Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
a korábban sokat fikázott DH riport nem ezt mutatja... legalábbis a XI-ben nem amit én nézek. Amikor tényleg emelkedtek az árak évekig akkor itt hőbörögtek hogy nem is, most hogy megálltak az árak hirtelen mindenki bizonygatja hogy emelkedik. MI VAN?????
Nyilvánvaló hogy lesznek gondok. A zállam ideig-óráig tud szembe menni a piaccal a kapitalizmusban, lásd befagyasztott kisker üzemanyag ár. Mostanra már a nagykerrel nyeletik le a gombócot, de velük is csak egy darabig. Választás lemegy aztán tök mindegy ki nyer jön a pofon. SOKAKNAK! Én meg csinálok egy popcornt, nyitok egy sört aztán nézem a mozit.
Én most adtam el az ingatlanom, tudtam most tarvaszra lesz csúcs, beírtam, ki is nyomtam. Még várom a vételár részletet a vevőtől, de PMAPtól sem vagyok boldog a maga 6.6%ával. EURHUF másfél hét alatt 352-377ig ment, és itt az infláció is. Amúgy majdnem mindegy miben van a pénz. Mindenben bukik. Részvény szakad, ingatlan majd fog. Mi lesz a babavárókkal háborús helyzetben. A sok üres lakássl. Rezsiket ki fizeti? Menni kell, itthagyod üresen. Mész pénz nélkül inkább házat hátra hagyva? Hitelek bedőlnek. Lezs itt sok minden. Devizában elgyengülve forint elmegy a pénz. Infláció eviszi. Számlákat befagyaszthatják. Tőzsdén zuhé.. Mi a megoldás?
Ne legyél már ennyire egybites. A paneljedid tavaly is tartották volna a reálértéküket. A pénz amit értük kaptál viszont reálértékben nagyott csökkent. Tehát ma már igencsak ki kellene pótolnod, ha egy hasonló lakást meg akarnál vásárolni.
Ne legyél már 1 bites... 2008 után is volt szar és mi lett a zingatlanokkal? Akkor? Kb amikor tavaly eladtam akkor fordult reál bukóba az ingatlan, mondhatjuk trendfordulónak ami még nem jelent nominál esést. Aki látta látta, aki nem nem. A lényeg hogy nekem szerencsém volt, ismét! Milyen mázlista vagyok.... ja nem.
Te, veled ellentétben én mindig irányba állok és nem próbálok szembe szélben hugyozni.... Ember nem volt aki addig kitartott az emelkedés mellett mint én itt a fórumon. Amikor elérkeztnek láttam az időt kettőből kiszáltam nagy kaszával. Jól jártam vagy sem? Nem tudom, de nyugodtabb vagyok most 80M+ a zsebemben úgy hogy mellette van 3 ingatlan. Tudom nem sok de nekem ennyire futotta eddig. Ha annyira be lennék fosva vehetnék eurót, még nem vészes az árfolyam egyáltalán de kihagyom. *** Jönnek az sms-ek a hozamfizetésről, hasitasi telik havonta, fizu jön, bónuszok jönnek. Chill van...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link