Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mr_bob
mr_bob 2021. 03. 20. 10:40
Előzmény: #110218  Törölt felhasználó
ma is megyek ki, ha esetleg arra járnál dobjál majd egy 200-ast ,)
Törölt felhasználó 2021. 03. 20. 10:38
Előzmény: #110217  ncseed!
Akkor a javaslatom változatlan, az órás fórumon ketyegj szerintem.
Törölt felhasználó 2021. 03. 20. 10:37
Előzmény: #110215  mr_bob
De te is csak azért tudtál megtakarítani, mert 0.6% az alapkamat.
Egyébként már a blahán kéregetnél, velem együtt!
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 20. 10:37
Előzmény: #110214  Törölt felhasználó
Én nem vagyok se vevő, se eladó.
Az idő nekem is megy de nem a TIK-TAK! 😂
A TIK-TAK majd akkor indul ha esetleg el akarok adni valamit. 
Az még odébb van. Nagyon odébb. Persze soha ne mondd hogy soha...
Törölt felhasználó 2021. 03. 20. 10:37
Előzmény: #110213  ncseed!
Nem nagyon értem különben, hogy mi van az eladókkal, aki nem az elmúlt 3 évben szállt be, az vastagon plusszban száll ki, aki 3 év után pattintaná el a szarját, az meg daytrader, az meg így járás.
mr_bob
mr_bob 2021. 03. 20. 10:36
a tik-tak nem általános jelenség. én személy szerint jól jártam, hogy 2021-ben 2 évvel ezelőtti árak vannak. igaz fizettem 2 évig lakbért, viszont ennek a többszörösét takarítottam meg, aminek van vásárlóereje is az elmúlt időszakkal ellentétben, amikor csak kergettem az emelkedő árakat. természetesen van, aki rosszul járt a tik-tak-al, de a lényeg, hogy nem lehet általánosítani.
Törölt felhasználó 2021. 03. 20. 10:33

https://nepszava.hu/3111893_atmentek-a-pillecukorteszten-a-tintahalak-video
Akkora csak egy kérdésem van: neked megy-e a tik-tak?
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 20. 10:31
Előzmény: #110210  Törölt felhasználó
Megbeszéltük már nem?
Mindenkinek megy a TIK-TAK, vevőnek és eladónak is.... valamiért mégsem az eladók sírják tele a fórumot. Nem?
Törölt felhasználó 2021. 03. 20. 10:31
Előzmény: #110207  ncseed!
G*ci nagy boldogság ám 15-20 évre 30-40-50, akárhány millás hitelekbe beugrani, ugye ezt te is jól tudod, mert te is végigmentél ezen az úton.
Ja, mégse.
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 20. 10:30
Előzmény: #110209  CyrusTheGreat
Én általánosságban beszéltem, te meg a magad egyedi helyzetére nézed.
Nem biztos hogy a kettő egyezik.
Ha nincs gyerek akkor egy vagon pénzt dobsz most ki az ablakon. Akkor is ha olcsón tudsz majd venni mert ennyivel még olcsóbb lehetne... Mintha azt írtad volna nem rég hogy gondolkoztok rajta. 70-80 milcsinél a már pénz a 4% illeték... nem kevés! Meg még a többi...  Persze csak ha akartok egyáltalán gyereket mert ha nem akkor lényegtelen, viszont a többiek egy része ennyivel jobb poziból indul venni.
Törölt felhasználó 2021. 03. 20. 10:29
Előzmény: #110205  ncseed!
"édeskevés a boldogsághoz, miközben megy a TIK-TAK" 
Még jó hogy te sose buzdítasz vásárlásra.
Egy órás fórumon kellene inkább a skill-jeidet fitogtatni.
CyrusTheGreat 2021. 03. 20. 10:18
Előzmény: #110208  ncseed!
én ezért igyekszem kerülni a formázásokat, katasztrófa, amit a fórummotor művel/tud. Nem vettem még, de a áprilisra már vannak megjelölve nézendők, jó év lesz az idei erre, de felújítandót nem szeretnék venni, nem fogok felújítási projektbe (és persze, udvari nézet, életveszélyes fűtéssel bírók, második emelet alattiak kilőve).
A 2018-2019-es vételeknél nem különösebben emlegetném a lakik benne kitételt, tekintve, hogy a felük befektetői motiváció volt. Most már legalább jönnek fel az első lakásvásárlók, ez volt a tavalyi év legjobb fordulata.
És hidd el, a piac szempontjából irreleváns, hogy az egyes emberek vesznek/nem vesznek, sokkal fontosabb az, hogy milyen a hangulat. Most nem kifejezetten az, amikor udvari lakásokra licitálnak a társasházak lépcsőházában.
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 20. 10:00
Előzmény: #110207  ncseed!
bocsi, csak az első mondat volt bold, de valamiért az egészet arra tette a motor...
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 20. 10:00
Előzmény: #110206  CyrusTheGreat
Vettél azon az áron amin szerettél volna vagy nem?A TE (meg mindenki más) szempontodból ez a lényeg. Pár százalékos maszatolás ide-oda az árakban semmit se számít. Pont ott esett a legnagyobbat az ár ahol te szeretnél venni (belváros), de mégsem vettél még semmit! Miért?
Ott van Dash 94 nm-es eladó örökölt közepes állapotú kecója, te pont ekkorát keresel nem? Boltoljatok okosban... Megveszed occsón, addig asszonnyal összerakjátok amitek van és lesz egy gyerek (úgyis akartok mostanság nem?) Felnyaljátok a babaváró 10 millát, a 3 milcsi felújításit meg ha terhesen veszitek meg megnyeritek a 4% illetéket is. 
"2018H2/2019-es vételek mikor fordulnak nyerőre"
Lakik benne azóta. Elég nyerő? 
Nem fizet albit.
CyrusTheGreat 2021. 03. 20. 09:47
Előzmény: #110205  ncseed!
Ezt már sokszor megkérdeztem, de mihez képes brutál jó teljesítmény? A 2020-as GDP írd és mondd 5%-ot csökkent, a munkanélküliség megugrása minimális, továbbá itt gyakran előkerül a megtakarítások növekedése, nos, ez sem tanúskodik különösebb apokalipszisről.
Ellenben mi történik a lakáspiacon:
- az Airbnb kiesésével világosan látszik, hogy az eddigi udvari "befektetői" vételek lényegében eltűntek, értelmezhetetlenek. A külföldi befektetőre is úgy tűnik, hiába vártak eddig, nem különösebben vették meg EUR-ban a csökkenést.
- A panelek csökkennek, stagnálnak (kerülettől függően), külső kerületekben a kis paneleknél simán lát az ember 8-10%-os lefordulást a csúcsról, nagyobb lakások meg eléggé befagytak.
- a Babaváró jelentette likviditás-többlet kezd eltűnni (jól kalkulált módon), ez az üzemanyag-pumpa szépen lassan elsorvad.
- A kedvenc kormányod pedig az illetékmentességgel és az áfa visszaigényelhetőséggel 4-9%-os kedvezményt adott kapásból a CSOK-osoknak (innentől kezdve már érdemes egy gyerekre is).
És akkor szerinted ezek mentén mi történik a következő 12-15 hónapban? Az agglós és külterületi családi házak még mindig növekedni fognak valószínűleg, a Belváros már most kifejezetten jó áron megy, paneleknél sincs már probléma. Ellenben világosan látszik a "befektetőknek" az irány:
- rövid/hosszútávú kiadással már különösebb jó hozammal nem érdemes számolni.
- EUR értéktartóbb, mint a lakás.
- Babaváróhoz hasonló ingyenpénz még segíthet a szituáción, vérmérsékletfüggő, hogy ki mennyire számol a jövőbeli új ingyenpénzzel.
- a MÁK által jegyzett állampapírok legalább nominálisan adnak valamit.
Én nem gondolom, hogy innentől kezdve további nagyobb csökkenés várható, idén kell venni, viszont, hogy a 2018H2/2019-es vételek mikor fordulnak nyerőre, az még egy rohadt nagy kérdés. De amíg van moratórium (márpedig lesz), addig különösebben nem kell foglalkozni.
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 20. 09:27
Előzmény: #110203  CyrusTheGreat
Azért mert neked van pár euród még nem abban kell nézni ha lakásárakról beszélük...
Igen, nominál áron stagnálás van, minimális oldalazás általánosságban pár kivétellel. Ez reál értéken csökkenés ugyan de tekintve az elmúlt 5-6 év reál rakétáját (nominálban űrsebességét) és a vírus okozta gazdasági/egészségügyi helyzetet EZ brutál jó teljesítmény!!! Már tulajdonosi vagy eladói oldalról nézve. Vevői oldalról nézve bolhafing, pofon a sz*rnak, semmi. Főleg akkor semmi ha nincs komoly megtakarítás amit kamatoztathana mert e nélkül reál értéken sem nyer semmit, illetve csak a megtakarításának megfelelő összegre. 
Magyarul kijelenthetjük hogy az évek óta váróknak a jelenlegi árszínvonal édeskevés a boldogsághoz, miközben megy a TIK-TAK. Továbbra is messze a vágyott ár felett vannak a lakásárak számukra. Igazából tök mindegy hogy 10-50-100%-al több mint amit hajlandóak kifizetni mert csak két állapot van: vettél meg a nem vettél az általad elképzelt áron. Persze lehet tovább spekizni hátha lejjebb megy, van rá esély ahogy arra is hogy egyszer csak elkezd felfelé kúszni szép lassan.   
tihamer
tihamer 2021. 03. 20. 09:23
Előzmény: #110199  lohran
Szerinted meddig fújják még a lufit?
CyrusTheGreat 2021. 03. 20. 08:44
Előzmény: #110172  ncseed!
Nos, ez tanulságos olvasmány volt. Kiderült, hogy a még-soha-ennyire-hiperszuper forgalom mellett sikerült a budai és pesti paneleknek az első két hónapban a 2019-es átlagáron teljesíteniük forintban. Az EUR-t mellé sem teszem, mert hát ugye...
A Belvárosban EUR-ban meg 2017-es árak vannak, ennél lejjebb ez már valószínűleg nem megy, a budai és pesti panel 2018-as árakon forog EUR-ban.
Még a végén kiderül, hogy tényleg sikerül a túlfűtött gazdaság eredményeit "visszavenni".
CyrusTheGreat 2021. 03. 20. 07:45
Előzmény: #110200  Dash
Ok, csak ha nem osztod meg a kellő információt, akkor hiába kérsz tanácsot. Szóval, akkor nem örökölted, hanem benne áll X összeg. Ha felújításban gondolkodsz, akkor 150k/nm-es áron számolj, én most azt mondanám, hogy 17M-ós büdzsével ugranék neki egy ekkora lakásnak (semmit sem mondtál a fűtésről/melegvízről, az még kritikus lehet ilyen szempontból). Ha megnézed az újlipóti hirdetéseket azon a részen, egy fullos 94nm-es lakást kb 900k-s nmáron hirdetnek, ha nagyon jó adottságai vannak, akkor el is mehet ennyiért, ez esetedben 85M-ót jelent (mínusz az esetleges home staging vagy közvetítő vagy fotós vagy akármilyen díjak), de nem túl erős a kereslet ezen az ársávban ott, vannak elég szép lakások már évek óta a piacon ilyen ársávban, de számoljunk ezzel.
Legyen az, hogy a kezedben van 85M, 17M-ót levonunk a felújítási költségekre, marad 68M. Ha ennyiért vetted a lakást, akkor nullában vagy, nem kerestél egy fillért sem, ha a tőke elmaradt hasznát nézem, akkor meg buktál. Mi tudod, hogy mennyi volt az X bekerülési költséged, ezért a matek innen már elég egyértelmű.
Ha nem akarsz felújítani, akkor viszont számolnod kell azzal, hogy még minimálisabb a kereslet a felújítandó lakásokra, ezt a DH barométerekből szépen visszakövetheted.
Egyet viszont biztosan tudunk: az agglomerációs ingatlanok nagyobbat drágultak tavaly óta, mint a belvárosi nagy lakások értéknövekedése.

Gang 2021. 03. 20. 07:26
Előzmény: #110180  Dash
A kisebb lakásról nem írtál semmit, pedig egy fontos tényező. Az fel sem merül bennem a leírtak alapján, hogy nem Budapesten van és nem saját.
Ezzel meghatároztad az irányt:
"fiatalok vagyunk a párommal, csak évek múlva tervezünk aggloba kimenni, most egy kisebb lakásban élünk"
Én nem várnék. Eladnám most és ha drágább, hitellel megvenném az aglóst. A kicsit megtartanám és kiadnám.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek