A Magyar Állam („Kibocsátó”) a kötvényről szóló 285/2001 (XII. 26.) Korm. rendelet alapján és az éves központi költségvetési törvény szerint, Bónusz Magyar Állampapír elnevezéssel, a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciókon kialakult átlaghozamok elfogadott mennyiséggel súlyozott átlagához kötött, változó kamatozású államkötvényt hoz forgalomba. BMÁP = 3hó DKJ kamatátlagot írtam, amire még rájön a kamatprémium éves szinten. 2 példát írtam a BMÁP-ra, negyedéves "kalkuláció", a többi MÁP+ logika. Mit írtam el?
A 2028B-t 2022 januárjában vehetted meg. Pont akkor kezdett el szárnyalni az infla. Most 3 év után "érdemben" többet adhat, mint a FIXMÁP. Ez nem igazán sikersztori. Eltelt majdnem 2 jó kamatot adó év 14,5 és 17,6-os inflával, PMÁP volt a nyerő. A jó stratégia, kamat-maximalizálás: eleinte DKJ/BMÁP kombó > PMÁP-ba átrendeződés, volt, szerintem, így utólag. Most keressük a legjobb-legtöbb hozamot adó papírt-befektetést újabb 1-2, akár több évre.
Ami egy érdekes sztori a lakossági állampapírokkal kapcsolatban: ha még 10-20 bázispontot emelkednek a hozamok, akkor a nem-lakossági 3 éves papírok (2028/B) hozamai fölé mennek a jelenleg legkedveltebb Fix MÁP-nak.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240828/nagy-bejelentes-erkezett-magyarorszag-adossagarol-706397 Magyarország jövőre a forinthitel-felvételre és a hazai finanszírozási
forrásokra összpontosít, a devizaadósság arányát a 30 százalékos határon
belül tartja - mondta Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ
vezetője. Jön itt 40% is, forint rakéta mellett. Varga csinál 1-2 kamatcsökkentést, High Pressure + Nagy Márton: Soft Landing van gyerekek. Kíváncsi lennék a Nagy tervre, mi a terv.
Csak ugye az élelmiszer árak már sosem mennek vissza, nézd meg pl a menük folyamatosan dragulnak. Nincs megállás, úgy dobálják rá a 10 szazalekot, hogy hihetetlen, félév, új év, plusz, amit te is írsz vodafone pl folyamatosan emel, megállás nélkül.
Csak ugye az élelmiszer árak már sosem mennek vissza, nézd meg pl a menük folyamatosan dragulnak. Nincs megállás, úgy dobálják rá a 10 szazalekot, hogy hihetetlen, félév, új év, plusz, amit te is írsz vodafone pl folyamatosan emel, megállás nélkül.
Magyar Állampapír tulajok