Az a baj a fekete, szürke pénzek mai napig élnek… pl sokszor számla nélkül veszek ezt azt… ott nem működik az utalás meg a paypass. Pl iparosok sem fogadnak el utalást… így sajnos, amikor ment a felújítás nagyüzemben. Sokszor kellett a kp… most kevésbé, nyugis időszak van :)
A készpénz és annak kezelése mindenkinek macera. Én is sokáig csak készpénzt használtam, ráadásul okos telefonom sem volt, de a szükség törvényt bont. Az ügyintézéshez már elengedhetetlen az okostelefon és ha van, használjuk ki. Hihetetlen kényelmes, mikor egy integetéssel tudsz fizetni. Mostanra én is kerülöm a készpénzt, persze mindig van nálam. Régebben a kártyaleolvasókért elég nagy jutalékot elkért a bank, de már ott is megjelent a konkurencia, így már a kisüzletben is szívesen elfogadják a kártyát. A fővárosi barátom már 2 éve nem használ készpénzt. Be sem megy olyan üzletbe, ahol nem lehet kártyával fizetni. Volt Kínában, azt mondta, ott a koldus kitesz egy QR kódot, arra lehet fizetni. Aztán még ők az elmaradott nemzet. :-)
Országos előrejelzés: hétfő estig A Dunántúl egy részén még napos marad az idő, másutt viszont borult, párás, helyenként tartósan ködös idő valószínű. Szitálás, ónos szitálás bárhol előfordulhat. Gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult, ködös részeken fagypont körül, a napos tájakon 2 és 9 fok között alakul. Késő estére -5 és 0 fok közé csökken a hőmérséklet.
Boldog névnapot a Dávidoknak ! Dávid névnap December 30-án van a hagyományos naptárakba . A Dávid héber eredetű férfinév, jelentése bizonytalan, esetleg: kedvelt, szeretett, ill. apai részről testvér, más vélemény szerint egyesítő. Istenszerető jelentése is elterjedt. Ez főleg Dávid királyhoz köthető.
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon hasznos amit írtál, majd este írok bővebben! Igen sokallom azt az 1% kos lenyúlást a kp után! Németországban vehettél ki ingyenesen ha volt pénzed bármennyit! Már rég bankot váltottam volna, de az asszony nem akarja a macerát...minden be van álva utalásra.
A szomszédját ritkán válogathatja meg az ember. Mikor közel 50 évvel ezelőtt ideköltöztünk, a szülők egy élelmiszer boltban dolgoztak, nagyon sokat veszekedtek. Mi soha nem voltunk az az összejárós típusok, így csak a hangjukról ismertük őket. A fiuk asztalos lett, hosszú ideig alkalmazottként működött, itthon csak minimális munkát vállalt. Most már a fia is beállt mellé, így sokszor megy a nagyipar, van, mikor este tízkor is berántják a motoros fűrészt, meg sikít a gyalu. Soha nem szóltam, kibírjuk. boldoguljanak. Ráadásul a lányuknak van egy beteg fia, valamifajta izomsorvadás kényszerítette tolókocsiba. Néha áthozták a kicsi lányomhoz játszani, na ilyenkor érzem, hogy milyen szerencsés vagyok. Nem a vagyon és a pénz adja a boldogságot. Az egészség! Sokat segítettem őket, de csalódtam. Már több éve utalgattam egy nagyobb összeget nekik karácsonyra, vihessék el a srácot kezelésre. A városban is indítottak gyűjtést, így én még jobban megtoltam. Aztán szilveszterkor kaptunk fél órás tűzijátékot a szomszédból. Másodikán meg jöttek egy óriási ajándékcsomaggal. Eltapsolták a pénzt, csak úgy. Akkor megfogadtam, hogy ha kérnek, adok, de vége a jótékonykodásnak. Volt egy nagyon jó szervezet a kicsi városunkban, a rákos gyerekeknek gyűjtöttek, egy anyuka indította, akinek meghalt a fia. Nagyon őszintén csinálták, azokat is támogattam, egészen addig, míg meg nem hívtak, mint egyik kiemelt támogatót egy partira. Természetesen nem mentem el és csendben számon is kértem a vezetőt, hogy nem erre kéne költeni az adományokat. Kicsit szégyellem is magam, mert a hölgy óriási magyarázkodásba kezdett, én meg ok nélkül ítélkeztem. Az összejövetel egy fillérbe sem került, kigyúrta, hogy mindent ingyen kapjon és az alkalmat is felhasználta, hogy még ott is gyűjthessen. Nagyon jó üzleti érzékkel meghívta a város krémjét, akik nem szívesen adakoztak, ezzel egy kicsit kényszerhelyzetbe állítva őket. Kint volt a becsületkassza, mindenki láthatta, ki járul hozzá. Sajnos már nem működnek, a hölgynek is egészségügyi problémái lettek és nincs ki folytassa.
Nem tudom mire gondolsz? A tbsz nyitás időszaka van ilyenkor… szabad lóvét év elején vagy év végén szokták bemozgatni… emberfüggő meg helyzet. Én most új tbszt csináltam a sima értékpapír számlán is volt pénz, amit azon kereskedtem kő keményen adózok a nyereség után persze, a veszteségekkel szembe lehet állítani. A tbsz hátránya 5 évre elhatárolod a pénzt, idő letelte után adómentes. Most jár le a tbszem jan 1. azon levő dolgok átkerülnek a normál értékpapír számlára, arra nem írtam alá hosszabbítást, mert lecsippantok a pénzből és csak egy részét rakom vissza… de azt csak év végén, addig persze megforgatom. Én úgy szoktam csinálni a nagy kockázatú ügyleteket normál értékpapír számlán csinálom, ha véletlen minusz is, mert persze én nem vagyok, olyan zseni, mint sokan a fórumon, hogy nincs vesztesége. Pl kiütött ezüst tl certi… stb. Ezek legalább kozmetikázzák a befizetendő adómat. A tbszeken általában részvényt, kis áttételű certiket tartok. Ott a klasszikus befektetési elveket használom. Ez hozza a pénztömeget végülis, az osztalékot stb. Ebből ne kelljen 15%-ot adózni. Meg a nyereségből… persze Orbán kormány alatt bármi megtörténhet, hogy elveszik a tbszt… év eleji tbsz kötés hátránya 6 évig nem férsz hozzá a pénzedhez.. pl eszedbe jut autót cserélnél törheted fel. Asszony kitalálja utálja a konyhabútort cseréld le.. szívod a fogad. Nyaralni mész majd a nyáron stb… persze más a képlet, aki fizetésből él. Nekik tanácsos havira bemozgatni, amit megtakarítanak és félre akarnak tenni, erre nagyon jó a gyűjtőév a tbsznél év eleji nyitással. Meg a bónuszt be tudja mozgatni és nem veri el valami hülyeségre. Állampapír adómentes! Fölösleges tbszen venni kivéve, ha valami nagyon nagy lehetőség van! Legolcsóbb venni még mindig az államkincstári számlán… pl az arra is jó ha pénzt akarok kimenteni és kp kell a franc akar fizetni érte, hogy hozzájussak… én úgy csinálom: átmozgatom az államkincstári számlára bankkártyás fizetéssel rögtön lekötöm 3 hónapos dkj-ra… mikor Lejár besétálok egy államkincstári irodába és lepörgetik nekem a zsozsót. Sajnos le kell kötni máskülönben fizetsz a kp felvételért ott is. Okos ember tud tervezni előre sac per kb-ra. Pénzberakás ugyanígy csak fordítva… :)
Jó reggelt! Kérdezni szeretném, hogy az idei nyereséget buktam? ( nyereség adó?) Mindig olvastam,az év végi variákról....arról írnál valamit? Köszönettel!
Jó reggelt! USA futures: S&P -0,16% Dow -0,18% NASDAQ -0,04% Ázsia Nikkei -0,98% Hát a fene tudja mi lesz az utolsó kereskedelmi napon, sokan most mozgatják be a tbszt… szóval előfordulhatnak hangsúlyosabb eladások, vételek. Szerencse ezen már túlvagyok:)
Mi meg most jöttünk haza a sétánkból. Nálunk is köd van és büdös. Ráadásul a szomszédom asztalos, így a műhelyében szívesen tüzeli el a hulladékot. Ragasztott bútorlap, lakkozott, festett fadarabokat. Írod, hogy szűrőn keresztül szellőztetsz. Egy ismerősömnek tavaly készült el a háza, szuper modern, hőszivattyús. A felesége mindent dicsért, csak arra panaszkodott, hogy kívülről kell mosni az ablakokat, mert nem nyithatóak. Csak a szellőztető rendszerrel tudnak szellőztetni. A ház 2/3-a egyterű, étkező, konyha, társalgó, tévészoba egyben és csak 2 kis szoba van külön, meg a felső részen van még 2 szoba a galérián. Olyan, mint egy kultúrház, majdnem 7 méter magas a legmagasabb részen.
Most jöttem be a teraszról olyan köd van, és mellé ez a füst… igazi londoni típusú smog van kint… azóta alakult ki, amióta sok ember visszatért a fa tüzelésre (lom tüzelésre, lakkozott bútor stb). Budapest külvárosa nem valami Ózd környéki falu. A legnagyobb probléma meg lehet kint fulladni. Szerencsére nekem szénszűrős szellőztetőm van, bele sem merek gondolni, ha ki akarnám nyitni az ablakokat egy gyors huzat végett.
Toka Club/Geri-inv/Labanc TA/Nacky