Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
igen, a jom kippuri háborúra adott olajkitermelés visszafogása következtében kialakuló első olajválság hatására éppen hogy csak azután amikor a Re/Max éppen elindult volna ingatlanfejlesztők által előbb összedobott, aztán a hegyomlás miatt visszavett pénzből de minden baj átmeneti,a Remaxba is az évtized végére visszatért a lélek, és hatalmasra nőtt nem kell félni, elég megijedni
ez ok, hónapok óta ez folyik a csapból is, helyes megfigyelés, azonban minden de nem újdonság de mi ebben a természetellenes egy hosszú eltérő jellegű állapot után? és főleg: milyen következményekkel jár? illetve mivel nem? .. nekem van válaszom is a két kérdésre,igaz ezek sem újak, mert már számtalanszor leírtam, de lehet hogy nem elégszer nagymértékű tranzakciószám csökkenés várható, első évben kb 5% átlagárcsökkenéssel párhuzamosan, növekvő értékesítési idők és hirdetésszámok mentén .. és így már kerek a történet: megfigyelés és konklúzió nem csak bulvárgyanús sokatsejtetés hatásvadász szósszal tálalva
ez kiválóan sikerült,remek élmény beszámoló de hol és mikor írtam arról hogy el akarnék adni bármit is? arról már sokat hogy nem, illetve arról hogy csak milyen kis valószínűségű negatív változások esetén igen az én szótáramban az alacsony likviditás és az illikviditás két külön szócikk,eltérőjelentéstartalommal, és ha az itteni munkásságod valójában csak a bulvárújságírói gyakornoki munkád része, akkor sikerült az ahhoz passzoló,cserébe helytelen kifejezést használnod az ingatlanpiacra az általam használt "piaci érték"egy értékbecslói terminus technikus, és mint ilyen határozott jelentéstartalommal bír, míg helyette az általad használt "ingatlanom van és ennyit ér" kifejezés valóban csakolyan mint ami ama bizonyos murányi kutya hátsó felén kijön a mondás szerint amennyit ér kérdés nem ritka kérdés erre felé és már számtalanszor, de láthatóan nem elégszer megadtam már rá a helyes választ: kinek többet, kinek kevesebbet, van akinek semennyit a többi kb rendben, vagyis visszatarthatatlan közlési ingered volt, és az randomra választva az én kommentemet kented össze vele nagyon köszönöm, nagyon tanulságos, megtisztelő, igazán jól esett
Keress vissza linkeltem, MNB friss hitelezési összefoglalója. A lakáshitelezés gyak összeomlott, több volt eddig ebben az évben a törlesztés. Van bankos ismerősöm ez csak megerősítette az információit. Irónia ON: Így már érthető, hogy miért van ismét sorban állás, szárnyalás és tolongás!
Jönnek új építésű 2023-as házikós hírdetések. Ezekkel mi a helyzet? Nem keltek el tervezőasztalról? Netán a Csokos párocska összeveszett, és dobra verik?
Amikor eladtuk a panelt már vitte volna a vevő de a kinézett házunk még nem volt ok. Az ingatlanos puhitott hogy adjuk el a panelt és béreljük vissza stb. Mondtam neki: Hölgyem egy nap szeretném aláírni a ház vételi és a panel eladási papírokat. Így is lett. Béreljen vissza a hóhér..
A lakáscsere sose könnyű, és ez így volt régen is. Róka fogta csuka helyzet, el kell találnod, hogy épp venni nehéz vagy eladni. Ismertem olyan családot, aki eladta a lakást, mert nagyobbat akart, visszabérelték a régit, keresték de nem találták az igazit, közben mentek sz árak felfelé, aztán 10 százalékkal drágábban vettek egy pontosan olyat, amit eladtak, ugyanabban a házban. Ők is panaszkodtak, sok-sok idegeskedéssel elbukták a cserére szánt pénzük nagy részét. Nem vagy egyedül, ez nagyon veszélyes terep.
Sok sikert az eladashoz. Most mindenki megtapasztalhatja hogy mit jelent az jhogy az ingatlanpiac illikvid piac. Nezheted a hirdetesi arakat es ra is izgulhatsz csak kb zero eselyed van eladni. Egy kotveny vagy egy reszveny eseten jobb a helyzet. 8 honao utan jott meg a vevom. Az augusztusban kinezett pedig 15m ment fel ugy hogy nem adtak el es nem is engednek. Ezert erdemes ovatosnak lenni az ingatlanom van es ennyit er kérdés...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link