Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Köszi ezt értem és látom. Arra vagyok kíváncsi, hogy utána mi lesz? Mondtad, hogy nem látod ezt a végtelenségig menni (én sem, mert szerintem nincs alapja ezeknek az áraknak), de mikor lesz vége? Választások után? ui. Köszi a válaszokat mindenkinek.
A Borároson megyek át ,ami már egy felüdülés majd egy kis darab koszos,benzingőzös Soroksáriból kanyarodok a volt Gabona tárolóból lett luxuslakóparkú ,húgyos,szürke Tinódiba. A Mester Páva Spar elött a szemetes árkád a jó öreg csövesekkel fogad és a Tompa elötti árkádosban olyan ételbűz,egy kifőzdéből ,hogy már az ebédet se kívánom pedig reggel van
A Tinódit vagy a romlott Bensőség illatú Pávát -ahova reggel dolgozni megyek és a gyomrom forog - már ajánlani sem merem mert ott max. Német birodalmi márkában mérik a luxust.
Az egészen biztos, h nem lesz mindig ekkora ingatlanmánia. Nominálisan nem tudom hol lesznek az árak, de lesz jópár most új lakás amit nem lehet majd eladni normális áron, mert a kutyának sem kell.
Gubacs 3.ütem Cordia a volt sertésvágó ,ma a leg felkapottabbak egyike. Sietni köll mert lemaradunk arról ami 10 éve senkinek mèg ingyér se köllött de ma aranyat ér.
Utóbbi pár évben mindent még a falvakat is társasházakkal építettek be. Kik laknak ezekben ? Szerintem rengeteg embernek van 2-3 lakása és az ország lakásállományának fele üresen kong
Magyarországon fogy a népesség !? Akkor hogyis van Mucsajröcsöge 2 ön meg Madárdomb 5.fázisban meg xiii ker ipeartelep 10 en stb 8 emeletes társasház a nyerő. Kinek ?,minek ? Egyelőre annyi a lakás mint a nyű
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link