Sziasztok, hős állampapírosok. Nem akarjátok megvenni a maradék kis PMÁPomat? Gondoltam, itt hátha termékeny talajra hullik a kérdésem( normális helyeken már csak gúnyosan néznek rám)...Meg arra is gondoltam, hogy egyfajta indikátorként is alkalmaznám a kérdést, hogy mennyire vakhit a vakhit :) nem mondom, hogy jut mindenkinek, de aki a legszebben kéri,az megkapja.
Itt ellenőrizheted a KSH-s adatokat 2020-tól elég sok termékre: https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0044.html Pl. a Sajt, trappista, tömb, kg idén januárban 2 950Ft, Novemberben 3 340Ft. Kiváncsiságból rákeresve a Tesco trappista sajt tömb most 3090Ft az árfigyelőn. Persze elvileg ez sok bolt átlaga, a kisebbek meg sokszor drágábbak. Amúgy elég sok élelmiszer ára keveset mozdult el idén. Aki nagyon gyanakszik összevetheti a friss adatokat (novemberi) az aktuális árakkal. Vagy megnézheti, hogy 5 év inflációs adata alapján kijön-e a 2020 eleji adatokból a 2024 végi átlag. Kell számolni egy keveset.
Hol tud elbújni? Mit nem veszünk, aminek az ára emiatt nem emelkedik? Rio'Doro almalét felvásárolja előttem Géza, emiatt nem tudom venni, tehát nem tudom felhajtani az inflációt. Bocs hülye példa. Csak Géza kedvéért. Sajtból többet vásárlunk, mint 2-3 hónapja? Nem valószínű. Az ár mégis ugrik, 2300> 3200. Inflációs hatása 0. "nem elbújik, hanem le van hazudva".
Magyarországon van infláció. A forint értéktelenedik, az árak hol bújtatottan, hol primer módon, de nőnek.Csak ott nem nőnek az árak,ahol az alacsony forgalom miatt termékek,szolgáltatások szűnnek meg, ott viszont ha később újra visszatérnek ezek a termékek, szolgáltatások, ugrásszerű árnövekedés fog bekövetkezni.
Az infláció saját magát töri le, ha megáll az árak emelkedése, és egy idő után stagnálás van. ("799Ft-os kenyér" esete, amiért sűrűn basztatnak, de már beletörődtem) Az infláció megállítása az állam sikere, ezt adják elő, pedig pont ők okozták, és túl sokáig húzták. Természetes dolog az infláció, csak nem ilyen mértékű, és nem 2-3 éven át. 3,6-3,7, e 2 közül lesz valamelyik az infla átlag, szerintem 3,6, már csak azért is, még ezt a 0,1%-ot is sajnálják, hogy még jobban kitereljék a népet a PMÁP-ból.
Hát persze! Azt mondja Árgyellán Iluska, hogy az állam nincs rászorulva a lakosság pénzére, majd ezek után tegnap, ugyanez a nem rászoruló állam, a nemzetközi porondon,forintos pmáp kamatok mellett bocsájt ki 2,5 milliárd euróért kötvényeket.
"Nagy Márton súlyával fellendíti a gazdaságot..." Ez jó. 🙂 Egyébként az ilyen jellegű intézkedései miatt menesztette Matolcsy a jegybankbol szakmai hibák elkövetése miatt. Mit is mondott Nagy Márton flegma stílusban pár hete? "Letörtük az inflációt és ott is marad!!!" 📉❓ Magyarul lehazudtuk és minden csalást bevetve ott is tartjuk.😂 Mindenesetre kíváncsi leszek a kedden (14-én) nyilvánosságra hozott decemberi (tipp: 4 %) és éves (tipp: 3,7 %) inflációs adatra, plusz a tavalyi GDP (tipp: 0,5 %) eredményre. Meglátjuk. 🤔
Nyilasi: "Nem vagyunk ott a tizenhatoson belül." 🤔 Saját értelmezésemben azt mondja hogy érdemesebb likvid államkötvényben ülni egyelőre és ha majd jön jó lehetőség (pl ingatlan vétel, olcsóbb részvények), akkor kell ellőni a szárazon tartott puskaport. Csak pl ősszel már nehogy késő legyen. Nagy a dilemma...
Magyar Állampapír tulajok