Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szerintem is túltolták az árat. Kb 2 hónappal ezelőtt emeltek egy nagyot, miután az ezt követő épitési ütemet leállitották februárban. Azóta figyelem az árakat és az értékesités állapotát. Az árak jócskán felmentek és alig fogy egy-két lakás havonta. Ugyanaz a Lenhossék utcai projektüknél. Most fejezik be és a maradék lakások árát pár hónappal ezelőtt felvitték 1,6 millió ft/m2 árra (kis lakásoknál) Most az az üzleti strtégia, hogy kivárnak, új projekteket jegelnek, árat emelnek és apránként adnak el extraprofittal.
Igen, ezzel nehéz vitába szállni. Egy jobb lakóközösség folyamatos karbantartással sokat tehetne értük. Többségük azonban elhanyagolt, a bennük élők korlátolt anyagi lehetőségei miatt.
40 éve nem látott válság bekövetkezte esetében (ha bejön a várakozásod) én is várok ingatlanár esést. Tehát nincs más dolgunk mint kivárni ezt a nagy válságot. De azt azért tudod, hogyha ez a 100%-hoz közeli valószinűséggel bekövetkező válság mégsem jön, akkor a lakásárak tovább mennek felfelő?
Az ugye megvan, hogy a Cordia idén már bőven megemelte az extraprofitot az értékesítési áraknál? Havonta 100 ezerrel mentek fel a nm árak, nem tudom, per pillanat mennyire vonzó, főleg, ha már nincs zhp.
a románok mintha bo 100 éve sikeresebben politizálnának mint a magyar urak a sohasem volt magyar birodalom árnyékában és magyar kulturfolény rozsaszin kodén keresztul
Miközben ez az euró ugyancsak nem a 10 évvel ezelőtti. Emlékszem a kilencvenes években lakásokat épitettünk Berlin mellett. Akkoriban azokat a sorházakat 5 ezer márka/nm-es áron adták el. Ma hasonló lokációban euróban jóval többet kérnek érte pedig az euró kétszeres értékű volt az átváltáskor.
Persze, majd 40 éve nem látott gazdasági válságban, ahol a világban mindenhol szakadni fog az ingatlan, nálunk rakétázni fog. Sajnos még mindig nem látod mi történik körülötted, nem baj, előbb vagy utóbb belátod ;)
Mint ahogy Te is tudod, hogy itt a mérőszám szabadult el. És aki erről a forintról azt hiszi, hogy ebben mérve össze lehet hasonlitani a 3 évvel ezelőtti lakásárakat a maiakkal, az sajnos nagyot téved. A mértékegység nem ugyanaz. Én amikor a szomszédban épülő következő ütem hasonló méretű és teraszú (de kicsit kisebb és rosszabb ) lakásánál 128 millió ft-os árajánlatot kaptam a Cordiától, akkor nekem is fennakadt a szemem . (Az enyém 51 millióba került 2017-ben lekötve és 2020 végén kifizetve) De én tudom, hogy ez nem az a forint. Te sajnos ebbe nem tudsz beletörődni. Előbb vagy utóbb sikerülni fog.
Meg ugye Kolozsvárnak egészen jól megy. Most épp egy globál multinak dolgozom, és van nekik szolgáltató központjuk (SSC) Kolozsváron, ez idehaza csak Budapesten lenne lehetséges.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link