Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A nagyrészét összespóroltam, de családi segítség is volt (70-30% az arány kb). DE 1 éve covid van, nem utaztam sehova, kultúrára, szórakozásra sem költöttem kb. Ha visszatér az élet a rendes kerékvágásba, azért más lesz a helyzet.
Igen, a Nádor u. 30-as busznál vagy a Baross u. 147 busznál is lesz egy-két érdekes arc, ha egy órán át ott van az ember. Ez a környék még inkább klasszik munkáskerület, szerintem az UTE keménymag szurkolók egy jelentős része itt lakik.
Ez egy nagyon kulturált kisebbségizés volt, gratulálok. Diegotól nem messze laktam évekig, arrafele jártam haza. Dzsumbujos. Ráérsz az átalakulás után ott vásárolni...
Eléggé ismerem Újpestet, mert a kertvárosi részen nézegetek házakat. Az a rész kívül esik az én keresési területemen, de szoktam arra járni, az Attila utca jó biciklis útvonal. Ez a része kb a 9. ker rehab övezetnek felel meg, a régi tömegudvaros házak közé építgetnek újakat. Ugyanúgy egy átalakuló rész, mint a 9. ker. Állj ki a legközelebbi buszmegállóba egy órácskára, vagy a közeli kisbolthoz, és látni fogod, kik laknak ott. Ha neked az rendben van, akkor hajrá. A lakás szép.
"hitelem nincs nem is kell ,igy nyugodtan alszok" A hitel jó dolog, ha van arbitrázs.😃
Törölt felhasználó2021. 03. 26. 16:25
Előzmény:
törölt hozzászólás
Haha, azért várjuk ki a végét, de igyekszem optimistán hozzáállni a dolgokhoz. :) ha megszűnik az állásom vagy ilyesmi, akkor nyilván borul az egész terv. De az is lehet, hogy nem leszek elég fegyelmezett a megtakarításhoz és inkább elutazom a pénzt..Szóval nem garancia semmi. Amúgy nekem nincs bajom a panellel, főleg első lakásnak.
Melós is, én is mindig mondjuk, hogy első lakásnak a 35-36 nm kismásfeles panel a legjobb, panelprogramos házban. Az most lenn van, ennél lejjebb nem megy talán, vagy nem nagyon valószínű. Van belőle egy csomó helyen a városban. Igaz, hogy nem lehet vele villogni, nem menő, de saját, és később is eladható, mert a belépő szintre van kereslet. Kerüld az egyedi tündibündi lakásokat, mert könnyű beleszerelmesedni, de ha pár év múlva eladnád, meggyűlhet vele a bajod.
Törölt felhasználó2021. 03. 26. 15:56
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2021. 03. 26. 15:36
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2021. 03. 26. 15:24
Előzmény:
törölt hozzászólás
Köszi az infókat, így már értem glala helyzetét. :) A magam részéről: - Nem akarok tovább nyújtózkodni, mint ameddig takaróm elér, nem érezném magam komfortosan 20+ milla hitellel. Mi lesz ha valami miatt megszűnik a munkahelyem vagy más okból nem tudom majd fizetni? - Az 5 év után történő végtörlesztést úgy számoltam, hogy max 15 millió ft hitelig tudom kivitelezni (ezt is abban az esetben, ha a céges éves bónuszok optimálisan alakulnak) - Nem örökké szeretnék az ú lakásban élni. Máshogy állnék a sok hitelhez, ha évtizedekre keresnék otthont magamnak, de jelenleg csak pár évre keresek, hogy majd onnan tovább léphessek - Illetve az utolsó nagy parám a 20M+ hitellel, hogy mi van, ha veszek egy lakást, amin mondjuk 25millió ft hitelem van, és valami miatt el kell adnom mondjuk 2 év múlva, de (ncseed, te most ne nézz ide:D) közben sokat veszített a lakás az értékéből. Akkor miután eladtam a lakást és visszafizettem a hitelt a banknak, ott állok majd pénz nélkül. Kisebb hitelnél ezt kevésbé érzem risknek.
Nem ehhez a hsz-hez, de most nincs kedvem visszakeresni... Hogy is mondtad, a főni hallgat a szakértőkre? " A március 8-tól érvényben lévő korlátozó intézkedések egyelőre nem tudták csökkenő trendbe kényszeríteni a járványt, és feltehető, hogy az estszámok húsvét utánra nem fognak olyan drasztikusan visszaesni, ami a 3. hullám elmúlását jelentené, miközben a kórházak terhelése valószínűleg tartósan extrém magas lesz. Nem véletlen, hogy a Magyar Orvosi Kamara és a virológus szakértők további drasztikus szigorítást tartanának racionálisnak jelenleg. Ilyen lépéseket azonban nem jelentett be Gulyás."
Törölt felhasználó2021. 03. 26. 15:02
Előzmény:
törölt hozzászólás
Közösen hát. A másikba annó én több önerőt tettem, abban nagyobb az én részem, moszkva téri wc-nél fele-fele. De ha eddig nem tudtad, házastársaknál by default mindegy, hogy kinek a nevén van, válásnál osztozni kell, hacsak nincs róla külön papper.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link