Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én úgy jártam középiskolába, hogy az egyik emelet kollégium volt a vidékieknek, lángost is kaptak, mikor mi nem, a konyháról ... Közlekedniük nem kellett sehová. Biztos borzalmas volt nekik.
Nekem van vagy 5 raktaram(videki megyeszekhely), van ra erdeklodes, de max havi 20ezret fizetnek, hogy a bizbaszaikat taroljak. Annyiert meg nem vacakolok, inkabb kis sem adom oket.... Fantazia nincs benne.
Én 5 évet lehuztam a Schönherz Zoltàn szigorított fegyhàzban. Nem volt rossz. A díj 9300 forint volt, amit osztondijbol fedezni lehetett. Most asszem 9350. Akkoriban másfél órákat zuhanyoztam, sőt mosni is lehetett. Az àgyneműt meg budipapirt adtak minden kedden. Egyetem baromi közel volt. Jó ide átlag alapján lehetett bejutni, de aki nem értelmi fogyatekos az meg tudta csinálni. Az meg hogy atmesz két szobával arrébb és elmagyarázzák amit nem értesz az felbecsülhetetlen. Haverom nem akart kolizni albérletbe volt 60k volt a díj. Vörösmarty utca belső udvaros, úgy hogy mellette pár lakásban kokkerok laktak. Akkoriban nekem ez a pénz kigazdalkodhatatlannak tűnt, most azért jó lenne ennyiért bérelni 😀 ja ez 2009-2014 között volt. Szóval ne becsuljetek le ezeket a kolikat, a csorobbaknak az egyetlen alternatíva.
Gondolom 4 evig minden nap, mind a 4en egyszerre oltottatok le a lampat este, soha nem kellett 1 idoben sz...rnotok, reggel zuhanyzasnal sem volt gond, hogy 4 emberre 1 furdoszoba jutott. Baratnotok nem volt, vagy nem zavart kozben a tobbiek jelenlete...Az ejfeli uvoltozes a folyoson, a liftek telehanyasa, 1 db konyha 50 emberre mind elvezetet adott szamodra. A sitten nagyobb eletter ut egy emberre, ha lattal mar kozelrol kollegiumi szobat...
Ez kapufa volt. Laktam. Majd' 4 évig. Fiatal bohóként bizony nagyságrendekkel előnyösebb, mint bevállalni egy bérlemény teljes felelősségét. (Mondom ezt most, kicsit érettebb fejjel...)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link