Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Tömegesen? Bezuhant a lakásár? Vagy igazából a néhány százalékos infla mellett nominálisan maradtak az árak 5 évig mondjuk? És akkor ez a tömeges eladás következménye (aka "bezuhanás", "összeomlás", stb) Mármint tényleg nem tudom, akkor még nagyon fiatal voltam...
minden befektetésnél van minden pillanatban jobb befektetés mint ahogy minden jol megrakott szénás szekérre is fel lehet tenni még egy vasvillányi szénét
Azon a szinten vagyok már hogy fontosabb a biztosan beérkező, és folyamatosan növekedő hozam , melyet a bérleti díjjak és az államkötvények kamatai jelentenek. Az ingatlanok tőkenyereségei már csak hab a tortán. Ezek mellett van még fizikai arany (már 23 millió forint 1 kg, brutális ❗), és persze CHF ✔️😊 Persze ha lesz érdemi ingatlanár csökkenés, akkor az államkötvények konvertálódni fognak ingatlanba.👍
"apropo ncseed mit irt, mikor adta el a panyelokat tavaly nyaron, osszel, telen? A fene emlekszik mar ra. A panyelkakat elnezve azon belul is a felujitandok tehat a belepok ara szepen ment fel, lehet , hogy elkapkodta? " Ugyanezt csinálta Ncseeden kívül, mamoka47, unison, stb. Na látod, ezért nem ad el tihamér bácsi sohasem ingatlant. 😉
2020-ban esést jövendöltem a covid miatt. 2021-ben már abszolút emelkedést, pont azért, mert láttam, nem szívbajosak a kormányok. Idén a pénzosztás és az infláció mindent elintézett.
A nettó vagyonod kb a fürdőszoba jelenleg. A többin még jelzálog. Igaz, rajta vagy a tulajdoni lapon, és nem fizetsz bérleti díjat. Még nem fizetted ki az illetéket se.
félreértettél csak arra akartam célozni, hogy van kulonbség az korolmények nem egyoldalu válogatása utáni mérlegelése alapján készult elorejelzések, és a vágyvezérelt irományok kozott ez utobbit gyakorta muvelik itt és megfontolt bolcs elorejelzésnek tuntetik fel és még rossz néven is veszik ha valaki felismeri a barbatrukkot
1 éve enyém a lakás, nekem sikerült a 25%, igaz, nem szeretném eladni. Azért lássunk tisztán, ha van/lesz egy tehermentes lakása az embernek és amellett kell gyűjteni, egy ÁTLAG ember jóformán dupla annyit tud félretenni, mert nem fizeti az albérleti és a hitel díját sem! Én csak azon aggódom, hogy így is növeltem a bevételemet vásárlás óta de valahogyan nem érzem magam előrébb, inkább csak úgy, hogy ez amolyan tudom a sok hitelt és tartozást fizetni, az illeték pedig eléggé sok havi szinten, hogy ezt folyamatosan nyögni tudjam.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link