Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Second Wave szombat, 19:50
Előzmény: #232062  Xis24
Toltam rá egy mentést + telószám felfedést, hogy érzelmi támaszt adjak az árnak. Mégiscsak van rá érdeklődés!
Xis24 szombat, 19:46
Előzmény: #232078  opandup
Utolsó szakasznak vélem. Azaz örjöngési fázis a piacon. 😃
opandup szombat, 19:40
Megértem, hogy a kormány sorozatos (elb@szott) intézkedéseire minden panelbáró forróra dörzsöli a tenyerét, de ne higgyük már azt, hogy ez kizárólag jó dolog.
Gondoljátok, hogy ez nem fog problémákat szülni?
Így csak egyre több lesz az elkeseredett ember, akiknek majd nem lesz kedve fizetni az albi díjat sem.
Amúgy meg...
Ahogy Placi is mondta, ezen az áron szinte semmi haszon nincsen már, így aki valamire való befektetőnek nevezi magát, az bottal se nyúl semmihez.
Mégis kinek éri meg netto 3-4% haszonért szívni az emberekkel? Abból fizetni az amortizációt? Ha meg gáz van, akkor a tulaj kussoljon, mert jogai azok nincsenek?
Itt már csak álomárak vannak-jönnek, amiket a többség nem fog és nem is akar majd megfizetni.
Xis24 szombat, 19:39
Előzmény: #232073  J0hnnyEnglish
Egész jó ár 😃 A külvárosban 1-2 hete láttam kb felújítós  50 m2 es téglát 70+ on. 😃 Remek befektetési lehetőség szlogen biztos volt rajta hisz egy kb 4e/m2/hó alatti kiadhatósági területen volt. Elég jó hozam nem? 😃
Placi82 szombat, 19:19
Előzmény: #232068  ncseed!
"" A tranzakciók száma mutatja mikor könnyű és mikor nehéz venni ingatlant a többségnek, nem az ár!!!""
Ncseed ez így nem releváns ez a kijelentés. Mert a 2024.es tranzakciós számot nem tudom de 23 ' ban 80 ezer körül volt a tranzakció, 2013 ban is több volt. És mégis k. rvara fenn voltak az árak, a magas hitelkamat pedig az eget verte!!  A kijelentésed messze nem stimmel. Szóval..... 
Placi82 szombat, 19:04
Előzmény: #232068  ncseed!
Ncseed. Régi pajtas! Azért öreg róka vagy te már ahhoz, hogy legalább te értsd miről beszélek.
Befektetési lesajnált panel adózás utáni hozama 2011 ben 12% is volt, sőt akár 15%is. De 10% siman. Most meg mennyi is ezen bekerulesi árak mellett? 3% van?? 
Gyerekek ha most a matek és a gazdasági törvényeket és a teret akarjátok nekem elhajlitani. Te esetedben nem nézem el, mert te értesz engem azt tudom....Akkor én lelépek innen. Mert tőled sértésnek fogom fel. :)) 
Placi82 szombat, 18:58
Előzmény: #232069  berlini
1.Telekkel terveim voltak. Jottek sorba a gyerekek, munka. Akciós volt. 8 éves tortenet. El van enni nem kér. Panelek emelkedeset nem hozta, de közelít.
 2. Alján vettem panelt, az igaz,! De messze nem a csúcson szálltam ki 2.5 éve!  
3 hónapja néztem rá a "régi területemre". És írtam 55-60 mft egy 60m2 feletti Na ezt nézd meg most! Ezeket a hirdetési árakat.
 https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+50-m2-felett+panel-lakas+kelenfold
Hát nagyon nem a csúcson adtam el. Bennem van önkritika. Nekem már a +40mft panel ár is 2.5 éve mar kesz elmebaj ár volt. Panelert. Azért sok ott a khmmm, 1980 óta ott lakó és leszármazottaik. Akik a lépcsőházban cigiznek és obegatnak, és életükben nem spóroltak össze 1millio kpt se munkával , de" 50-60milliot kerestek", azzal hogy mama mellett otthon soroztek 10 évig. . Aztán jönnek a normális közgazdász mérnök, jogász, fiatal rezidens párok, és veszik fel az 50-60 milliós hitelt a "csoda panelert". 
Ennyi. Hát már csak jogom van röhögni... Nehogy már ebbe is beleszolj. Köszonom. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 18:40
Előzmény: #232070  Xis24
Amennyiben van rá vevő senkit nem érdekel. A lépcsőházban 54nm/ 57 mill gréten. Mamika közelebb költözik a gyerekekhez. A lakást fel kell újítani!
berlini
berlini szombat, 18:38
Előzmény: #232067  Placi82
"Lemaradtam valamiről?"
Igen, mindenről.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 18:37
Előzmény: #232059  Placi82
Mondjuk 10 évvel ezelőtt is jóval előrébb voltál egy ingatlannal, ebben újdonság nincs. Irreleváns a múlton rágódni és a válságot várni, mert ha lenne egy 50% os esés nagy valószínűséggel ugyan úgy alig lehetne ingatlant venni.
Xis24 szombat, 18:36
Előzmény: #232065  ncseed!
Mindenki mindent úgy értelmez ahogy akar. Az eladók nem azt hallották meg az elmúlt hetekben, hogy lakhatási válság van. .. hanem. hogy 1M-os az a megfizethető lakásár 😃 Ki akarna a megfizethetőség szint alatt adni? 😃 
berlini
berlini szombat, 18:35
Előzmény: #232055  Placi82
Várom az évek óta jósolt összeomlás becsült időpontját.
Anélkül csak ismételten és sorozatosan blamálod magad és egyre hiteltelenebb leszel.
Az ingatlantranzakcióidról szóló utólagos beszámolókat at jobban kellene összehangolnod.
Mert miközben mindent halálpontosan a csúcson adtál el és azóta a legmagasabb PMAP kamatokkal kaszálsz, évtizedek óta nem kezdesz semmit egy budapi telekkel.
Elfelejtettél válaszolni a kérdésemre:
Idézem:
"Ostorozod azokat akik 15 éves megtérüléssel beszállnak egy befektetési ingatlanvásárlásba.Most tekintsünk el attól, hogy itt nem számolod csak a nettó bérleti dijat.
Te mit csinálsz a telkeddel?
Mit fizetnek a kóbor macskák, akik használják?
Mikor fog az megtérülni csupán a hasznositásból?
vagy a telkednek mégis van értéknövekedése?
Az össze körül körül álló házaknak , lakásoknak Budapesten nincsen? (vagy ha volt is, most már nem lesz?)"
ncseed!
ncseed! szombat, 18:34
"10 éve azért 6 Misit röhögve ki lehetett sporolni"
Ez rohadtul nem igaz!!! Emlékszem rá, mindenki összefosta a lába szárát akkoriban, hogy bedől minden, a bankrendszer, az ingatlanpiac (még jobban), az ország... Hiába volt nominálisan jóval alacsonyabb az ingatlanok ára 2008-hoz képest senki nem akart megvenni! Akinek esetleg lett volna rá pénze az is kerülte messzire az ingatlanpijacot!
Persze, most utólag könnyen okoskodik minden szagértő hogy akkor olcsó volt, de nem. Le volt sajnálva különösen a panyel!
A tranzakciók száma mutatja mikor könnyű és mikor nehéz venni ingatlant a többségnek, nem az ár!!!
Placi82 szombat, 18:34
Uhhhhhhhh. Ez hogy jött ki?? Na én inkább nem mondok semmit se. Hirdetok már beleszamoltak elore a magán nyuggerpenztari 2 milliot és a szepkartyabol a 100.000 és a Pmapot és az arany aszteroidat is. :)). Csak az illeték 20milka erre. 
19 kerület az új 12 kerulet? Lemaradtam valamiről? 
berlini
berlini szombat, 18:30
Előzmény: #232055  Placi82
Ezt gyakorolod?
Anélkül nem lehet ennyi sületlenséget összehozni.
ncseed!
ncseed! szombat, 18:29
Milliós négyzetméterárakat kérnek a panelekért, rohamosan drágulnak a lakótelepek. 
A VÉGTELENBE ÉS TOVÁÁÁÁÁÁBBB!
https://index.hu/gazdasag/2024/11/16/panel-ingatlan-lakas-piac-vasarlas-otthon-budapest-negyzetmeterar-lakotelep/
FR73 szombat, 18:28
Igen, a helyzet sokkal rosszabb lett, mint ami volt. Bár úgy gondolom, hogy pl Prága, Varsó, Pozsony belterületén se lehet jobb, mint Budapesten. 
A belterületi ingatlanok ára felment az égbe, és semmi nem mutatja, hogy visszább jönne csak azért, mert egy vidékinek jelenleg már megugorhatatlannak látszik a semmiből Budapest belterületi ingatlant venni.
Nem mondom, hogy ez igazságos, de ez van. És azért, mert a helyzet rosszabb, mint volt, a jövőben akár lehet még ennél is rosszabb.
Xis24 szombat, 18:28
Lakhatási támogatás.. minimálbér emelés.. nem is csodálom hogy fél milliárd egy Wekerlei ház 😃
Xis24 szombat, 18:25
Előzmény: #232056  siemens
Hát ahol fél milliárd egy ház 😃
https://ingatlan.com/33998935
siemens szombat, 18:17
Előzmény: #232057  FR73
Petőfi Sándor A szerelem sötét verem......

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek