Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed 2017. 05. 20. 07:29
Törölt hozzászólás
gambadoro 2017. 05. 20. 00:19
Előzmény: #14238  kbb
530 nm áron újlakás, miért ne adnák el? igen, a terasz felét beleszámítottam, mint mindenki bár nem értem miért nem panelt vettek?:))))))
kbb 2017. 05. 19. 22:13
link "Délelőtt 10 órakor kezdődött meg a City Home J ütemének értékesítése, és bár hozzászoktunk a nagy érdeklődéshez, a foglalások száma most minket is meglepett. Néhány perc alatt több, mint 120 regisztrációs e-mail érkezett, sokan több lakást is meg kívántak vásárolni. Az épületben lévő 109 lakás fele az első két és fél percben elkelt, a legnépszerűbb 1 és 2 szobás lakásokból csupán néhány darab maradt." Keddi hír, mai (pénteki) állapot: 38 szabad / 26 foglalt / 45 eladott ! A lakások nem mondhatók olcsónak: link
kbb 2017. 05. 19. 22:02
Előzmény: #14236  pitcairn2
Az egész nyugati világban dübörög a pénznyomda a válság kezdete óta, az infláció ennek ellenére a legtöbb országban nemrég tért vissza 0 fölé... Az emberek a többletből nem fogyasztanak, hanem megtakarítanak, ami buborékokhoz tud vezetni. A magyar lakáspiacon egyelőre nem tartunk itt.
pitcairn2 2017. 05. 19. 21:52
Előzmény: #14235  kbb
ez kb. annak a függvénye, hogy mit mérsz... pl. az UK lakásárak eszméletlenül elszálltak és az összes gennyes buborékot sikerült még hányingerkeltőbben nagyobbra fújni
kbb 2017. 05. 19. 21:45
Előzmény: #14234  pitcairn2
No és mennyi az infláció?
pitcairn2 2017. 05. 19. 21:43
Előzmény: #14233  kbb
ihol lenne egy 225 éves kitekintéssel rendelkező előző év azonos időszakához viszonyított változást mérő grafi arról, hogy nagyon nem ez a helyzet link eléggé vérfagyasztó az, hogy az UK a két világháború alatt sem süllyed olyan mélyre a pénznyomtatás mocsarában, mint 2008 után és ez a többi nagy jegybankra is igaz szomorú nézni ezt a primitív pusztítást és azt, hogy milyen lelkesen asszisztál ehhez a förtelemhez a lakosság jelenős része
kbb 2017. 05. 19. 21:38
Előzmény: #14224  pitcairn2
Fedezetlen pénznyomtatás rengetegszer volt már a történelemben, és előbb-utóbb mindig infláció lett a vége... a mostaniban egyelőre azért nem, mert 2008-ból tanulva az emberek inkább megtakarítanak. De a vége szerintem most is infláció lesz, nem nagyon lehet más. Ez ellen pedig reáleszközökkel lehet jól védekezni, pl. ingatlannal (persze ha nem buborékból indul), a kötvényesek, betétesek rosszabbul járnak.
pitcairn2 2017. 05. 19. 21:37
Előzmény: #14231  kbb
pedig rengeteg hajléktan van pl. a budapesti aluljárókban, most hogy jön a jó idő talán kevésbé szembetűnő, télen azonban nagyon az volt a koldulás a potenciális "magas órabér" ellenére sem a jólét indikátora...
kbb 2017. 05. 19. 21:33
Előzmény: #14226  pitcairn2
koldust vagy hajléktalant? Koldulással forgalmas helyen nagyon jó órabért meg lehet keresni, különösen ha pörög a gazdaság... aminek nagy részét persze a maffia nyúlja le. Hajléktalanból pedig kevesebbet látok, mint pár éve.
pitcairn2 2017. 05. 19. 21:20
Előzmény: #14228  gambadoro
igen "minden más", mivel békeidőben még nem csináltak ennyire elmebeteg monetáris politikát a jegybankok az első jelek különben már nagyon szépen láthatók, hogy mi fog még itt jönni, pl. a több mint 20000-szeres felfutás a bitcoin című átbaszás piacán mennyi is ez? 2 millió százalék? teljesen "normális" folyamatok ezek...
pitcairn2 2017. 05. 19. 21:17
Előzmény: törölt hozzászólás
Trump szerintem olyan kamikaze szerepet kapott a wall street-i nagytanácstól mint annak idején Hoover, a ciklusa végére 70-80%-os korrekció lesz a tőzsdén és a lakásárak is összeomlanak persze addig még lehet néhány "jó" év mivel a pénznyomtatásnak csak egy inflációs robbanás vethet véget
gambadoro 2017. 05. 19. 21:16
Előzmény: #14226  pitcairn2
az IT pörög magunkhoz képest semmi más én így látom írtam itt, hogy 2008 körül egy ír haverom 1 millér/ nm vett a belgrád rakparton, azt mondta bszott sokat fog keresni aztán úgy zuhant be minden mint a kő persze most minden más mindig minden más kb elérte az ár a 10 évvel ezelőttit nála miközben a forint 20 százalékot gyengült perze ez extrém példa, de akkor is pontosan ilyen hype volt
gambadoro 2017. 05. 19. 21:13
brutto 450 heheheheheheheheeheheh tudod mennyi az osztrák szoc segély? 870 euró éppen krvára el vagytok tévedve
pitcairn2 2017. 05. 19. 21:12
Előzmény: #14223  kbb
én meg szimplán az utcán sétálok és sohase láttam még ennyi koldus hajléktalant Budapest utcáin mint mostanság... ha ez lenne a "fellendülés" akkor milyen lesz a válság?! PS. egy pillanatig nem vitatom, hogy bizonyos szegmensekben ma sokkal jobban pörög a munkaerőpiac mint néhány évvel korábban az összkép azonban korántsem olyan rózsás mint amilyennek egyesek láttatni szeretnék
gambadoro 2017. 05. 19. 21:11
te komolyan valami gombát nyomatsz szerintem rakéta:))))) kár, hogy a kkv nem képes még a minimálbér emelést sem kifizetni ezek a dolgok ne zavarjanak most mondta orbán hogy világviszonylatban is csodát teszünk szal én megnyugodtam addig is ezen kellene elgondolkodni: ausztriában 700 e netto körüli az átlagfizetés a bécsi lakásárak mondjuk 50 százalékkal magasabbak a MEGÉLHETÉS pedig ugyanannyi szóval majd a rakétát ehhez mérjed
pitcairn2 2017. 05. 19. 21:10
kb. annyi történt, hogy alkoholbeteg a borról áttért a röviditalra... Hayek vs Keynes - Féljetek a gazdasági ciklustól - zene (HUN SUB) link a történet a detoxikálóban fog végződni... mit kell újra és újra végigcsinálni ezt a gennyes bullshitet amikor teljesen egyértelmű, hogy katasztrófa lesz a vége?!
kbb 2017. 05. 19. 19:31
Szolgáltató multinál dolgozom. A forgalmunk időn eddig minden hónapban magasan terv fölött nőtt, a mostani létszámunk viszont nemhogy a betervezettet, de még az év elejit sem éri el... Pedig volt közben 3-5% általános béremelés, rendkívüli bónusz, meg némi cafeteria-szélesítés, ez egyszerűen kevés: heti szinten mondanak fel emberek, és hónapokig nem lehet őket pótolni, mert az egy-két használható jelentkező annyit kér, mint az őt interjúztató felettes... Tavaly vezetett be a HR egy 50 ezres új ember ajánlási bónuszt, amit tavasszal 150e-re emeltek fel - de hiába, azóta is csak fogyunk. Szabadságolásoknál egyes csoportokban már a napi működés is kezd akadozni, sőt lesz, ahol augusztusig nem is elengednek el senkit nyaralni, ha nem sikerül közben feltölteni a létszámot. Ezek alapján abszolút hihetőnek tűnnek a KSH kétjegyű számai.
ncseed 2017. 05. 19. 18:45
Törölt hozzászólás
kbb 2017. 05. 19. 18:37
Előzmény: #14220  kbb
Béremelkedéshez ezt kellett volna linkelnem: link

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek