Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Egy csomó országban nem is vehet csak úgy külföldi ingatlant, ez azon az oldalon simán látható volt, csak sajnos már nem emlékszem a linkre. Szerinted Magyarországon a bérleti piac normálisan szabályozva van? Ne viccelj már. Júliusban kb. 20 albérletet megnéztem és egyikben sem engedték meg, hogy bejelentkezzek, még ideiglenes lakcímre sem, macska kizárt, gyereknek befogadó nyilatkozatot akartak, hogyha nem fizetném az albit azonnal ki tudjanak rakni. Próbáltam megbeszélni, hogy írjuk bele a szerződésbe, hogy csak maximum a hivatalos inflációval megegyező mértékben növelhetik a bérleti díjat és azt is csak 1 évben 1x, erre is kiröhögtek. Lekezelő tulajdonosokkal találkoztam és full diszkriminációval. Mindezt havi 150-180ezres albidíjakért.
Azt nem tudom melyik osztály, de érdemes a helyi őslakosoktól, más zártkerti tulajoktól is informálódni, a borsodi srác is tőlük kapta az ötletet a tégla - faházra, van aki így oldotta meg. Az jó, ha van gáz, itt pl nincs, fával - szénnel (meg egyebekkel) fűtik őket. A lakásban megőrülést teljesen átérzem. Itt eléggé kietlen részen vannak, óriásiak a telkek és előtte már csak a szántó van meg a Duna, mögötte meg a lakott utca a töltésen magasabban, én félnék ott nagyon.
Mivel ez az új szabályozás életbe lépett, már nem lehet spekulálni árnövekedésből származó haszonra, úgyhogy lehet, hogy még olcsóbban is hozzá tudsz jutni, nem fognak már kapkodni utánuk. Nálunk is egy utca választja el őket a belterülettől, ki van írva egyikre-másikra, hogy eladó, óriási telkek kis faházakkal, purtikkal. Van egy burkoló/festő /kőműves mindenes srác itt, aki felköltözött Borsodból albiba a jobb megélhetés miatt és ez a terve, hogy vesz egy ilyen zártkertet egy kis házzal. Ha már rajta van a ház akkor annyi állítólag a szabály, hogy nem lehet 30 nm-nél nagyobb az épület és nem lehet tégla, mert azt elbontatják. Ő kitalálta, hogy gyorsan szétszedi a faházat, felhúzza téglából, kívülről rak rá vmi faboritást, hogy ne látszódjon a tégla és felfelé bővít rajta, így lesz kb 50nm és már el fognak férni a gyerekekkel. 5-6-7 millióért árulgatják őket, ha összedobja a haverokkal 8 millióból megvan a kecója. Persze nem egy XXI. századi okosház, de legalább megoldja a lakhatását és nem dobálja a havi 150et albira. Dolgos gyerek, simán kinézem belőle, hogy megcsinálja.
Köszi a tippet az önkormányzattal kapcsolatban! melyik osztály tud erről valami infót adni? Betonút itt is sincs, de nem földút, hanem feltöltött. Nyáron és télen is jól járható.Szoktam sétálgatni arra.Itt ki van épitve a vezetékes viz is, villany is, gázbevezetés is megoldható.De csak nyári használatra szeretném, nem állandóra. A bérházunkban ahogy gondolom máshol is kb 4 éve megy mindig valamelyik lakásban a felújítás.Kezd kicsit már sok lenni.Családi házat meg csak akkor érhetnék el ha elköltözök valamelyik kisvárosba, de azt meg nem szeretnék.Amúgy Tibor bejegyzéseit figyelembe véve, ha bejön a tavasz lehet hogy elkezdek majd én is sétálgatni ott a környéken és a helyiekkel beszélgetni. De először még jó lenne tudni az anyagi vonzatait is a dolognak, mert azt viszont tudom hogy ez kvázi kidobott pénz lesz, nem könnyű eladni szerintem a zártkerti ingatlanokat ha egyszer megveszi az ember.
Valószínűleg a helyi önkormányzatnál kellene érdeklődnöd, hogy működik pl a szemétszállítás ott, szerintem ez területenként eltérő. Egy ingatlanjogász meg biztosan tud felvilágosítást adni az illetékről. Nálunk is vannak ilyen zártkertek, ott nincs szemétszállítás, normális út sincs kiépítve, közmű se rendesen,villany van, gáz nincs, víz... azt nem tudom, hogy kútból nyerik, vagy vezetékes víz.
amit most nézegetek ott egy utca választ el a belterülettől és a lakásomhoz is közel van viszonylag.Itt is sokan meglépték ezt, akinek volt telke és tudta hogy belterület lesz.Azóta 3x-os áron árulja az ugyanolyan hétvégi házat mint a másik.Nyilván mert igy más építkezni is lehet rá normálisan.De kérdem én a közeljövőben ki fog építkezésbe fogni ilyen anyag, -és munkaerőárak mellett?
Köszönöm!Ezt olvastam, sajnos a belterületi ingatlanok legalább 3x annyiba kerülnek, pedig csak egy fél utcával vannak beljebb.Ezért keresek külterületit, de közelit.Itt kicsi a telek beépíthetősége, de nem is akarok építkezni, elég ha van rajta egy kis hétvégi ház ahová elvonulhatok a város zajából.
Persze ez csak akkor lesz érdekes, ha közben belterületté nyilvánítják a külterületi részt és el akarod adni, de nálunk a fél önkormányzat ebből a trükkből gazdagodott meg. Először megtömik a saját zsebüket a kiskapukból, aztán bezárják azt.
Ingatlanos csopiban vmelyik nap az egyik ingatlanos írta, hogy ügyfele 5millió eurót készül elkölteni Pesten, ezzel kapcsolatban beszélgettek a jutalékról. Ismerős belvárosi kecókkal üzletel, kínai veszi meg mind. Van egy oldal, múltkor itt linkelte valaki, a világ ingatlan árait, vételi és bérbeadási szabályozásait veti össze, Magyarország a legjobb hely befektetésre ezek alapján Európában. Magas bérleti díjat lehet kérni és semmilyen szabályozás nincs a bérleti piacon, a tulajdonos az úr.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link