: #187  Labanc
Én is nézek 1-2 elemet, azt amit írtam. De a többi szerintem azért nem releváns, mert nagyon kevés vérbeli speki forog itt. 
user01
user01 2024. 11. 12. 15:18
Előzmény: #186  pundit
Azért jó a TA ott, ahol értelme van, mert önbeteljesítő az által, hogy sokan azt nézik és az alapján kereskednek.
Labanc
Labanc 2024. 11. 12. 15:15
Előzmény: #185  user01
1. Hadd reklámozzam egy kicsit a klubot :). Ha innen is átjárnak majd páran olvasni, akkor már nem kellene ide semmit se írnom :)
2. Az elmúlt napokban/pár hétben azért eléggé megnőtt a részvény forgalma, ami indokolttá teszi az elemzést. Abban egyetértek, hogy ilyen napi 1-2 misi alatti forgalomnál pl. ennek tényleg nincs sok értelme. De én alapból csak akkor teszek be a fórumba chartot, ha azt indokoltnak találom.
pundit 2024. 11. 12. 15:07
Előzmény: #185  user01
ta ból otdk ztam főiskol alatt. ma már nem használom :-)
user01
user01 2024. 11. 12. 15:04
Előzmény: #180  Labanc
1) Akkor minek írod be ide, hogy máshova beteszed? Neked az az egyszerűbb, hogy beteszed máshova, utána meg ide írsz arról, hogy beetted máshova? ......
2-3-4) A pannergy kis forgalmú részvény, aminek grafikonját én egyedül matyó hímzésnek alakítom, ha olyanom van, illetve lenne. TA alapja, hogy kis forgalmú részvények esetében semmit se ér. A BÉT-en talán 4-5 olyan papír van, amire nem hókuszpókusz a TA. Nem kell nekem a TA-t bemutatni, van itt olyan befektető, aki még tervben se volt anyunál-apunál, amikor én már untam a TA-t.
salaxx
salaxx 2024. 11. 12. 14:57
r1610
szakallamigazgato
szakallamigazgato 2024. 11. 12. 14:33
Előzmény: #180  Labanc
Mindkettőtökkel egyetértek, momentumot érdemes nézni, de itt a csatorna az érdekesebb. 1700 alá várom valamivel a tetejét, de - lehet picit hazabeszélve -  lehet most alábecslem.
salaxx
salaxx 2024. 11. 12. 14:13
Előzmény: #181  salaxx
arjegyzö rendesen ki lesz fosztva, mire az SRV indul. Ez is 1 apro effekt lehet majd a dinamikusabb emelkedes iranyaba.
salaxx
salaxx 2024. 11. 12. 14:10
meguntak a szazasaval nyalogatast, arjegyzö megveve

Topik gazda

salaxx
salaxx
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek