Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HPPapa csütörtök, 17:55
Előzmény: #231871  Placi82
Indiával mi a helyzet? Ott még van bőven tartalék. Egyre több papucsos indiait látni a first class lounge-ban ücsörögni, akik két héttel ezelőtt még az utcasarokra piszkítottak.
Placi82 csütörtök, 17:53
És volia  Az acélerős európai gazdaság patyomkin kirakata. 🤣
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241114/megijedt-az-ekb-ezert-eroltetik-ennyire-a-kamatvagast-723124
FR73 csütörtök, 17:37
Előzmény: #231872  Pistike12
Nem azt mondom, hogy esélytelen, de nem könnyű, az igaz.
Volt olyan, hogy a 90-es években hónapokon át nettó 95 dollár napi díjat kaptam, plusz itthoni fizetés, plusz kocsi korlátlan használatra és fizetett apartman expat munkán.
Én se hittem el, de 25 évesen nekem pont azt adták, amit az expat német kollégáknak. Most szorozd be reálértékre.
Maga volt a paradicsom egy évvel a budapesti kollégiumi évek után. Elugrottunk hétvégére mondjuk a Yosemite parkba, és kifizettem 30 dollárt egy motel szobáért, meg talán 20-25 dollárból megkajáltam, és körbetúráztam a világ egyik legszebb helyét. Hétközben pedig költeni se tudtam, apartmankomplexum medencével, azt hittem, valami filmben vagyok.
N0MAD csütörtök, 17:35
Előzmény: #231855  FR73
És ha jön az armageddon kinek lesz jobb?
Akinek azért van vagy akinek nincs? 
Annyira birom a random pistikék értékes véleményét úron útfélen hogy mit miért nem lehet megcsinálni, kár hogy ezek jő részén már tül vagyok.
IRL azért bólogatni szoktam hogy igen, kár is megpróbálni. Most mit irigykedjenek?
N0MAD csütörtök, 17:30
Előzmény: #231872  Pistike12
Kivéve ha mégis.
De köszi a véleményed, felírjuk a többi mellé, kár hogy a gyakorlat most is mást mutat, de ne add fel.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 17:29
Előzmény: #231823  HPPapa

Egy átlagos 4 tagú háztartásra a havi 200-240 Kwh fogyasztás teljesen valid. Ez nem a villanykapcsolgatáson, meg csak az energiatakarékos gépeken múlik. A mosáshoz, hűtéshez (hűtő), opcionálisan főzéshez, klímázáshoz energia kell - egyszerű fizika.
Családiban ehhez lehet hozzápakolni a kerti és egyéb dogokat...
N0MAD csütörtök, 17:29
Előzmény: #231854  Pistike12
Nagyon jó.
És mi az alternatíva? Nem tenni félre? Nagy ötlet.
Dolgozni és nagyon szorítani hogy majd a nyugdíj, az aztan annyira atombiztosmegbízható? Nagy ötlet.
Egyéb bölcsesség? Xiii n+3, tudom, már sokszor mindtad. Csak nem csináltad. Ez azért kicsit elveszi a tanács hitelét, nem gondolod?
N0MAD csütörtök, 17:26
Előzmény: #231851  EURHUF_goes_to_haven
Azt mondják a 20-25 éves megtakarítás és a végtelen közt nem olyan nagy a különbség.
Infla feletti hozamok ugye,
Pistike12 csütörtök, 17:25
Előzmény: #231855  FR73
En ilyet nem mondtam, de az vicces, hogy, valaki azt hiszi, hogy a kozepreteg tagjakent munka nelkul jol tud elni. Mert ha esetleg nem daralja le egy valsag/valtozas a vagyonat, akkor is annyi ideje ramegy, hogy oreg korara talan elerheti, amikor kb semmit nem tud elvezni ebbol.
Jo szuloi hatter es /vagy nagy biznisz nelkul teljesen eselytelen erre a szintre fellepni. 
Placi82 csütörtök, 17:15
Előzmény: #231826  EURHUF_goes_to_haven
Ezt kimozogni mar nem lehet értem mire gondolsz. De nem lehet kimozogni........ A külső környezet véglegesen elbaszodott. Azért mert a" mosolygós morfin" , már nem hat. És nem ajánlatos a gazdasagi morfint a QE - t tovább növelni, mert ahogy elnezem ennyit tudnak csak, az "okosok", mert a  gazdaság (beteg) keringese osszeomlik, újra jön az infláció, újra a kamat emelés és akkor már kampó. Mert az adósságok a csúcson vannak. 
Egyszer leírom majd hétvégén  bővebben mire gondolok,.de az most hosszú lenne. 
Penznyomda indítása, print gomb megoldása már nem lesz megoldás. És ezt nem fogja fel egyik jegybankar se. A gazdaság élinkitese az hogy megint locsoljuk frissen eloallitott usd, EUR, Huf  ot a piacokra olyan lesz ez ez mint a középkorban a zsidó mozgó árusok a minden betegségre jó csodaszer árulása. Nem fog hatni. 
2010 tol kezdődő QE t is csak Kína akkori robbanasszeru mezőgazdasági országból technológiai és termelő országgal válasának koszonhetjuk, hogy a világ gazdasága USA, és az  EU ezt "kimozogta". De nincs meg egy új Kína a Föld nevű bolygón szóval a következő. QE esetén .     Szóval a következő pwnzkinalat bővítés  "gyönyörű"" lesz. 🤣
lacikonyha csütörtök, 16:58
Előzmény: #231865  Murdoch

"GSPARK 2024. 02. 22. 09:48 #5715
- ha vki nem tud részvényt elemezni, akkor felesleges tartani a gsparkot, a cég kevesebb, mint az eredménye 50%-át fizeti ki osztalékként, (osztalékhozam 8% euróban, hopp) ez sokat elmond az értékeltségéről is.- ha gsparkot veszel, akkor igazából ingatlant vásárolsz, mutassatok olyan mo-i ingatlant, amit 2024-ben 2018-as áron meg tudsz venni
- a menedzsment elég sokat hibázik (pl. nem veszi zsákszámra a saját részvényt), de ezzel együtt is hatalmas steal ez a részvény, bőven 10% feletti eurós éves teljes hozam, aki ezt nem értékeli/érti ne vegye.."
FR73 csütörtök, 16:57
Előzmény: #231868  Murdoch
Utánanéztem, Lenck villa.
Murdoch csütörtök, 16:54
Előzmény: #231866  FR73
Ez mondjuk nekem sincs meg, pedig mi 10 éven keresztül jártunk Sopronba, belváros + Lővérek. A lővéri Villa sor viszont gyönyörű, bármikor nagyon szívesen megyek a környékre.
lacikonyha csütörtök, 16:54
Előzmény: #231866  FR73

talán a Lenck villára gondolsz? az nem egy széles utca, hanem a lefedett Rák patak parkká alakítva
.
kereskedő család volt, róluk van elnevezve az átjáró amin ki lehet jutni a várkerületre a szentgyörgy utcából a rondella mellett
ott volt az üzletük, a villát elég hamar elbukták
FR73 csütörtök, 16:47
Előzmény: #231862  lacikonyha
Volt még egy szépen felújított villa, a neve nem ugrik be, a belvárosban a széles sétálós fasor utcában.
Murdoch csütörtök, 16:47
Előzmény: #231858  lacikonyha
Realista, vagy kesergő, mindegy hamarosan meglátjuk, én azért inkább készülök a rosszabb verzióra.  Láttam már ilyet, engem mondjuk nem érintett, de a környezetemet igen, nem volt nagy vidámság. 
Na de gondolom a lényeg, hogy süt a nap, menetel a Graphisoft... 
berlini
berlini csütörtök, 16:45
Előzmény: #231857  Murdoch
Miért?
Mikor láttál utoljára tisztán előre?
(Bocs de a poént az elmúlt 3 év beirásai alapján nem tudtam kihagyni. De azok alapján csodálkozom, hogy nem 2 évnyi cash tartalékod van, többnyire konzervben és kétszersültben.) 
FR73 csütörtök, 16:45
Előzmény: #231861  lacikonyha
Nálam a röplabdás csajok a csúcs, atléták utána.
lacikonyha csütörtök, 16:44
Előzmény: #231860  FR73

majdnem jól írtad
egyesítetted a Zettl és Langer családneveket
lacikonyha csütörtök, 16:42
Előzmény: #231859  FR73

a Langer Ági volt a mesélő
gimisként egész jó gátfotó volt, bár már akkor is rém csúnya, de a segge elég szemrevaló volt

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek