Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
eladtad, oké, van most mondjuk 100 millió forintod, és mit csinálsz vele? veszel MÁP pluszt? vagy egy piros Ferrarit vagy?
Törölt felhasználó2019. 08. 11. 14:10
Előzmény:
törölt hozzászólás
nagyon a lelkedbe tiporhatotta véleményem ha ennyire alpárian személyeskedsz ismeretlenül.... mosd ki a szádat szappannal... és a tobábbiakban NE SZEMÉLYESKEDJ
én eladtam mind 3 bpi lakásom a CSÚCSON mert 4 hónapja fyagás van a piacon és kínálat bővülés... egyszerűen megfordult... én instenkirálycsászár vagyok mert a tetején szálltam ki... ha t nem szállsz ki az a te döntésed de reálárban elhagytuk bécset jóideje te meg azt várod hogy nominálban is elhagyjuk :D hát azt várhatod öcsém :D ennyi pénzt azért még a helikopter sem tud eredményezni :D London Párizs Budapest ez a 3 legdrágább város eu-ban jelnleg a bérekhez nézve.... nem érzed hogy valami nincs rendben? akkor se éreznéd ha London Párizs Bucharest lenne? nem éreznéd irreálisnak? na látod hogy az attól hogy én benne ültöm a forró levesben tudom h mikor forró a talaj... te pedig mint a béka a levesben nem érzed :D sok szerencsét kívánok ecsém :D :D :D
A kamatcsökkentésben ne legyél annyira biztos! Pont hogy az infláció miatt lesz kamatemelés és az infláció is fűteni fogja az ingatlanárakat. A bérek lefele árrugalmatlanok, a béreket emelgetik versenyképesség javulás nélkül (vagy felett), ezért az infláció elkerülhetetlen.
De azért jöhetnek a világgazdaságban megoldandó problémák így is: akár egy hard brexit, egy német lassulás, egy Us-China kereskedelmi háború stb esetén.
Igen, le fog ereszteni a lufi, elmondom mi lesz: 2035-ig kamatcsökkentés és mennyiségi lazítás 2040-től óvatos kamatemelés kis lépésekben 2050 körül jön egy recesszió, és korrekció lesz az ingatlanpiacon, a mostanihoz képest ötszörös árakról 30% körüli visszaesés 2065-re 2055-ben pitcairn2, Lajos és a többiek elmondhatják, hogy igazuk lett :-)
Haha, igen, fordítva ülnek a lovon. 5 évig shortolták az atom bullpiacot, a kockáztatás akkor is mi voltunk a hülyék, akik befektettek és kaszáltak, és már előre látják hogy mi leszünk a hülyék, amikor (szerintük) esni fog a piac. Szerintem meg kasza lesz a következő 20 évben is. Mi hülyék keresünk, ők az okosok meg hagyják elinflálni a pénzüket :-)
Berek mar eddig is a jarulekok csokkentese miatt emelkedtek. Masreszt nem a lakasvetelekre adtak,hanem egyebb szuksegletek kielegitesere,lakasra csak egy toredek resz megy. A tamogataso ujepitesure vonatkoznak pesten,babvaro csak beszallo onreszt jelent hozomra adva:) * A lufi mindenhol fujodik,aminek alapja a felelotlen penznyomtatas,de mivel egyenlotlenul reszesulnek belole az egyedek,ezert nem fentarthato. Van akinek rengeteg jut,van akinek semmi,igy jon ki az atlag bernovekedes. * Igen a forint mestersegesen gyenge szinten van,azert vettek a kulfoldiek a lakasokat,nekik valoban ocso vot. Volt,mostmar nem az,azt se ertem miert varnak sokan tovabbi forintgyengulest......330 felett mar elfogy a levego,halmozott hatranyok jelentkeznek,350-rol ne is beszeljunk
A bérek továbbra is emelkednek. A banki hitelkamatok tovább csökkennek. Van állami támogatás. A forint gyenge szinten van, a mi a külföldi vásárláókat is bátorítja. Ezek együtt további emelkedést , minimum stagnálást vetítenek előre. Az igazi lufi a kötvénypiacon fújódik.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link