Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 12. 17. 19:51
Előzmény: #54457  tihamer
"Ezt a szituációt (bérlés) nem tudom érzékelni, mert sohasem béreltem."
Az iskolapadból rögtön saját lakásba katapultáltál?
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 19:50
Előzmény: #54458  subzero444
Detto így gondolom.
 A saját lakást nem veszem figyelembe, nem tudom figyelembe venni a vagyoni terjeszkedésemet illetően. Igaz, hogy vagyon, de ezt az örököseim érzékelik csak majd a halálom után, mint vagyon.
subzero444 2019. 12. 17. 19:45
Előzmény: #54454  Törölt felhasználó
Ha 1db lakása van az embernek(amiben lakik és tegyük fel hogy szeret is benne lakni), akkor szerintem teljesen mindegy mennyi, nem adja el. Mennyi rizikót kellene bevállalni, költözés, ezzel járó mizéria, lenne egy tulaj akivel vagy kijön az ember, és még megannyi rizikó. Kizárt, hogy valaki saját lakást, amiben lakik elad, csak mert már bérléssel jobban jön ki a matek.
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 19:43
Előzmény: törölt hozzászólás
"A saját lakás havonta pont annyi pénzt hoz mint amennyibe kerülne egy ugyanolyat bérelni! "
Ezt a szituációt (bérlés) nem tudom érzékelni, mert sohasem béreltem. 
Csak a bejövő fizikai pénzt, ill. számlapénzt tudom érzékelni, amit további ingatlanvásárlásra használok fel.
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 19:43
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 19:40
Előzmény: #54454  Törölt felhasználó
*sajat hasznalatra vetelkor.
En pl nem igazan neztem.
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 19:39
Előzmény: #54453  Ebadta
Vagy amin par napja ment az eszmecsere, hogy ki nezi sajat hasznalatra, majd monitorozza real time az elmeleti kiadasi hozamot, es elad, ha bizonyos szint ala megy.
Lakni_kell, errol mi a velemenyed?
Ebadta
Ebadta 2019. 12. 17. 19:35
"Te, tudtad hogy el is lehet adni???"
Nem mindig. Az előbb volt példa a VII Kerületi nénike, aki ha eladná és elköltözne Rákosborzasztóra vagy Salgótarjánba a maradék pénzből a környék legboldogabb nyuggere legetne, csak éppen belehalna a számüzetésbe. 
Nekem is egy házban, szép helyen van a vagyonom  kb 120%-a, ha kirepülnek a gyerekek lehet tériszonyom lesz itt de nem biztos, hogy képes leszek eladni és beköltözni  egy 70nm-es odúba, lehet ezt gyászolnám életem végéig.
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 19:30
Törölt hozzászólás
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 19:29
Törölt hozzászólás
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 19:26
"Valamiért ~85% még mindig nem akar vagy nem tud bérelni...."
Ez a 85 % lakástulajdonosi arány 1990-ben még 97 % volt.
A kapitalizmusban folyamatosan növekedni fognak az egyenlőtlenségek.
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 19:23
"A saját lakás (nem kiadva) ... pénzbe kerülő kötelezettségek."
Igen, mert nincs havi készpénzáramlása. Én csak akkor tekintek valamire eszközként, ha készpénzáramlásom van belőle.
Minden mást kötelezettségként veszem figyelembe.
Persze abban igazad van, hogy a saját lakás ára is növekszik idővel, de ezt a pénzt (tőkenyereség -60 év) nem tudom felhasználni további vásárlásra, gyarapodásra, növekedésre.
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 19:14
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 19:13
Előzmény: #54444  tihamer
Totál egyetértünk akkor, tehát azért annyira nem rózsás a helyzet, de én még megúszom a "bérlői generáció" létet.
A bicikli határeset nálam, akár a rezsi részeként is tekinthető, mert évi 3-4 hónap bkv bérlettel kihúzom, de mondjuk ebben elég különc/bolond vagyok.
"Cserébe" pl síelni se voltam még életemben, mert sokszor "rámegy" erre az "őrületre" a hétvége is. :D.
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 19:10
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 19:01
Előzmény: #54443  Vortex

Az jó lenne, mert én kalkulálgatom egy kockás papíron, na jó egy excelben, hogy mindegyik gyerekemnek legyen benne 10-10milla 18 éves korukra és akkor kevesebbet kéne beraknom hónapról. Van benne kockázat, hogy beszigorítják a felhasználást a végén, de én remélem, hogy marad a szabad felhasználás, mint most. Azért emellett kapnak egy csomagot 5-5milla, részvényt, eurot meg map+ vagy ami lesz akkoriban. Meg ketten egy 1+2 szobás kéglit. Ha valamelyikük akarja, vegye meg másiktól és kérjen bérleti díjat, ahogy tetszik, ő pénzük, megbeszélem velük, tanácsot is adok és remélem jól használják fel. A tanulás nem lesz olcsó. Ennyit tudok adni nekik, érjék be ennyivel.
A babakötvényt nagyon megtoltam nekik mióta 5,4% a kamata és így folyamatosan csökkentenem kell most már a havi befizetést, különben túlszaladok a 10 misi célértéken. Ha a kamatot tovább emelnék, annak örülnék.
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 18:53
Előzmény: #54435  Törölt felhasználó
Bocs, gyorsan olvastam.
A saját lakás (nem kiadva), saját garázs, autó, motor, bicikli, síléc  stb , ezek pénzbe kerülő kötelezettségek.
A bérbe adott pénzt termelő ingatlanok, részvények, államkötvény, ETF-ek, jogdíjak, bef. alapok stb. pénzt termelő eszközök.
Nos az utóbbiakat kell gyűjteni szép fokozatosan, ahogy telnek az évtizedek.(Én inkább az ingatlanokat preferálom).
Vortex 2019. 12. 17. 18:48
Előzmény: #54437  Törölt felhasználó
https://infostart.hu/gazdasag/2019/12/17/valtozas-johet-a-babakotvenyeknel
"A babakötvénynek kedvezőbb a hozama, mint a MÁP+-nak, de lehet, hogy változtatnak majd a feltételein, hogy még vonzóbbá tegyék a babakötvényeket"
Már kezdődik szépen a burkolt kamatemelés. A babakötvényeket még vonzóbbá akarják tenni. A nyugdíjkötvény sem maradhat le.
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 18:24
Előzmény: #54438  vincit

A fórumbeírásokat én azért osztani szoktam kettővel, de mindegy, a te esetedben kivételt teszek, hogy össze tudd kapcsolni a korábbi kommentekkel.Vannak emberek, akik névtelenül egy fórumban azzal arcoskodnak, hogy vettek béka segge alatti áron 2013-14-ben főleg külvárosi panelgarzonokat vagy maximum 50-es panelt, olyan kb 7-8m volt a garzon akkoriban újpest, rákosborzasztó, csepel, zugló leprább részein. Az őrületben ezen kiváló lakóingatlanok ára felment 2-3 szorosára.Természetesen a kiváló befektetők mind eladták a paneljeiket a csúcson vagy a csúcsok csúcsán vagy még afölött is :)Jó, nyilván, utólag ugye. Engem ez a híres balhés Nyilasi tőzsdegurura emlékeztet, akinek a fiktív hedge fundja +371,88%-on állt, leellenőrizhető módon a mai napig ott áll, emlék az utókornak (bal felső sarok) https://www.nyilasi.hu/
Aztán amikor beindította az igazi kockázati befeketetési alapját, akkor némi kedvezőnek kinéző turbulencia után úgy beleállt a földbe, ahogy kell, leharmadolta vagy lenegyedelte  a kisfügögtetők pénzét.
Na a legtöbb ember, hidd el nekem, ebben a fórumban is hasonló. Van egy fiktív portfoliója, amit verbálisan simogat és nagyon menőnek gondolja magát, ha másokat reakcióra késztet ezzel kapcsolatban. Mint gyerekkoromban a pecsában amikor szerepjátékoztunk, aztán jött a srác, hogy a karakterének van egy szigete meg egy sárkánya és nem egy fiktív felírt karakter, dehogy, ő azt bizisten kijátszotta. Na persze.
Szóval ezek a nagyrészben fiktív panelbárók 2-4 panelgarzon / 50-es kétszobással rendelkeznek és havi bruttó 360-480 (120-130e per kégli) bevétellel. Azt nem tudom, hogy az ő világukban az adózás játszik-e, de egy fiktív ingatlan vagyonnál úgyis mindegy :) Őnekik van egy fiktív 360-480e forint bevételük amiből lejöhet ez meg az, némelyik még fiktív hitelt is hajlandó bevallani a jobb hihetőség kedvéért :)
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 18:19
Ugye?
Öreg koromra pont ugyanúgy tudnék benne nyomorogni, mint ha havannán volna, vagy a festői salgótarjánban.
Bárutóbbi helyen mondjuk  nyilván olcsóbb boltokba járhatnék(ha csak a mai különbségek megmaradnak), mert a környékbeliek kevésbé immunisak a túlárazott zsemlékre.
Mint amikor a VII. kerben a nénike, aki leélte ott az életét néznek rá értetlenül, hogy dehát miért nem költözik el, mennyi pénze lehetne...
De egyrészt a lakásnak még mindig csak a közeljövőre tudunk "biztos" forgalmi értéket mondani, másrészt bár mondjuk épp biztosítás van rajta, de pl azt már nem fedezné, ha holnap beköltöznének röpke gondolattól vezérelve északi szomszédaink.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek