Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 13:51
Előzmény: #110955  ncseed!
Nyilván ott ahol vettem nem várok komolyabb zakót.
Amiket írtam részeket, közte a te pompás lakóteleped, vagy lakótelepeid, de talán még a 11-en belül se diverzifikáltad magad agyon is én bottal se piszkálnám.
Nem várom ott se az esést annyira oltári módon.
De mint írtam, még az se egyértelmű nekem, hogy 10 év múlva mekkora lesz még a bp hegemónia.
Sok erő hat oda-vissza.
PS: Jó, akkor kisegítelek nyelvanból, helyesen: "az ellenzék" és nem "a zellenzék", "tiltotta" és nem "tította"
Murdoch 2021. 03. 26. 13:51
Előzmény: #110954  Törölt felhasználó
Igen, a fesztiválok fontosak lennének, hogy meginduljon a turizmus. De már a Szigetre is kevés az esély. 
https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/sziget-fesztival-nehany-het-mulva-donthetnek-a-megtartasarol.html
Nem igazán akarják kockáztatni a negyedik hullámot. Szerintem, amíg nincs meg a kellő átoltottság, nem lehet tudni az immunitás tartosságát és folyamatosan jelennek meg az új mutánsok, addig nem lesz nyugi. Szigorítások, zárások, maszkok mellett nem igazán lehet lazulni.
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 13:51
Előzmény: #110956  Törölt felhasználó
A hónap kommentje nálam. Szép összefoglaló.
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 13:49
Előzmény: #110935  Törölt felhasználó
Ncseed ezt jól összefoglalta.
Még egy tanács. A lakásvásárlás egy kompromisszum, nem lesz tökéletes sose. Készíts egy listát:
- must have
- should have
- could have.
Aztán ha pár hónapon belül egyetlen egyet se találsz így, akkor bizony a listával lesz a baj, készíts egy újabb listát, kevesebb must have igénnyel.
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 13:47
Előzmény: #110953  ncseed!
Három éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a 20 milcsi hitelem mellé még 30-at felvegyek...
Tudom csókoljak kezet a g*cinek, hogy mostmár vagyok abban a helyzetben.
Szoktam néha elhaladni a haciendája előtt, de valahogy sose ez jut mégse eszembe róla :D
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 26. 13:46
Előzmény: #110950  Törölt felhasználó
Mivel két ingatlanod is van most már, mindkettőn hitellel (egyiken kevés másikon sok) és belátható időn belül nem hiszem hogy akarsz venni harmadikat (amihez jó lenne egy esés beszállónak) ezért nehezen tudom elképzelni hogy örülnél egy kiadósabb lakásáresésnek ezután.
Kb mintha a gazda miután elvetett örülne ha elverné a termését a jégeső....
PS: semmilyen trollkodás nem volt. Bocsi hogy szerintetek engem bárki lehülyézhet meg ostobázhat itt anélkül hogy bármi következménye lenne (visszakaressem?) de én nem írhatok meg semmit frankón mert akkor sérül a kis lelki világa a galambomnak.
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 13:43
Előzmény: #110952  Murdoch
Érdekes egyébként, hogy főni azt mondja szabad nyár lesz, majd hozzáteszi, hogy azért nem biztos, hogy mindenkinek.
A Sound-ot meg a VOLT-ot ugye már idén is lemondták, de ennek fényében amúgy se biztos, hogy érdemes lett volna már felvenni gyorsan mégis a lantot, a Sziget még nem nyilatkozott...
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 26. 13:41
Előzmény: #110935  Törölt felhasználó
glala három éve várta a számára megfelelő lakást (saját bevallása szerint) és most egy hete tudta megvenni... ős is kes önrésszel és sok hitellel vette, ha jól emlékszem 6M önerő a 39 milcsiből, többi hitel.
Ha nagyon konkrét elképzeléseid vannak akkor nehéz lesz találni és valószínűleg drága is mert másnak is kelleni fog az ilyen lakás. Ha flexibilisebb vagy akkor szerintem hamar lehet megfelelőt találni.
Én megértem mi mozgat téged a vásárlás irányába, a te helyzetedet (albiban élők) hoztam fel korábban példaként is hogy nekik kevésbé érdemes spekulálni mert amíg ezt teszik fizetik az albi díjat, mellette jellemzően nincs sok pénzük ami kamatozhatna. Arról nem is beszélve hogy sajátban megszűnik a bizonytalanság a főbérlőtől.
Aki 40M kápén ül ott más a szitu mert kelyeg 5%-on a teljes tőke és nincs kiadása sem albira.
Olvasd el mindenki kommentjét és gondold át. 
Bárhogy is, neked kell meghoznod a döntést veszel vagy sem!
Murdoch 2021. 03. 26. 13:41
Előzmény: #110949  ncseed!
Engem nem igazán érint a többszöri betiltátosdis kinyilatkoztatásod. Nincs és nem is lesz 2019-es szintű tömegturizmus jó darabig és készen is vagyunk. Hogy begyűrűzik, vagy sem, elsősorban a moratórium végétől tenném függővé. De már most látszik, hogy gyakorlatilag az idei nyár is bukta.
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 13:39
Ha valaki szerinted annyira ostoba, amennyire a stílusod alapján tűnik, hogy annak tartod, akkor meg volna egy tippem: ne állj vele szóba.
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 13:37
Akkor most írd le ugyanezt trollmentesen, mint egy értelmes felnőtt ember, köszi!
Muszáj állandóan provokálni mindenkit?
Én továbbra is várom a válaszod azügyben, hogy akkor miért is nem lettem továbbra sem egyértelműen felbeszélő, mint ahogy illene szerinted.
Lehetőleg normális írásmóddal, ha lehet.
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 26. 13:29
Előzmény: #110944  Murdoch
Te most direkt értetlenkedsz vagy nem tudod lenyelni hogy nem tították be az rbnb-ta kerületben holott eddig azt fújta mindenki hogy majd a zellenzék.... itt van, hatalamat kaptak hogy dönthessenek és döntöttek! Csak nem úgy ahogy ti szerettétek volna! 😆😆😆
Az alap elképzelésetek az volt, hogy betiltják és emiatt meredeken esni fognak a belvárosi árak (nem úgy mint eddig hanem háromszor ennyire ráadásul rövid idő alatt miután egyértelmű lesz hogy nem folytatható a tevékenység) ami aztán szerintetek kigyűrűzik először egész BP-re majd végig az utolsó borsodi zsákfaluig és eljön nektek a Kánaán!
lohran 2021. 03. 26. 12:31
kíváncsi leszek Izraelre ,vajh végleges az örömködés
Murdoch 2021. 03. 26. 12:20
Előzmény: #110946  berlini
Az egyik, gyakorlatilag kész ikerház most ugrott le 10M-t (új, ez 10%-ot jelent). Megnéztem, tényleg szinte kész (ha nem lenne eldugva a házak közé, akkor érdekelt volna):
https://ingatlan.com/xxii-ker/elado+haz/ikerhaz/31768098
Az általad várt tömeget zömmel ez a csapat hozta, és lám:
https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/egymiliard-dollart-egetett-el-a-wizz-air-a-jarvany-alatt-.html
Persze tavaly még hasonlóan álmodozott, mint most te:
https://airportal.hu/varadi-jozsef-julius-elejere-visszaallhat-a-rend/
berlini
berlini 2021. 03. 26. 11:33
van egy előrejelzésem:
A tavalyi év nagy tévedése nálad az volt, hogy szakadnak az árak a megcélzott családiházas lokációkban.
Az idei év nagy tévedése pedig az, hogy azt hiszed, hogy a belvárosi árak tovább esnek a túristák tartós elmaradása miatt. 
berlini
berlini 2021. 03. 26. 11:31

Eddig miért volt versenyképes Budapest a Balatonhoz és Magyarország más látnivalóival szemben?
Mi változott ebben a tekintetben?
Ha van egy kis időd javaslom nézz utána, hogy egy amerikai vagy ázsiai utazásnak milyen európai célpontjai vannak.
Budapest még felkerült ezen célpontok közé, (na nem is minden útnál és messze nem Róma, Párizs gyakorisággal,) de egy útnál sem látsz Siófoki vagy Füredi megállót.
Én már voltam Európa majd mindegyik nagy városában.
Budapest fekvése, látnivalói messze verik Bécsét, Prágáét. 
Ne aggódj, ljönnek a túristák.
Murdoch 2021. 03. 26. 11:13
Előzmény: #110938  ncseed!
Már írtam, nincs jelentősége a szabályzásnak, ha gyakorlatilag nincs mit szabályozni. Aki a bp-i rövidtáv gyors visszaállását várja, annak erős a hite. Megnézem majd, hogy egy belvárosi 26 részre darabolt lakásnak nevezett luk mennyire lesz versenyképes a Balatonnal, tengerpartokkal, hegyvidékekkel (semennyire...).
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 11:10
Előzmény: #110942  Törölt felhasználó

Erre is milyen részletes cáfolatot kaptam, de biztos csak elkerülte a figyelmét:
https://forum.portfolio.hu/topics/lakasingatlan-arak-topik/20340?oldal=5544#7612368
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 11:09
Előzmény: törölt hozzászólás
Ncseed-et kell ide beküldeni a sok ostoba fogalmatlan közé.
Törölt felhasználó 2021. 03. 26. 11:07
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek