Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jogos, visszaolvasva, tényleg az ügyfelekről van szó. De azt attól még tartom, hogy ha nem érzed magad ott jól, akkor váltani kell. Akár Magyarországon kívülre - ott általában nem magyar cégek az ügyfelek. A lehetőség is nagyságrendekkel több, lévén a magyar gazdaság kb akkora, mint Hamburgé, még az EU-n belül is csak kerekítési hiba.
ÖÖÖ pontosan erről beszéltem. Váltsál akkor, ha nem szereted. Ha a magyar cégek nem vevők a szakértelmedre, válts nem magyar céghez, sokkal nagyobb is a választék, mint magyar cégekből.
A mostanira felvett végig fix szabfel lesz kipótolva egy 5 évre fixálttal, aminek 3.04% a kamata. Azt viszont rosszul írtam, hogy nem az egész 15 év, csak a végig fix szabfeles, az 5 évre fixált az most 20 évre van kalkulálva, ha az is 15 év lesz, akkor összesen ~250 a törlesztő.
Miért járna a fejlődés "szenvedéssel" meg "fájdalommal"? A szakmai fejlődés kimondottan élvezetes, ha valaki szereti a szakmáját, a szabadidejében is olvas róla vagy akár alkot is. Én is szoktam mindkettőt (ha valaki nem szereti a szakmáját, az meg váltson minél előbb, különben egész életében boldogtalan lesz). --- Az ilyen kijelentések kapcsán mindíg az örökbecsű halmaz ábra jut eszembe: https://twitter.com/_thememefactory/status/1296055011382890496/photo/1 --- Szerintem az életben csak nagyon-nagyon kevesek számára adatik meg hogy azzal foglalkozzanak amit szeretnek csinálni, és még elegendő pénzt is keresnek vele... Az előző munkahelyemen imádtam azt amit csináltam, szerettem a céget és a kollégákat is. Csakhogy a Magyar cégek "nem díjazták" a termékkört amit képviseltem és gyakorlatilag nem volt rá igény. Pedig innovatív volt, és jövőbe mutató. Azt hittem ez a lényeg. Hát nem. Magamtól kellett váltanom egy másik munkahelyre (mert annyira nem volt igény a munkámra), ahol gyakorlatilag szakmailag visszafejlődök, semmi innovatív nincs benne, de a hülye Magyar cégeknek ez a sz@r kell amit most képviselek. Mondanom sem kell hogy sokszor a hányinger kerülget reggelente...viszont ezt viszik mint a cukrot, mindenkinek kell tehát anyagilag stabil. Jó pár másik példát tudnék hozni amik hasonlatosak az enyémhez...
Megint akartál valami nagyon bölcset írni és az eleje még jó is volt, de a végére túltoltad... Miért járna a fejlődés "szenvedéssel" meg "fájdalommal"? A szakmai fejlődés kimondottan élvezetes, ha valaki szereti a szakmáját, a szabadidejében is olvas róla vagy akár alkot is. Én is szoktam mindkettőt (ha valaki nem szereti a szakmáját, az meg váltson minél előbb, különben egész életében boldogtalan lesz). Sport ugyanez, elmenni fallabdázni, bicajozni, síelni, kondizni a haverokkal vagy a csajoddal mitől "szenvedés"? Még talán a párkeresés, ahol vannak zsákutcák, de ha az ember elmúlt 18, jellemzően pár mondat után lejön neki, érdemes-e az adott csajt tovább fűzni. Ha meg igen, akkor meg onnantól csak jó értelemben izgalmas a dolog, hogy hanyadik randi után sikerül meghúzni és mi a folytatás.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link