Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2024. 09. 24. 07:54
Előzmény: #227337  szieszta

Sokszor jártam velük bevásárolni és látták, hogy az apjuk mindig megnézi az árat. Többször volt olyan, hogy hozták a kis kiválasztott csokijukat, játékot és én mindig megmagyaráztam, hogy  ez teljesen felesleges. Aztán megkapták valami eseményre. Persze nem úgy, hogy valamit kinéztek januárban, aztán Karácsonyra megkapták, de minden hónapban van valami, amiért kaphat ajándékot.
Ha pizzát rendeltek, nem háborogtam, csak megjegyeztem, hogy ezt otthon  a tizedéből kihozzuk, vagy hogy ennyi pénzért egy heti kenyerünk megvan.
A nagylányom nagyon vágyott az almás telóra, Az volt a második telefonja. Most 22 évesen kiszeretett belőle, mert a barátainak más van és ez meg semmivel sem kommunikál. Még töltőt sem tud kölcsönkérni.
slash 2024. 09. 24. 07:51
Előzmény: #227335  J0hnnyEnglish
hagyjuk. belenyugodtam már..-) ha neki megérte egész nyáron dolgozni mint egy állat érte akkor legyen 
slash 2024. 09. 24. 07:50
Előzmény: #227333  FR73
Ok. Reméljük a legjobbakat. 
szieszta 2024. 09. 24. 07:30

Aki nincs megelégedve a leendő örökösök viselkedésével, azok gondoljanak arra, hogy a saját génjei is ott vannak náluk. Ha rá lesznek kényszerülve, majd előjön a tehetség. Nagyon gyorsan felnő a gyerek, ha magára marad. Addig meg......
Én mindig is azt mondtam, én nem neveltem a gyerekeimet, csak példát mutattam. Most  2 ott áll a nagybetűs élet kapujában, egyetemen tengetik életüket. Mindenben segítem őket, nem lehet panaszom.
Eddig még soha nem dolgoztak pénzért, de úgy látom, megbecsülik.  Pontosabban a lányom az egyetemi gyakorlatán kapott fizetést, mintha az más pénz lenne, mint amit csak úgy utalgatok, nagyon számon tartja.
szieszta 2024. 09. 24. 07:19
Előzmény: #227314  Xis24

Van erdész ismerősöm, nagyon látják ők is  a visszaesést a tűzifánál, de ők úgy vannak, hogy kevesebbet vágnak, családi vállalkozásban megy  a kitermelés. A fáknál szerencséjükre nem kell sietni a kitermeléssel, nem úgy van, mint a parasztnál, hogy beérett és be kell takarítani.
Van egy kertépítész ismerősöm, fele annyi növényt tudott eladni, mint korábban, a gyepszőnyeg sem kellett senkinek, de nem panaszkodik, hiszen jövőre még többet fognak érni a nagyobb növények.
Az az igazság, hogy csak  a felfutás után jött a normalizáció. Aki jól gazdálkodik, annak még bőségesen maradt a kétéves csúcsbevételből, így nincs rászorulva, hogy árat csökkentsen.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 09. 24. 07:10
Előzmény: #227331  slash
Te tényleg azon akadsz ki, hogy a saját megkeresett pénzén azt vett amit szeretett volna? A kocsit értem..., de utóbbit nem, így tanulja meg értékelni a dolgokat az ember. 
Xis24
Xis24 2024. 09. 23. 23:43
Legyél  egy kicsit empatikus 😃 A gyerekeknél is megvan az az idomulási kényszer ami a felnőtteknél. Nekünk sem mindegy egy idő után, hogy milyen házunk, milyen autónk, mennyire sikeres befektetésünk van. A gyerekeket ismerve egy nyamvadt telefonon is múlhat, hogy csoporton belülinek vagy csoporton kívülinek számítanak. Lehet, hogy ő is úgy vélekedik, hogy igazából nem is kellene neki a teló de nem akar egy csoport omegája lenni. Ha eddig nem olyan márkájú telefonja volt akkor meg pláne legyél rá büszke mert kb ált iskola 3-4 osztályától már azon pörögnek a gyerekek, hogy kinek van almás telója. 😃  Bár most jól rácsesztek mert mennek a szekrényekbe nap közben 😃😃😃 
FR73 2024. 09. 23. 23:13
Fogalmam sincs, mit fog csinálni. Egyelőre azt látom, ahogy a zsebpénzt kezeli. Vagy azt, hogy a táborra vagy isztálykirándulásra vitt költőpénzt hogy osztotta be.
slash 2024. 09. 23. 23:07
ahogy olvasom azért veszek egy gyerekemnek egy lakást 30 éves és én fizetem neki a rezsit? azért ez nagyon durva.   már elnézést a anyukának nem jutott eszébe hogy a kisfiú esetleg a tróger apjára ütött? mert nekem nagyjából pont! 
slash 2024. 09. 23. 23:02
Előzmény: #227330  FR73
Mester: "el kell mondani"? beszéltél már egy nagykorú gyerekkel? mert az én nagyfiam kb szarik rá mit mondok . önálló akarata van. tavaly pl nyári munka volt neki, kocsit akart venni. jó. összeszedett 300at hozzátettem ugyanannyit vettünk neki egy limlom első autót.  jó. idén is egész nyáron dolgozott és mit vett? kib.ott ájfont 260ért. figyelmeztettem hogy az autóból veszi ki azt a pénzt mert én innentől egy fillért nem adok benzinre.  nem érdekli. és nem is adok, majd ha nem indul az autó és érzi a szegényszagot majd akkor megtanulja a leckét.  nem megy másképp. 
FR73 2024. 09. 23. 22:49
Előzmény: #227327  Hobbyproperty
Egyetértek. És edukáció se árt az utódoknak, hogy legalább esély legyen a vagyon megtartásra. Igenis el kell mondani nekik, hogy a normálisan gondozott vagyon hozama jelent majd előnyt neki és a gyerekeinek is. 
Nem mindenki ugyanúgy startol a pályán, ezt el kell fofadni 34 év magántulajdon alapú rendszer után. A boomerek és x generáció sokat tud tenni a saját leszármazóiért.
Az oktatás is lehet jó vagy kevésbé hatékony befektetés, tuti siker ott sincs, csak lehetőség. Adottság kérdése ott is. Soft skillek nélkül pedig nem szokott sikerülni az sem, és a vagyontranszfer sem.
ScheerS 2024. 09. 23. 22:35
Törölt hozzászólás
N0MAD 2024. 09. 23. 22:32
Előzmény: #227326  Pistike12
Úgy érzem triggerelt a dolog.
Nem tudom milyen szemlyes traumáid vannak, nem is akarok belemenni.
Hobbyproperty 2024. 09. 23. 22:21
A nem érdemes a gyereknek előre megoldani az életét gondolathoz pár tényt helyre kell szerintem tenni. A mostani 40-45 évesek a Ratkó gyerekek, a mi szüleink a dolgozó életük első felét a szocializmusban élték amikor 95%-nak lett lakása és nem voltak nagy jövedelmi különbségek. A mi generációnk már piacgazdaságban dolgozott amíg az volt :) ergo a versenyben egy szűk réteg nagyon magasra jutott és egyre gazdagabb, a többiek folyamatosan leszakadnak. Ami a lényeg, hogy a leszakadók nem azért nem bírják tartani a lépést mert lusták, hanem csak munkajövedelemmel nem lehet versenyezni az ügyeskedő tőkejavakat felhalmozó vagy csak jobb örökséggel megáldott réteggel. Nekem sokkal nagyobb kockázattal és egyedi befektetésekkel kell lépést tartani az elittel, de bevallom ha 10 éve nem léptem volna már a középmezőnyben küzdenék. 20 év múlva a gyerekeim se tudnak azzal versenyezni aki 10 ingatlant örököl (konkrét példa ismerősi körben)
Pistike12 2024. 09. 23. 22:01
Előzmény: #227324  N0MAD
Elismeresre melto? Es mi a tököm? 
Az hogy vagy egy iszakos ferfihoz megy hozza es szul 2 gyereket vagy 5 ev alatt es 2 gyerekkel iszakos lesz a ferfi? 
Az, hogy a gyerekeid elzarja a vilagtol es az eletuket eli helyettuk? 
Az, hogy mindezt anyagi javakkal probalja kompenzalni, es var elismerest folyamatosan a kulvilagtol is aldozati szerepben? 
Huh. 
Pistike12 2024. 09. 23. 21:58
Előzmény: #227320  Keva
Tuti megsertodsz, de leirom, mert kozzetetted. 
Kontrollmanias vagy es egoista kokemenyen. De mar nem fogsz megvaltozni, de fontos volt mar az 1. sorban kimelni, hogy az iszakos ferjed a hibas akivel 5 evig voltal egyutt. 2 gyerek 5 ev alatt. 
Perfect mother... 
Borzalmas volt vegig olvasni a posztod. 
N0MAD 2024. 09. 23. 21:20
Előzmény: #227320  Keva
Tényleg semmi bántó szándék nem volt, elismerésre méltó, de lehet kell egy üjratervezés. Vagy több is.
Nem fog kiderülni mi lett volna ha másképp lett volna. De ha így gondoltad jónak legközelebb is így csinálad volna.
Keva 2024. 09. 23. 21:08
Előzmény: #227322  Freszelés
Igen, én is így gondolom. Át kell ezt beszélni és megszabni a határokat, hogy ki, mit és hogyan szeretne és fog csinálni a jövőben. Nem lesz könnyű, betartani sem (egyikünknek sem), de jobb későn, mint soha. :))
Freszelés 2024. 09. 23. 20:59
Előzmény: #227321  Keva
Nem az én dolgom, de én lehet leülnék egy őszinte, hosszabb és esetleg nehéz beszélgetésre velük. Amolyan felnőttek módjára. Remélem jól alakulnak majd a dolgok, nem feszegetem a témát tovább.
Keva 2024. 09. 23. 20:55
Előzmény: #227313  Freszelés
Igen, valahogy így. Sajnos visszacsinálni már nem lehet. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek