Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2024. 03. 05. 09:45
Előzmény: #217798  N0MAD
Az EU tagjaként kizárt az Argentin út.
Az apanázzsal kihúzzzuk a legkatasztrofálisabb gazdaságpolitikát is.
Ha majd 20 év mulva orbánt tolószékben tolják a parlamenti szószékhez és Bulgária is egy virágzó ország lesz hozzánk képest, akkor még több támogatás jut majd nekünk
berlini
berlini 2024. 03. 05. 09:40
Előzmény: #217789  N0MAD
ja és mielőtt elfelejtem.
Én a tényleges inflációval számolok. 
Nem a hamisitottal, ahol már régóta nem stimmel a fogyasztói kosár.
Egy lakást bérlő, aki jövedelmének a 30-40%-át a lakhatásra költi, ahol ráadásul a bérleti dijak az elmúlt években az infláció felett nőttek biztosan más inflációt érez mint aki saját lakásban lakik.
De a saját lakásban lakónál sem stimmel a KSH szerinti pár százalék. Aki szinten akarta tartani a lakását az elmúlt 8 évben a hivatalos infláció feletti módon érzi az anyagok és a mestermber dijak emelkedését. Többségük ezt nem is hajlandó kifizetni. Inkább hagyja leromolni a lakás fontos rendszereit (villamos, gépész stb) és legfeljebb saját maga kifest 10 évente egyszer.
N0MAD 2024. 03. 05. 09:40
OK, megadom magam.
Ha török/argentin úttal számolunk akkor stimmel.
A kérdés csak az tényleg végig akarjátok itt ezt élvezni, pláne ingatlanokkal lehorgonyozva és a fiatalok itt lesznek majd akkor bérelni? 
Szerintetek argentina így alakult volna ha az usa tagja lenne szabad határral mint mint mi az eunak? Vagy ha azzal kalkuláltok hogy nem leszünk tagjai tíz év múlva az eunak akkor jó ötlet a horgony?
jön az argentin/török út, tehát veszek ingatlanokat?
Most akkor vagy én nem értek valamit vagy azt mondjátok, hogy az a stratégia (még a kikötőben) hogy ok a titanic el fog süllyedni, de én akarok lenni a zenész aki húzza a hegedűt nyakig a vízben.
Eskü próbálom megérteni a stratégiát.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 03. 05. 09:33
Előzmény: #217795  FR73
Ez így van a reálértékcsökkenés szó szerint a jelenben zajlik! Viszont nagyon bátor várakozás nominálban 50%.os esést várni, miután a 50 forintos nosztalgia kifli 125...
slash 2024. 03. 05. 09:26
Előzmény: #217794  berlini
Én is dupláztam a bérleti díjat  elmúlt 4-5 évben.  Az élet is ennyit drágult. 
FR73 2024. 03. 05. 09:21
Előzmény: #217791  FR73
Ha matematikailag modellezzük, főleg nem az benne a kellemetlen, hogy ez nagy forintromlás, hanem hogy ez a forintromlás maradjon kb egyenletes, és ne váljon exponenciálissá. Ha exponenciálissá válna ilyen 10% fölötti éves mértéknél, az 10 év alatt egy tökéletes hiperinfláció lenne. Ha pedig nem válik exponenciálissá (mint ahogy a 90-es években sem vált), akkor az szükségszerűen jár majd a hitelkamatok igen jelentős újraemelkedésével is. 
Nem lesz forrás (mert nem lesz, aki olcsón forintot kölcsönad, talál majd más eszközt a tőke), nyomtatni sem lehet majd korlátlanul (mert az exponenciálisan hiperinflációhoz vezet).
Ezért van az, hogy bizonyos mértéknél magasabb elinflálás gyakorlatilag nem kivitelezhető, és ez a mérték valahol az éves 3-4%-nál van.
És ezért van az, hogy jelentős reálértékcsökkenés lenne az ingatlanáraknál.
berlini
berlini 2024. 03. 05. 09:20
Én csak azt nézem, hogy Budapesten 4-5 év alatt duplázódtak a bérleti dijak.
De a kalkuláció akkor is bejön ha kétszeresére nőnek a bérleti dijak a következő 10 évben
slash 2024. 03. 05. 09:16
Előzmény: #217774  bronz
Olvastam ma a FB-on egy hirdetést , köműves, dryvit szigetelőt keresnek. napi 30 pengő. kiröhögték a melósok. Várom a valóságot! 
Múlt hónapban volt egy konfliktusom a bérlőmmel. Nem fogta fel a lakbéremelést. Eleve kispénzt kérek de azért hűlye nem vagyok. Mivel ő nem beszél magyarul így felhívott egy magyarul beszélő barátnője hogy érzékenyítsen egy kicsit.  Elmondtam neki hogy kivágom a büdös picsába ha febr hónapra nem fogja fel az emelést. Tegnap mentem a pénzért csengetésem után hallottam hogy futva rohan az általam elképzelt díjért.  Éljünk már a valóságban bammeg!  Én is kívánom a Mercedest (lenne is rá)  de ma megyek a buzukimért a szervizbe egy kis ez+az , majdnem két kiló. 
N0MAD 2024. 03. 05. 09:16
Előzmény: #217790  mr_bob
igaz.
FR73 2024. 03. 05. 09:15
Előzmény: #217790  mr_bob
11,5% vagy 15% évente, 10 éven át. Ez is lehet egy scenario, a 90-es években már kipróbáltuk, de akkor reálértékben egy nagyon hosszú csúnya lakásár reálárcsökkenés volt egészen 1998-ig.
mr_bob
mr_bob 2024. 03. 05. 09:08
csak 200%, nem?
N0MAD 2024. 03. 05. 09:07
Előzmény: #217788  berlini
300%os forintromlással kalkulálsz 10 évre?
Szerintem ne menj az állampapír topikba :D
berlini
berlini 2024. 03. 05. 08:46
Előzmény: #217785  Törölt felhasználó
nem vettél figyelembe pár dolgot a számolgatásnál.
1. a törlesztőd csak pár évig lenne 150 ezer/hó-val több mint a hasonló lakás bérleti dija. 10 év múlva meg garantáltan jóval magasabb lenne, mint a lefixált hitel törlesztője. (Várhatóan háromszor akkora lesz a bérleti dij mint ma)
2. a lefixált hitel törlesztője még jó pár évig megterhelő, akár a családi bevételek 40%-át is eléri, de ez az arány már 10 éven belül lecsökken 20% alá. (Ha a jövedelmed legalább infláció követő módon emelkedik
3. 20 év után a lakás a tied, mig a bérletnél nem.
A fenti érvek persze csak akkor ütősek, ha egy kiváló lokációjú lakást veszel, ha a kiválasztott településen akarsz hosszabb távon maradni.
Van menedzser ismerősöm, aki jól keres, de nyugati munkáltatója az elmúlt években 4 különböző magyar városba küldte családostul fizetve a drága bérleti dijakat. Ő sem vett egyelőre lakást. Merthogy benne van a pakliban akár egy hosszabb nyugateurópai kirándulás is.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 03. 05. 08:06
Előzmény: #217778  Murdoch
Feltételezzük, hogy hamisít, ha 50%-ot rádobott akkor is több mint tavaly... Fontos, itt nem áremelkedésről van szó, szerintem ez simán az olcsóbb hitel és alkulehetőség eredménye...
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 03. 05. 08:05
Előzmény: #217776  Murdoch
800 e/nm jobb helyeken a panel, azt kell venni első lakásnak (ezen nincs mit szépíteni). Igaz hozzáteszem nekem 35 éves koromra 2 gyerekem volt és 36 évesen szülői segítség nélkül egy hitelmentes lakás a feleségemmel. Persze tudom, utóbbi élethelyzet függő, de most lettem 37, annyira nem más korosztály...
Törölt felhasználó 2024. 03. 05. 07:54
Előzmény: #217783  Gaguse
A piac elindult, az egyertelmu. De ket dolog azert fontos melle:
- Ez a majdnem 11k tranzakcio 1 evvel ezelotthoz kepest igen eros. De ket eve szinten DH szerint 13K+, 3 eve pedig 14K+ volt decemberben.
- Nagyon sokan vartak ki eddig a vasarlasra, de ez konnyen kifulladhat. Lakashitel kamatok tekiteteben nem nagyon van mar ut lefele. Ezt eleg sok banki hitellel foglalkozo ember allitja, siman lehet iden mar nem fogunk lejjebb menni, max. fel szazalekot egesz evben, de lehet annyit sem. Nekem ez egyebkent meg mindig olyan kamatszint, hogy berelni jobban megeri. Ha felvennek 75% lakashitelt, akkor joval 150k feletti osszeggel lenne tobb a torlesztom, mint a berleti dij.  
- Akinek jobb volt a Csok+, mint a Csok, az pont ev elejere vart, csakugy mint az, akinek az "olcso" hitel kellett. Ez a hatas onmagaban enyhulni fog.
- A tranzakciok foleg az olcsobb lakasok teren bolygattak meg a piacot, a dragabb lakasok teren eddig sem a hitel volt  visszafogo tenyezo. Pl. Budaparton pont tenap csokkent 80m ala egy 50m2-es lakas ara, hasonlo erteku lakasoknal tovabbra is enyhe, lassu arcsokkenest latok, regota kinn dekkolo lakasokkal. A kinalat alja viszont forog rendesen.
- Szerencsere a kinalat is eros, nagyjabol ugyanannyi lakas kerult eddig iden piacra, mint egy eve.
Gaguse
Gaguse 2024. 03. 05. 07:39
Előzmény: #217780  Murdoch
Amúgy egyetértek Berlini kollégával. Rakétát én sem várok, viszont nagy árcsökkenést sem. Az ingatlan hatalmasat zakózott az elmúlt 2 évben inflációval számolva. Aki ezt nem érti meg és arra vár hogy 40 helyett 20 ért vegyen lakást annak nem lehet segíteni úgy sem. 
Gaguse
Gaguse 2024. 03. 05. 07:32
Előzmény: #217781  Törölt felhasználó
persze, benne van. De azért ezeket a számokat bárki utólag lekérheti majd az MNB stat-ból. Azért én inkább hiszek nekik mint másnak. Amúgy meg magam is látom, és beszéltem több ingatlanossal is akik szerint elindult a piac. Lehet itt a világvégét várni, csak felesleges ;)
Törölt felhasználó 2024. 03. 05. 07:12
Előzmény: #217773  FeherTibi
Az látszik, hogy ennyi megoldásra futja csak:
Hitel.
Mekkora tudomány egyébként az, hogy benyogom a hitelezést, hiszen az ország pénze úgysem az én mondom akkor, ha abból veszítünk.
Törölt felhasználó 2024. 03. 05. 07:10
Előzmény: #217779  Gaguse
Simán lehet.
Mert bőven benne van az, hogy ez egy ilyen felbeszelo rizsa a végett, hogy ", hát nem szabad itt várni, mert nem lesz csökkenés, mert látod, növekedik a vásárlóerő, siess tehát, nehogy lemaradj az újabb emelkedés előtt!"
Bőven benne van ebben a világban ez is.
🙂

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek